Rovnaké mená po rodičoch
Prečo niektorí muži chcú aby sa syn volal po nich, prípadne dcéra po mame?
S priateľom sme sa minule zhovárali o deťoch a vraj by chcel, aby bol syn po ňom, prípadne dcéra po mne.
Napríklad otec Roman, tak aj syn Roman, alebo otec Gabriel, tak aj syn rovnako.
Ja s tým veľmi nie som stotožnená v rámci ženského mena čiže môjho ale všimla som si, že najmä muži to tak chcú pre svoje deti, aj v mojom okolí to tak je.
@44janica44 tak poznam ludi, ktorym meno nepadlo a aj si ho za dospela zmenili- a nielen z rozmaru. Skus si precitat aj tu je kopec zien, ktore mena menili a ze by inac ine meno nedali, lebo "pasuje ine".
A s tym zapametanim-sorry, to je o voli danej osoby. Mam muza zo zahranicia, meno zahranicne (aj za slobodna veeelmi nezvycajne a zahranicne), nikdy nikto z celej nasej rodiny od prababiek po deti nemal problem s menami nasich deti. Naopak, v muzovej krajine je moje meno nezvycajne, a ti, ktori nechcu, si ho zapametat nevedia (ani po 20 rokoch).....ti, ktori chcu, po 2 vysloveniach ma vedia spravne oslovit. Je to jednoducho o voli...
@babulkomale ty máš niekedy strašne otrasne odpovede. Dala som meno po manželovi lebo sa mi to meno páči a nie preto, že by on na tom trval lebo tradícia a neviem čo. Necítim sa byt bez fantázie a ani nie som obmedzená. Troska skludni hormón.
Tradícia, zvyk. Muži kt. majú meno po svojom otcovi, žijú nejak v presvedčení, že sa to patrí, pokračovateľ mena, rodu. Cest výnimkám.
Mne sa to nepáči a môžem mať akokoľvek krásne meno.
Nech ma kazdy dovod aky chce, je to ich vec 🙂
Strasny napad podla mna. Existuje tolko krasnych mien pre obe pohlavia,tak preco davat take co uz v rodine je.. nedostatok predstavivosti a tvorovosti. Niekedy ale aj vkusu. Ja osobne mam meno kt.je krasne a keby som sa tak nevolala ja,dcere ho dam urcite. Ale takto ani nahodou. Hlavne u chlapov to je niekedy asi kvoli egu alebo ja neviem..
Kks! Celý život “trpím”, že som malá Ľuba a moja mamka- stará Ľuba🤦🏻♀️Partner má tiež meno po otcovi. Na našom spoločnom dieťati sme sa takto “nepomstili”…. má svoje meno🙃myslím, že úplne stačí rovnaké priezvisko.
Ja by som dieťaťu meno po mne a manželovi nedala. Po starých rodičoch už skôr... ako pamiatku, prejav úcty a lásky. Ale len ak by mali pekné meno.
Moji starí rodičia chceli dať synovi meno po otcovi (teda mojom starkom). Narodili sa im 3 dcéry a tak sa nakoniec najmladšia volá Štefánia - moja mama, celý život ju za to ľutujem 😁
Je to skoda nevyužívať to množstvo mien. Každý je jedinečný aspoň v rodine by mal mat každý iné meno. Nepáči sa mi ani keď niekto dáva meno po nejakom preskočí alebo úžasnej osobe ktorým chce rodič sa niekomu odvďačiť. Načo? Sme slobodní a vďaka sa dá prejaviť aj inak lepšie. Deťom treba dávať mena aké v rodine, ani v blízkej rodine nik iný nemá.
Mne sa to nikdy nepáčilo, ale vyšlo nám to trochu náhodou. Nevedeli sme sa dohodnúť na mene pre syna, a obom sa nám páčilo len jedno - ktoré je podobne mužovmu. Ale nie úplne, iba skrátený tvar majú rovnaký, takže je to celkom symbolické napokon (povedzme že muž je Martin a syn Matej - oboje má skrátenú verziu Maťo, ale nie je to to isté).
Určite nedávaj. Ja a môj brat sa voláme obaja po rodičoch a nie je to dobré. Keď nás oslovia menom, nevieš koho myslia, keď príde pošta nevieš komu je presne určená (keď sme ešte bývali u našich). Mam aj plno bratrancov a sesternic, čo sa volajú po rodicoch a potom musíš rozdeľovať napr. Malý Ivan, veľký Ivan, Malý Jozef, veľký Jozef. Ale keďže sme už všetci dospelý prešli na mladá Erika a stará Erika, mladá Ludka, stara Ludka, čo sa samozrejme tým starším nepáči, keď majú ledva 50 😊
Aký je zmysel mena? Podľa mňa ide o to, aby sa odlíšil jeden človek od druhého. Má teda v prvom rade rozlišovaciu funkciu. V prípade rovnakých mien v rodine a v dedine prestávajú plniť túto základnú funkciu. My sme dávali mená, ktoré sa nevyskytujú ani v širšej rodine ani u kamarátov v okolí.
Nemám síce meno po mame ale v blízkej rodine máme hneď 5 Katarín a často sme spolu takže keď sesternica priviedla prvýkrát na návštevu priateľa a 5 zo 6 žien sa predstavilo 'Katarina' tak bol dosť mimo 😆 ale máme to podelené Kata Kaťa Kačena Katka Kačenka. Aj prababka bola Katarína. Som s tým úplne v pohode ❤️
@oliviakatka jej. Zlaté koľko variant z jedného mena. Pekne ste to vyriešili. 🙂
Syn je po manzelovi ale dcera po mojej babke moje meno sa mi nepaci.
