Meno pre dieťa bol zlý výber
Je to dost citliva tema, preto pisem anonymne. Mame cerstve miminko a mam taky psychicky problem. Cele tehotenstvo sme sa nevedeli dohodnut na mene. Stale sme si robili zarty s jednym menom a nakoniec sa stalo take, ze som musela rodit o 2 tyzdne skor kvoli komplikaciam. Isla som do porodnice s 2 menami, do poslednej chvile som mala jedno, ktore som si myslela, ze teda to dam. Nakoniec ma ovplyvnili asi hormony, asi aj rozhovor s PA a dala som nakoniec to druhe meno. Jeho skratena verzia, domacke, je rovnake ako meno manzela, a to ma teraz mrzi. Ze mam doma 2 chlapov s rovnakym a predsa inym menom. Chcela som manzela presvedcit, aby sme ho zmenili na jeho meno, nechce o tom ani pocut. Stale mam ale pocit, ze syncek sa ma volat inak, ma 2 tyzdne a ja si nemozem pomoct, neviem si na to zvyknut, ze sme meno nakoniec takto cudne "vybrali". Kvoli korone tam nemohol byt so mnou...Vycitam si, ze som mu mala este volat a skusit ho presvedcit v tej chvili, ako som mu oznamovala, ze ma synceka. Mozno si poviete, ze blbost, ze mam byt rada, ze je zdravy a na mene nezalezi. Ale stale mam taku vnutornu uzkost, ked na to myslim. Dve nase starsie deti maju mena s pribehom, totalne som s nimi stotoznena. A toto nase tretie drobatko to ma takto a je mi to luto. Navyse, to meno mi pripomina moju prvu velku lasku, ktora bola neopatovana a drzalo ma to strasne dlho, az kym som nestretla manzela. Pocas porodu ma to absolutne nenapadlo, az potom. Manzel sa potom poponahlal na matriku a bolo. A ked mu poviem, ze mi to pripomina "toho" chlapa, posle ma s tym niekam, ze to su take hluposti. No a najhorsie je, ze som to vlastne sama takto spravila a sama si za to mozem. Mohla som dat aj to pracovne sialene meno alebo uplne ine, nechapem, co sa mi porobilo. Chcem sa len spytat, ci ste nieco podobne mali, ze ste sa nevedeli stotoznit s menom, ktore ste dali dietatu a nakoniec ste si zvykli alebo co...ja sa bojim, ze k nemu nebudem mat taky vztah ako k tym starsim,...Keby sa volal po manzelovi, bola by som stastim bez seba, ale ked nechce o tom ani pocut. A inde vsade citam, ako strasne chcu chlapi, aby sa synovia volali po nich a vacsinou sa to zenam nepaci, lebo sa im nepaci to konkretne meno. A ja to mam naopak. Poradte, ako sa s tym mam vyrovnat, mali ste to niektora?
Iba k tomu že chcú všetci chlapi aby sa syn volal po nich. Tak môj to tiež nechce. A mne sa jedine mužské páči len to jeho meno 😂 Tak to bude zaujímavé keď bude raz chlapec 🤷♀️ Čo len nechápem je že ak je domacka verzia mena rovnaká ako manželovi, prečo by mu vadilo presne jeho meno 🤔
@vlucifuk haha takú susedu má moja druhá babka, že Verka, Verka..ja som si myslela, že je Vierka, ale už teraz viem, že je Veronika 🙂
Mojej babke chceli dať to iné meno už od narodenia, ale vtedy mali na matrikách také zoznamy mien a čo tam nebolo odmietli zapísať, takže takto dostala Veroniku a nikdy jej tak nepovedali 🙂
Martin je krásne meno.My máme dvojčatá a jednému som vyberala meno ja,druhému manžel.Nejako sme to dali dokooy tak,aby ladili s priezviskom a trošku aj medzi sebou.Moja mama,keď sa dozvedela,že budú dvaja chalani,začala ich už v tehotenstve volať Paľko a Peťko.Ešte aj keď sa narodili.Veľmi ju to trápilo,že sme sa rozhodli inak.😉Mená sú to síce pekné,ale byť spolu 24hodín denne,mať spolu narodeniny a ešte aj meniny,to už bola pre nás silná káva.Tak.maju aspoň meninový sviatok každy len svoj.Hmm...Nech je váš Maťko hlavne zdravý.🥰
