icon

Je Filoména tak zlé meno?

26. jún 2021

Ahojte, velmi sa mi paci meno Filomena pre dievcatko, ale okolie tym nie je nadsene, vraj je otrasne a smiali by sa mu.. Myslite, ze to meno znie tak hrozne, popr. ma tu niekto Filomenku, ak ano, ake su reakcie od okolia? Meno sa mi paci, ale ak by sa malo okolie vysmievat, radsej zvolim ine…

aandrea9
26. jún 2021

Krásne a dnes už aj netradičné meno. Za mňa áno ak ladí s priezviskom 🙂 decká si na výsmech nájdu zámienku ak chcú. Mne sa vysmievali za priezvisko a tu som. Všetko prejde a Filoména zostane 😊

petamich
26. jún 2021

nezvyknem sa negativne vyjadrovat k akemukolvek menu ak sa ti paci, hodi sa k priezvisku, je to len na vas - kazdopadne za mna osobne, ak by ma mama pomenovala Filomena, vo velmi skorom detstve by som sa asi zacala predstavovat inak 😂

nevenka
26. jún 2021

Ja som mala babiku, miminko, volala sa Filomenka. Ani neviem, preco take meno...Ale dcerke by som take meno asi nedala. To je moj osobny pocit. Musis urobit tak, ako Ty citis s manzelom. Ostatni si zvyknu.

Ja som este zvazovala aj to, ze som taka na "zdobnelinky", takze som vyberala aj take mena, ktore viem vselijako takto skomolit. Kym boli babatka, strasne som si to uzivala, vytvarat novotvary, zdrobneliny, riekanky, co sa rymovali s menom. Neviem, ako by som Filomenu takto...ale to som ja. A ked ma nastvu, tak skratky alebo dorazne zakladny tvar mena. Pre mna ideal 2-3 slabicne 😁

elisebah91
26. jún 2021

Velmi pekne meno, ak sa ti paci tak ho daj...okolie neries, zvykne si a bude ju pekne volat...ako si moje okolie zvyklo na Žofiu...neboj...nedaj sa ak sa ti paci..

21oktober
26. jún 2021

Môj syn sa volá Fedor, dala som ho lebo si to prial môj manžel. Všetci si zvykli a každý ho volá Fedorko, niekto Feďo , Feďušo . Kamarátke sa narodil pred mesiacmi syn a je Sergej. Mne sa Filoména celkom páči a je to otázka zvyku .

dusankomoj
26. jún 2021

Pre mačku ani nie🤣

evka258
26. jún 2021

Nehnevaj sa, ale keby mi dala mama toto meno, asi by som jej to do konca života nezabudla 😭

mjk40
26. jún 2021

Krásne a nie bežné meno. Takže jej nositeľka bude v budúcnosti určite spokojná. Okolie ju bude oslovovať Filka, čo znie veľmi pekne.

andreatytler
26. jún 2021

Mne sa nepaci... su tam nejake zle asociacie... ani neviem preco.

tosomja
26. jún 2021

@elisebah91 tiež máte Žofiu? Kde som rodila, takza sestrička, doktori tak pekne dôrazne vyslovovali jej meno. Že, ako sa má nasa Žofia?, Zoberieme si Žofku na odbery, prišli sme odvážiť Žofinku...a keď sme išli domov, mi povedala jedna sestrička z novorodeneckého, že za 30 rokov praxe nepočula také meno. 😁
A nikto nevedel z rodiny dopredu aké dáme meno .

bonavoxa
26. jún 2021

Filomena znamená ,, milovaná", hned se mi vybaví velikonoční chorál ,,Filia et filiae". Svatá Filomena je také velice zajímavá světice. Podle mne je škoda, že se taková jména dávají zřídka.

