Zmena mena dieťaťa: Je to dobrý nápad?
Ahojte, riesim s kamoskou jej problém - ona je z toho dost na nervy uz dlho - nevie sa stotožniť s menom, ktoré dali dcerke. Nemali nic vybrate, prisiel necakany predcasny porod....Mne sa paci aj mnohym inym- je sice slovenske z kalendára ale pomerne neobvykle. Uz pol roka riesi, ze malej mali dat nieco klasicke typu Veronika, ze by sa jej viac hodilo. Ze ludia maju casto potrebu komentovať co jej predtym ani nenapadlo, stale niekde pocuje, ze to sme este nemali, ake nezvycajne a podobne, co jej na pohode nepridava...ona nema rada vystrednosti a nevie ako by zmenu mena po takom case vysvetlila okoliu, starsiemu surodencovi a podobne. Najde sa tu niekto s podobnou skusenostou? Pripadne mamicka s nezvycajnym menom dieťatka,ktore je uz starsie - ako reaguje? Nehneva sa, ze je jedine siroko daleko?
My máme tiež tradične - netradičné, dieťa má už 3 roky, ja som si na meno na 100 % ešte nezvykla (pred tým som nikoho s tým menom nepoznala) ale dieťaťu pristane a meno je ozaj pekné, iné si predstaviť neviem 😊
Moja 6 ročná má nezvyčajné meno, ešte sme sa nestretli s nikým kto by sa volal rovnako ale jej to vôbec nevadí, od malička jej hovorím že jej meno je výnimočné tak ako ona 🙂
Nie nemenila by som . O dcerinom mene sme rozhodli až keď sa narodila ...nechápem ,ako niekto napíše,že nie je stotožnený . Od mena nezávisí svet ,pokiaľ to nie je nejaká Kunigunda
Práveže mne sa páčia mena, ktoré sú výnimočné a nemá ich len tak hocikto.
Minule som sa stretla s jedným pánom, dali sme sa do reči a ze jeho syn sa vola rovnako ako môj. Jeho syn má už takmer 35r a ze za celý život sa nestretol s niekym kto ma rovnake meno.
Originálne mena sú super.
Aj my sme dali najmladsej neobvyklé a pritom z kalendara. Podobné okolnosti sme mali. Okolie si už zvyklo. Ale keby sme neboli spokojní, tak by sme oficiálne na matrike bud pridali ďalšie krstne meno, alebo zmenili. Myslím že do 3 rokov je to jednoduchsi proces ako potom, stačí suhlas oboch rodičov (?). No a tiež ma zaujíma aké meno jej dali 🙂
Ak chcú , môžu pridať druhé meno, myslím, žiada sa to na špeciálnej matrike v banskej bystrici......a volat by ju mohli tym druhým....
@levandula247 druhé meno alebo zmena mena sa dá "objednať" cez internet na stránke https://portal.minv.sk/ ak znovu začne fungovať, asi je pod útokom
poznám babu ktorá má 3 krstné mená. príbeh v podaní jej mamy:
chcela meno, resp. dve mená. na matrike jej povedali že to nejde (hlboký socik), a že dokonca to jedno meno ani nie je v kalendári!! tak dala meno ktoré v kalendári bolo s tým, že doma ju budú volať tým vybratým. druhé meno nezapísali.
lenže mamka bola z tých, čo sa tak ľahko nevzdávajú. chodila od šavla po pavla kým nenašla nejakého úradníka ktorý pripustil že ok, to druhé meno by jej mohli zapísať keďže je to meno po babke. tak zapísali druhé meno.
a keďže mamka bola z tých čo sa nevzdávajú, zasa začala chodiť od šavla do pavla a že keď má 2 mená, tak by mohli predsa len zapísať aj to pôvodne vybraté nekalendárové - a bum, zas niekoho presvedčila.
a tak má dievča 3 krstné mená. všetci ju volali tým tretím zapísaným od narodenia...
Vsak nech zmenia.
Odteraz malu prosim volajte takto: Aaaaa
Zvyknu si, ved je mala
čo som tým chcela? meno ako také nemeň - len dajte dopísať druhé meno. a volať ju môžete ako len chcete ...
