Meno Niam
Chcem dať bábätku-chlapec meno Niam, no je to dievčenské meno, samozrejme v zahraničí ho používajú aj chlapci ...nejaké skúsenosti?????
@perdulka7 Nevieme ake pohnutky mala, dat dietatu meno Zeynep. Za vyberom mena sa vzdy nieco skryva. A tiez, preco by mali ludia zijuci na Sk vzdy deti volat zdrobneninami? My sice na SK nezijeme ale ani jedno z nasich piatich deti sme nevolali a ani nevolame zdrobneninami. Ani skratene. A pekne a strucne sme to vysvetlili aj rodine. Starsia dcera ma 4 roky a ked jej niekto povie inak ako Antonia, ona ich hned vyvedie z omylu, ze ona nie je nijaka Tonka ani Tonicka ani Antonka. Najmladsia ma presne 1,5 roka a mne sa az oci zbrckaveli, ked mi sesternica k narodeniu napisala, ze Aurelke (Aurelia) hlavne vela zdravicka. grrrrr
Podľa mňa tiež blbé meno nakoľko mi Slováci sme naučený di,ti,ni,li,de,ten,ne,le učia sa to už deti v prvej triede takže meno Niam sa u nás číta ,,Ňiam" čo znie dosť posmešne. Ale ak ti nevadí každému vysvetľovať že je "Nyam" tak kľudne mu to meno daj len nečakaj že každý ho bude obdivovať že waw aké má meno,tu na Sk sa ti každý na to vykasle.
znama dala synovi meno Vadim a uplne vsetci to vyslovuju makko (asi sa to podoba na ceske meno Radim) a ona sa preto neskutocne rozculuje.. druhemu dala meno Vidar.. no chcela by si sa tak volat? este aj priezvisko maju celkom slovenske
@airaw
@perdulka7 veľa ľudí číta Vadim mäkko, lebo...sa to má čítať mäkko. Vysvetlím: meno je rozšírené hlavne v rusky hovoriacich krajoch a odtiaľ prišlo aj k nám. Ruština má jednoduchšie pravidlá, čo ako vyslovovať písaný text, než my. - Napr. Tam, kde sa veci čítajú mäkko, píše sa I, kde sa čítajú tvrdo, píše sa Y. Nie je tu priestor na dilemu. Rovnako je to napríklad s e. Kde to treba čítať mäkko, píše sa E, kde tvrdo, píše sa Э...
Vadim sa v ruštine číta mäkko a tak sa píše mäkko. Na Ukrajine sa meno číta tvrdo. Tak sa aj píše Vadym. 🙂
Na Slovensku ľudia nejako automaticky čítajú VaĎim, lebo im to tak "viac pasuje" podvedome. Nie preto, že by chceli komoliť meno 🙂
Ak známa chcela, aby ľudia čítali meno jej dieťatka tvrdo, mala mu dať ukrajinskú verziu mena a nikto by nepochyboval, ako to vyslovovať 🙂
A ja som si myslela, ze Liam je strop 😁😁😁. Och, kolka naivita 😁.
Necitala som vsetkych 5 strán. Ja žijem v medzinárodnom prostredí, kde som zvyknutá, že deti majú mená, ktoré som ešte nepočula a aj ostatní sú zvyknutí, lebo su tu africké, arabské, európske mená aj také americké, proste všetko. Takže všetci berú normalne, že sa spýtajú na meno a pozorne počúvajú a nikto nemá problém spýtať sa prípadne aj druhý krát. Moja dcéra má tiež meno nie zo slovenského kalendára. Ani v BA z toho nikdy nikto nerobil ziadnu vedu.
Na gymnaziu sme davali vselijake nelichotive prezyvky si medzi spoluziakmi vramci srandy, nie s nejakým zlým úmyslom dotyčného zhodiť. Preto to nikdy nebol nijaký problém. Ak si nájde niekto pôžitok v ňam ňam ako spôsob vysmievania, vypovedá to maximálne tak o ňom.
Mne to meno znie normalne a dosť neutrálne
@tomiholjubavi ja poznám belgicana vadima a v živote som nepočula, že by to niekto vyslovoval tvrdo...
@bluka2 ukrajinci maju tuto tvrdu variantu. ale tiež som ju často nepočula.