Nie je to blbosť,bola som na tom rovnako,presne viem,ako sa citis. Len ja som už prenášala 4 dni a stále sme nevedeli 🤦 Napokon sme sa dohodli,že keď porodim,zavolajú manžela,a spolu si vyberieme meno z dvoch favoritov.Co sa nestalo,musela som ísť na akútnu sekciu,ešte mi stihli dať ten oblbovak a nabliakali na mňa,že musím povedať meno.Tak som v strese a polomimo povedala jedno,ani som sa nepamätala ktoré,keď som sa prebudila my povedalip.. ja by som to aj hneď išla.menit,ale bolo by to blbé,lebo jednak manžel to stihol oznámiť každému a navyše ide o meno môjho ocka,ktorý bol z toho hotový,lebo vždy si prial syna,mal dcéry,tak dostal jeho meno vnuk.Mna to šialené trápilo v pôrodnici,normálne som aj plakala,že radšej som mala dať mužove...on bol VRAJ v pohode,podľa mňa ani nie..ale tak jeho chýba,lebo sa nevedel so mnou dohodnúť 9 mesiacov,všetko mi stornoval a jeho meno sa mi veľmi nepáčilo.A pôvodne súhlasil s tým,čo ma malý.Syn mal predvčerom rok a už som sa s tým zmierila.Inac je CELY môj otec,aj povahou a brutálne aj vyzorovo,a keď prídu naši ku nám a sú spolu dedko a vnuk,tak vidno,že sú mega parťáci,s nikým sa tak nehrá a nikoho toľko nemjka ako môjho otca..vnímam to tak,že som to vycitila vtedy a vycitila správne.Ja by som vtedy bola rada za inú skrátenú alebo podobnú verziu mená môjho muža,lebo by to predsa len nebolo to isté ale podobné 🙂 otec môjho muža sa volá rovnako ako môj muž a veľmi sa na rodinu vykašľal a kašle doteraz.Jednoducho som nechcela pripustiť aby môj syn sa volal rovnako a niesol meno aj priezvisko niekoho,kto ani netuší o jeho existencii.Moj muž asi chcel po sebe,ale už si zvykol a nerieši.A tvoj navyše ani nechce počuť o zmene.Ber to tak,že keby si teraz zmenila,možno by si potom ľutovala,že si to menila..zvyknes si 🙂 aha,ináč my sme pri krste dali ako druhé mužove,ako kompromis.Pristihla som sa párkrát,že mu hovorím niekedy to druhé 😂
a tvoj muz vie, ze to meno je po platonickej laske? lebo v tom pripade by to mne vadilo
ale zmenila by som to na nieco indiferentne... tak to zmente na Maros a bude 😀
k autorke,... ak k zmene mena treba suhlas oboch rodicov a manzel sa neda presvedcit aby by som to nechala tak a skusila si oblubit to meno co syncek ma.
my mame 4 deti a s vyberom sme s muzom pol na pol, ja som vybrala prvej dcere a najmladsiemu synovi Johana a Matyáš. a muz vybral strednym detom Michal a Katalin.
s michalom som tiez nebola stotoznena, ale on ine meno ako po milovanom dedovi nepripustil. Dokonca aj muž sa tak mal volat, ale svokra poznala v rodine pijaka Michala, tak nakoniec dali Laco. Tiez som mala zmiesane pocity volat syna Miso, Miško, nejak mi to nešlo z huby, tak som sa vyhybala menu cez kadejake detske prezyvocky, mojko, bobo, bogarik a tak... postupne mi to meno ale prischlo aj k synovi aj k srdcu, syn je velmi mily dobry chlapec a dnes si myslim ze Miško je to najkrajsie meno na svete.
Pozri, my ti tu neporadime, meno nezmeníme. To máš v rukách len ty a manžel. Daj s mužom serióznu reč. Počkaj trochu, kým hormóny prejdú. Okrem toho, keď obaja sú Maťo a Maťo, tak je to vlastne jedno. Muž je spokojný, že nemá rovnaké meno ako on sám a ty ich môžeš volať rovnako. Akože u nás je alebo bola podobná situácia. Ja by som dala rovnaké meno ako mužovo, mne sa proste páči, ale hej, je divne že potom budú hovoriť velky a malý, starý a mladý. Muž z toho dôvodu to nechce a tak to rešpektujem. Veď je toľko pekných mien. Muž navrhoval po mne dať, ale mne by to bolo čudné, keby sa dieťa tak isto volá.
Skúsila by som niečo podobné vybrať a navrhnúť mužovi.
Marek, Maroš, Marcel,...