Kludne nech zmeni. Ved to je take narocne a uz vobec nie pri tak malom dieťatku. Skoci na matriku s otcom dietata, zaplati nejaky spravny poplatok a da nove meno. Dostane novy rodny list. Novym rodným listom skoci na zdravotnú poistovnu, UPSVaR, da im kópiu. Daju jej vypisat nejake tlacivo. Vybavene. Rodné cislo sa nezmeni.
Dlho som sa nevedela stotožniť s menom môjho syna (vyberané nekonečné dlho a strelené v pôrodnici doslova na poslednú chvíľu), ale potom to prešlo, keď som to prestala riešiť. Ale určite by som nemenila: lebo keby som bola až tak mimo z jeho mena, že tak staré dieťa som schopná dať premenovať, tak neexist, že by ma potom neštvalo, že prečo som to urobila. Bola by som rovnako neistá. Komentáre ľudí by ináč neprestali, práve naopak, už by ma mali za blázna. Proste z nejakého dôvodu sa to dieťa tak volá, pre niečo sme sa tak rozhodli, a tak sa s tým treba zmierit, lebo takto to malo byť. Ideálne meno málokedy existuje, lebo vždy som si hovorila, že škoda, že to nebude dievča, to by som mala v zálohe 10. No a teraz budeme mať dievčatko, a nie, ani jedno z tých desiatich sa mi nepozdáva, tak zase spekulujeme. Syn má tradičné (ale nie tuctové, v súčasnosti skôr menej používané), a vždy som bola za klasiku (lebo ja klasické nemám), ale pri dcére sa prikláňam k niečomu menej frekventovanemu. Čiže som si zmenila názor.
Ináč, ja mám nezvyčajné meno, a niekedy sa stretnem so začudovanými reakciami, ale tie vôbec nie sú negatívne, skôr sú ľudia zvedaví a spýtajú sa. Nehovorím, že je to vždy komfortné, na druhej strane je to niekedy aj príjemný small talk na uvoľnenie atmosféry, pokecať si o tom, nevadí mi to.
A aké má meno?
nech zmení ak to tak cíti, tomu dieťaťu to je jedno a zase ak sú rodičia takí, že nevedia sami prezentovať hrdo nejakú "inakosť" je možné, že podobná bude aj dcérka a teda to nezvyčajné meno bude pre ňu tiež na príťaž, lebo nebude dosť sebavedomá, asertívna, aby bola naň hrdá, že nemá tuctové meno.
Ja teda vôbec nemám rada výstrednosti, ale aj napriek tomu sme jednému synovi dali nezvyčajné meno. Myslím, že je jediný na Slovensku s tým menom, ale rada by som sa mylila. 🤦♀️ Sedí mu však a on si zvykol. Áno, keď ho niekde diktuje, musí ho hláskovať, ale má v ňom len tri hlásky, takže v pohode. A hneď po vyhláskovaní každý skonštatuje, že zvláštne meno a on všetkým trpezlivo vysvetľuje, prečo ho dostal. Keďže jeho meno sa začína na W, tak keď bol malý, hovoril, že W ako WC alebo Whipool. On si to svoje meno užíva. Ja by som to nevidela tak tragicky, treba dieťatko viesť k tomu, aby bolo na svoje neno hrdé a ak nie, tak zmeniť. Ľudia si raz dva zvyknú.
Ja by som zmenila... cim skor, tym lepsie, najma pokial aj partner s tym suhlasi
Meno sa dá zmeniť kedykoľvek. Treba sa ísť informovať na Okresný úrad a tam už vydajú inštrukcie ako pokračovať. Odporúčam si vopred pripraviť dostatočne jasný argument, prečo chcete meno zmeniť, vie to urýchliť vybavenie.
a ako sa vola? to by ma ozaj zaujimalo.
ja mam 14 mesacneho syna a teda on dobre vie ako sa vola a ze je to on, podla mna to uz moze byt matuce pre dieta. ja by som meno nemenila ked to nie je nejake hanlive a kaslat na to co si kto mysli
@lucia13022023 aako sa vola tvoj syn?
@lucia062018 ako sa vola?
@oblecenie99 ako sa volas?
V kratkom cas uz tretia tema s podobnou tematikou ukazuje, ze olutovat vyber mena nie je az taky zriedkavy jav (vraj je to az 10% matiek) som sa niekde docitala.
