Je vhodné dať bábätku dve krstné mená?
Myslite, že je to otras dať dve krstné mena ? Ján Mário ? Čakáme bábätko, a ak by to bol chlapec, tak môj priateľ chce, aby sa volal po ňom - Ján
Ale ja som vždy chcela meno po mojom otcovi - Mário ..
Aký máte na to úprimný názor ? Keby sa tak vola? Je to Moc podla vás? Kľudne napíšte názory neurazim sa 😁 ale buď jedno alebo druhé určite.
Dve mena je úplná zbytočnosť, a dobre si to premysli, lebo aj tak budeš vždy synovi hovoriť a oslovovať ho len jedným menom! Tak buď je Ján alebo Mário? … 🤔
@elzena2 áno ide o ochranu patróna, rodový zvyk...
Napríklad všetci mužský potomkomkovia rodu Habsbursko - Lotrínskeho musia mať vždy krstné mená František a Jozef, pravdaže, ako 4 - té, 5 - te v poradí, ale musia...
A najprv nahlásiš dieťa na matriku, až potom krstíš, v dnešnej dobe...
Podstatné je, aby ste sa vy ako rodičia dohodli a boli s tým v pohode, ostatní sa prispôsobia, aj si zvyknú 😉 ale ak sa ti meno Ján nepáči, je fér, aby ste našli iné, ktoré obaja schválite. Skús to na muža takto - ak vieš o nejakom ženskom mene, ktoré fakt nemá rád, povedz mu: ok, ale keď budeme mať dcérku, bude sa volať.... možno potom pochopí, že systém - ja vyberám meno synovi, ty dcére - nie je úplne v poriadku 🙄 pri každom mene dieťaťa by sa mali rodičia vedieť dohodnúť a nie rozhodovať len jeden z nich.
K dvom menám - ja mám štyri dcéry a tri z nich majú po dve mená, ale druhé dostali len pri krste, v rodnom liste majú len jedno meno, hlavne pre jednoduchosť, aby ho nemuseli mať na všetkých dokladoch, dokumentoch...nie je príjemné vypisovať všade také dlhé meno. My používame pri oslovení aj druhé meno, hlavne keď na prvé nereagujú, to druhé nemajú také "opočúvané", tak to niekedy zaberie 😅 ale mnoho ľudí v okolí ani netuší, že majú dve mená.
Máte krásne meno Anna Mária 👍
Moj uprimny nazor je, ze ak sa rodicia nevedia dohodnut ani na mene pre dieta, tak vas este caka vela nepeknych situacii, ked sa to male narodi a budete pocas jeho vychovy riesit milion veci. Dufam, ze aspon priezvisko bude mat dieta tvoje.
Mne sa dve krstne mena (ani priezviska) nepacia, ale ine je ak rodicia daju dve mena lebo sa im to tak paci ako ked sa nevedia dohodnut 🙈
@jankamiskova tiez som nechcela dat synovi dve mena,ma len jedno . Dcera ma dve.
A čo je na tom.... nic zvláštne ja mám dcéru Elis Marta......môj bratranec má syna Martin Ján..... bratranec sa volá Martin manželka Jana malého voláme Janko....
Ja mám pre dceru meno Zoy-Hope zoy- život a hope nádej keďže na ňu veľmi dlho čakáme. A hodí sa aj k priezvisku.
#autor
My mame syna Lacka meno ma po ockovi, dedkovi pradedkovi. Ale teda ja som bola ta, ktora to hlavne chcela, nie Manžel on nenamietal ale ani to nesilil.
Spominas tam svoje vybrate mena a Matteo Jan znie lepsie, v tomto poradi 🙂
Môžeš dať dve mena, ale je to zbytocnost. Dieta budeš oslovovať iba jedným. Takže… Ak to ma byt Ján Mário, budete ho volať Ján a druhé meno Mario, čo preferujes ty, sa používať nebude. Ja by som s tým určite spokojná nebola.
Ja ti poradím len jedno, zober si ho k pôrodu. Keď uvidí koľko síl ťa to stojí, možno ustúpi. Môj ex tak trval na mene pre dcéru a v deň pôrodu povedal, nech si vyberiem sama. Dcéra je teraz za to vďačná
Lenze ako budete volat?obidvomi menami alebo ako?lebo ja co poznam ludi co maju 2mena tak aj tak ich volaju len prvym.nikto nepoie obidve mena.takze ak chce dat muz meno Jan on ho tak aj urcite bude volat ja toto osobne nepochopim ze niekto si stoji a menom ze bude sa volat tak hotovo.mne sa nepaci ani davat meno napr po rodicoch alebo po dedkovi/babke. U nas je jedno meno este aj priezvisko maju rovnake a to kolkokrat clovek nevie o kom je rec.a to ze muz neustupi to je akoze co?jed neustupis ani ty tak co?zbytocne dietatu pokazite meno lebo sa na nom neviete dohodnut?inak je manzel ok?
