Mužský variant priezviska
Rozhodovali ste sa, resp. rozhodujete sa preň - ak aj nejde o cudzokrajné priezvisko? Čo bolo/je dôvodom?
Myslím tým spojenia typu: Magdaléna Kubíček, Katarína Stolár, Veronika Malý... čiže bez pripojenia rodného priezviska s koncovkou ová/á.
@aniele 1.1.2023
@betulinka1 Ďakujem.
@betulinka1 si ma vystrasila az ze nemame spravne vyplnenu ziadost a som sa bola informovat a plati toto-
Od januára 2023 však budú platiť zmeny:
ten zo snúbencov, ktorý bude chcieť používať spoločné priezvisko a zároveň si bude chcieť ponechať aj doterajšie priezvisko, si sám rozhodne, v akom poradí sa budú jeho priezviská písať - bude si ich môcť uvádzať v poradí podľa svojho výberu, - napríklad snúbenec Peter má priezvisko Nový, snúbenica Anna má priezvisko Stará a chce používať obidve priezviská, môže sa rozhodnúť pre verziu Anna Nová Stará, aj Anna Stará Nová
takisto snúbenec, ktorý už má dve priezviská, uvedie, ktoré z doterajších priezvisk si ponechá po uzavretí manželstva, pričom sa môže rozhodnúť o poradí spoločného a jedného z doterajších priezvisk.
@fairyy vazne? Akoze kazda matikarka potom hovori inak. Kamoska teraz mala svadbu a povedala jej matrikarka, ze musi byt prve za slobodna a druhe muzove. Tak si tak dala.
Mám priezvisko bez -ova,dcéra tiež. Mne osobne mužove priezvisko znelo lepšie bez koncovky. Sme jedine v rodine a jediný ,kto to nevie prekusnut je svokra 😀 že jej vnučka nemá rovnaké priezvisko ako ona 😀
@erikavesela možno v1974 tab bolo ale v 1980už nie mám kamošku ktorá má v zapísané v rodinnom liste meno Nikola