Meno pre dieťa bol zlý výber
Je to dost citliva tema, preto pisem anonymne. Mame cerstve miminko a mam taky psychicky problem. Cele tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnut na mene. Stale sme si robili zarty s jednym menom a nakoniec sa stalo take, ze som musela rodit o 2 tyzdne skor kvoli komplikaciam. Isla som do porodnice s 2 menami, do poslednej chvile som mala jedno, ktore som si myslela, ze teda to dam. Nakoniec ma ovplyvnili asi hormony, asi aj rozhovor s PA a dala som nakoniec to druhe meno. Jeho skratena verzia, domacke, je rovnake ako meno manzela, a to ma teraz mrzi. Ze mam doma 2 chlapov s rovnakym a predsa inym menom. Chcela som manzela presvedcit, aby sme ho zmenili na jeho meno, nechce o tom ani pocut. Stale mam ale pocit, ze syncek sa ma volat inak, ma 2 tyzdne a ja si nemozem pomoct, neviem si na to zvyknut, ze sme meno nakoniec takto cudne "vybrali". Kvoli korone tam nemohol byt so mnou...Vycitam si, ze som mu mala este volat a skusit ho presvedcit v tej chvili, ako som mu oznamovala, ze ma synceka. Mozno si poviete, ze blbost, ze mam byt rada, ze je zdravy a na mene nezalezi. Ale stale mam taku vnutornu uzkost, ked na to myslim. Dve nase starsie deti maju mena s pribehom, totalne som s nimi stotoznena. A toto nase tretie drobatko to ma takto a je mi to luto. Navyse, to meno mi pripomina moju prvu velku lasku, ktora bola neopatovana a drzalo ma to strasne dlho, az kym som nestretla manzela. Pocas porodu ma to absolutne nenapadlo, az potom. Manzel sa potom poponahlal na matriku a bolo. A ked mu poviem, ze mi to pripomina "toho" chlapa, posle ma s tym niekam, ze to su take hluposti. No a najhorsie je, ze som to vlastne sama takto spravila a sama si za to mozem. Mohla som dat aj to pracovne sialene meno alebo uplne ine, nechapem, co sa mi porobilo. Chcem sa len spytat, ci ste nieco podobne mali, ze ste sa nevedeli stotoznit s menom, ktore ste dali dietatu a nakoniec ste si zvykli alebo co...ja sa bojim, ze k nemu nebudem mat taky vztah ako k tym starsim,...Keby sa volal po manzelovi, bola by som stastim bez seba, ale ked nechce o tom ani pocut. A inde vsade citam, ako strasne chcu chlapi, aby sa synovia volali po nich a vacsinou sa to zenam nepaci, lebo sa im nepaci to konkretne meno. A ja to mam naopak. Poradte, ako sa s tym mam vyrovnat, mali ste to niektora?
Ešte môžeš urobiť histericku scénu so záchvatom paniky a plačom..možno sa muž vyľaká a prikývne na zmenu 🤔 inak ako pod nátlakom to už asi nepôjde keď je taký neoblomný 🙄
A ja sa ani necudujem ze s nim nevies pohnut🤗s manzelom
A tieto tvoje nazory za chudatko a ze nebudes mat k nemu vztah kvoli menu, k svojmu decku HALLO??😟😟😟uvedomujes si co pises?
Mne keby bez mojho vedomia dali mojmu decku meno hoc aj sandokan lubila by som ho stale rovnako!!!
Treba si trocha v hlave upratat
ako pises, ty mas psychicky problem a mala by si na nom popracovat, napriklad u psychologa...tvoj manzel ho zjavne nema, ked nechce menit to normalne meno, co ste spolu vybrali.
Ako ja neznasam mena po otcovi 🤦🏻♀️..a hlavne ked ide o tzv.krcmove mena ala Jozo,Jano,Fero,Palo..moj manzel je Jan a stale mal problem s tym menom,nevedel ako sa ma predstavovat - Ahoj ja som Jano?Jak hlupy Jano z rozpravky..preto sme absolutne odmietli davat meno po nom..aj sa ho raz svokra opytala,preco teda neda po sebe..no preco asi 😆..
Tvoj chlapček sa volá Maťko. Tak ho volaj, tak ho predstavuj ľuďom, ktorí sa pýtajú, ako sa volá, tak ho nauč aby sa predstavoval sám. Úradnú podobu mena nerieš, je to len zápis v rodnom liste, zopárkrát ho budeš musieť vypísať na nejakú prihlášku, alebo úradný dokument, ale praktický každodenný život bude o tom, ako ho vy doma budete volať.
