Rovnaké mená po rodičoch
Prečo niektorí muži chcú aby sa syn volal po nich, prípadne dcéra po mame?
S priateľom sme sa minule zhovárali o deťoch a vraj by chcel, aby bol syn po ňom, prípadne dcéra po mne.
Napríklad otec Roman, tak aj syn Roman, alebo otec Gabriel, tak aj syn rovnako.
Ja s tým veľmi nie som stotožnená v rámci ženského mena čiže môjho ale všimla som si, že najmä muži to tak chcú pre svoje deti, aj v mojom okolí to tak je.
no u nás tradícia... Jedno meno a priezvisko dedo, otec, brat, bratov syn....
moji rodičia boli s tým stotožnení - deťom dávali mená po svojich predkoch...mne to nepríde zas tak mimo...
@vroni jemine 🙈, ja som myslela, že som v tomto jediná (lebo každý, že čo riešim 🤦). Manžel má meno po svokrovi a keď sa nám mal narodiť prvý syn, tak všetci automaticky, že meno po tatovi a dedkovi. Ale keďže mne sa manželove meno vôbec nepáči 🙈 a presne ako ty píšeš až ma cuká, keď ho mám osloviť 🤣, tak neexistovalo, aby som ho dala. Mimochodom, manžel sa volá Zdenko - to sa mi na dospelého muža vôbec nehodí (hlavne keď o ňom niekomu hovorím v jeho neprítomnosti) a na druhú stranu Zdeno je na neho hrozne tvrdé a mne to ani vysloviť nejde 🙈🤦🤣. Oslovujem ho tatino 😅🤣
No ja som Miroslava a manzel Miroslav...takze mena po nas oboch by boli masaker uplny...nasa prvorodena dcera je vsak Miriam(a). 🙂
Mne to pride take neoriginalne. Ved tolko krasnych mien je. Moj muz sa vola po otcovi a povedal, ze nechce syna po sebe. Ja po sebe dceru uz vibec nie. A mame (podla mna) pekne mena ☺️
@maribell, no, tým, že muža neoslovujem menom, neoslovuje menom ani on mňa. Takže som úplne zostala v šoku, keď kdesi diktoval moje údaje on, že ten chlap fakt vie, ako sa volam. Sme spolu 19 rokov a asi by som zrátala na prstoch jednej ruky, koľkokrát ma oslovil menom. A ja jeho. A asi proti môjmu menu nič nemá, lebo ho navrhoval aj pre dcéru (nechcela som, fakt sa mi nepáčia rovnaké mena v rodine). So Zdenkom by som asi tiež mala zo začiatku hemungy. Fyziku ma kedysi dávno učil Dr. Mirko Vlk. Bol to taký sympatický statny pan v rokoch, vždy, som rozmýšľala, či sa mu tým menom rodičia chceli pomstiť....
Nuž, u mojich svokrovcov to tak bolo, ja som porušila tradíciu a nikto neriešil. V okolí mám len jednu takúto rodinu a meno po otcovi chceli obaja, i keď v hre boli aj iné mená. Chlap povedal, že jemu je to relatívne fuk, aj tie ďalšie mená boli pre neho ok. Matka sa pri pôrode rozhodla, že sa bude volať po otcovi. A asi pred mesiacom som stretla čerstvú mamičku, ktorá dala po pôrode synovi spontánne meno po manželovi, aj keď boli dohodnutí na úplne inom mene...😉. Takže nie vždy je to tak, že "muž chce", aj keď to tak možno vyzerá 🙂.
U môjho muža to funguje uz XY rokov tak...
A teda aj ked s tym nesúhlasí nejako moc ...rozhodla som sa,ze synček bude mať 2 mena ...prvé po ňom ...volať ho budeme druhým menom 😁 ..
Ja mam napríklad rovnaké meno zo svojou tetou ktorá zomrela, ešte pred tým ako som sa narodila, našej rodinne sú väčšinou mena rovnaké a mam v tom chaos 🤣 lebo keď sa hovorí o Nikole tak neviem o ktorej potom povedia že mala Nikola (20r) alebo stará Nikola 🤣 takže je to také no
Ak niekoho zaujíma viac ako len názor, prikladám link na článok s vedcom roka. Je tam vysvetlené aj prečo muži majú potrebu dávať synom meno po sebe 😉
Poznám ze rodicia dali meno do kríža. Chlapec je Michal a dievča Zdenka. Pričom mama Michaela a otec Zdeno 🤷♀️
@bilberryday Aj mne napadlo presne toto konkrétne meno.😀 Meno ako za trest.