My sa doma o tomto večne hádame, odkedy sme sa rozhodli mat dieťa tak nič iné nepočúvam. :D ale uzavreli sme kompromis. Ak to bude chlapček tak druhe meno bude mať po tatovi. 🙂 on ho ma tiež po svojom otcovi. Na druhej strane je to milé a ore niektorých ľudí toje dôležité 🙂
Moja svokra je Jana, svokor bol Ján...švagriná je Jana a muž Ján 😂 syn je Ján 🤷....osobne by som nechcela aby sa moje dievčatá volali ako ja...vybrali sme iné krásne mená...
Mám ženskú verziu otcovho mena a nechala som si aj priezvisko. Otec je pyšný, keď má všade "protekciu" a každý sa ho pýta, či je môj otec. Samozrejme, v minulosti to bolo naopak. Teším sa, že mám jeho meno.
My tak v rodine máme a paci sa nám to. Dali sme to aj preto ,lebo tieto mená sú už výnimočné, alebo úplne vymizli alebo preto lebo sa nám páčil ich význam ci ich patrón.
Ja v tom nevidim zmysel. Ved ludia si zacali davat mena preto, aby sa dokazali odlisit, aby mal kazdy svoju "znacku" a vedelo sa o koho ide, "kam ma prist posta". Preco chce niekto aby sa vsetci volali rovnako? Je to trapne...a ked ma uz niekto taku chorobnu uctu k dakemu menu, o to skor by mal pouzit pre dieta ine, sby to meno "otca/deda/..." Viac vyniklo medzi inymi.
nastastue v tomto sme sa s muzom zhodli, ze mena po nas nechceme....mame aj my aj muz v rodine take pripady, ze mena po otcovi/mame pripadne po babke/dedovi ale my sme to nechceli....potom vznikaju aj usmevne situacie, ked "maly Marek" je v dospelosti vyrazne vacsi ako "velky Marek" a nezainteresovane osoby fakt nechapu :D
Napríklad mne sa páči partnerovo meno Michal, takže by som nemala problém ho dať synovi, moje sa mi tiež páči a už dlho som v MŠ nemala Luciu takže tiež by mi to nerobilo problém( mám však vybrané iné) až raz bude…. Takže mi to nepríde čudné ak dajú po rodičoch…. Skôr mi prídu čudné niektoré ,,moderné,, zahraničné mená a hlavne ak sa k nemu nehodí priezvisko 😉
Práveže je to krásne, keď sa vnuk volá po otcovi,ten zas po svojom otcovi.Ze to meno ide generačne.Lepsie ako keď dávajú tie sprosté cudzie mená ku slovenským priezviskam.Clovek sa má chuť zasmiať, keď to číta na nejakom zozname trebárs v škôlke.
Nie mens kt sa v rodine opakuju stracaju na vyzname
Vždy som chcela syna Adama, aj ho mám a to, že je muž Adam mi príde ako zhoda náhod, syn by bol Adam aj keby sa muž volal Alfréd 💁🏻♀️dcéra je Tatiana, to by som jej veruze nespravila, dať jej meno jarmila 😂
Kedysi to bol zvyk neskôr možno hrdosť.Mne sa to nepáči už len z titulu,že keď nenapisu na poštu list či starý alebo mladý tak nevieš komu to patrí.Alebo zavolám mužove meno a otočia sa obaja.Popritom mne sa naše mená páčia , ale deťom by som po nas mena nedala.Synovi by som už ani to čo má nedala lebo meno má aj v priezvisku a keď sa predstavuje tak prvý moment ľudia nepochopia.🤣
Nie a nikdy by som na to nepristúpila.
U nás to je opačne manžel nechcel po sebe meno ale ja som dala synovi jeho meno
Mne sa to vobec nepaci a hlavne mi to pride meganeprakticke mat dieta s rovnakym menom. Moj muz napr. Tiez vobec nechcel aby deti mali meno po nom. Takze v tomto sme boli nastastie zajedno. Ale zas kamoskin presne, stale chcel po sebe ale kamoska si dupla a veru dala ine meno. Musel akceptovat. Ale este bizarnejsie mi pride ked da mamka mena dievcatkam ( nie su dvojicky) ze Hana a Anna 🙉🙈 To je podla mna na nekonecne mnozstvo nedorozumeni.

@vevesh mam veľkú rodinu a ešte som sa nestretla s tým ze by meno nepasovalo a to majú mena aj po rodičoch ( mne to príde normálne, divne mi príde ak nedajú meno chlapcovi po muzovi)
Ja si neviem predstaviť ze by sa dcéra volala inak, ani ze by som pri vybere mena mala hľadať a listovať v kalendári.mena pre deti mám vybraté uz desaťročie🙂
Dcéra má rok a keď sa narodila chválili meno dokonca aj chlapi u manžela v robote a to ma tradične meno, žiadny výkrik módy.
Napr. Moja starká si niektoré moderné mena pravnucat nevedela zapamätať- nosila ich napísané na papieri v penazenke keď sa niekto opýta aby mu vedela povedať🙂) s tradičnými (opakujúcimi sa) nemala problém. Vždy to nejakej kamoške okomentovala štýlom " Hanka ja to naspamäť neviem, vymýšľajú také sprostosti ze si to musím písať. " niektoré mena mala aj 2 roky napísané kým si zvykla