miadi
26. jún 2021

Trochu extravagantne ale ked si predstavim jeho nositelku dievcatko v nejakych pružkovanych farebnych podkolienkach Hand made šatach copiky pehy mozno ryšavka ( nieco ako Pipi dlha pancucha ) svojrazna osobnost tak to meno jej moze sadnut ako šerbel na rit. Ja by som ho nedala ale tebe sa paci. V najhorsom pripade si ho moze v dospelosti uradne zmenit keby mala z neho traumu.😃

surama
26. jún 2021

Nemyslim si,ze je potrebne byt za kazdu cenu iny. Filomena je meno,ktore sa spaja predovsetkym s negativnymi asociaciami. Treba mysliet aj na buducnost, ze tebe sa to meno paci, ale tvojej dcera sa za take meno budu zarucene smiat. Potom ti nebude luto, ked ti bude plakat,ze sa jej smeju? Iste, deti sa vedia smiat z hocicoho, ale docasne. Ale toto je take, ze sa to s nou bude tahat cely zivot.

canis_lupus
26. jún 2021

Ja sa tiež pridávam k tým, čo sa im vôbec nepáči 😂 Jasné, že je to vaša vec, ale ja by som skôr ako okolie riešila to, ako sa bude to meno páčiť dieťaťu. Ja som sa snažila vyberať aj tak, aby z mena vznikalo čo najmenej skomolenín a nebolo asociované s niečím výsmešným (básničkami, vtipmi...). Keby mi rodičia dali meno Filoména, asi by som si myslela, že ma museli veľmi neznášať 😂 Ani tie skratky z toho Filka, Fifi, Fili... mi vôbec neprídu pekné, skôr ako na psa. Teda ešte to Filka skôr ako oslovenie z predminulého storočia.

canis_lupus
26. jún 2021

Inak ja sa volám Terézia a som veľmi šťastná, že mám také meno. Nie je extravagantné, ale zase ani veľmi časté. Hodí sa k hocijakému priezvisku. Variant je vo veľa jazykoch, takže ani v zahraničí by som nemala problém. Príde mi také vznešené a Terezka je hrozne roztomilé, tak ma oslovuje rodina, kamaráti zase Terka. Jediný problém bol, keď bola v telke reklama Veverička Terezička, tak mi občas ešte z nostalgie povedia súrodenci, inak sa to každému asociuje s Tereza, jedine Tereza 😁

anega79
26. jún 2021

@lindusss2016 Haha moja teta taka presne bola. vzdy ked nas videla, aka si tlsta, vsetci ste tlsti, aj pes bol tlsty. Ale mala som ju rada🙂 Meno sa mi nepaci, jedine ak ju budete volat Fili alebo Mena

oblecenie99
26. jún 2021

Jedna z mojich obľúbených tém, sama som "dotknutá" priamo témou, tiež mám zaujímavé meno.. Takto: žiť sa s tým dá v pohode, nikdy som nemala pocit, že sa mi meno nepáči, ani som sa nechcela dať premenovať, som s tým vyrovnaná, ani mi neprekáža, že sa predstavujem 158-krát, ľudia sú skôr zvedaví, ako netaktní, ja som na to zvyknutá, že mám iné meno.. ale... pre dieťa som chcela niečo viac tradičné. Dopadlo to veľmi blbo, lebo s mužom sme sa nezhodli poriadne, a napokon to bolo kompromisné, pekné meno... ale chcela som iné. Stále by som mu dala iné. Nezvykla som si a to už má rok a pol. Už to neriešim, ale proste ma to štve... najväčší problém bol samozrejme u muža, ktorý okrem vlastného mena všetko negoval až na jedno jediné, trošku nezvyčajnejšie meno, ktoré sa nám veľmi páčilo, ale tam sme urobili obrovskú chybu: nakoľko to bolo proti našim pôvodným pravidlám, že chceme tradičné, tak sme sa pre istotou poradili s rodinou... ktorá to brutálne negovala... čiže som sa prispôsobila tlaku a doteraz to ľutujem.. Čiže keď sa ti to meno páči a si s tým stotožnená, choď do toho ;)

basska_b
26. jún 2021

Joj, to nie, veď by sa jej smiali... je pár takých mien v kalendári, čo sa človek až za hlavu chytí

euka210
26. jún 2021

Mne to znie ako postava z rozpravky, ...ale mozes ludom naburat predsudky prave tym, ze budu take dievcatko poznat a bude ine ako ich predsudky.
Este ako ju doma budete volat, lebo je dost dlhe.
Moj kamos ma Kristofa, tiez som trochu kukala ze co za meno.
My mame najmensieho Emanuela a prave kvoli moznym reciam sme to nikomu pred porodom nepovedali. Mne sa pacilo, ze znamena Boh s nami, a nejako tak to v nasom manzelstve citime, ma teda pre nas specialny vyznam. Nikto nemal problem s tym menom, starsi su Juraj a Richard.

