icon

Neviem sa stotožniť s menom pre dcéru

23. sep 2022

S priateľom sme mali dohodu, že meno pre syna vyberám ja a pre dcéru on. Samozrejme to nesmeli byť žiadne výstredné mená. Ja som tak nejako počítala s tým, že to bude chlapček ( neviem prečo, možno to pramenilo z mojej túžby po ďalšom synčekovi) a ona je to dievka 🤭. Priateľ mal meno vybraté už dávno, vždy túžil po dcérke s tým menom. Ja to meno ale nejak vnútorne neviem prijať. Nie je škaredé,ale je tak strašne používané a pre mňa už otrepané. Z každej strany má niekto dievčatko s týmto menom, ešte aj moja krstná dcéra sa tak volá. Chcela by som pre ňu niečo výnimočnejšie. Pre naše prvé dieťatko vybral tiež meno on. Tiež také otrepané, ale do toho som nijak nekecala, vtedy má iné veci trápili . Priateľ je spokojný s tým, že bude mať svoje dievčatko s úžasným menom a ja sa sama v sebe bijem s pocitom, že ma to meno neoslovilo. Neviem prečo to tak prežívam, viem , že je to len meno, ale aj tak ma to trápi. Ako sa s tým vyrovnať?

Strana
z2
h2
23. sep 2022

@veronika3110 Ja som bola v detstve veľmi nešťastná kvôli menu, sestre som závidela, že ona má pekné a ja škaredé.
Áno, môže sa stať, že dieťa nebude s menom spokojné. Ale ak zistí, že sa nepáčilo ani mame a nič s tým neurobila, bude to horšie, než keby vedelo, že rodičia mu dali najkrajšie meno, aké boli schopní vymyslieť.

thoughtfulweirdo
23. sep 2022

Dohoda-nedohoda, neviem si predstaviť trvať na mene, s ktorým má manžel nejaký problém. U nás bola pri druhom dieťati dohoda, že meno vyberám ja, manžel sa vyjadril, ktoré sa mu páčia a ktoré nie, ale uzavrel to s tým, že môžem dať podľa svojho výberu, nebude sa hnevať. Mala som vybrané dve srdcové záležitosti, jedno po zosnulom otcovi, druhé také, čo som mala nachystané pre syna už od prvého tehotenstva. K obom mal ale manžel určité výhrady. Bez ohľadu na to ako veľmi som snívala o synovi s jedným z tých mien, vybrala som nakoniec také, ktoré sa páčilo aj manželovi. Dohoda-nedohoda, sme rovnocenní rodičia a obaja sa musíme cítiť dobre ohľadom mena dieťaťa. Porozprávaj sa s partnerom.

elanor
23. sep 2022

@veronika3110 my sme absolutne nic nepodpisovali, ani jeden ani druhy.
Sesstricky sa len po cisaraku muza opytali, ze ako sa dievky volaju, a kedze nebol na sale, a nevedel, ze zeny isli von v opacnom poradi, ako sa povodne predpokladalo, pomenoval ich presne naopak. To boli moje prve slova, ked ma viezli zo saly, na tu chvilu co som ho zahliadla - "pomenoval si ich opacne" Este aj na kamere to je to nahrate a slabucko pocut 😀 😀 😀
Na dalsi den, ked som bola uz na izbe, bola za mnou matrikarka, tej som to povedla ja spravne. Tak isto som to nahlasila aj sestrickam, ze to maju opacne.
Prvy den mali vsetky papiere vypisane len a iba na zaklade ustneho podania od otca, a na dalsi den vsetko prepisovali, len a iba na zaklade ustneho podania matky. A aj to tak ostalo, tak ako som povedala ja.

veronika3110
23. sep 2022

@elanor no ja som rodila pred 5 mesiacmi a mala som akútnu sekciu - kým som bola na pásoch, ja som všetko nadiktovala... potom manžel šiel po rodný list na matriku a musel podpísať, že súhlasí s tým, jak to tam je napísané..

