icon

Ženy samoživiteľky

baboadel
19. nov 2022

Ahoj dievčatá, som mamina s jedným dieťaťom. Mám pocit, že to finančne už pomaly bude totálne psycho. Ako to zvládate vy ? Dá sa ešte na niečom ušetriť. Ja z môjho platu cca 650 eur mám pocit, že už to ide na doraz. Bývam v rodinnom dome s rodičmi dôchodcami, to je ešte záruka, že to spoločnými silami zvládame.

klarissa25
•
19. nov 2022

@baboadel máš kde bývať, to je dôležité. A ty s jedným dieťaťom podla mňa zo 650e musíš vyžiť, plus alimenty

nelca84
•
19. nov 2022

@baboadel no je to velmi nizky plat. A co vyzivne?

pribinak
•
19. nov 2022

To je naozaj veľmi nízky príjem.

Pozerám, že máš 15 ročnú slečnu, mizno by som na tvojom hľadala inú prácu, možno aspoň občasnú brigádu k práci
Veď taka kočka už nepotrebuje aby si jej bola non stop za chrbtom

Alebo si doplnila vzdelanie aby som si ľahšie našla prácu kde viac zarobím

Ako to máš s výživným?

olimuc
•
19. nov 2022

Možno sa to zdá malo ale ja s malým ma po zaplatení všetkého max 100-200€ viac. Takze vyžiť sa da

baboadel
autor
•
19. nov 2022

@nelca84
@pribinak Výživné mám 100 eur, dcéra je na internáte, takže teraz mi do položiek ešte pribudlo platba za internát+strava+cestovné+vreckové a iné výdavky spojené zo školou cca 200 eur mesačne..V príspevku som sa nechcela sťažovať, len som chcela vedieť ako to zvládajú iné mamičky. Pracujem v súkromnej firme už skoro 30 rokov,práca je fyzicky dosť náročná, takže pridať ešte nejakú brigádu, no neviem. Nakoľko rodičia sú už starší, práca okolo domu je na mne a viac menej ich nechcem nechať bez dozoru, Doteraz sme to celkom dobre zvládali, ale v podstate ceny všetkého rastú raketovou rýchlosťou.

nelca84
•
19. nov 2022

@baboadel preco si nepytas vyssi plat? 30 rokov tam robis kvazi za minimalku.

baboadel
autor
•
19. nov 2022

@olimuc Chcem sa opýtať, dokážeš ešte niečo z toho ušetriť, napr. na neočakávané výdavky ? Ja teraz akurát na potravinách, keď je dcéra na internáte dám si limit na 20 eur cez táždeň. Väčší nákup robím iba na víkend keď je dcéra doma.

elizabet173
•
Autor odpoveď zmazal
•
ysseba
•
19. nov 2022

@baboadel Určite si pýtaj vyšší plat v práci. Opýtaj sa, veď čo sa môže stať? Prinajhoršom povedia nie. Ale určite skús. A aj výživné pýtaj viac. Hold... Všetko ide hore, musíš aj ty "zdvihnúť ceny" 🙂

baboadel
autor
•
19. nov 2022

@nelca84 To je ten súkromný sektor, nechcú zvýšiť, výhovorky, že nemajú z čoho a nie je na to žiaden zákon. Mám to v mieste bydliska, takže aspoň pozitívum, ušetrím na cestovnom. Mnoho žien v dnešnej dobe robí za takýto plat v súkromnom sektore nie sú žiadne tabuľkové platy.

baboadel
autor
•
19. nov 2022

@ysseba Jasné, plat už bol žiadaný viac krát neúspešne. A výživné sa vypočítava z platu a ex má teraz len "kvázy" polovičný invalidný. A dobrovoľne určite nedá. Tak by som iba míňala energiu na súdne spory za vymáhanie vyššieho výživného.

barborachors
•
19. nov 2022

zmenila by som robotu alebo sla upratovat do Rakuska. Toto je trenie biedy, nie zivot.

baboadel
autor
•
20. nov 2022

@barborachors Súhlasím, tento štát vôbec nemyslí na matky samoživiteľka. V mojom veku už nie je veľa možností na zmenu práce, akokoľvek šla by som len do toho istého alebo podobného +-nejakych 50 eur. Uvažovala som aj nad vycestovaním za prácou no bojím sa nechať rodičov samich ak by sa niečo stalo vyčítala by som si. Hľadám niečo v mieste bydliska, tak uvidím či sa podarí.