icon

Súrodenci Juraj a Július

22. sep 2025

Ahojte, zaujíma ma nestranný názor.
Mám syna s menom Július po manželovom ockovi. Ja som však vždy túžila po synčekovi s menom Juraj. Môj sen sa splnil a momentálne čakáme druhého chlapčeka ktorému chcem dať to vytúžené meno. Doteraz mi to vôbec neprišlo divné, avšak minule niekto podotkol, že či to nie je smiešne, že jeden bude Julko a druhý Jurko.
Aký máte názor vy? Nechcem radiť s menami, nechcem od vás ani žiadne návrhy iných mien, chcem len váš pohľad. A ak náhodou máte v okolí súrodencov, čo sa tak volajú, ako to berú oni?

anonym_cb1d6a
25. sep 2025

Ja kolegu Juraja volam Juri. Duro mi pride hanlive, Jurko detinske, Juro tvrde.. tak ho vlastne vsetci uz zacali volat Juri 😀. Ja svoje deti tiez nevolam tak, ako sa zvycajne ich mena zvyknu pouzivat, aj ked som si to pri vybere myslela. Myslim si, ze aj u vas doma pride k ich prirodzenemu pouzivaniu napr Julinko, Julik, Durko, Durinko, Jurino, Jurko a pod.. uplne v pohode by som Juraja k Juliusovi dala, obe velmi pekne mena..

elen83j
25. sep 2025

Se.kaj na názor iných 😉 Nikdy som to neprebrala s inými ako s manželom...
Prvý je Filip, pretože sme sa zhodli... Druhý Timotej-tiež tak ( poznámky, že ako ten šampón som preskočila) je to biblické meno,no nepoužívané predtým tak často
Posledný syn matky (tiež mňa) lebo som túžila po troch "deťoch" je Benjamín ,to som si povedala pri zistení, že opäť syn. Milujem ich...
Dcéra mi po tom,akú náročnú cestu sme mali k tretiemu dieťaťu vôbec nechýba 😅
Snáď dá Boh a budú vnučky 😜😁😘
Ak chcete Juraja,je to krásne meno,tak mu ho daj...
On to chce..... ❤️

guiseppinka
25. sep 2025

U nas je juraj generacne meno, vlastne nikdy som ako decko neriesila, ze oco sa vola juraj, lebo vsade sa predstavoval duro. A v mojej bubline sa julius skracuje na ďulu.

scila
25. sep 2025

@anonym_autor mne tie mená k sebe super pasujú.

elen83j
25. sep 2025

Ja si však myslím, že dieťa si meno vyberá....
Vždy som chcela pre chlapčeka meno Ondrej, už ako malá... Manžel je Ondrej a synovia majú meno,aké sme s nimi vybrali...
Benjamín mi napadol cestou na sono,vravím najmladší syn matky, aj tak bolo... 🍀 Netreba sa moc zamýšľať nad tým čo vravia iný 😘

1_silvia
25. sep 2025

@anonym_autor uplne v pohode. Poznam rodiny, kde maju mena Oliver a Olivia a dalsi Timotej a Timea. Julko a Jurko uplne v pohode ;)

jvasenka
25. sep 2025

@anonym_autor ja poznám dvojicu miško a riško 🙂

andreatytler
26. sep 2025

Bude to pre ludi problem ich rozlisit. Vravim z vlastnej skusenosti.
Sused ma 3 synov. Dvaja mladsi sa volaju Nahom a Nathan.
Som s nimi kazdy druhy den uz 2 roky lebo sa chodia k nam hrat s nasim synom a my obaja s muzom mame stale problem ich rozlisit. Velakrat to popletieme, alebo musim na sekundu rozmyslat kto je kto. Ale to je nas problem. Rodicom sa to nikdy nestane a v podstate ti moze byt jedno ze sa to ludom v okoli pletie.

aceris
26. sep 2025

Jediny problem by som videla keby si na nich kricala cez ulicu alebo dom a zacne sa ti to pliest. Mam Tea a Leu a bezne komolime vsetci Tea, Leo a pod.

