icon

Výčitky nad menom dcéry: Som z toho zúfalá, čo robiť?

29. dec 2024

Ahojte,
Lutujem meno, ktore sme dali dcere. Bude mat uz 2 roky a ja s tym menom nie som stale stotoznena. Je toto normalne? Pripadam si byt uplne vadna.. Neviem co mam s tym teraz robit. Ale viem isto, ze keby som ho na urade zmenila, tak ma okolie oznaci za blazna. Ked sme vyberali meno, vela mi do toho hovoril muz a taktiez som uz nemohla vybrat meno ktore som mala od detstva oblubene, lebo uz mame v rodine osobu s takym menom aj priezviskom. Asi "pomohli" aj hormony a celkovo bolo pre mna velmi tazke vybrat meno, lebo viem ake to je dolezite. Sama mam strasne meno ktore nemusim. Taktiez sme vyskrtli mena ludi, ktorych nemame radi. Takze sme dospeli k menu Emilia.. A ja mam hrozny pocit, ze som tym dcere znicila zivot. Ze sa jej budu smiat a nadavat (ako je cokolada..). Ze mi to bude vycitat a bude si pripadat zle, ze ma take staromodne meno.
Ako mam teraz k tomu pristupit? Da sa nejako zmenit ten vnutorny pocit, ze som vybrala zle?

bielavila
30. dec 2024

@erika237 presne tak matka drakov❤️ za mna emilia naherne meno a ma vela skratiek

petronela1305
30. dec 2024

Krásne meno. Marína ešte krajšie. Nepreháňala si to stým vyberom mena. My sme do pôrodu nevedeli vôbec ako sa budú volať jeden aj druhý aj keď sme vedeli že budeme mať chlapca a dievča. Ja som to nechala na partnera aj keby ich nazval hector a Gizela 🤣vôbec by mi to nevadilo

pralinka86
30. dec 2024

Velmi pekne meno.a neznicila si život.. detí budu vyrastat v uplne inych podmienkach nez my, budu mat kamaratov a spoluziakov s rôznymi "zahranicnymi" menami.. to sa ani neda porovnavat...

jajawka
30. dec 2024

Ja mám 39 rokov a som Emília. Zdedila som meno po svojej mame ako 4. dcéra. V rodine ma všetci volajú Milka, na strednej má volali Ema (bolo to v tej dobe také "trendy"). Ako dieťa som to meno možno tak inak vnímala, dnes je to už úplne v pohode. Poznám ešte niekoľko Emílií plus/mínus v mojom veku, mladšie už vôbec. Až teraz sa toto meno opäť dostáva na rebríček populárnosti a opäť sú Emílie v trende ☺️ Asi je to taky kolobeh. Tiez som hovorila, že 4. dvere dám meno Emília, ale prehodnotila som názor. Ale myslím si, že možno moje deti dajú takéto meno o 20-30 rokov ☺️

dixitka
30. dec 2024

Je to pekné meno a teraz celkom aj v móde (poznám hneď 2 malé Emílie). Páči sa mi aj v základnom tvare, ale dajú sa aj viaceré pekné prezývky z neho spraviť.

janulik2008
30. dec 2024

Emilia je pekne meno 😉🥰
U nás dali jedni rodičia meno Regina 🫣 to mi príde staromódne 🫣🫣🫣

karolinakr
30. dec 2024

Emília nemôže byť Ema? 4.miesto

10 najpoužívanejších dievčenských mien v roku 2024:

Sofia
Eliška
Nina
Ema
Viktória
Sára
Olívia
Natália
Nela
Diana

sonkyp
30. dec 2024

Vôbec nie! Je to krásne meno, na ktoré bude tvoja dcéra ešte pyšná! Vôbec nepočúvaj ostatných, keby som mala ďalšiu dcéru určite bude mať toto meno! Mne mňa je čarovné, vznešené! A ako písali baby vyššie, môžete ju volať aj Emily, Mily, dá sa s tým krásne pracovať!