@vroni Mala som priateľa s týmto menom, vždy som sa vyhýbala osloveniu takže bol "láska, miláčik" len nie Jozef. Takto ho oslovujem už iba po rozchode. 😂
Ja by som syna dala po mužovi alebo mojom otcovi len muz nechce po sebe. Uvidíme, syna nemáme dcera ma meno krasne tradicne za ktore sa nebude hanbit ani ako dospela, nie je zdedene. Často sú tie zdedene mena milión krát krajšie ako dnešné moderné to mi príde otras mena ako Mateo, Marco, Tobias nemám rada a dievčenské typu Nela, Nina a úplne najhoršie Lilly mi pridu ako pre psa - polovica suciek v okolí sa tak vola.
To nič...ja mám v okolí "známu" z ihriska...rozvedená si našla rozvedeného...On sa volá Adam...Jeho nemanželský syn je Adam...jeho syn z prvého manželstva je Adam a spolu so známou majú syna a aké meno mu dali? ...🤣🤣🤣🤣 Adam 🤣🤣🤣 nechápem ako je toto možné...otec Adam má 3 synov od 3 rôznych žien s menom Adam...🤷♀️🤷♀️🤷♀️
A co? Je niekde taky zvyk, niekedy sa tak davalo ako pokracovanie rodu... niekto tak chce, niekto nie. U manzela bol samy Michal po 3 generacie co vieme, my sme si dali podla seba.
Mame v dedine dost chlapcov co ma najstarsi meno po otcovi, niekde aj dcera po mame.
Je to o dohode rodicov ake daju meno.
Ja mam meno po mojej mamine, nikdy som to nebrala tragicky.
Môj syn nedostal meno po svojom tatinovi, proste meno Vlado som nechcela dat bábätku, nepáčilo sa mi. Ale naša dcérka je Daniela, po mne... Manžel veľmi chcel malú Danielku... Takze sme 3...a vôbec nikdy som to neľutovala....3.1. Je u nás preto big party🤣🤣🤣🍹🍹🍹
Lebo su obmedzeni a nemaju fantaziu.
Mam to v okoli aj v polovici rodiny, otras. Zakonite starsi Jozef je "velky" a casom "stary", lebo nie kazdy pozna nuansy ako Jozko, Dodko atd...takze sa pouzije aj toto a znie to hrozne.
Dokonca sestry daju rovnake mena detom, to uz vobec nechapem, stale sa nevie o koho ide v rozhovore.
Kazdy by mal mat svoje original meno v rodine. Nepoviem obgeneraciu na pamiatku alebo ako druhe krstne meno po predkoch co uz neziju. Ale mylit a otvarat si postu je otravne.
Chvalabohu moj muz pretal tento hlupy zvyk.
@babulkomale necítim sa ani obmedzená, ani bez fantázie 😉 ale súper si ma pobavila
Pri citani tejto temy dakujem za muzovu rodinu, kde je tradicia, novy cloviecik do rodiny= nove meno. Cize v muzovej rodine neexistuju 2 rovnake mena a to ma cez 20 bratrancov a sesternic a kazdy ma po 3-4 deti...
Moja mama - Jana. Otec - Ján. Dedko - Ján. Mamin nový manžel - Ján. Ja som Jana. Brat je Ján.