atinkaa
23. sep 2022

mrzute, ze si tu "nekomunikaciu" podporila hned v uvode a hned ste nekomunikovali o tom aky postoj mas k menu ty. Obaja ste v tom doleziti, samozrejme dohody treba ctit, no nemalo by to byt rigidne, vo vztahu medzi najblizsimi je zaujimave to "ticho". Aktualne by ste mali byt napojeni na seba, tesit sa spolu. Tusi on, aky postoj mas k menu? Bavili ste sa o tom ako partneri? Jeho postoj k tomu je aky? Je mu to jedno? To vsetko su daleko zaujimavejsie veci, na ktore to, co pises nasada, pretoze ak aj predychas meno, tak vam ten styl komunikacie aky spolu mate opat "vyskoci" niekde inde.
Inak ak by si to chcela dodrzat a neporusit dohodu, tak je dobre ako pri inych veciach, spoznat to, teda vybrat si nejaku nositelku toho, podla teba obyc mena, ktora bola bajecna, verim, ze Anny, ci Marie take najdes a snad aj Zuzany🙂 A oblubit si meno, cez niekoho. Zaruka, ze s nim bude komfortne dieta aj tak nie je 100% nikdy, a to ani pri menach obycajnych, common a ani pri raritnych.

h2
23. sep 2022

@atinkaa Autorka síce nenapísala, o aké meno sa jedná, ale určite to nie je bežné meno v štýle, ako spred 50 rokov (Anna, Mária, Zuzana). Skôr moderné meno, časté a bežné v tejto dobe, ako napríklad Sofia, či Emma.

trinneo
23. sep 2022

Akoze a nie je normálne, ze s menom mate byt Ok obaja?Ano aj moj muz mal pre dcéru vybraté meno, este sme len spolu zacali chodiť a vedela som ake meno chce a ja som x rokov bola v strachu, ze ak si bude presadiť to meno, tak to asi nepreziijem...ale ked sme zistili,ze cakame dievca, tak meno sme vyberali spolocne,aby sme s ním boli obaja OK...a teraz pri chlapcovi sme na tom rovnako, ved musi sa pacit obom .

mamula20
Odpoveď bola odstránená
petkavka
23. sep 2022

Ked to zhrniem: suhlasis, ze pre dcerku vyberie Meno partner (Lebo veris, ze to bude dievca), potom spravite zoznam a ty Meno co chce nevyskrtnes (veris, ze ho nevylosuje). A na konci places nad rozliatym mliekom. Akoze, keby si Bola v opacnom garde, tak by tu baby ukamenovali chalana, ze co sa stara do mena. Moja rada: povedat partnerovi, ze plne respektujes dohodu. Akokolvek sa s menom nevies stotoznit. Ak by mu nevadilo vybrat pre neho druhe naj, budes rada. Ale ak nie, tak lubis dieta a nie Meno.

atinkaa
23. sep 2022

@h2 ja myslim, ze to nic nemeni na tom, co som jej napisala, teda stotoznit sa s menom, oblubit si ho, spoznat nejake tie emmy, ci sofie, je cesta ako na meno ako take. Podstatnejsia je ale ich spolocna "ticha" dohoda. Ta moze byt komplikaciou vztahovou aj inde a inak a ja by som spolu s menom riesila aj otvorenost celkovu, uprimnost vo vztahu by mala byt dolezita aj ked chceme robit kompromisy a byt ustretovymi. Ale dakujem🙂, ja vnimam, ze neodznelo a ze jej nejako "ani nejde cez pusu" napisat nam ho.

simca06022011
23. sep 2022

Mala si hned povedať ze toto meno proste nechceš a nech sa vymýšľa nieco ine.
A nevsimla som si nikde co je to za meno...