U nas na škole sa deti vysmievali aj z prievzisiek. Ale tu skor boli na rane tie prave slovenske, ktore sa dali so všeličim zrymovat a pripodobnit, alebo mali každemu zrozumitelny vyznam. Ja som sa vyhla podobnej srande, lebo moje rodne priezvisko je take neobyčajne a k ničomu sa nehodiace, že spolužiaci k tomu nevedeli nič vymysliet. A to nemam žiadnych exotickych predkov. Iba trochu južanskeho ugrickeho šarmu som lizla 😂
Inak ked robim v kronikach rodostromy, par razy som si všimla, že dietatko s nezvyčajnym menom sa neskor premenovalo same, alebo ho prepisal niekoho z rodiny. Napr. som videla zaznam o krste dievčatka Nymphadora + slovenske priezvisko. (Zapamatala som si to, lebo dovtedy som to meno počula len v Harry Potterovi.) Ale očividne, niekto v 19tom storoči si v malej dedinke na Zahori myslel, že to bude šleha napad...a potom pozeram a v poznamke dopisane, že na žiadost otca bolo tri dni neskor dievčatko prekrstene Dorota. 😂 Škoda, genealogicke zaznamy by sa jej s takym ojedinelym menom vyskladali v podstate same.
Čiže ludia mali v laske extravaganciu aj davno v minulosti a nie je to žiadna novinka 🙂
Jeden z mojich predkov si zmenil meno tiež, už ako dospely. Asi mu bolo trapne byt jediny Akoš v Malackach, tak sa premenoval na Lukaša 😂
Ja poznam meno Naim, ten prizvuk je na koncovke.Bol to taky razny, človek. Zvykli sme si na to menoI Inak fešák..Tych chceš dat Niam. To sa dosť ťažko vyslovuje.. Ked už by som dala tak asi skór toho Naima
@pusy toto zase svedci o tvojej inteligencii.ked nie je podla mna tak nastupuju urazky a arogancia. Klasicky scenar
@karolinakr 🤣 som rada ze aj niekto iny si pamata Coronu. Stale ked sa spomina v tv korona virus mne mozog krici na bomby Baby, babyyyyy...why can t we beee togeetheer ..zakazdym 🤣
@lavender273 😄😄to bola moja obĺúbená spevačka
@pusy ano, to meno ma u nas v triede vietnamsky chlapec. Volaj ho Nam. Nikto to neriesi - ale podla mna preto, lebo je vietnamec, a u nich su taketo mena bezne.
@h_petra myslela som tvrdo-vyslovnost

@pusy Ahoj, pokúsim sa Ti odpovedať tak, aby to spĺňalo Tvoje predstavy, keďže si nechcela vedieť, či sa nám meno Niam páči, alebo nie, ale zaujímali Ťa názory a skúsenosti. Takže, skúsenosti s týmto menom nemám a asi ťažko nájdeš tu na tomto fóre niekoho, kto by mal, meno je naozaj dosť netradičné, napríklad ja som sa s ním ešte nestretla. Ďalej píšeš, že priezvisko nemáte slovenské. Znamená to, že otec dieťaťa je cudzinec? Alebo je to Slovák, len priezvisko má "neslovenské"? Budete žiť na Slovensku? V Tvojom profile máš bydlisko Kapušany, bude dieťa žiť tam? Toto všetko sú veci, ktoré by som na Tvojom mieste vzala do úvahy pri výbere mena. Lebo naozaj je pravda, čo Ti tu baby písali, že aké reakcie na to meno máš tu, v tejto diskusii, také budú aj v reálnom živote. A ešte, mysli na to, že vyberáš meno dieťaťu, nie sebe. On s tým menom bude musieť žiť celý život, predstavovať sa ním... Ako majiteľka strašne na hovno mena (už som to sem písala asi stokrát, do rôznych diskusií o menách, volám sa Hedviga), Ti veľmi dôrazne neodporúčam dať meno, s ktorým bude mať akékoľvek problémy. Lebo ak bude mať Tvoj syn ešte aj priezvisko komplikované, tak si pri predstavovaní naozaj užije: "Čožééé? Akooo? A to je aké meno??? Ako sa to píše? A to ako Ťa máme volať?! A ako Ťa volajú doma? To faaakt?" A pomedzi to všetko ešte niekoľkokrát neveriackym tónom zopakované to meno. (A potom ešte pri ďalšom stretnutí: "Prepáč, ako sa to voláš? Zabudol som, len viem, že to bolo také divné meno..." ) Prosím Ťa, neurob to svojmu dieťaťu. Je toľko iných mien, ktoré sú krásne a pritom nekomplikované.