icon

Názory na mená: Odin Lothar, Helga, Alyx

4. sep 2022

Dohadovali sme sa na menách pre deti, pre chlapca sme vybrali Odin Lothar a pre dievča Helga, stredné meno ešte priateľ nevybral na 100% ale pracujeme s menom Alyx. Čo si myslíte? S priezviskom sedia v pohode.

zuzitko74
4. sep 2022

Ak sa vám páči nordická kultúra, tak si stiahnete švédsky, alebo nórsky kalendár a inšpirujte sa tam.

fadama
4. sep 2022

Mysli prosím aj na tie deti, aby nedopadli tak ako ja, ze som si nechala zmeniť meno. 🙏🍀

jaskolka
4. sep 2022

Je to na vás, ale myslíte na to, že dieťa nemusí potom zdieľať vás názor, nebude "hipster", stane sa trebárs úradníkom v banke a s menom Alyx, Odin, alebo Lothar... No neviem, ako budú na neho pozerať v škole a neskôr v živote a ako sa bude cítiť...
Aj takto treba uvažovať, nie len "nám sa paci, sme takí free a ty dieťa, nauč sa s tým žiť"

zuzliq
4. sep 2022

My máme štyri deti. Ani raz sme neriešili, čo si kto o našich menách myslí. A teda komentárov bolo... Teda rozhodnite sa a oznámte ho, ak chcete. Ak nie, tak oznámte po pôrode. Veď je to vaša vec.
Mimochodom, my máme Michala, Martina, Barboru a Samuela. Teda je jedno, čo vyberieš, komentáre budú tak či tak.

nerya
4. sep 2022

@fadama ako si si zmenila?

joannita
4. sep 2022

Autorka, este ta Helga..... Ok, aj ked teda nepaci sa mi, ale dobre.
Ale to chlapcenske.... Prosim nerobte mu to 🙏
Bez srandy teraz, myslim to v dobrom.
Meno dokaze velmi ovplyvnit zivot, zijete v konzervativnej krajine a na 100% sa mu budu deti smiat. Ale aj dospeli, aj ked ti potichu, alebo ho budu lutovat.
On nebude hipster v dospelosti, mozno bude sudca, advokat, alebo prezident. Myslite na jeho buducnost....

nerya
4. sep 2022

@zuzliq tak ale myslím, ze pri týchto vašich menach ich bolo podstatne menej ako pri tom, co uviedla autorka.

Mena nie sú vyslovene škaredé, ale na slovenskej základnej škole si to deti vyzeru myslím 🤷

fadama
4. sep 2022

@nerya normálne, uradne som poziadala o zmenu mena , našťastie mi vyhoveli, 🤣 som spokojná teraz 😍

joannita
4. sep 2022

@fadama a neprezradis ake meno si mala predtym? Ci bolo fakt take zle.... 🙂

nerya
4. sep 2022

@fadama
@joannita tiež som to myslela ze z akého na aké 🤣🤭

kamajka
4. sep 2022

zdielam taky isty nazor ako vacsina zien ktore tu prispeli. prepac ale Odin Lothar je nieco priserne.. no ak sa Vam to paci tak dajte nuz... a Alyx je zenske meno ci muzske?

h2
4. sep 2022

Autorka, mám pre teba super návrh. Ak inklinujete s mužom k nordickej kultúre, daj sa premenovať na Helgu Alyx a manžel na Odina Lothara. Čo ty na to? To už nie, však? Ale urobiť to dieťaťu? V pohodičkééé! 😒

autor
4. sep 2022

@h2 my už ale mená máme 🙂 ak by sme nemali tak kľudne

janetinka27
4. sep 2022

ahoj, tvoje deti budu jedinecne osobnosti. budu mat vlastne vedimie, mysel, tuzby. mozno budu tuzit po niecom inom ako vy a vidiet svet inak ako vy. nedavajte im mena ako davaju spisovatelia postavam vo svojich knihach, vase deti budu skutocni ludia.

h2
4. sep 2022

A môžem sa opýtať, aké máte mená?

fadama
4. sep 2022

@joannita
@nerya jaaj 🤣🤣🤣
Pre mňa bolo hrozné 🙊🙊🙊
Z mena Nadezda na meno Laura 😅

autor
4. sep 2022

Osobne som toho názoru, že ako môžu byť deti časom nespokojné s netradičnými menami, tak sa môžu chcieť premenovať aj z úplne "tradičných" ako sú Anka, Janík a pod. Dieťa budeme vychovávať v takejto jedinečnej kultúre s veľkým dôrazom na individualitu a preto si myslíme, že ani s menom nemusí mať problém, no človek to dopredu nikdy nevie. Budeme viesť dieťa k tomu aby bolo na seba hrdé a nenechalo sa zraziť k zemi. Btw mala som známu ktorá sa dala premenovať z Miriama na Miriam, niekedy proste človek fakt nevyhovie 🙂