bluka2
26. jún 2021

V portugalsku pomerne bežné meno, ja s ním nemám spojené nič negatívne

evaachesa
26. jún 2021

Och, ani mne sa nepáči 🙄

dyala1067
27. jún 2021

Ja som mala kolegynu Philomene a volali sme ju Philipa alebo Pipa. Bolo to v Uk, mne sa to celkom paci. Aj Filomena, moze byt aj Minie, Fili, Filka.

samkova_mamka
27. jún 2021

@nely1704 mozem vedieť aké?

annamivo
27. jún 2021

Mne sa tiež spája s básničkou, asi by som dala iné. Mi napr máme Danielu a v našej dedine +-2r od nej nie je žiadna Daniela. Takže by som počúvala mena, pozrela mena detí aké sa u vás dávajú často( u nás to píšu do dedinského časopisu) a vybrala také ktoré by sa vám páčilo s manželom a nebolo by také časté.

otazka1
27. jún 2021

Kamarátka má Filomenku,keby si videla to dievčatko,odpadnes aká je roztomilá 🙂 a to meno každý berie úplne normálne,pochybujem že sa bude predstavovať inak ;) alebo že by z toho mala traumu.určite lepšie a neokukanejsie ako Sofinka .poznám ich aspoň 10.

elisebah91
27. jún 2021

Aj ja som mala komplexy zo svojho mena: Alžbeta to take staromodne, divne...ale raz som bola na mesacnej stazi v DE a tam mi jeden klient povedal ELIZABET...uuu ze to to ja? Tak som sa zahojila a tesila z mena.
Ide o vas, vy date vasmu babu meno aby ste boli spokojni, mali radost, s okolim by som meno vobec neriesila, naco, aby mi nam ho znechutili?? Clovek aj tak nevie a nemoze tusit ako sa s menom v buducnosti stotozni dieta( ako ja), deti rovesnici( prezyvka bude ci uz skrz mena ci nieco ine, u mna bola okuliarnik...)...takze koli
INYM luodm a nejasnej buducnosti si nechat ujst prilezitost dat tebe mile meno je hlupost...

@tosomja my nie, ale sestra ma, cize neterka..

alvaluka
27. jún 2021

Mne sa nepaci

katka0123
27. jún 2021

@poopsie Poznaju!

tetaandulkova
27. jún 2021

Prepáč, mňa hneď napadla básnička " Filoména chudera, sadla vedľa šoféra. Filoména jajká, že mu smrdí fajka. " 😂 Túto knižku som dostala pri odchode zo škôlky, inak v pohode až na tú Filoménu, je to strašne dvojzmyselný veršík 😀 Ale inak, ak sa meno tebe páči nerieš. Ja som sa tiež nepýtala okolia ako sa im páči meno pre dcérku, ktoré som vybrala (už v škôlke 😀)

helcanw
27. jún 2021

@autorka Mne sa tiež to meno hned spoji s básnickou z maľovanej abecedy 🙂 ale podľa mna až take hrozne nie je. Pamätam si keď sa sestre narodil druhý syn a povedali nám meno všetci sme ostali ako obarený, že to čo, take meno sme vôbec nepočuli a a ako ho budú volať.... a zrazu v priebehu minulého a tohto roka sa taký boom spravil s tým menom 😂 zrazu je ti úplne v pohode meno a nikomu už nepríde divne. Ak sa meno páči tebe a mužovi nám ostatných kašlite! Z toho dôvodu sme ani my nehovorili meno do predu, aby nikto nekomentoval a neodhovaral a podobne. Je to vaše rozhodnutie 🙂 a nakoniec sú aj oveľa divnejsie mena ako Filomena 🙂