Rešpektujete, ak si rodičia neželajú zdrobňovať meno?

30. dec 2024

Respektujete ak si rodicia nezelaju zdrobnovat meno dietata? A ak napriek tomu zdrobnujete, preco to robite?

autor
30. dec 2024

@nynia super

nynia
30. dec 2024

@pralinka25 prečo? lebo od detstva neznesiem zdrobneninu svojho mena a príde mi, že to znie ako pre starú babičku? 🤣

marhulka13
30. dec 2024

Ja mam dcéru Júliu, hovorím jej iba tak, ona sa tiež predstavuje iba Júlia, rodičom som povedala, že by ju tiež tak mohli volať, no moji rodicia ju aj tak volajú Julka. Ale mne to žily netrha, aj učiteľky ju volaju Julka

pralinka25
30. dec 2024

nastastie nikoho takeho uleteneho v okoli nemam a to mam teda hodne kamosiek s detmi rozneho veku.
takze problem s tymto nemam. a ak by take nieco bolo asi by som sa zamerne oslovovaniu vyhybala aby som sa "nedajboh" nepomylila a asi casom aj tym ludom co riesia totalne malichernosti a nepodstatnosti. lebo to nebude len o mene ale o celkovej povahe a nastaveni cloveka.

biba_18
30. dec 2024

@mandzula tiež sa predstavujem tak ako si želám aby ma oslovovali ...

mandzula
30. dec 2024

@pralinka25 ze? Predstavujem si pani s visackou s menom na bluzke. Ja by som pri komunikacii s takymto typom cloveka bola vecne na ihlach, ci meno vyslovim korektne, a teda by ta komunikacia zrejme dlho netrvala, lebo by ten vztah bol pre mna umelohmotny, strojeny.

ivik4
30. dec 2024

Tak ja ako dospela by som to ASI respektovala,no jeho okolie aj kamosi budu mat na haku ako si ty zelas. A aj ten co by to respektoval by sa vela krat pomylil, nie kazdy ma na pamäti stale ze toto a toto chce jeho matka

katrin21
30. dec 2024

Respektujem. Mala som ziaka,co mi ako prvak povedal,ze on je Kristian,nie Kiko.. vysvetlila som mu,ze mam krstniatko a volame ho Kiko, tak som zvyknuta a myslim to pekne ale ked sa mu to nepaci, budem ho volat Kristian. Ak sa nahodou pomylim zo zvyku, aby sa nehneval😉

mandzula
30. dec 2024

@biba_18 ja nie, ja vzdy "kalendarom" a potom zavisi od toho, ako sa vztah vyvinie, ci to tak ostane alebo to pojde do zdrobneniny.

vakatko
30. dec 2024

Oslovujem deti, tak ako ich oslovujú rodičia, a dospelých ako sa mi predstavia. Nechomolím ľudom mená podľa seba.

pralinka25
30. dec 2024

@mandzula ano presne to tym myslim. nejde o meno ale celkovo ak mam byt pri niekom v strese aby som nedajboh nepovedala meno zle, tak taky vztah ani nemoze u mna prerast do nejakeho prijemneho. proste stres z toho cloveka. nejako si vztahy tohoto typu potom ani nepestujem

mandzula
30. dec 2024

@pralinka25 ja to citim rovnako. A ziaden dospely ma o to este neziadal, zato na ulici mame mamu, ktora cepuje vsetkych okolo, ze je syn je Mathias a nie Mato. Robime si z nej srandu a maleho medzi sebou volame MatHias s dorazom na H. Chlapec zlaty, no bojim sa prihovorit sa mu v pritomnosti mamy, aby som nahodou nieco nedomrvila.

biba_18
30. dec 2024

@mandzula keď sa stretneme na pive poviem rovno ako chcem aby ma volali 🙂 načo okolky ...

januska12323
30. dec 2024

Ľudí volám tak ako sa predstavia, pri deťoch mi automaticky naskočí krajšia verzia ale ak sa ohradí, že ono nie je x ale y tak ho aj tak budem volať.

autor
30. dec 2024

@katrin21 krasne

autor
30. dec 2024

@vakatko super

autor
30. dec 2024

@mandzula Mathias teda ozaj nie je Mato

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
btus
30. dec 2024

@simona20201309 nedá sa povedať, ktoré meno je pekné alebo mrzké. Tebe sa Tereza nepáči, my máme dcéru Terézia a bolo to vysnívané meno môjho manžela. Ja by som napr nikdy nadala meno Frederika, ale poznám Frederiky a hodí sa im to. Je to vec názoru. Aj Gréta je v pohode.
@autor. Ťažko vysvetlíš ľuďom, že nemajú nejak oslovovať dieťa, keď oni na to majú iný názor. Ostáva Ti len, rešpektovať to a zbytočne sa tým netrápiť. Viem, že Ťa to hnevá, ale nedá sa to docieliť nasilu.