A tiež to ma byt ako po dedkovy ale ten je Ján a to sa im nepáčilo
Tu sa dozvies aj kopec veci a nazorov ktore ti v nicom nepomozu, len si niektore ulavia...
Moja dcera ma dve mena, jedno po mojem mamke, ktora mi zomrela ked som mala 12, vzdy som chcela dcere dat meno po nej, ale eva oslavuje na sviatky, tak som ju nechcela ukratit o oslavu menin, a vzdy sa mi pacili dve mena, takze dostala dve, obe su kratke, krasne mi k sebe pasuju, ona ich s hrdostou nosi, vie preco ma aj to druhe, vacsinou pouziva len jedno, ale hlasi sa k obom ked sa predstavuje na oficialnych miestach...
Je len na tebe ako sa rozhodnes, ak sa ti ta kombinacia paci, nevahaj 😉
Za mňa nie, ani mi to k sebe neladi Ján Mário....Dala by som iba Mário. A este jedno plus to má ak by ste sa s priateľom rozišli aspoň si nebudes vyčítať že " aj meno som dala ako chcel" 😁Samozrejme nechcem nic privolavat, ale stáva sa.
Môj syn má 2 mená. Áno každý ho volá len jedným menom.
Ja som stále vravela že keď budem mať syna bude Leo (z Čarodejníc).
Keď som otehotnela chcela som dať meno Markus, lebo mojej mamky priateľa syn sa tak volá a keďže pre nás bol jej priateľ už ako člen rodiny, tak som mu to týmto chcela ukázať ako nám na ňom záleží.
No prišli argumenty že sa Markus nedá nijak inak nazvať. Tak som povedala že sa vrátim k pôvodnému menu, ktoré som už roky rokúce vravela že dám, čiže Leo. Leo Markus sa mi už nejak nezdalo, tak som meno z nemeckej verzie zmenila na maďarskú (rozprávame dvomi jazykmi), tak vzniklo Leo Márk.
3 týždne pred malého narodením zomrel mamky priateľ a to som už mala meno zapísané a nedalo sa zmeniť (boli sme meno zapísať a podpísať že ex súhlasí že malý bude mať moje priezvisko).
Ak by človek vedel do predu že sa toto stane neustúpim a dala by som Markus.
Sú ľudia ktorým sa to nepáči keď má dieťa 2 mená, ani ja som toho nebola zastancom, ale okolnosti sa môžu zmeniť.
No vyzerá to tak, že budete musieť ustúpiť obaja, resp. hľadať kompromis. Viem, že každý má iný vkus, ale obe tieto mená sú nič moc. Nedala by som ani jedno. Netrestaj to dieťa ani menom Mário. A manželovi povedz, že v prvom rade to dieťa nosíš ty, porodíš ho, odrodíš si ho, tak snáď sa k menu môžeš vyjadriť aj ty. A keď sa ti nepáči, nie je o čom. On chce, on trvá na tom...🤦 Sadnite si, zoberte kalendár a hľadajte tretie. Pre pokoj v rodine.
Mužova skoro 80 ročná babka má 2 mená. Nieje to otras, dávalo sa to kedysi a dáva sa aj dnes. Ja som chcela, kedže sme sa nevedeli dohodnúť, ale muž nechcel 😁 mám kamaráta čo má 2 mená, a teda len mamina ho volala obomi. Mám kamošku čo má 2 mená a používali aj najbližší len prvé.
@kominar Mária Amália znie úplne super. Ako Habsburgovská princezná. 😍
Daj teda dve ale mario jan. Jan realne upadne do zabudnutia, kazdy ho bude volat mario
Muzovi som prečítala spor a zalomil rukami, ze sa teda rozvedte, ked sa neviete dohodnut
@mariasef71 ďakujem 🥰
Autorka, ak ste veriaci a plánujete krst v kostole, môžete dat synovi meno Ján ako krstné meno ( ktoré sa zapisuje len v kostole) My sme takto dali dcérke meno ktoré "nemá svätého patróna" Takže na krste sme.pridali k jej menu ešte meno Mária (po svokre). V úradných dokladoch má len jedno meno.
Ja osobne nemam nic proti dvom menam, aj moja dcera ma dve, ale tato Vasa kombinacia mien ozaj neznie velmi dobre :/ inak je pravda, ze dceru vacsinou volame prvym menom 😃

juj ved rodicia budete vy,moj otec by sa tiez potesil,keby sa prvy syn volal po nom alebo po dedovi-Jaroslav,Bohuslav...este nasu dceru po babke Jozefina a odchod🤣🤣🤣moj muz je martin a jeho top rozpravka je matko a kubko..tak mame jakuba..druhe dieta-vymodlena dcera silou mocou chcel elisku(dnes velmi otrepane meno) a okrem toho ma meniny 7.10co je datum mojho narodenia a starsi syn je 4.10,takze neexistovalo...ani elenu nechcel,ani violu nechcel...tak ma violu elenu a jeho eliska,marketa a neviem co z debilnych rozpravok som zatrhla...okrem toho,ten kto rodi,ma tak trocha vacsie pravo veta na meno👍