Viem to velmi dobre pochopit. Niekedy to moze suvisiet aj s poporodnou depresiou, alebo sa to stane vtedy, ked meno vyberie otec, zmeni sa volba na poslednu chvilu, meno je nezvycajnejsie alebo naopak velmi pouzivane a obycajne. V principe zmena nie je az taka komplikovana, treba na to ale suhlas oboch rodicov. Realizovat zmenu je vsak tazke kvoli tomu, ked rodicia riesia, co povie okolie. Fakt je ten, ze okolie az tak meno vasho dietata nezaujima😀 Co je vsak velmi dolezite- psychicka pohoda matky. Takze, ak zmenit, tak co najskor. Nech si da kamoska cas na rozmyslenie (max mesiac) a potom nech sa rozhodne. Pripadne vybrat meno podobne, vhodnejsiu variaciu mena hlavne pri uz rocnom dietati (z Emilie na Emily alebo Emy).
Niekedy ten neodbytny blby pocit prejde po case, ale niekedy vie zial pretrvat aj roky.
@margarety Tak ono je to lotéria, lebo že sa niečo páči alebo sa hodí k priezvisku neznamená automaticky aj to, že proste ak v bežnom živote začnú rodičia to meno používať, že proste nebudú mať nejakú asociáciu na meno z minulosti nepríjemnú, že ak zvolia nevšedné meno budú zase každému ho musieť opakovať viackrát ako sa volá, že možno že k imaginárnemu dieťaťu sa to meno hodilo, ale k osobnosti dieťaťa čo sa narodilo by chceli iné. To máš proste ako s oblečením, kúpi človek nejaké tričko lebo sa mu páči a je šťastný a nakoniec ho nenosí, lebo v ňom púta pozornosť, lebo sa mu k ničomu nehodí zo šatníka, nie je mu príjemné na tele a tak. Proste stáva sa a súhlasím, že ak sa s tým menom prvé mesiace rodičia nestotožnia a cítia to tak, že chcú zmeniť, treba urobiť zmenu kým je dieťa malé ešte a nie je tak navyknuté na pôvodné meno. A keby aj žiadosť na zmenu trvala dlhšie, nemusia čakať na úrady kým ho zmenia v rodnom liste, oslovovať novým menom ho môžu aj okamžite ako vyberú to nové vhodné meno.
Takto tiež dopadol náš najmladší, má už skoro 15 mesiacov a stále som si na meno nezvykla. Mali sme vybraté dve, jedno som chcela ja a manžel ani za nič a druhé on a ja ani za nič. Kým ma zašili po cisárskom, už syna pomenoval (mal s ním bonding vo vedľajšej miestnosti) svojím vybratým menom. Veľa hádok sme mali na túto tému, nakoniec aj povedal, že dobre premenujme ho, ale neprišlo mi ok premenovávať už skoro ročné dieťa (vtedy). Od narodenia ho voláme všetci prezývkou (nie zdrobneninou) a s tou som ok. Už to veľmi ani neriešim, len keď sa ma opýta dakto cudzí, že ako sa volá syn, tak tie tri sekundy ticha, kým si spomeniem, sú dosť trápne. Syn reaguje len na prezývku, minule babka bedákala, že panebože, nereaguje na meno, ona je taká, že tú prezývku ani nevysloví, lebo syn má predsa také kraaaaaaaaasne meno a ja som pokazená, keď sa mi nepáči.
@deninka233 môžete mu pridať druhé meno a každý ho bude volať tým svojím
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Ak sa nevie s menom stotožniť a trápi ju to už toľké mesiace, nech ho zmení. Nie je nad vnútorný pokoj a pohodu. Určite to nie je niečo, čo je veľmi komplikované ALE ak sa im meno dieťaťa páči a sú rozhodnutí to meniť kvôli ľuďom, to by som neurobila. Moje dieťa, moje rozhodnutie.
@maranco tak sme to riešili u druhej dcéry, ale tie mená zneli dobre spolu. U syna to tak neštimuje, nie sú to kompaktibilné mená.
Ja som vyrastala s menom, ktoré nikto nemal. Všetci vraceli, že aké pekné meno. Ako dieťa som ho nemala rada, ale teraz ako dospelá som s menom spokojná. Ľudia si ma pamätajú a páči sa im.
@deninka233 ahoj, ďakujem za odpoveď, teda dcerke ste po nejakom case pridali druhe meno a volate ho tym? Nie je to komplikacia s dvoma menami?

A ako sa volá?