Je Filoména tak zlé meno?
Ahojte, velmi sa mi paci meno Filomena pre dievcatko, ale okolie tym nie je nadsene, vraj je otrasne a smiali by sa mu.. Myslite, ze to meno znie tak hrozne, popr. ma tu niekto Filomenku, ak ano, ake su reakcie od okolia? Meno sa mi paci, ale ak by sa malo okolie vysmievat, radsej zvolim ine…
Daj meno ake sa paci tebe a muzovi. Neries okolie. Nikde inde nemaju ludia potrebu riesit mena alebo veci druhych, len na SK. V zahranici, ked povies meno, tak ta tym menom volaju a nikto neriesi. Mam dve dcery, prva v tom case s nezvycajnym menom. Vela ludi si nevedelo zvyknut, ani z blizkeho okolia. Neriesila som. Ich problem, nie moj 😁 druha dcera ma uz asi na dnesnu dobu "normalne" meno a tretia bude mat tiez nie najoouzivanejsie. Absolutne neriesim. Pred dvomi rokmi sme sa prestahovali za hranice a tu su vsetky tri mena v prvej 20ke obľúbenosti. Takze neries, daj si podla seba, co sa tebe paci 😘 nevies kde sa za pár rokov ocitnete vy, alebo vasa dcera...
Môj názor: jednoznačne nie.
Mne sa Filoménka páči...Také jemné...🌞Aj my máme doma netradičné mená, nikomu sme ich vopred neoznamovali,lebo viem,že by nás prehovárali a dali nám tak "chrobáka do hlavy". Ale moja mama tajne dúfala,že to budú Peťko a Paľko (máme dvojičky) a aj si poplakala,keď zistila,že nie.Ak ste vy s manželom s tým menom OK,hodí sa k priezvisku,ja by som do toho šla.Aj nad našimi niektorí prevracali očami a jasné,že teraz všetci povedia,že im tie mená sadnú ako riť na šerbeľ.Napr.teraz sme mali v kúpeľoch chlapca menom Jonatán...Jediný Jonatán,ktorého poznám a on bol na svoje meno taký hrdý.Sám povedal,že sa od mala preto cíti výninočný.A nikto sa mu nesmeje.😉
Podľa mňa sú tu takéto negatívne reakcie najmä preto, že to meno je nezvyčajné, väčšina diskutujúcich to ako možné meno pre dieťa zvazuje prvýkrát , rovnako predpokladám že aj tvoja rodina a známi. Je to taká prirodzená reakcia, niečo nové, fúha, to radšej nie. Ja to poznám na sebe- tiež mám pár kamarátov, ktorí dali rôzne, pre mňa najprv zvláštne mena. No poviem ti, po tom ako som dieťa jeho menom trikrát oslovila, prišlo mi už úplne normálne a po dlhšej dobe má absolútne nenapadne že by to meno bolo čudné. Takto to bolo aj v škole, keď sa niekto zo spolužiakov volal netradične, za jeden deň sa to každému dostalo do ucha a zaradilo sa to medzi tie mená ktoré počúvame každý deň 🙂
Čo chcem povedať, ak sa vám meno páči, dajte ho, okolie si podľa mňa do týždňa zvykne a meno im vôbec nebude pripadať divné.
Ja nemam nic proti nezvycajnejsim menam, ale teda odtial potial. Niektore mena, aj ked su v kalendari napriklad, mi pridu ako keby rodicia chceli naschval robit zle svojim detom. Uprimne, ty by si sa chcela volat Filomena? Mne to znie ako nejaka rastlina. Chuda dieta bude s najvacsou pravdepodobnostou neznasat svoje meno.
Mne napriklad nestaci argument “aspon to nie je Sofia a Ema”. Je milion inych, normalnych mien okrem tychto, ktore nenosi kzde druhe dievca. Je to jeden extrem a Filomena je druhy. Zakazat ti nemozeme, aby si to dala, ale teda urcite by som si to rozmyslela na tvojom mieste.
Ja som zasadne proti Miam,Sofiam,Eminkam,Leuskam a podobne ale Filomena je fakt teda moc🙄
Za mna uuuuplne super😍😍 S bozskym kludom by som dala, ak ste s muzom dohodnuti a reci okolia jednym uchom dnu a druhym von. Nechapem tu potrebu komentovat, "ake su vybrane mena pre potomka otrasne"🙄🙄🙄vsak ked sa mi nepaci, kusnem si do jazyka...a svojmu dietatu dam meno podla vlastneho uvazenia...