Ved ono tie mena su obe pekne, samozrejme, Matej - sa mi spaja s manzelom, proste s tym naj naj super chlapom na svete pre mna. A meno Martin mi skor evokuje toho druheho, do ktoreho som roky bola platonicky zamilovana a pri tom porode som asi mala zatemnenie mozgu, ze ma to vobec nenapadlo. No a problem je aj ten, ze aj tak ho vsetci budu volat "Matko", ako aj manzela tak vsetci volaju, takze sa de facto volaju rovnako, jedine posta, ked pride, tak sa nebude mylit. Takze z tohto pohladu by bolo uplne jedno, keby bol aj Matej, neviem preco to manzel nechce. Nevie mi to zdovodnit. Ze dala si take, tak ma take meno a hotovo. Este bol v hre Adam a pracovna verzia, ze bruchu vsetci hovorili Boris...ale ako je to meno pekne, tak k priezvisku nam neznelo dobre.
Ja ti len chcem povedať, že meno Martin je nádherné. My máme v rodine Martina a všetci ho volajú Martinko alebo Martin, meno neskracujeme. Tak si zvykla celá rodina.
Šup na matriku zmenit 👍🤛😊😉
Syn sa tiez vola martin, ma 3 roky. Od narodenia ho vsetci volaju martin. Pre mna je to tak krasne meno, ze nepotrebuje ziadne zdrobnenini
@lolita555 no podla mna to nie je celkom tak...ak by Ti to meno pripominalo nieco, niekoho, s kym radsej nechces nic mat, nebolo by to take easy a premenovala by si si ho urcite...mozno pritiahnute za vlasy, ale keby Ta znasilnil daky Fero a ostala by si tehotna, dala by si mu meno Fero? No asi nie. Vsetko je to o emociach, ktore potrebujem spracovat, nemozem za to, ze nieco vo mne nie je ok s tym. Preto sa pytam na nazory, ak niekto nieco podobne zazil, ci mi vie poradit. Nepotrebujem, aby mi este niekto nakladal dalsie dovody, preco sa obvinovat este viacej, ze som mala urobit cosi inak a lepsie. To nepomaha, ver mi. Dalsia vec je, ze po prvom porode som mala poporodnu depresiu a napriek tomu, ze som syna lubila, bola som presvedcena o tom v tom najhorsom, ze ho nelubim a bude mu lepsie bezo mna...Takze, teraz uz viem rozoznat, co je co, poznam tie depresivne stavy, toto je ine, predpokladam, ze len normalny prechodny stav takeho toho poporodneho blues a ta dilema a nesulad s tym menom je toho tiez pricinou. Inak privaly lasky k tomu drobcekovi citim, takze depresia to nie je. A nejake take racionalne upratanie si v hlave na toto u mna nefunguje. Keby ano, uz to mam upratane a nepytam sa tu. Emocie niekedy hlavou neprebijes.
Aj ja som po pôrode dlho "ľutovala" konečný výber mena. Niežeby som kvôli tomu nariekala, ale asi pol roka ma to dosť štvalo, že som mala to druhé povedať. Teraz má dcéra skoro 3 a už mi je to šuma fuk, zvykla som si a aj tak je vlastne jedno, aké je celé meno zapísané v rodnom liste, veď to dieťa tak nikto nemusí volať. Ja si myslím, že aj ty si časom zvykneš a to meno ti prestane evokovať minulosť, ale bude pre teba predstavovať syna. Ešte je to čerstvé, daj tomu pokoj, syna volajte akoukoľvek prezývkou podľa ľubovôle a uvidíš, že o dva roky pri pocuti mena ti automaticky nabehne syn, ktokoľvek iný až dlllllho dlllllho potom
myslim ze z teba hovoria hormony. To co pises je plne emocii a si zjavne uplne rozhodena. Meno je urcite fajn - ved manzel musi byt stastny az na oblaky ze sa syn vola po nom 🙂 Skus to zobrat aj z tej druhej stranky - ze to meno niekomu prinasa neskutocne potesenie a radost. Nebud smutna, urcite to prejde. Syn ti zacne robit radost a vsetko sa upokoji 🙂
Inak poznám aj pani, už v dôchodkovom veku, čo sa volá Justýna, ale všetci ju volajú Majka, aj sa tak predstavuje. Ja som dlho vôbec. netušila, že je Justýna. Martina predsa vôbec nemusíte volať Maťko. Martin, Martinko, Tinko, Tino...