malamimi6
26. sep 2025

@anonym_autor poznám súrodencov s menom Peťo a Paťo. Mne sa to páči. Aj Jurko a Julko by som dala. Ľudia budú mať vždy so všetkým problém

terezka023
26. sep 2025

@anonym_autor podla mňa to je úplne v pohode každého vec aké meno si svojím deťom dá.Pekne mená obe .

ravehami
26. sep 2025

@anonym_autor divne je skor to, ze pocuvas nazory niekoho kto sa o tie deri nestara a neni s nimi furt 🙂 daj take meno ake chces

anonym_ff3968
26. sep 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 to meno im nevadí, skôr sa pozerali do budúcnosti, že je to vraj smiešne, že budú mať skoro rovnaké mená... Že s tým budú mať v budúcnosti problém 🙄

@anonym_autor podľa mňa je to normálne
Mám v rodine chlapčeka Ondreja a keď čakali druhé ak by bol chlapec bol by Andrej ale nakoniec bolo dievča

linkapaulinka
26. sep 2025

@anonym_autor krásny výber, ak sa Tebe to meno páči určite vyber ... mne sa páčia že sú podobné☺️syn má tiež v mene R a naučil sa dokonalé R veľmi veľmi skoro,čiže za mňa najmenší problém

domculik
26. sep 2025

@anonym_autor Nenechaj sa zneistit. Ty ich predsa mozes volat Juraj a Julius, alebo si vymysliet ine skratky, alebo kludne aj Julko a Jurko ak sa ti to nebude pliest 😉. Ludia budu mat vzdy problem so vsetkym, ale je to tvoj zivot a urob si ako tuzis 🤗.

poleva
26. sep 2025

Nepaci sa mi ani jedno meno...ale je to na tebe...

detickyy
26. sep 2025

@anonym_autor Jurko je krásne meno. Keď som čakala dvojičky a boli by to chlapci, mali by mená Jurko a Marko. Aj na to by niekto možno vedel povedať, že je to divné alebo smiešne 😲🙃. Na ľuďoch však nezáleží. Je to vaša vec aj rozhodnutie 🙂. Narodili sa nám nakoniec dvojčatá dievčatá Miriam a Tamara.

lukkar
26. sep 2025

@anonym_autor úplne v pohode. U nás majú Janku a Janka a nevadí im to

sonia1712
26. sep 2025

@anonym_autor ahoj my máme Jurka, tiez moje vysnívané meno a áno aj chápem problém s R uprostred, ale každý ho aj tak volá Jurajko a jemu sa to tak páči, Jurko ho volám iba ja, moji svokrovci mu občas povedia Ďuri🙂

gulolo
26. sep 2025

@anonym_autor To sú problémy...

derdia
26. sep 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 to meno im nevadí, skôr sa pozerali do budúcnosti, že je to vraj smiešne, že budú mať skoro rovnaké mená... Že s tým budú mať v budúcnosti problém 🙄

@anonym_autor a co je na tom smiesne? Myslis ze naozaj normalnych ludi trapia mena tvojich deti?
Mozno nenormalnych ano... Ale tam mas aj odpoved. Snad ked mas vytuzene meno Juraj tak si ho das... Ved deti nebudu ani v jednej triede. Je to uplne normlana a pekna kombinacia. Absolutne nech ta nezaujima nazor druhych.
Pokial nedavas meno Armani a Ferrari tak je to ok🤣🤣🤣😅

alienkami
26. sep 2025
@lucy_ms

Ja mám Radku a Ladku. Dlho boli Vatka a Vatka, vždy povedali buď ja Vatka, alebo Vatka moja sestra. Prípadne sa predstavili celým menom a to už naozaj každý vedel, ako sa volajú. Občas im aj my doma prehodíme meno, Radke poviem Ladka a Ladke Radka. Nejako to neriešia. A ani medzi kamarátmi nemajú problém.

