Rešpektujete, ak si rodičia neželajú zdrobňovať meno?
Respektujete ak si rodicia nezelaju zdrobnovat meno dietata? A ak napriek tomu zdrobnujete, preco to robite?
@biba_18 normalne sa pouziva mama, alebo tak ako doma naucia.
Kamoška mi dorazne vysvetlila ze syn je Maximilian (ani Max, ani Maxo, ani Maxik...) len MAXIMILIAN. Rešpektovala som to, zo začiatku mi to prišlo divne babatku v perinke hovoriť Maximilian ale zvykli sme si 🙂
Dat dietatu meno Tereza alebo Greta a potom povedat, ze ich tam nebudem oslovovat, lebo je to skarede je velmi divne...
Mne sa ovela viac pacia originalne verzie mien ako take skomoleniny, pri ktorych clovek ani nevie ich povod.
A co sa tyka povodne otazky: pravdaze respektujem. Je to prejav elementarnej ucty k cloveku
Keby nebol modry konik, tak by som ani nevedela aké malichernosti ludia vedia riešiť. Neriešim ani som nikdy neriešila ako oslovujú moje deti alebo ako oslovujem ja druhe, lebo ja som rada, že si vobec zapamatam ako sa kamaráti mojich detí volajú. Nemám pamäť na mena a keď sa mi aj niekto predstaví snažím sa z toho mena urobiť nejaký pre mňa zapamätalny tvar, lebo keď niekto ešte bude trvať na špeciálnom oslovení, tak to nemám šancu si zapamätať.
@777januska777 ze? ja sa nestacim divit ake blbosti ludia riesia a co vsetko ich irituje.
to fakt ine problemy nie su? tiez sme nechceli zdrobneniny dcerinho mena, resp. nikdy sa nam nepacili ale koho bavi ludi opravovat a pisat o tom diskusie na konovi? mat taky zivot kedy toto by bolo moje najvacsie trapenie 😵💫 aj do skoly s nou budes chodit kontrolovat kto ju ako vola? 😀
Volam sa Hana a cely zivot ma vsetci volaju Hanka. Hana je velmi tvrde a nemam to rada. Toto “pravidlo” porusila jedine ucitelka nemciny na gympli, ktora ma volala Hana a bolo mi to az neprijemne. Aj doteraz mi vadi, ked najma nejaky chlap (byvaly sef napr) ma oslovil Hana, lebo Hanka bolo prenho asi prilis jemne a nemal v sebe kuska empatie.
Nevadi mi to jedine od cudzicov, lebo pre nich je to prirodzenejsie. No aj ti, hlavne kolegovia, sa casom naucili ma volat zdrobneninou, kedze ju odpocuvali od slovenskych kolegov.
Za mna je to iba jesitnost rodicov, dietatu je uplne mega sum a fuk ako ich ostatni oslovuju. Cize ano, pride mi to od veci, aby si to niekto tak vehementne vynucoval od pribuznych a znamych. Nech sa dieta v dospelosti rozhodne ako chce aby ho/ju volali.
@hankab dakujem za odpoved. Si nazorny priklad, preco zdrobneliny nie su vhodne. Hana je mimochodom pekne.
@biba_18 máme teraz v škôlke zhodou nahod Emu a ona sama si povedala, že je Ema nie Emka, Emuška, Emička 😂 Máme tam takto viac deti na 3 pismena, ktoré sú zvyknuté len na ten zakladný tvar ich mena. Je to zrejme tým, že sa zmenila doba a teraz je móda týchto krátkych mien typu prezývok. Ja to samozrejme rešpektujem, kto som aby som sa hadala s dieťaťom a hovorila jej nasilu Emka keď si želá byť Ema.
Po mne raz vybehla jedna mamička keď som si dovolila povedať po predstavení jej syna Mateja že jeeej ďalší Maťko medzi nami. ☺️ Strašne rýchlo ma upozornila aby som ho volala Matej a neprajú si oslovenie Maťko. 🤷 Tak toto je už podľa mňa trochu prehnané..