Pointa je, že názory na mená nepytam kvôli "zvoleniu" či mená dať alebo nie, ale kvôli tomu, že chcem vidieť, ako také mená v dnešnej dobe berú obyčajní dospelí ľudia 🙂

janetinka27
4. sep 2022

no mozno vase dieta nebude mat povahu byt dostatocne hrde a nedat sa zrazit k zemi. ak to bude introvert (co moze byt), bude ho to mozno deprimovat.a introverta na svoj obraz neprerobis.

anjelicek26
4. sep 2022

Tvoja individualna vychova a prostredie konci nastupom do skolky... Povahu dietata si tiez nevyberies (mame styri a kazde je fakt ine), a tu nezmenis, mozes usmernovat, ale pointa rovnaka... Prestala by som snivat sny cez dieta a zvolila kompromisne severske pekne mena a ze je ich dost... Chlapcenske ako - Finn, Sven, Nicolas, Malte, Mika, Oskar a im podobne je akceptovatelne aj u nas a pritom velmi zriedkave... Rovnako dievcenske ako Alva, Elin, Svea ci Malin... este proste zalovte hlbsie, lebo toto neni dobry vybera zatial...

zuzitko74
4. sep 2022

Nuž, obyčajní dospelí ľudia už zabudli, že polovica mien, ktoré sú dnes bežné, by v čase ich detstva tiež spôsobila poriadny rozruch a u niekoho aj posmech.
Záleží od toho, kde žijete. Niekde ti ,,prejdú" aj netradičnejšie mená a niekde je vrchol exotiky meno, ktoré nie je v slovenskom kalendári.

nerya
4. sep 2022

@fadama cozeee 🤣🤣 moja segra sa vola nada

evka258
4. sep 2022

Odin je pes ususedov, Lothar tusim nejaky bojovnik z rozpravky....a Helga, no co ja viem. Preco sa chcete pomstit detom, to nechapem....

autor
4. sep 2022

@evka258 môj pes sa volá Theodor, teraz sa budem vysmievať všetkým Teom že majú meno ako pes? 😃

h2
4. sep 2022

Autorka, stále čakám na odpoveď na moju otázku, aké mená máte vy s manželom. Ak nechceš písať konkrétne, tak aspoň napíš, či bežné, alebo zriedkavé. Ale budem rada, keď napíšeš konkrétne. Predpokladám, že máte obaja časté a bežne sa vyskytujúce mená, tak nemusíš mať obavy zo straty anonymity. 😉

lienka.7
4. sep 2022

Jedno horšie ako druhe. Chuda dieta, v budúcnosti si na nom zgustnu. Vies, treba myslieť aj na dieta, nielen na Vase "modne" výstrelky.
Ja ti ešte navrhnem Elf a Gandalf👌

1204verobnika
4. sep 2022

Podľa mňa tie mená sú v móde len teraz treba sa zamyslieť či sa vaše dieťa nebude za 10 -15 rokov za to meno hanbiť prípadne či ho pre čudné meno nebudú šikanovať....

lilke
4. sep 2022

Helgu som mala kamošku v detstve, nesmierne zlatá baba. Vďaka nej to meno sa mi páči. Nik ju nevolal zdrobneninou, no to meno sa ani nedá pokaziť.

kristiii
4. sep 2022

Fúha, akože ja som za každú srandu, ale toto je už aj na mňa moc. A to mne sa veľmi páčia zahraničné mená alebo ich verzie, ale zas nič netreba preháňať. Par báb ti tu napísalo veľkú pravdu a to, že nevieš, aké bude vaše dieťa. Myslím povahovo. A to veľmi neovplyvniš. Ak to bude citlivejšia povaha či introvert, tak sa ti v buducnosti asi nepoďakuje.

fadama
4. sep 2022

@nerya 🤣🤣🤣

1204verobnika
4. sep 2022

Ja by som určite nedávala ale zas ak by chcete môže vám tu 1000 žien povedat nie ale aj tak máte právo si dať meno posvojom. Za mňa moc nie lebo je to meno pre vaše dieťa nie pre vás . Vo škôlke a vskole nebudú len deti vašich známych prípadne vaši známy ale rôzne deti a fakt že bude takto okato vyčnievať mu možno neprospeje . Vašim známym sa tieto mená páčia a prípadne nevadia lebo sú už dospelý a dospelý človek nerieši to ako sa kto volá lebo máme už dospelé rozumy ale deti nie a vedia byť kruté. Napríklad pred 20 rokmi tiež dávali mená čo boli v móde ako Sandokan , perla , Šeherezáda nedávno a podobne ... Úprimne neviem či sú ty ľudia šťastný s takýmito menami .... Vikingske mená nebudú tiež v móde večne