Viem ta pochopit,ciastocne,lebo do porodnice som sla tiez s 2 menami a tiez 1 z nich mal aj moj davny expriatel,ale ja som to meno naozaj povazovala za krasne.Som vsak presvedcena ze nema vlastnicke prava na toto meno a manzel si na tu predstavu ze sa bude takto volat zvykol velmi rychlo,dokonca nechcel aby som ho menila na poslednu chvilu.Takze az na vzdycharni som sa rozhodla ze dam teda meno ako ma expriatel.Dodnes nelutujem,vzdy som chcela syna s takymto menom.Nuz a co sa tyka tbojich stavov.Som presvedcena ze cela situacia je vygradovana hormonmi.Vsetky co sme rodili vieme ake to je emocne vypate obdobie takze kazda emocia je 100 nasobne vygradovana.Ja by som to nechala tak aspon na cas.Pockaj mesiac,dva.Fakt a ak aj potom budea mat tieto pocity otvor to s manzelom.Neries to horucou poporodnou hlavou.
Ahoj starká môjho muža má už po 90 a celý život ju volali Jolana má to napísané aj v občianskom takže si aj ona myslela že sa tak volá. Asi pred 5 rokmi zistili že v rodnom liste má napísané meno Juliana dokonca našli nejaký dokument a tam mala napísané Júlia. Môj bratranec sa volá Marián a voláme ho Maroš čo je úplne iné meno. A druhý bratranec sa volá Martin a nikto mu inak nepovie ako Martin.
@nikuska625 my máme v rodine Martina, ktorého každý volá Maroš
@tulipanicek hej, ved prave, ked sa ma spytaju, jeeeej, Martin, to je po ockovi, vsak? No nie, nie je. A napriek tomu Matko. To je snad este divnejsie, ako keby boli mena uplne rovnake...si teraz pripadam ako taky Monk, dokelu...
Ale ináč za ten tvoj stav teraz môžu najmä hormóny,fakt,prejde to..tiež sa mi strašne páčilo meno mojej takej platonickej "lásky",a vedela by som si to predstaviť pre syna,ale to by už bolo príliš podozrivé,nakoľko my máme madarsku narodnost a to meno je echt rýdzo slovenské 😃
Celý život som bola v tom,že moja babka bola Zuzana (volali ju Žuža) a ona bola Alžbeta 😁 a ja mám také,že ona (babka) mi celý život hovorila "dievčatko" (kičilaňka) lebo si nevedela zvyknúť.Bola sestrička v nemocnici a keď mama porodila,vtrhla za ňou na izbu,aby rýchlo povedala meno,hocijaké meno,lebo ona už vybavila papiere,ale že jej vnučka sa takto určite volať nebude!Mama sa ale nedala 😂
@oblecenie99 moje deti maju madarsku ucitelku Alzbetu a ked mi povedali že ich učí nejaka Žóka néni, ja ze Kto???? preboha to co je za meno...
My mame deti prijate z domova a teda sme im mena nevyberali. Kým prvorodená ma meno viacmenej, že skoro akokeby sme ho vybrali, tak druhá ma meno ktoré som neznašala. Tretia ma meno, že ešte sme len meno počuli a ja som bola zalubena a ani sme ju nevideli a ani sme nevedeli či to vyjde. Posledne dieťa ma meno z telenovely, priezvisko nič moc k tomu. A teda na vzťah k detom to nejak nema vplyv. Proste ja čo mena riešim a dosť velmi, tak su to moje deti s menami ako maju a neriešim. Jasne, že je to rozdiel, lebo som si tie deti neodrodila,a le proste len chcem tým dodať silu a nadej, že meno ako take nema na lubenie vplyv. A proste po čase ine meno k dieťaťu si ani predstaviť nevieme. A vobec človek nelubi deti podla mena. či sa mu meno páči či nie to na laske k decku nič nemeni. Jasne, že treba si zvyknuť. Tak si zvyknete a fakt neskor si ani ine meno k prckovi nebudete vedieť predstaviť. Neviem ake velke su predošle dve deti, ale často nejake dieťa (niekedy až samo seba pomenuje dieťa nejak zlato) vymysli skomoleninu tak rozkošnu, že sa ujme a bude to uplne to vaše jedinečne a nikto take mať nebude.