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimikarol
30. dec 2024

Samozrejme že rešpektujem. Je to základ slušnosti. Keď chcem aby niekto rešpektoval mňa, rešpektujem aj ja iných.

markaterka
30. dec 2024

@klarissa25 krásne meno vybrali, moja neter sa tiež volá Mária, ale ju rodičia volajú Marienka alebo Marienočka. A mne napríklad toto na jazyk nejde. Volám ju len Mária.

mandzula
30. dec 2024

@autor ako pre koho.

abbey1
30. dec 2024

Rešpektujem a nerobím to.
Na druhú stranu sa nejdem zblázniť, ked niekto používa zdrobbeninu, aj keď si to ľudia neželajú.
Moja dcéra napr neznáša, ked jej povedia Zarka. Napriek tomu, zopár jej veľmi blízkych ľudí ju tak oslovuje. Má ich veľmi rada, oni ju tiež a robia to podvedome v dobrej viere, že sa chcú pekne prihovoriť. Ľudia sú proste zvyknutí používať zdrobbeniny pri deťoch.
Ja i dcéra to úplne akceptujeme.
Napr naša suseda sa išla zblázniť, keď môj vyše 80 ročný otec volal jej dcéru zdrobnreninou, ktorá sa bežne pri tom mene používa.
Čiže s kľudom, nejde o žiadnu tragédiu. Ľudia si časom zvyknú, ako majú dieťa volať. A ak nie, svet sa nezrúti.
Dôsledná by som bola, iba ak by išlo o fakt otrasnú skomoleninu, či hanlivú podobu.

mandzula
30. dec 2024

Ked uz sme pri tych menach, ja mam s tym upozornovanim skor opacnu skusenost - ako dieta som mala okolo seba Lenky, Blanky a Janky a tie sa zvykli zlostit, ked ich niekto oslovil Lena, Blana a Jana. Ja ako rodic by som prave tieto mena nedavala, lebo by som pozerala na to, ze dospelost trva nepomerne dlhsie ako detstvo, ku ktoremu podla mna zdrobneniny patria, kdezto v dospelosti v nejakom uradnom styku ci obchodnych vztahoch to moze zniest infantilne.

simona92101
30. dec 2024

Dcerka ma v jasliach kamarata,ma 1rok a musia ho volat Edmund..tí najmensi ho nevedia oslovit,volaju ho Edo🤷‍♀️

lauriik
30. dec 2024

Ja by som respektovala zelanie rodicov. Dieta sa aj tak casom same rozhodne ako chce aby ho ludia volali.
Ja mam dceru Elu a casto ju volaju Elenka, mne ide normalne rozdrapit. Ale nebudem teraz chodit za kazdym a vysvetlovat mu ako ma moje dieta volat. Ona im to zacala hovorit aj sama.
Mne sa inak strasne nepaci ked spravia z Teodora Tejka, z Leonarda Lejka a podobne skvosty. Uz aj Liam som pocula, ze mu hovoria Limicek. Hruza toto poslovencovanie mien 🙈

yelena159
30. dec 2024

Ja mám také meno, že keby ma niekto oslovoval celým, ako "Zuzana" (nevolám sa Zuzana), tak by sa mi to nepáčilo. Ale keby som mala meno Ema, tak by som chcela byť Ema, nie Emka.

lucia13022023
30. dec 2024

Áno rešpektujem. Pokiaľ mi vyslovene niekto povie, že si neželá aby som ho volala tak ci onak, rešpektujem.
Mala som spolužiacku ktorá sa volala Elizabeth, neznášala to meno, tak sa predstavovala Lizi, poprosila aj profesorky aby ju tak volali. Všetci to rešpektovali.

beata_k
30. dec 2024

Respektujem ludi. Nie som predsa tak blba aby som si nedokaza zapamatat jedno meno. A uz vobec nebudem robit naschval aby som dieta volala inak ako chcu rodicia. Ved to je primitivizmus najhrubsieho zrna.

biba_18
30. dec 2024

@yelena159 aj ako malé dieťa by si chcela byť ema keď by sa s tebou mama mojkala? aj keby na teba kričala? vždy by si bola ema? aj deti keď oslovujú mamu nehovoria jej mama, ale mamka, mamička, keď niečo úplne že veľmi chcú tak mamulienka ... 🙂 to len k tomu, že by si určite chcela aby ťa volali ema 🙂