@lucy_ms ja mám Mišku a Hanku a tiež im občas prehodím mená 😅

tbd
26. sep 2025

@anonym_autor úplne v pohode. Pravdou však je, že sa to bude ľuďom pliest vo vyslovovani. Veľmi pravdepodobne, aj tebe samej.

slovakboy
26. sep 2025

@anonym_autor meno si vyberaj ty sama. Ľudia hejtujú za všetko. Keď sa človeku darí, keď sa nedarí, keď je pekný, keď je škaredý. Ja som si práve včera spomenul, aké krásne meno mám. Volali ma Ďuro, Ďuri, ale teraz ma volajú už len Juraj. Nemci nechápu ako si tak meníme mená. Ako súvisí Ďuro s Jurajom? Pritom Ďuro meno sa mi páč, ale ani začiatočné písmeno sa s mojim menom nezhodujei. Som najstarší a môj brat je Ján a druhý brat Jozef. Mama s otcom chceli mať troch chlapcov: Jurko, Janko, Jožko. A ty budeš mať Jurko, Julko, Jakubko. Obdobie dieťaťa je z hľadiska života krátke. Nikto nebude hľadať kombinácie meno otca, matky, brata ani ty sama. Sú to také malichernosti. Ak sa teraz necháš presvedčiť ľudmi na iné meno, Budeš to ľutovať. A ľuďom to bude jedno a komentovať budú aj tak. Mená mojim deťom som dal vybrať manželke. Nie len preto, že má na všetko (dokonca aj na výber muža🙂 ) lepší vkus, ale povedal som si to ešte ako mládenec. Že keď raz budem mať deti, ich mená vyberie moja manželka, pretože ich bude rodiť. Bral som to ako odmenu a výsadu za jej utrpenie. Dávalo mi to logiku. Mal som pár mien, ktoré som jej zakázal dať, ale inak to bolo na nej. Ona mená so mnou konzultovala a logicky mi ich aj zdôvodnila. Chcela aby bol výber spoločný, aby som aj ja bol účastný na výbere. A bol som. Povedal som áno a potvrdil, že vybrala výborne. Deti sú spokojné.

euka210
26. sep 2025
@deedol

pripada mi to uplne v pohode. len kym sa maly nauci r, tak to bude zniet rovnako.

@deedol ano, my mame prveho Jurka a ked bol maly a nevedel R, tak ked sa ho pytali na meno, tak si mysleli, ze je Julko.

ankare
26. sep 2025

@anonym_autor ak máš vysnívaného Jurka, nie je o čom. Nedaj sa odradiť druhými.

euka210
26. sep 2025

@anonym_autor budete sa mylit, oni budu mat problem rozoznat koho volate...ja zavolam na manzela mojko a reaguje mi syn prave Jurko.
Ale inak krasne mena su to. Jurka mozte volat inak...my nasho Jurka...Jurino, Juro (uz je velky), v skole Ďurko...ale toto sa mne nepaci.
Synovec je Janko, tak tiez bola sranda Jurko a Janko a rovnaky vek maju.
Porozmyslajte nad tymi osloveniami a rozhodnite sa slobodne, nezavisle od nazoru inych.

janamoto78
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Juraj a Július rozhodne nie sú rovnaké mená. Moja kamoška má troch synov- Július, Juraj a Viliam. Nikdy však Jurko nepozužili, vždy mu každý hovoril Dodo 😂

alienkami
27. sep 2025
@janamoto78

@anonym_autor Juraj a Július rozhodne nie sú rovnaké mená. Moja kamoška má troch synov- Július, Juraj a Viliam. Nikdy však Jurko nepozužili, vždy mu každý hovoril Dodo 😂

@janamoto78 zaujímavé - Dodo je zvyčajne Jozef

janamoto78
27. sep 2025
@alienkami

@janamoto78 zaujímavé - Dodo je zvyčajne Jozef

@alienkami áno. Ale toto je prezývka. Nevyplýva z jeho mena. Ide o to, ako sa vyjadroval keď sa učil rozprávať.