@pralinka25 ja som fakt rada za tento modry konik, lebo teda nájdem tu také veci, akým nechápem a potom, keď sa s mužom pochytime, mu hneď poviem, že môže byť rád za mňa, ze iné ženy dokážu riešiť väčšie blbosti a vymenujem mu ich 😀
@talia16 zaujal ma nazor, ze je moda kratkych mien. Ano, ked o tom premyslam, tak to bude a tym padom uz ani zdrobneliny nie je treba
@biba_18 Ema je moje najobľúbenejšie meno, no iba v tomto tvare. Problém je, že len my slováci to tak berieme, že ťa niekto volá Ema, máš prúser alebo čo. V zahraničí si Emma, aj keď na teba mama kričí, chváli ťa alebo pri bežnej konverzácii a nie je to čudné. Áno chcela by som, aby ma každý volal Ema.
@beata_k len ty si neuvedomuješ, že oni vybrali meno pre dieťa, už je jeho a nie rodičov ... oni môžu upozorniť, vysvetliť - ale to je tak všetko ... ak ty sa voláš beata napr. a 80-ročný sused ťa volal od narodenia betka, lebo proste jemu to tak išlo na jazyk - tvoja mama by sa mohla aj na kolomaž rozliať ... a ak by si náhodou s tým ujom dobre vychádzala a mali by ste sa radi, možno by si to betka mala od neho rada ...
Ja sa volám Zdenka. Neznášam keď mi niekto povie Zdena 😀
Najhoršie je, keď rodičia dajú deťom meno ako "Nadežda", "Dagmar" alebo "Mary Sue Poots". To sa už radšej premenujem na "Skye".
Ja to respektujem,zaroven my to je asi aj jedno len ked prvy den v skolke ucitelka volala na mojho syna Alexa - Sašíku poď sem (byvame v ČR) tak som sa fakt schuti zasmiala lebo veď on ani netusil ze to akoze mysli jeho 🤣🤣🤣 tak to som jej povedala ze my to doma takto nepouzivame ze ho volame Alex tak pochopila. ale ak mu hovoria Alexko (co urcite hovoria) to prezijem 🤣
@yelena159 teraz by si to chcela, lebo si dospelá a riešiš pikoviny ako to ako sa povie emma v zahraničí. ako malé decko by si to vôbec nemusela riešiť ... a keďže to nevieš ako by si to riešila, neberiem to vôbec do úvahy 🙂 btw, kde v zahraničí? v nemecku? v anglicku? neviem ako v nemčine zdrobňujú mená, ale v anglicku bežne - william je willy alebo bill, ronald je ron, henry je harry 🙂) a v španielsku by ste asi prišli o vlasy, tam ešte aj dospelých zdrobňujú ...
@markaterka krasne ❤️
Moja najmladsia je Maria a volame ju rozne 🙂
Studuje na vyske v Cesku, tam je Mia, doma ucky ju volalli Majka, my najblizsi a jej kamarati Maruška a to ma aj ona najradsej, aj ked je uz dospela 🙂
@biba_18 Tak hadam si meno nebude vyberat 3 rocne dieta. Stale su tu jeho rodicia. Mozno ked bude starsie, ok, nech sa samo rozhodne. Ale o skolkarovi stale rozhodujem ja.
Starsich ludi neberiem do uvahy. S nimi ozaj nacvicovat nebudem. Ale ostatni by mohli respektovat mna a moj vyber. Trvam na tom, ze je to neuctive schvalne komolit meno, ba priam sa z toho smiat.
@zmrzlinka2021 presne aj s mojou zdrobneninou toto bol problém nikto nevedel ako sa volám pôvodným menom a gratulovali mi na meniny na cudzie mená a na moje skutočné ledva si dakto spomenul. Aj preto sa mi zdrobnenina sprotivila, samorejme teraz v dospelosti meniny neriešim ale to znechutenie tam ostalo ako pri nejakej Janke, Evičke, Katke netreba veľmi dlho pátrať za pôvodom originálneho mena ale napr. hlavne pri Maťkovi, Ľubke... to môže byť problém.
Za mňa zdrobneniny "prvého stupňa" sú milé (napr. Ondrej-Ondrejko, Anna-Anka). Máme v rodine Kristínu, volajú ju Kikuška. Taktiež by ma zaujímalo, ako sa Alexandra dopracovala k Saške.
@plamienka555 saša je domáce meno alexandry aj alexandra (áno, aj chlapci sú saša...). a ako sa k tomu dopracovali? to asi nezistíme nikdy, asi ako martin k marošovi ...

Davam si pozor, ako dieta volaju rodicia a tak to dieta volam aj ja. Napr. ked Daniela volaju Daniel, tak mu hovorim Daniel a nie Danko.