icon

Ako zdrobiť meno Alexia pre malé dievčatko?

11. máj 2025

Ahojte, čo si myslíte o tomto mene? Veľmi sa mi paci len neviem ako by som ho zdrobnila, paci sa mi aj v základnom tvare len pre malé dievčatko sa mi žiada povedať jej aj inak.

sashenocka007
14. máj 2025

lexi

gabrielabydzo
14. máj 2025
@minenkaa

@ktobytobolpovedal
@talia16
Ženské rodné meno Saša je pôvodne domácka podoba mena Alexandra, no dnes sa už pokladá za samostatné základné meno a možno ho zapísať do matriky. Ako samostatné meno sa uvádza aj v publikácii Vyberte si meno pre svoje dieťa autorov PhDr. Milana Majtána, DrSc., a PaedDr. Mateja Považaja, CSc. Nositeľky mena Saša majú meniny na Alexandru, teda 2. januára.

@minenkaa ale samotné meno v kalendari Saša nie je.Ja tam vidím Alexandra,Karina.Tak isto ako je pre chalana meno Alexander -Šaňo.Tiež nie je oficial a Alexandrov volajú Šaňo.Aj keď v dnešnej dobe už menej.

u2jana
14. máj 2025

Lexi

comi
14. máj 2025

Ja by som Alexinka alebo uplne nieco ine nezavisle od krstného mena , aj ja tak zdrobnelinkujem deti nie podla mena

gabriela_obzerova
14. máj 2025

Mozno si vymyslite uplne inu prezyvku 🙂 Ja by som ju volala Alexka. Len aby Ti to menu tu nezhnusili…

sikra11
14. máj 2025

Lexi 🙂

christie11
14. máj 2025
@talia16

@minenkaa Na Slovensku neviem či je možné oficiálne zapísať meno Saša. Každá Saška je celým menom Alexandra, ikeď v Amerike používajú aj meno Sasha.

@talia16 moja dcéra je Saša, je tak pokrstena a aj rodnom liste je Saša. Vobec s tym nebol problem

christie11
14. máj 2025
@ktobytobolpovedal

@minenkaa som alexandra a volaju ma Saška, Saši… je to prezyvka toho mena…ci ako to nazvat. Samostatne meno Saša z nas neexistuje…

Autorka: paci sa mi Lexi ako zdrobnenina 🙂

@ktobytobolpovedal existuje, moja dcera je zapisana v rodnom liste a krstena ako Saša. Nebol s tym vobec problem

minenkaa
14. máj 2025
@gabrielabydzo

@minenkaa ale samotné meno v kalendari Saša nie je.Ja tam vidím Alexandra,Karina.Tak isto ako je pre chalana meno Alexander -Šaňo.Tiež nie je oficial a Alexandrov volajú Šaňo.Aj keď v dnešnej dobe už menej.

@gabrielabydzo vies koľko mien nie je v kalendári a existujú

lucia245
14. máj 2025

Lexi je pekne
Všetky ostatné variácie typu Alexka či Alexinka sú hrozne. Máme doma podobne meno a vždy každého opravim, keď takto osloví. A ľudia si časom zvyknú. Nie všetky mená sa dajú zdrobnovat cez "k".

lunademonica
14. máj 2025

A co tak Ali?

ktobytobolpovedal
14. máj 2025
@minenkaa

@gabrielabydzo vies koľko mien nie je v kalendári a existujú

@christie11 ano uz mi to @minenkaa poslala 🙂

micinka1981
14. máj 2025

Syn ma spoluziacku Alexu. Na Edupage je ako Alexa a volaju ju Alexka.

klara546
14. máj 2025

Lexik

fiafia
14. máj 2025

Mame v rodine. Voláme ju Lexi, Alexka

brigitte93
14. máj 2025

Lexi, Lexa , Alexi

evkatk
14. máj 2025

Najnovšie dievčatá na alex... volajú v školách a vonku iba Šaňa, Šaňka a Alexandrov aj Alexov Šaňo. To už dávno nebolo, ale je to najnovší trend.

bubinkaaa
14. máj 2025

Sia ,Xia

elenka.k
14. máj 2025
@evkatk

Najnovšie dievčatá na alex... volajú v školách a vonku iba Šaňa, Šaňka a Alexandrov aj Alexov Šaňo. To už dávno nebolo, ale je to najnovší trend.

Xia, Lexi - neboj, to ťa napadne, ani nevieš ako..... 😉 Moja je Elena a hneď som ju volala Eli. Ináč - bola pokladík, žabka.

@evkatk 😀 mne sa raz opýtal syn: mami, to je kto Pišta? 😅 mne potom docvaklo, že to je Štefan ....

majka2959
14. máj 2025

Mne sa tiež veľmi páči Alexia. V Česku som videla meno Aleška, určite sa dobre vyslovuje, aj keď sa mi nepáči tak ako Alexia. Existuje tam aj mužská verzia Aleš, čo u nás nie je, skôr asi Alex.

7komorova
14. máj 2025

Alexinka

natalka13
14. máj 2025
@ktobytobolpovedal

@minenkaa som alexandra a volaju ma Saška, Saši… je to prezyvka toho mena…ci ako to nazvat. Samostatne meno Saša z nas neexistuje…

Autorka: paci sa mi Lexi ako zdrobnenina 🙂

@ktobytobolpovedal Sasa existuje, ale povodne je Sasa zdrobnelina od mena Alexander - dra

natalka13
14. máj 2025
@majka2959

Mne sa tiež veľmi páči Alexia. V Česku som videla meno Aleška, určite sa dobre vyslovuje, aj keď sa mi nepáči tak ako Alexia. Existuje tam aj mužská verzia Aleš, čo u nás nie je, skôr asi Alex.

@majka2959 u nas nieje meno Aleš?

maja249
14. máj 2025

Sia, Siuška, Siana, Xia, Xiuška, Xiana.

ktobytobolpovedal
14. máj 2025
@natalka13

@ktobytobolpovedal Sasa existuje, ale povodne je Sasa zdrobnelina od mena Alexander - dra

@natalka13 este 4x mi to napiste 🤣

siobhan269
14. máj 2025

Kamaratka ma Alexiu...volame ju bud Alexia alebo Ali.

nyusika
14. máj 2025

Či mne výraz Lexi/Lexinka evokuje lexaurin. . sorry 🙈

majka2959
14. máj 2025
@natalka13

@majka2959 u nas nieje meno Aleš?

@natalka13 Neviem. Našla som toto: Mužské meno Aleš je českou domácou podobou Alexej, ktoré je gréckeho pôvodu a znamená "obranca". Nositeľov tohto ojedinelého a skôr na území Čiech zaužívaného mena oslovujeme Alino, Ali. Meniny majú 13. apríla.

marciaaa
14. máj 2025

Mame znamej dcerku...a vravíme jej Alexejka...😉

modrykolibrik
14. máj 2025

Môžeš ju volat aj :
Axi