@lolita555 Ale veď ti je praveze dobre, ze sa tak vola podla mna. 🙂 O rok uz ked ti niekto povie Martin, nespomenies si na toho druhého, ale na svojho milovaného synčeka. Možno práve preto si mu dala také meno. Pomôže ti zabudnúť na to zlé a privedie ti šťastie do tohto mena. ❤️
Ja som isla rodit predcasne o 7 tyzdnov a na porodnej sale som zmenila meno z Lucasa na Petra po muzovi mne par tyzdnov trvalo nez mi prve na um doslo jeho meno vzdy som ho isla oslovit Lucasom ale zvykla som si teraz ma 3.5r a som spokojna a muz nateseny 🙂
ked pojdes po stvrte dietatko das to meno co si chcela ty 🙂 a vec je vybavena :D :D
@kittykat22 ale praveze sa nevola po manzelovi, manzel je Matej a syn Martin. A manzel prave nechce, aby sme mu to zmenili...🤔
@almia jeeeemine, ze stvrte...🙈
Ja úplne chápem tvoje pocity, aj ked som to nezažila, ale že je tam taká vnútorná nespokojnosť. Ja by som to asi zmenila, ale keď muž nechce, tak zas aj jeho názor treba brať do úvahy... píšeš, že ste mali aj iné verzie, tak čo tak dopísať ako druhé Adam a časom uvidíte, ktoré sa ujme. Ale ak aj nič nezmeníte, tak bude dobre ako je a malý bude mať svoje vlastné meno ako samostatná osobnosť, nie okopírované od otca 🙂
Alebo možno ťa poteší, že ja som do svojej dvadsiatky ani nevedela, že Matej a Martin sú dve rôzne mená, však Maťo nie? 😀
Inak aj moju babku volali celý život inak a po jej smrti som sa dozvedela, že bola Veronika :-O Má to na náhrobnom kameni a všetci na pohrebe pozerali, že to je kto.. nikto netušil, čo mala oficiálne v papieroch, dodatočne už aj jej deti ľutovali, že nedali vyryť to, ktorým ju všetci za života volali, len vtedy im to nenapadlo.
Moja krstná mama je krstena Erika, ale všetci v rodine ju volali/volajú Janka...a inak plne súhlasím s @malapepka
Niekto si povie, že ide iba o meno, ale myslím, že je to dôležité cítiť spokojnosť s výberom. Môj chcel meno dcérky po mne, to by som neprekusla. Meno Zuzana sa mi páči, ale Zuzana som ja a to stačí.
no možno prave to meno mal dostat, hlavne preto, že to bolo tak náhle vyberané....to, že sa s nim nechceš ztotožniť je len tvoj problém a to hlavne preto,lebo ti pripomína bývalú lásku. Zabudni čo bolo, teš sa z malého...Ja som pre decká mala tiež viac mien, nakoniec som sa rozhodla ako som sa rozhodla, tiež boli kritiky z okolia...ale kašlať na nich....ja som si to vynosila, porodila aj meno vybrala....🙂
a môj muž tiež chcel po sebe...ale mne sa to nepáči....nedala som. 😝
Keď manžel nechce aby sa malý volal po ňom, tak s tým daj pokoj. Mne sa vôbec nepáči, keď sa chlapci volajú po otcoch a preto ho chápem. Mame dvoch synov, ani jeden sa nevolá po otcovi a ani by som na to neprístupila, stačí mi vidieť u svokry ako hovorí o svojom mužovi a synovi menami, obaja majú rovnaké a je v tom guláš a zakaždým to ma byt nakoniec niekomu vtipné akože. Ja keby som mala dcéru, nemo jej po sebe tiež nedám, nie je to moja kópia ani klon a keď sa o nás v rodine hovori, nech je jasne o kom je reč. To už potom by sa mohli bratom dávať rovnaké mena. Za mňa dedenie mena je otrasný zvyk, hlavne ze priezviska majú rovnaké.
A to zase iní neriešia, dieťa ma iné priezvisko ako matka ci otec, hlavne ze je krstné meno po ockovi, ach jaj
Poznám rodiny, kde sú dvaja súrodenci, starší Martin, mladší Matej. Martina volajú Martin, mladšieho Matej alebo Mako. Obe mená su pekné prirodzené také, aké sú.
A poznám rodinu, kde otec je Martin a syn Matej. Ono je to praktické, obe znejú síce domácky rovnako (Matko), otec môže byť hrdý, ze sa syn volá po ňom a zároveň sú odlišné, keď to niekto potrebuje odlíšiť...
Hm velka dilema...neviem ci ti to pomôže, ale.ja by som pre pokoj v rodine muzovi ustupila...viem ze vnutorne trpis, ale uvidíš,s odstupom casu to prejde a muz ti bude vďačný,ze si ustupila a urobila mu radosť...ja som pre dcerku tiež chcela iné mena,ale ani jedno sa mužovi nepáčilo,a nakoniec sme kompromisom dospeli k takému,co sa mi s.odstupom času mozno az tak nepáči,ale hovorím si,ze to nie je podstatné... dôležité je,ze sme sa s muzom kvoli tomu nerozišli a dcerka zije v uplnek rodine😄
A mimochodom Martin je NÁDHERNÉ meno...aaji moj muz nechce aby sa syn ak nejaky niekedy bude volal.po ňom...ani dcérka (ženská verzia toho mena sa mi tiež paci)... tiez tomu nerozumiem 😄

Martin aj Matej su nadherne mena. Urcite mu prides na chut. A mozno sam seba zacne volat nejakou milou skomoleninou, ktora mu prischne.