Dve mená pre dieťa
Ahojte , maju vase deti dve mena ? Uvádzate ich všade? Pripadne aj pre inšpiráciu dajte mena 🙂 Dakujem
mam kamaratku, ktora sa vola Linda Viktoria, volame ju ale len prvym menom Lindus. Moja dcera ma len jedno meno, nikdy som neuvazovala nad dvomi.
Moje deti majú dve mená na úradných listoch musia byť obidva to mi povedala pani na úrade ,inde nemusia napr. V škole napisomkach atď
Sesternica ma takto dve mena tiez, ale uvadza len to prve vsade pokial nejde o nejake oficiality.
Oficialne vsade, poviem pravdu, je to ostara..
preco sa vlastne davaju dve mena? preto lebo sa vam to paci, alebo to ma nejake hlbsie suvislosti?
myslím, že keď ide o dokument, treba vypisovať obe mená, veď tie mená ich rodičia dávajú asi aj preto aby sa používali či sa mýlim? či je to len v tom, že ok áno má dve mená a inak ďalej nič?
@panipanka ja si myslim, ze to robia ľudia ktorý sa nevedia rozhodnut medzi menami, alebo napr prvé meno chce zena a druhé sa páci mužovi, alebo prvé chcú rodičia a druhé je akoby prejavom úcty voči babke/prababke napr… podľa mna blbosť, dieťa sa bude oslovovať aj tak iba jedným menom, to druhé sa prakticky nepoužíva s výnimkou situácii ako úradný styk…. Ale 100 ľudí, 100 chuti 🤷🏻♀️
@annadan Ano, v úradnom styku treba používať obe.
Ano, ale zijeme v zahranici a nema Sk obcianstvo. Dve mena su na vsetkych uradnych dokladoch. Iba na nejakych ako karta poistenca ma iba to prve meno. To druhe nie.
Och,nevadaj dve mená? Na kieho si zbytočne komplikovať život? A komplikovať život dieťaťu? Aj tak ho budeš volať len jedným menom,nie? Držím palce!
Podľa mňa zbytočná ostará. Ja som za jedno meno, nie sme šľachtici.... Ale samozrejme, je taká možnosť, tak je to otázka názoru. Len potom opatrne, lebo poznám prípad, kedy rodicia volajú jedným menom, svokra druhým.... A aby neboli obede dlhé. Nech to pekne znie spolu s priezviskom.
Uvádzajú sa vsade. Ja mám dve mená aj môj syn. Mne to nikdy neprekážalo a to mám pomerne dlhé mená, dokopy 15 znakov + priezvisko. Na niektoré karty sa mi nezmestia obe, tak mi skracujú priezvisko, napíšu mi ho bez -ova na konci. Ja skôr veľmi silno rozmýšľam, čo mi to pri svadbe napadlo dať si meno s -ova na konci. Robím v nadnárodnej firme a o toľko jednoduchšie na výslovnosť aj celkové pochopenie je mať iba mužskú formu mena. No ale to je jedno už teraz, dve mená sa mi vždy všade zmestili a nemala som s nimi nikdy problém. Sú ľudia, ktorí ma volajú prvým, takí čo ma volajú druhým a takí čo ma volajú obomi, ja sa predstavujem obomi a vždy nechám na ľuďoch, nech má oslovujú ako im je lepšie. Môj syn má dve, voláme ho doma prvým alebo obomi, on sa predstavuje obomi a opäť bude mať v budúcnosti tú možnosť, že v rôznych kolektovoch bude môcť používať rôzne variácie svojho mena. Neotravuje ma to písať ani nikto nebrble. Tu na nete vždy brblu ženy, ktorým sa to nepáči. Ale veď ich deti nie sú nútené mať dve mená a ani sa ich to nijako netýka v konečnom dôsledku. Keď chceš a páči sa ti to, daj svojmu dieťaťu aj 4 mená a volaj ho ako len chceš. Vždy bude mať niekto potrebu to komentovať, aj keď to absolútne nie je jeho starosť
Nie nemajú. Vo Švajčiarsku je to asi dosť bežné, druhé meno nik nepoužíva, každú kolegyňu oslovujeme prvým a niekedy som aj prekvapená, keď sa odrazu dozviem aj o druhom mene. Za mňa veľká zbytočnosť.
Dcera ma 2 mena a bez problemov. Nevedeli sme sa dohodnut s muzom. Obe pisem iba na uradne papiere inak sa pouziva meno kt. preferuje dcera. A kazdy ju vola tak ako chce.
Náš druhy syn ma dve mena - Viliam Michael. Rozhodli sme sa tak 4 dni pred porodom 😝 Pačili sa nám obe, uplne som sa nevedela rozhodnúť, viem že daľšie bábätko na 99% nebude. Tak má dvoch patrónov 🙏 V úradnom styku sa musia používať obidve, doma ako chceš, my ho voláme prvym a niekedy mu povieme ViloMišo. Niekedy si robíme srandu ze bez ciapky Viliam, s čiapkou Michael, lebo to ako by dve rozne deti boli
Sofia Emma
Dcérka sa volá Natália Žofia ale keď sa jej niekto opýta že ako sa volá tak povie Natálka .
Náš syn je Samuel Štefan. Samuel sme chceli my, druhé meno má také "rodinné", zdedil ho po starkých. Uvádza ho všade, my ho voláme len prvým menom. Nerobí nám to absolútne žiadne problémy. Syn je spokojný, páči sa mu, ako sa volá, že môže oslavovať svoje meniny aj meniny s dedkom. Na druhé meniny ale už žiadne darčeky nedostáva.
Oficialne vsade udavas 2 mena, u nas do mena a v zahranici je kolonka middle name. Moj muz je cudzinec ma 3 krstne mena, ja ho volam prvym ale tam kde vyrastal ho poznaju pos druhym menom. Nase deti maju vsetky 2 mena, prve sme vybrali a druhe maju po nasich rodicoch. Dcery su Leanora Eva, Vivianne Rita a syn Maxime Peter. Voalme ich Leny, Vivi a Maxi
@pink_lady pekná kombinácia. Náš najmladší sa volá Emanuel Michael. Mne sa to páči a v niektorých lokalitách, kde je veľká koncentrácia rovnakých priezvisk to dosť pomáha. Poznám napríklad dvoch Adamov Balážov a ktovie koľko ich ešte v susedných obciach je. Vtedy plní druhé krstné meno rozlišovaciu funkciu.

V uradnom styku ak ich maju oficiálne v rodnom liste by si mala uvádzať všade