icon

Výčitky nad menom dcéry: Som z toho zúfalá, čo robiť?

29. dec 2024

Ahojte,
Lutujem meno, ktore sme dali dcere. Bude mat uz 2 roky a ja s tym menom nie som stale stotoznena. Je toto normalne? Pripadam si byt uplne vadna.. Neviem co mam s tym teraz robit. Ale viem isto, ze keby som ho na urade zmenila, tak ma okolie oznaci za blazna. Ked sme vyberali meno, vela mi do toho hovoril muz a taktiez som uz nemohla vybrat meno ktore som mala od detstva oblubene, lebo uz mame v rodine osobu s takym menom aj priezviskom. Asi "pomohli" aj hormony a celkovo bolo pre mna velmi tazke vybrat meno, lebo viem ake to je dolezite. Sama mam strasne meno ktore nemusim. Taktiez sme vyskrtli mena ludi, ktorych nemame radi. Takze sme dospeli k menu Emilia.. A ja mam hrozny pocit, ze som tym dcere znicila zivot. Ze sa jej budu smiat a nadavat (ako je cokolada..). Ze mi to bude vycitat a bude si pripadat zle, ze ma take staromodne meno.
Ako mam teraz k tomu pristupit? Da sa nejako zmenit ten vnutorny pocit, ze som vybrala zle?

karolinakr
30. dec 2024

Ked si vezmeš, že Ema už niekoľko rokov kraľuje v rebričku 10 naj slovenskych mien na dost vysokych priečkach a slovenska umelkyňa Emília Vášaryová je popredna dama umeleckého sveta, tak v tomto kontexte Emília asi nebude koniec sveta

loliki
30. dec 2024

V našej rodine máme Tatianu /Táňu, tiež dostáva dezert a je to v pohode. Má rada sladké. Emilia je pekné meno. Ja by som nedala mená Milena a Denis.

biba_18
30. dec 2024

@lucia13022023 linda lotta je pekné ... ale k tomu, ako budú volať deti - no, my sme mali spolužiačku evu - a chalani ju tak mrzko že sedlaňa ... to na mene nezáleží, ak nie meno, nájdu si niečo iné ...

kp7333
30. dec 2024

V com je meno Emilia ine ako Amalia ci Amelia, ktore su teraz in? Ved je to takmer to iste, zneju velmi podobne.Mala som kolegynu Emiliu, volali sme ju Emca alebo Emily. V pohode meno. Myslim, ze ulohu mena v zivote cloveka precenujes.

lucia13022023
30. dec 2024

@biba_18 súhlasím. Deti si nájdu hocičo.

hederamonstera
30. dec 2024

Moj manzel od zaciatku nasho vztahu tvrdil, ze si zela aby sa jeho prvy syn volal po nom (a po jeho tatovi a dedkovi). Meno je Anton😀 no dlho som to rozdychavala ale teda nakoniec som suhlasila (s vymenou za to, ze deti nebudu pokrstene, to dlho rozdychaval muz😄) a teraz si neviem predstavit, ze by sa moj Tonko volal inak. A co si myslia druhi mi je jedno🙂

basska_b
30. dec 2024

Jaj Emilia akoze Milka? To mi najprv ani nenapadlo. Emilia je pekne... ale sak ked nie sj stotoznena a muz suhlasi, zmen to. Teraz je ten pravy cas, este si to meno az tak nepamata. Ja som poznala12rocnu babu, co sa volala Zuzana, na basketbalovom kruzku bola uz tretia Zuzana... a tak povedala, volajte ma Tereza 🤣 a uspela

jenn7
30. dec 2024

Nechce sa mi citat komentare ale Emilia je krasne, jemne meno.

biba_18
30. dec 2024

@basska_b prosiťa, na gympli sme mali chalana čo sme ho volali bruno a tým že nebol u nás v triede som asi 3 roky netušila, že sa volá matúš 😂

sonia1712
30. dec 2024

Práveže je to nádherné meno, tiez som nad ním rozmyslala, mame známych,ktorí majú Emilku, ďalších, ktorí volajú malú Emily, Milka je práveže krásne meno, mám tetu, voláme ju Milka celý život až nedávno som zistila, že sa volá Ľudmila. Skus jej zmeniť prezývku, volaj ju Emily, Emilka, kludne Emka alebo Emília. Inak meno je super aj pre budúcnosť v zahraničí to je obľúbené meno, ľahko vyslovitelné. Držím palce nech nájdeš vzťah k menu aby si nebola nešťastná

sandrasstini
30. dec 2024

Za mna pekne meno, ktore ako kocky pisu ma xy moznosti zmeny a mozte ju volat inou skratkou.

toscania
30. dec 2024

Podľa mňa je Emília veľmi pekne meno❤️ keby Grunhilda, to už by bolo na pováženie 🤣🙈🙊 ale Emília je krásne ❤️

autor
30. dec 2024

@really8
1. To bol jeden z hlavnych dovodov, preco som jej dala to meno, ma vela skratiek a tak si dcera moze vybrat, ako ju budu volat.
2. Ked ste mali to meno vybrate, nemusite brat osobne ked ho ja riesim pri svojej dcere.
3. Moj nazor je tiez taky, ze aj muz ma pravo spolurozhodovat o mene. Ale skor to vyslo tak, ze ked on ma rad psov a ja macky tak si kupime skrecka... A taktiez, po nom ma priezvisko.
4. Nie pani, 2 roky neriesim len posrate meno. Riesim zdravotne problemy dcery, svoju poporodnu depresiu a milion vaznejsich problemov. Zaujimalo ma vseobecny nazor na to meno, tak som napisala na konika, ale cakala som taky komentar..
5. Nic nebolo zrazu. A prosim, nepiste, ze moju dceru nemam rada lebo do toho vy vobec nevidite. Moja dcera a muz su pre mna vsetkym, nechcem aby sa v zivote trapila tak ako ja a preto sa snazim robit vsetko, aby tomu predisla.