Plus pikoška, otec Ján mal prvého syna - meno Ján. Potom sa rozviedol, našiel si moju mamu Janu, mali syna - meno Ján. Čiže môj otec má dvoch synov s rovnakým menom aj priezviskom a je to aj jeho celé meno a meno jeho otca tiež 😂 Kto celý ten hlavolam pochopil, má zeleného bludišťáka 😂
@vevesh a ako by vyriešili toto. Mama je z 8 súrodencov. Každá sestra co sa vydala ma za muža Jána, každý brat ma za ženu Annu. Proste láska si nevyberá
@44janica44 ale je rozdiel najst si partnera s rovnakym menom- to neovplyvnis a nie je to ani podstata temy. Ale dat dietatu meno po otcovi/strykovi/dedkovi atd., aby bolo rovnake. Napr. Ako hore Adam muz a ma troch synov Adamov, ako keby ine meno na svete nebolo🙄🙄 Tiez poznam takeho experta, ktory sa vola Mohamed a ma 8 zien a najstarsi syn od kazdej sa vola Mohamed a jeho otec bol tiez. Cize cele meno minimalne 11 ludi rovnakej rodiny ma meno Mohamed Mohamed Mohamed- fasa🙄🙄🙄 Volaju su potom Hama dedo, stary, mlady a 1, 2, 3, 4 ...
@vevesh ja som mala meno pre dcéru vybraté ešte predtým ako som spoznala jej otca. Aj keby som mala porušiť neviem aku tradíciu rodiny tak sa dcéra vola tak aj keby v mužovej rodine boli už 3.
Meno Mohamed je v moslimských rodinách bežné. Kľudne sa tak volá polovica mužov v dedine. Nie je to len meno po otcovi ale dáva sa aj z úcty k nabozenstvu
@44janica44 zas az take bezne nie je, ze sa vola tak polka dediny- a prihliada sa dost na to, ake meno ma dieta po rodicoch. To bolo len na margo, ze aj v inych krajinach (i ked to nie je normalne) sa najdu vynimky.
Inac aj ja som mala vysnivane meno, ale ked prislo na lamanie chleba, muz mi povedal, ze sa s tym stotoznit nevie- tak sme par dni pred porodom zhanali nove meno🙈🙈a musim povedat, ze to stalo za to, lebo to meno by tomu dietatu nepasovalo...
@babulkomale tu prvú vetu si si mohla odpustiť. To neznamená, že keď sa to tebe nepáči, tak tí, čo to tak majú sú obmedzení
Moja dcéra, ja, moja mama a stará mama mame rovnaké meno. Nemám pocit že sme bez fantázie alebo inak obmedzené. Pri dcére som zvažovala iné meno, ale manzel rozhodol že sa bude volať tak ako sa volá, lebo pre neho je to to najkrajšie meno na svete ( to som ho odcitovala). Nikto nás neoslovuje mladšia/ stará/ najstaršia, veľká/mala.. aj keď bola taká snaha u svokrovcov, ale manzel rázne vysvetlil že sú to nepraje ON. Svokra sa nevedela zmieriť s tým že vnučka sa nevolá po nej, ako sa snažila cele moje tehotenstvo presadiť…aj sa vyjadrila či nebolo krajšie meno v kalendári..😂. potom mal prísť na svet vnuk, a tentoraz veľmi bojovali za to aby sa syn volal podľa otca/ starého otca/prastarého a neviem koľko generácii do zadu.. opat zasiahol manzel a vybral meno aké sa mu páčilo ( ja som ho mala v najužšom výbere), a dostal meno ktoré nieje absolútne ani vo vzdialenejšej rodine, taktiež to nedokázali predýchať, oháňali sa tradíciou, hrdosťou a čo ja viem čím este. Dokonca mali tendenciu poza nás chrbát ho oslovovať menom ktoré chceli oni.
Každý si vyberá mena pre deti aké sa páčia jemu, niekedy ide naozaj o tradíciu, úcte k predkom, inokedy len sa páči dane meno, inokedy niekto chce byt originálny a vypáli to katastrofálne .. Nikdy by som si nedovolila odsudzovať rodičov za výber mena pre ich vlastne dieťa, tvrdiť že sú bez fantázie, nikdy netušíš či za týmto výberom je..

@bilberryday, uhadla na prvý pokus 🤣🤣🤣
@sima338, no, našťastie bol môj muž na vojne a stretlo sa ich na izbe šesť Jozefov (nech žijú tradicne mena 🤣). Tak si museli vybrať nejakú verziu na rozlíšenie. Odvtedy je chlap Joe. Tak keď ho musím nejako oficiálne osloviť, tak je Joe. Inak je poklad, srdiečko alebo starý osol 🤣. Ale dodnes mi cuka prstom, keď mám vypisovat vo formulároch, ako sa vola môj muž.