@negymama Poznám jednu pani,ktorá sa tak vola,netuším,či to je krstné meno alebo iba prezývka 🤷 ale skôr krstné. Vám to môžu znieť ako divné a čudné,ale logicky ak niekto hovorí tým jazykom,dokonca je to jeho materinský jazyk,tak sa nad tým ani nepozastavuje 🙂 Keby sa nám narodila dcéra,asi by bola Alžbeta,veľmi sa mi to meno páčilo.Len u nás bol problém,že potrebovali sme univerzálne meno,nakoľko my už žijeme v slovenskom prostredí,ale keď pôjdeme k našim južnejšie 😁 tak tam by zas používali automaticky maďarsku verziu mena,proste tomu človek nezabráni,rovnako ako zdrobneninam mien a prezyvkam..A mali sme potom problem,že slovenska verzia mena bola OK,ale maďarska sa nám nepáčila,alebo opačne.Dalej sme nechceli ani len maďarské,lebo ja také mám,a celý život sa predstavujem na štyrikrát..chceli sme sa tomu vyhnúť pri deťoch.No a presne aj pri tej Alžbete nás brzdilo to,že mne sa hrozne páči aj Alžbeta,aj Erzsébet (teda Eržébet ako maďarska verzia Alžbety) ale pri zdrobneninach už nie..Betka je pekne,Eržike by sa mi už asi nepáčilo..no a potom tu Alžbetu zrušil definitívne ultrazvuk v 16.tom týždni 😃
@oblecenie99 som presne v rovnakej situacii, akurat ze ja som slovenka ale daco sa postupne ucim i z madarciny a mena deti v mad. verzii su niekedy horsie niekedy lepsie.
napr. syna Michala som v žiadnom pripade nechcela ako Mihály, ale svokra a dalsi z mad. rodiny len silou mocou Miháj sem, Miháj tam. alebo Mišike a podobne zdrobneliny, uz ma to aj postupne prestalo iritovat, skoda nervou, su aj horšie tragedie na svete.
ale zase napr. muz chcel dceru Katku, ale Katarina sa nam nehodila k priezvisku, bol by to jazykolam sam Kr, Kr... tak som ja sama čo som slovenka, navrhla mad. verziu Katalin, ktora sa i mne ovela viac pači ako Katarina, a vela ludi zo slovenskeho prostredia su tym uveličení ake krasne meno, dokonca ani nevedia ze je to madarske.
@negymama Ani,aj Katarína aj ako Katalin je pekne 🙂 A mám kamošku,ktorá má Michala muža a presne mali ten istý problém,že syna chcela volať po manželovi , Michal sa jej páčil ale Miháj vôbec
@negymama To "ani" malo byť áno,len mobil robí čo sa mu zachce 😉😃
Bože ženy, v týchto časoch vy tu robíte takú tragédiu keď sú v rodine dve rovnaké mena... žijeme v dome s troma muzmi a všetci traja sa rovnako volajú a je to úplne v pohode, ja neviem, mat vaše problémy a ešte tie komentáre že nepochopí ten čo to nezažil... je úplne jedno aké má dieťa meno, základ je naučiť ho aby sa mal rad a aj svoje meno, nie tu roky ľutovať že som dala take a take meno 🙄🙄🙄
@oblecenie99 sak, to , clovek uz ani nevie ake meno dat aby sa to v inom jazyku nespotvorilo, na posledneho syna sme dali slovensku verziu mena, lebo som nechcela aby mu to v uradnom styku zle vyslovovali alebo zle pisali takze je klasicky Matáš, a nie Mátyás... a ked pocujem to Mááááťááááš, tak ma dviha, ale zase v domackom prevedeni sa nam akosi usadila mad. verzia a vsetci aj slovaci ho volaju Maťi /matyi/
jeeeeežiiiiišmáááárjaaaaa ZASE TY??? 🙄 furt tu spamuješ? už tretia téma s menom tvojho syna - a gratulujem, konečne sa ujala, tie prvé dve mali len zopár príspevkov, táto má už 3 strany 👍
@oblecenie99 Matyáš ma oficialne, tiez mi to klavesnica spotvorila
Podla mna je praveze fajn, ze sa volaju podobne a pritom inak. Presne ked pride posta, aspon budete vediet, komu prisla, co je podla mna dost velky problem pri rovnakych menach v rodine, ked clovek netusi komu je adresovana nejaka oficialna posta. Ale zase sa volaju vlastne rovnako. U nas v rodine sa uz parkrat menili mena, ale niekomu ostali aj take, co az tak nechcel, ale zvykol si. Mien je privela a je tazko si vybrat. Niektori vravia, ze je cudne dieta oslovovat akymkolvek menom, ze si stale treba zvyknut.

@franica Joj,ste mi pripomenuli.Susedu sme všetci celý život volali Viera.Proste,teta Viera.V auguste zomrela,pozerám na pomník a tam Veronika...Netušili sme to...Pritom také pekné meno.