toscania
30. dec 2024

A aké je Tvoje meno, keď môžem vedieť?

karolinakr
30. dec 2024

@toscania možno tá Grunhilda 🙂

really8
30. dec 2024

Ake mas meno?

taktotedanie
30. dec 2024

Cosiii podla mna je to pekne meno, moze sa predstavovat emily, emi, urcite by som nemenila
Teraz sa vytahuju tieto “staromodne pre biekoho” mena ako margareta, kvetoslava, jolana, alica, hana, anna,
Mimochodom ja sa tiez volam po cokolade/dezerte a vobec mi to nevadi 😂

iwesska
30. dec 2024

Vzdy lepsie sa volat ako dospela zena Emilia ako Lily. Clovek by mal vyberat meno najma pre dospelu osobu a nie pre babatko,ktorym bude chvilu. Emily je uplne pekne meno. Krava mi napadla len preto,ze si ju spomenula.

taktotedanie
30. dec 2024

@iwesska co lily ale meno Liana…… mne to vzdy pride ako tie rastliny v pralesoch alebo ako meno pre psa
pred vianocami v kauflande kricala mamicka na dcerku lianka , lianuska no az som sa otocila reku ci tu niekto krici na psa ? 🤷🏻‍♀️ ( susedia maju psa lianu)

anicka176
30. dec 2024

@anna_anicka83 aj ja som si až vekom uvedomila, že mám vlastne pekné meno, a aj krátke a aj v zahraničí známe 😊

lenkalienka321
30. dec 2024

Pravda je, že meno je úplne v poriadku. Je množstvo iných veci, ktoré môžu dcére sťažiť život. A nehnevaj sa, že to takto narovinu napíšem, ale jedna z týchto veci je príliš úzkostliva mama. Preto, ak chceš dcere naozaj pomôcť, tak pracuj na sebe, svojej vlastnej odolnosti a psychike.

terezkaarthuramax
30. dec 2024

@iwesska Lilly je pekne.

milanemila
30. dec 2024

Emilia je podla mna pekne meno. Ja teda taku cokoladu nepoznam 🤷🏼‍♀️
Som prekvapena, ze si svoje vysnivane meno nedala, lebo niekto sa uz tak v rodine vola, to by som vobec neriesila a kaslala na to.

terezkaarthuramax
30. dec 2024

Je to pekne ze ju chces usetrit posmeskov.. no žiaľ nevies akych bude mat spoluziakov.. . Moze sa pokojne stat ze ked bude školacka uz tiu cokoladu mozno ani nebudu vyrabat ako x inych sladkosti ako cukriky Sissy, keksík Vlnky..
A taky priklad.. pripad žiaci na škole v nasom meste mali radi svojho hendikepovaneho spoluziaka ale inemu hendikepovanemu dietatu sa posmievali..

clementine93
30. dec 2024

Nádherné meno, mala som ho na zozname pre dievča. Ale ja si idem tieto vintage mená, chcela som aj Kornéliu alebo Klementínu.. to si mala vidieť tie výrazy 😁

renette
30. dec 2024

Emilia je nadherne meno, vobec nie staromodne. Keby som mala este dceru, urcite by bola Emilia. A neboj sa, ze dcera bude mat so svojho mena traumu. Deti su so svojimi menami zzite od malicka, neriesia. Velmi vsak zalezí, ako to budes vnimat Ty. Ak bude citit z Teba, ze jej meno neprijimas, vtedy si moze zacat mysleit, ze nieco nie je v poriadku. Takze v prvom rade sa prestan strachovat a tes sa najma zo zdraveho dietatka a netrap sa menom. Vzdy sa najdu ludia, ktorým sa bude pacit a ludia, ktorým sa nebude pacit. A to sa tyka vsetkych mien na svete 🙂

simona92101
30. dec 2024

Moja babka sa tak vola,ano,volali ju Milka odjakziva.zmen na Emily pre tvoj lrpsi vnutorny pocit..

mane01
30. dec 2024

Je to pekne meno a ja poznam dve dievcata s tymto menom a vsetci ich volaju Emily, nijako inak. Mne sa paci aj Emilia, tak ako to je.

1fifinka1
30. dec 2024

Tak to by ste sa divili akú traumu môže mať dieťa a človek zo svojho krstného mena. Ja mam traumu na celý život. A to už som stará trúbka. Emília nie je vôbec mrzke meno. Babka bola Emília. To je pravda, ale druhá bola Anna, a starký bol Leopold. Volali ho leoško. Sú aj horšie mena.

anika
30. dec 2024

Volaj ju Emilia, Mili, ak chces, je to krasne vznesene meno, este ti raz bude vdacna
Ja som anna a nikto mi tak nikdy nepovedal,ak neratam zahranicie a to bolo v case, ked nas bolo 6 v triede, takze som Aňa, Anička, keby ma volali Anna od detstva, bola by som s tym menom viac ok