simca06022011
30. dec 2024

neprezivat to tolko, nie nespravili ste z nej babku, nebude to vzdy babatko, volajte ju modernejsie, Emily, Emi ak mas zle pocity pre nejake "staromodne meno".. predstav si, ze to nebude vzdy dietatko, bude to raz dospela zena, a iste je to meno krajsie, elegantnejsie ako kadejake infantilne alebo exoticke mena :D

miimss
30. dec 2024

Ahoj, ja som svojej dcére, ktorá bude mať 3 roky dala meno Emily 🙂 keďže bývame na dedine, tak som presne mala aj ja stavy, že ju budú ako Emíliu volať ako fialovú kravu. Vravela som si, že veď Emily sa už nedáva nijak zhovadit 😁 a nastúpila do škôlky a tam ju deti začali volať Emilka 🤦😅 pozri zbytočne riešiš čo bude... Stačí ju len naučiť, aby každému kto ju osloví inak ako budete mať zaužívané, povie že sa volá tak tak. 🙂 ja som ju to učila od kedy sa naučila povedať svoje meno 🙂 ak ju niekto oslovil Milka atď, sama povedala ja som Emily... Dokonca už aj mňa opravuje, keď jej poviem inak 😅

didaa
Autor odpoveď zmazal
ki__
30. dec 2024

Ahoj.
Vôbec sa tým netráp. Nemyslím, že si vybrala zle.
Emília je nádherné, elegantné vznešené meno. Ako pre princeznú. 👑
Mne osobne sa to meno páči tak, ako je. Žiadna Emily, Lily, Milka proste Emília.

dudos
30. dec 2024

My máme Máriu. Do toho sa narodila na Vianoce. Z rodiny nám tiež nikto nepovedal, že meno je pekné. Volajú ju Maruška alebo Majka. Ja ju volám Mária, Moja Mária. Od malička jej vravím, že má meno po najsilnejšej žene v histórii. Po Ježišovej matke.
Moje babky boli Márie, ale po nich meno nemá.
V pôrodnici si tety z personálu chodili na ňu pozerať ako na zázrak, narodená na Božie narodenie, meno Mária - naozaj ju chodili obdivovať a veľa vchádzalo do izby s tým, no tak ukážte nám tú moju malú vianočnú menovkyňu.
Stále si myslím, a sme s manželom presvedčený, že sme jej dali to najkrajšie meno. A nech si každý hovorí, že je staromódne.
A meno Emília mi príde vznešené a krásne.

dudos
30. dec 2024

@dudos oprava presvedčení

sundew
30. dec 2024

Nahodou pekne meno a ani v zahranici nebudu mat stym problem!
Ze je nejaka cokolada taka ani neviem 😂

autor
30. dec 2024

@karolinakr Nepotrebujem aby meno bolo trendy a v top 10, nechcela som len aby bolo vnimane tym druhym extremom. Skratiek na to meno je nastastie dost, tak asi uz len pockam, co si vyberie dcera ked bude starsia.

karolinakr
30. dec 2024

@dudos narodila sa 24.12.? tak to je ozaj zaujimave

dadushka007
30. dec 2024

Emilia je krasne meno. V zahranici je velmi oblubene. Napr. moja babka sa volala Ema (cize pred 100 rokmi davane meno) a teraz je to velmi moderne meno 🙂. A ako bola Emilia moderna pred 60 rokmi, tak mozno bude teraz tiez a ty si jedna z prvych, co tu modu zacala 🙂.

zuzana76
30. dec 2024

Emília je nadherne meno, staromodne mena sa vracaju do mody, je to z toho isteho sudka ako Alžbetka, Anna pre mňa a všetky tri sa mi páčia. Navyše je aj variabilné a má rôzne podoby. Emília Vašaryova je legenda a sice starsia pani, ale ma noblesu a taketo je aj meno Emilia - noblesné.

zuzinabila
30. dec 2024

Ja mam Dorotku a jedna kamoska mi hned po porode povedala,ze u nich v rodine sa to pouziva ako vulgarizmus😆a ze take hrozne meno by nemohla dat dietatu. Skor ma udivila ta uprimna drzost z jej strany No vidis,pre niekoho je Dorotka hrozne meno, ja ho milujem. Emilia sa mi nepaci,Tebe sa moze,vsak preto je na svete tooolko mien. Tvoja dcera ma uz skoro 2 roky a neviem,menit meno dietatu,ktore uz s nim je stotoznene,hm. Nemas skor tuzkostnu povahu,ze to tak prezivas?