PS: u nasa sa nadava do Dory..aka si ty Dora nepodarena...a hla, ake moderne to meno v sucasnosti. Pred 30 rokmi, ked som bola mala, bola "Anca" nadavka😃😃😀aj tak to neodradilo a bolo vela Ann v generacii-absolutne to neobstalo pri vybere, ak bola spravna motivacia (ak by to bolo po urcitej pre rodicov vyznamnej osobe napriklad...)
Sú aj horšie mená. Dôležité je aby sa páčilo vám a možno sa aj dcérke bude páčiť, ak nie vždy sa dá časom meno zmeniť.
Filoména sa volá moja starká, v ich dobe sa s tým ne.rali, proste v aký deň sa dieťa narodilo podľa kalendára, také mu často meno dali, príp. po niekom z rodiny, aj farár dával občas deťom meno, keď rodinné mená alebo meno narodenia z kalendára už boli zabraté a rodičom sa nechcelo alebo nevedeli vybrať. Starká bola z 12 detí, takže po čase už išli jej rodičia reálne podľa tejto metódy 😅. Ako dieťa som sa starkej pýtala, či sa jej meno páči, aké jej dali rodičia, pretože ja sama nie som stotožnená s tým mojím. Odpovedali mi vyhýbavo, že aj v tej dobe boli aj škaredšie mená, a vtedy to bolo bežné meno - takže som si domyslela, že spokojná s menom nie je. Ale na čo nerada spomína doteraz, a mrzí ju to stále že na ňu volali Fila (ako na psa no..). A čo si pamätám, keď sme niekam išli tak sa radšej predstavovala iba priezviskom.
@prdolatanacestach Presne, aj ja zijem v zahranici, nikto neriesi ze sa vola Sofia, Emily, alebo Giona. Jednoducho sa tak volas, ziadne debilne prezyvky, basnicky, zdrobnelinky. Na Svk sa vsetko riesi, ci je tam plno deti ktore sa volaju rovnako, ved vy neviete kde vase deti budu za 20 rokov, mozno budu zit v Cine a tam ziadna Sofia nebude alebo sa nikto nebude nad tym zaoberat ci je Filomena..
a budu ju volat Fila..hm aspon bude znackova - za mna nie
Je to vaše rozhodnutie, to len u nás ľudia posudzujú čo na to ľudia. No ich do toho trt makový. A keď budú rodičia viesť deti k tolerancii o ktorej toľko rečnia není i čom.
@nttnnt keby len Fila... Mohlo by byt aj Filcka 🙄
my sme sa z toho mena ako deti smiali, nasli sme ho v nejakom kalendari. ale potom som raz natrafila na sv. filomenu a stala sa mojou oblubenou svatou. takze sa mi to meno zacalo pacit.ale suhlasim s tym, ze v zivote byto malo dievca a neskor zena tazke.
Fifi alebo Menka by som ju skrátene volala... preco nie?Rodicia tiez nesuhlasili s menom mojho syna. Moj manzel a ja sme ho napriek tomu dali, sme spokojni a vies co? Velmi sa mu hodi a kazdemu sa uz paci. A akomu by sa aj nie, neriesim...
Ja som čitala v biblii Filemón to sa mi zdalo zaujimave
@karolinakr filemon sa mi strasne paci,ale muz nesuhlasi🙂
Krasne, ja si hned predstavim povabne dlhovlase dievcatko sv.Filomenku. Daj podla svojho pocitu a nie okolia. Moj syn ma tiez meno podobneho charakteru, pre nas ma hlboky vyznam, deti ho beru uplne prirodzene.

Mne sa to meno paci ;) nic sa mi s tym nespaja, ako niektorym tu.
ale ja zasa nemam rada tieto dnesne “moderne” mena so “S” na konci, pismeno “h” hocikam do mena, aby to bolo cool a pod. Ja som za tradicne slovenske mena, niekto by povedal babkovske, ale pre mna su krasne.
Vidis, je to subjektivne ;) hlavne nech sa to tebe a manzelovi paci ;)