h2
23. sep 2022

@atinkaa Ale vždy je možnosť, že tie Emmy, či Sofie budú proste príšerné. 😁 Človek si môže obľúbiť nejaké meno podľa milej a príjemnej nositeľky toho mena. Tak isto si môže nejaké meno zhnusiť, keď pozná niekoho nepríjemného, kto sa tak volá. Ale akonáhle má nejaké meno moje dieťa, všetko, s čím som si to meno kedy spájala, sa zmaže.

maryetta
23. sep 2022

Moj muz chcel dat stale meno po sebe. Hovorim ze meno v ziadnom pripade. Moze byt rad ze bude mat jeho priezvisko. A tym padom meno vyberiem ja. Prvemu synovi som dala meno ja. Pri dcerke prislo jemne zavahanie. Hovorim ze bud to co sme mali vybrate pri prvom alebo som mala aj na vyber dalsie. Tak muz ze uz dajme to co som mala dlho vysnivane 🤩 a veru som rada ze som nakoniec dala toto.
A tretiemu-to prislo tiez tak ze chlapec. Hovorim mu ze ake som vybrala-to bolo hned ako mi dr povedal pohlavie -tak cestou od dr ze ako sa bude volat? A ja som mu povedala meno ktore ozaj vyslo nie ze z hlavy ale zo srdca. A hovorim alebo vymyslim ine a dam ti na vyber. A on ze nie. Ze to ktore som vybrala je krasne. Super. A neviem ci sme sa tak zzili s tymi menami ale ine si k nim neviem ozaj predstavit.

Mam este jedno v zalohe-dievcenske. Ale to….

lauriik
23. sep 2022

@h2 presne ma napadlo ze to bude Emma alebo Sofia 😅

mariejenka
23. sep 2022

@h2 prepac ze vyzvedam, preco sa tvoja mama rozhodla pre Hedvigu?
Ja som Mária, vybrala moja mamka ,mala som byť Terézia, ale prognózy mojho stavu boli rastep chrbtice, srdcova vada, ze vraj prežitie malo pravdepodobne. Do teraz nechápem, bol rok 1986 cize ziadny stredovek,ako videli takto poskodene babo na sone. Tak som Mária,a Terku si nechala mamca v zálohe. Narodila som sa az až zdravá, nasi mali este dvoch chlapcov,tak Terku mam ako birmovne😀 Mária Terézia.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
h2
23. sep 2022

@mariejenka To je trošku dlhší príbeh. Mama bola posledné, piate dieťa, ostatných súrodencov mala oveľa starších. Nejako jej rodičia nevedeli vymyslieť meno, ešte týždeň predtým, ako sa narodila, ho nemali vybraté. Mamin brat sa vtedy pozrel do kalendára a prečítal, čo tam v ten deň bolo, čiže Hedviga. Chvíľu si z toho robili srandu a napokon mama dostala iné meno, z kategórie tých bežných. Ale občas jej to spomenuli, že ona mala pôvodne byť Hedviga. Asi sa jej to zapáčilo, hoci fakt nechápem, prečo. A naozaj má narodeniny presne týždeň po mojich meninách. 😊

h2
23. sep 2022

@mariejenka Ináč, to je hrozné, že Teréziu si mamka nechala v zálohe. 😳 Mária Terézia je super kombinácia, používala by som na tvojom mieste obidve.

tanula222
23. sep 2022

Prepáč, ale ja by som nesúhlasila s takouto dohodou. Podľa mňa majú meno pre dieťa vyberať rodičia spolu. Ale keď už ste sa takto dohodli a tebe sa to meno nepáči, tak povedz svoj názor a urobte nejaký kompromis

janickacrazy
23. sep 2022

@mariejenka zaujímavé príbehy, ja som mala byť Diana 😀

moonlight1210
23. sep 2022

Myslim, ze si zvyknes. Meno pre nase prve dieta velmi tuzil vybrat mm (strasne sa na drobca tesil.). Tak som suhlasila. Mal ho uz davno vysnivane. Preco mu to nesplnit?
Mne sa spociatku prilis nepacilo. Par dni som mala z toho divny pocit, ked sme si drobca priniesli domov. Tak som si dieta volala roznymi milymi zdrobnelikami miesto toho, lebo mi to nejak neslo cez jazyk. Ale potom sa to jednoducho stalo jeho menom a neviem si predstavit teraz moje dieta volat inak. A ono si tiez nevie predstavit ine meno pre seba. Je s nim spokojne.