princezna_bosorka
30. dec 2024

je to tvoj pocit... ema je castejsia, no na emilii nevidim nic extra zle. kym bude v puberte, mozno si na cokoladu milka nikto nespomenie. Ale ak ta to velmi trapi, daj meno zmenit (napr. aj na tu Emu).

oblecenie99
30. dec 2024

Dvojročnej meniť, ale nesranduj. Potom by ťa štvalo, že ste zmenili.. je to úplne normálne meno. Mňa ani tá čokoláda nenapadla, kebyže nečítam diskusiu, že Milka. Ale že vôbec. Môže sa potom neskôr ona sama označovať ako Ema (mimochodom, od čias Priateľov brutálne rozšírené meno, nie je škaredé, je to vyslovene pekne meno, ale nebyť toho seriálu, vôbec by nebolo ani v top 50) , Emily, alebo hoc aj ako Milka, keď sa jej to bude páčiť. Dokonca to teraz veľmi fičí, Emily, Amely, Amelia (aj ked ja by som si vybrala možno naschvál v tvare Emília, a nie Emily, aby to nebolo, naopak, otrepané. Mne sa páči aj Sofia, ale naša verzia: Žofia ešte viac, lebo tých je malo). Absolútne mi to nepríde ako babkovske meno, ani jednu nepoznam.. čítam, že ma aj pekný význam. Nerieš.

jana_eyre_2
30. dec 2024

Mne sa vždy páčilo.meno Emília.. nedala som však deťom bežné mena, ale ak by mali, toto by bola moja prvá voľba.. keď som bola mladá tak to bolo premna top meno.. veľmi sa mi páčilo keď David copedfield (nie ten kúzelník 😒 ale dielo od dickensa 😉) volal kamarátku Emilka.. prišlo mi to veľmi milé...

karolinakr
30. dec 2024

@oblecenie99 mysliš, že Priatelia na tom maju zasluhu? Aj som rozmýšĺala odkiaĺ to meno vzali ..Si vezmi, že generacia, čo vyrastala na Perinbabe, ma na 1.mieste meno Jakub..alebo Alžbetin dvor Mathias..neviem odkial prišla Sofia, inak ma dobry vyznam, len okrem Sophie Loren nikoho nepoznam a v Burlivom víne Nela Pocisková, svojho času veĺmi úspešná, hrala Ninu a dostali sa do prvej desiatky Nela i Nina..
Tak je to, herci ovplyvňujú trendy a celé generácie.
Tobias a Oliver - ma niekto nápad, kde sa vzali okrem Olivera Andrassyho?

oblecenie99
30. dec 2024

@karolinakr Myslím si, že hej. Odvtedy je to prudko rozšírené meno. Fakt pekne, ale ináč také jednoduché, ničím výnimočné... Prečo nie Eva? Odkedy to meno Rachel ukradla Monice, tak ju má polovica škôlky (ja som tiež mala vo výbere, no ale pohlavie rozhodlo 😁). Celkovo si všímam tie trendy, pred piatimi rokmi veľmi fičalo Mateo, Nina, spomínaná Ema.. U nás stále vedie prekvapujúco Lukaš, Matej, Jakub.. za "mojich čias" boli zase Tomášovia a Petrovia. Ja mám s výberom o to horšie, že sa to musí páčiť aj v maďarskom ekvivalente, a takých je plno, že slovenská verzia sa mi pozdáva, maďarska vôbec, či naopak, plus aby toho nebolo dosť, tak potom zdrobneniny, prezývky, tiež v oboch jazykoch musia sediet🙈

karolinakr
30. dec 2024

@oblecenie99 Ema Tekelyová? ta bola tiež jedneho času populárna

pralinka25
30. dec 2024

@karolinakr sofia je nasa zofia. ale ked som sa hrabala v matricnych knihach prekvapilo ma kolko mathiasov a sofii tam bolo zijucich pred viac ako 100 rokmi na nasom uzemi.

karolinakr
30. dec 2024

@pralinka25 pred 100 rokmi hej, ale teraz kde to vyhrabali

sisska96
30. dec 2024

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

pralinka25
30. dec 2024

@karolinakr ja si myslim ze tie mena tu tak nejak su stale ale asi boli menej popularne. asi teda napriklad taky tobias z pohranicnych oblasti napr rakusko. ja poznam slovaka olivera pan v dochodkovom veku.