icon

Meno Filoména

6. aug 2022

Paci sa vam? Viete si predstavit take dat svojej dcere?

piussi
7. aug 2022

Moja starká bola Filka, voľakedy bežné meno.. teraz myslím že by dieťa trpelo keby sa takto volá

veronice
7. aug 2022

Tak za mna radšej Filomena ako Charlotte, Yasmine a iné zahraničné vymyslance ešte keď sú pri Slovenskom priezvisku rodičov, ktori chodia do zahraničia len na dovolenku... Nezvyčajné, ale pekne meno, preco nie 🙂

lubka084
7. aug 2022

Nie, také meno by som svojmu dieťaťu nedala...ale je to na tebe..😎

piussi
7. aug 2022

Ale zas lepšie Filka ako Matylda... To meno fakt nepochopím prečo to ľudia robia vlastným deťom...

radacak
7. aug 2022

Určite nie

sajsa3
7. aug 2022

Urcite nie

mafinaju
7. aug 2022

Áno, krásne meno, úžasná svätica.🥰 Daj meno aké chceš,okolie si zvykne ☺️ dávajú sa teraz iné,, čudné" mená a koník je toho dôkazom.

katuskacicuska
7. aug 2022

Nie, nikdy nikdy

mareka49
7. aug 2022

Heh, ja by som nedala ale ty daj.
Ale vieš, je úplne zbytočné toto tu riešiť.
Niekto by nedal Amália, lebo mu nabehne v mysli Anália.
No sú aj takí.
Proste to nerieš, paci sa ti, daj.
Prečo by som ho ja nedala?
Pretože tak známy označoval ženské prirodzenie.
Ostalo to vo mne.
Naco tieto diskusie ach

sidicek
7. aug 2022

Ja by som to tomu dieťaťu neurobila. Poznám Stefaniu aj jozefinu obe tie mena neznášajú.

empafi
7. aug 2022

Moja 60rocna kolegyňa sa vola Filomena, voláme ju Filka. Je to pekne meno, nenechaj sa ovplyvniť.

saxalendra
7. aug 2022

Ja som svoje meno neznášala - Alexandra, naši mi ho dali ako prvorodenej - prvé meno v kalendári...ale ak som už poznala význam svojho mena, tak mi prišlo vzácne - Alexandra - ochrankyna mužov a moj muž Ondrej, čo znamená MUŽ. Sme sa našli jednoducho a nie len naše mená patria k sebe...

sandra811
7. aug 2022

Nie 😊

zuz115
7. aug 2022

Podľa mňa je to pekne meno. Ja by som dala

dada4
7. aug 2022

Nikdy.

zuzy20
7. aug 2022

@motherofflower aj mne sa pacilo toto meno.. tiez som chcela Kvetinku .. ale manzel nesuhlasil.. :/

loliki
7. aug 2022

Filoména je pekné meno a v Spiš.Kapitule robia púte ku cti sv. Filomény. Tam je aj viac rozšírené. Ak sa Tebe páči, tak to meno daj. Myslím si, že matka cíti, aké meno má dať. Ja som pre syna mala vybraté aj meno Kornel, ale manžel to odmietol, že či sa dáva teraz také meno. Potom vysvitlo, že celá ich rodina (otec, starý otec dedko) má meno Kornel ako druhé meno.

foxyfox
7. aug 2022

V žiadnom prípade. V základnom tvare je hrozné a ani sa nedá volať skratkou. Fila? Filka?

paulita
7. aug 2022

Nie, nepáči.