Ja si myslim, ze u teba to bude podobne.

mariejenka
23. sep 2022

@h2 😂😂 veru, aj som jej to pár krát vytkla,ale akosi som to brala z humorom,
Tak to mamka tvoja mala nostalgicku spomienku,

basska_b
23. sep 2022

Podla mna bol omyl sa takto dohodnut. Vyberat moze povedzme otecko, ale ty by si mala mat pravo veta. Pozri, nakoniec v porodnici alebo na matrike budes ty i otecko podpisovat, ze s menom suhlasite. My s muzom sme sa dohodli a nedavala by som meno, s ktorym nie som stotoznena. Rovnako ako aj on mi dal stopku na nejake meno. Bratrancova zena vybrala pre syna - tiez mali taku dohodu ako vy- a cela rodina krutila hlavou, uplnu exotiku ze Walter. Vymysleli mu prezyvku Waltík, to sa vsetkym zapacilo... a potom v skolke ho volali Walter a ta mamina, co mu sama to meno vybrala, tak sa hnevala, preco ho tak volaju, ze take tvrde meno a ze on je predsa Waltík 😃

veronicka1901
23. sep 2022

Nám sa pri tretej dcérke páčilo každému iné meno, tak sme dali úplne iné a s výberom sme spokojní 😉

petkavka
23. sep 2022

@tanula222 kompromis mohla robit autorka na zaciatku. Ona Bola ale presvedcena, ze to bude chlapec a ze Meno vyberie vyhradne ona. V podstate sa spalila na polievke, ktoru si Sama uvarila :/

ladyvi
23. sep 2022

Dohoda, nedohoda. Preboha sak to nie je pred pravnikom spisane. A este chlap aby tak na tom trval? Zjavne ste aj o dietatko prisli, tak by mohol trosku polavit preboha. A vie o tom vobec, ze si z toho taka nestastna? Lebo on sa s inym meno stotoznit moze, ale ked je tebe toto proti srsti, tak u teba to uz take lahke nebude. Aj keby sme krvou podpisali tu dohodu, tak sa na to vykaslem v sekunde jak porodim😂

kiki234
23. sep 2022

My sme sa s muzom zhodli. Podla mna ste spravili chybu obaja, pretoze ste sa dohodli ze jeden da meno jednemu a druhy druhemu. Beriem to ako chybu. Ja mam 2 detiy aj chlapca a dievca. Z muzom sme mena vyberali podla kalendara. Obaja sme vzali kalendar a vypisali mena, potom sme sli vylucovacou metodou. Raz jeden jedno vylucil raz druhy. A nakobiec nam ostalo jedno. Teda toto sme pouzili 2x. A cirou nahofou mame obe mena najpouzuvanejsie v roku 2021 😀 ale nevadi mi toy neriesim ako sa volaju ostatne deti, hlavne je ze mena sa nam obom pacia 🙂. Skus sa s muzom este porozpravat a povedat mu svoje pocity. Ak je to spravny muz, povhopi ta. Aspon ja by som to pochopila ak by som bola na jeho miedte, aj ked s takou dohodou by som nesuhlasila. Navyse ak si dobre pametam v porodnici som mena hovorila ja 🙂 aj ked to by nebolo fer voci tvojmu muzovi. Ste dospeli lufia, treba sa rozpravat. Nie je zo banalita a aj keby bola je smutne ze sa to riesi tu na mk a nie s partnerom. V poslednej dobe sledujem ze partneri bez ihladu ci muz alebo zena sa nerozpravaju, neriesia problemi. Je to smutne

Strana
z2