janinkalc
7. aug 2022

@motherofflower to je krásne meno, Kvetoslava 🌹🌹🌹

foxyfox
7. aug 2022

@saxalendra alexandra je krásne. Saška sa mi nepáči ale sandra, alex, vždy som zavidela spolužiačkam to meno

ambamamba
7. aug 2022

Ale anoo 🙂

nikelca
7. aug 2022

Za mňa bola Filomena v užšom výbere pri dcére. Zhodli sme sa na Petronele ale váhala som lebo meniny a narodeniny vychádzali 2t odseba a medzi tým aj deň detí. Chcela som Filomenu Sofiu aby som ju volala Filozofia ako láska k múdrosti. Muž s tým nesúhlasil povedal že narodeniny a meniny blízko seba nevadia oslávime oddelené a tak to aj funguje. Napriek tomu ju niekedy volá sám Filomena alebo Filozofia a jej to nevadí smeje sa na Tom 🙂 mám kamošku ktorá si to dala ako svoje birmovne meno úplne dobrovoľne
Deti sa vedia posmievať všetkému čomu ich rodičia naučia. Veď vidíš sama koľko žien tu na krásne dievčenské meno z nášho kalendára napíše že je to ako pre mačku alebo niekto tak volal ženské prirodzenie... 🤷

anjetta
7. aug 2022

Vo štvrtok budeme mat vo farnosti velku put k tejto svätici. U nas v spiš.dieceze je to osobnost. Tak posielam nieco z jej zivotopisu. ;)

Sv.FILOMENA
- patronka novorodencov,dospievajucich dievcat,mladeze...

Její rodiče dlouho nemohli mít děti a až po tajném přijetí křesťanské víry se jim narodila dcera. Dali jí jméno Lumena, což znamená světlo víry. V 11 letech se Filomena zaslíbila Kristu. Rodiče svou dceru milovali tak moc, že ji chtěli mít stále u sebe. Proto ji také vzali s sebou do Říma, když jim císař Dioklecián hrozil válkou. S Filomenou se setkal císař Dioklecián a chtěl si ji vzít za manželku. Sliboval, že dá otci Filomeny celou moc jeho říše. Tehdy jí bylo 13 let. Odmítla ho, protože své panenství již zaslíbila Bohu a císař ji dal uvěznit na 40 dní. Podle legendy se jí ve vězení po 37 dnech zjevila Panna Maria. Filomena byla bičována do krve, ale Panna Maria jí ve vězení zahojila rány léčivým balzámem. Pak byla přivázána ke kotvě a vhozena do Tibery, ale andělé poslaní z nebe kotvu uvolnili a Filomenu přinesli na břeh. Dioklecián to připisoval čarodějnickým schopnostem, a tak dal Filomenu vláčet ulicemi Říma připoutanou na voze. Ocitla se opět ve vězení a ve spánku byla zázračně uzdravena. Císař přikázal v záchvatu vzteku, aby ji lučištníci proděravěli svými šípy. Šípy ale nabíraly opačný směr a usmrtily ty, kdo je vypouštěli. Nakonec jí byla setnuta hlava.

iwesska
7. aug 2022

@nikelca Tak sorry,ze v rozpravke sa macka volala Filomena a hned mi napadne tato asociacia. Mam dve susedy - jedna ma macku Miu a druha ma dceru Miu a co teraz? Sa maju hnevat jedna na druhu? Deti maju oci aj usi a tiez si vedia spojit suvislosti, tak ako ked sa nahlas opytaju,preco je ta teta tucna,mala,velka...neviem,preco by za to mohli rodicia. To su take predsudky,ze🤦🏻‍♀️

iwesska
7. aug 2022

@sidicek Ja som poznala tiez Jozefinu a v skole jej ucitel povedal Pepina🤦🏻‍♀️😁

balkica
7. aug 2022

Môj muž tak volá našu dcéru 🤣😁 Takže pre mňa je to v pohode 🙈😁🤣

foxyfox
7. aug 2022

@nikelca moje nervy, filozofia. Aj petronela je dobrý vystrelok a to sa mi tak volá sesternica. A ešte riešiť že meniny a narodky sú blízko seba. Fakt dôležité

iwesska
7. aug 2022

@marisoul17 Hej,rodicia si bezne beru kalendar s menami, sadnu si vecer spolu s detmi,listuju v nom a do popuku sa na nich rehocu🤦🏻‍♀️😂

mikadooo
7. aug 2022

Nie, akosi mi príde hanlivé, alebo smiešne, taká popletená Filoména, ale neviem prečo mám tieto asociácie.