icon

Životné príkoria jednorodiča

Dnes o 07:13

Ahojte ženy, prišla som sa sem asi len vypísať. Ostala som s malým dieťaťom sama a mám pocit, že to už celé prestávam zvládať. Neviem či sú to len chvíľkové stavy frustrácie alebo upadám do depresie. Pre rodičov, ktorí sú sami od štátu neexistuje žiadna pomoc pokiaľ viem. Pritom je to obrovská finančná a energetická záťaž byť na všetko sám. Koľko rodín finančne nestíha a to sú na to všetko dvaja. Začalo to hľadaním roboty... Potrebovala som takú aby som mohla začať a skončiť tak že dieťa donesiem do jasiel a aj ho odtiaľ vyzdvihnem. To bol prvý veľký problém nakoľko väčšina prác čo boli v ponuke končili v čase kedy by som to už nestihla. Druhý veľký problém bol, že v tých prácach kde aj bol vyhovujúci pracovný čas ma odmietali kvôli dieťaťu a strachu z toho, že budem nonstop na OČR. Napokon som prácu našla. Je to hrozná robota čo sa týka prístupu k zamestnancom, čo sa dá, mi dávajú na čierno na ruku aby nemali vysoké odvody za mňa. Ale čo už. Nemohla som si vyberať lebo vyhovovala pracovná doba a aj peniaze nie sú úplná minimálka v konečnom dôsledku aj keď sú na čierno. Mám pocit, že keď sa vrátim z práce a položím tašky, vyzlečiem dieťa aj seba tak som už úplne bez energie ale vtedy len treba začať, venovať sa dieťaťu, variť, upratovať, prať a to si častokrát ešte donesiem prácu aj domov. Momentálne hľadám bývanie a to je už úplne hrozné. V žiadnom byte nechcú dieťa. Popri tomto všetkom ešte hľadám a reagujem na ponuky prenájmov lenže rad za radom mi každý odpíše že v byte nechce deti alebo že byt nie je vhodný. Jediné čo mi bolo ponúknuté bol krásny dvojizbový byt ale za viac než 800€ a to by som nezvládala dlhodobo platiť. Vždy keď nájdem niečo cenovo a priestorovo prijateľné, môžem si byť rovno istá, že tam nechcú deti. Hypotéku nedostanem. Mám pocit, že tento kolotoč sa nikde nekončí.

Strana
z3
autor
Dnes o 10:08
@kalifka

@anonym_autor toto od nášho štátu bohužiaľ nečakaj.... ja som mala dve "výnimky" a to dlhšiu materskú o pár týždňov, ako vydatá žena a syna mi zobrali do škôlky, ako 2-ročného. Inak absolútne nič 🤐

@kalifka ja vlastne asi ani nečakám bol to len taký môj výlev lebo už to na mňa všetko doľahlo

anonym_9fd4e4
Dnes o 10:12

@anonym_autor No a potom sa ludia divia, ze preco si niektore zeny vyberu dobrovolnu bezdetnost. No napriklad presne pre toto. Spoliehat sa na to, ze muz tu bude pre mna a pomoze mi, sa o dieta postarat, je v dnesnej dobe uz adrenalinovy sport.

dadis
Dnes o 11:10
@simca06022011

@dadis tak nie vsade je kratkodoby prenajom atd, aj tie zmluvy su casto na hrane... jednoznacne je ze podla obcianskeho zakonnika su tam obmedzenie, rozne, a vela. A obmedzuje to, tak ako vsetko. Keby to tak nebolo, pracovalo by sa lahsie so vsetkym. A fakt je ze vystahovat niekoho nie je len taka lahka vec, je jedno ci niekto to len vsetobecne tvrdi alebo to tak je, ale keby neboli rozne regulacie prisne, volnejsie by sa fungovalo kazdemu. AJ v zamestnani, aj v najmoch.

@simca06022011 Kto neprenajima kratkodobo, je jednoducho slaboduchy.. ale ten narativ je vseobecne rozsireny i tak.

thirstymonk
Dnes o 11:13
@anonym_9fd4e4

@anonym_autor No a potom sa ludia divia, ze preco si niektore zeny vyberu dobrovolnu bezdetnost. No napriklad presne pre toto. Spoliehat sa na to, ze muz tu bude pre mna a pomoze mi, sa o dieta postarat, je v dnesnej dobe uz adrenalinovy sport.

@anonym_9fd4e4 Ale stále nás je niekoľko takých 🙂

simca06022011
Dnes o 11:14
@anonym_9fd4e4

@anonym_9fd4e4 staci sa zabezpecit predtym ako mas deti... to dospela zena dokaze, nemusi rodit mesiac po maturite ani statniciach, dnes si vie zabezpecit vlastne byvanie, alebo uspory atd.. ja som isla na MD s vankusom takym, ze aj keby som 3r doma sedela, nechybali by mi na bezne fungovanie peniaze aj bez obetavej pomoci partnera. Je to sice davnejsie a ceny su dnes ine atd, ale da sa to. Zase nie je riesenie odkladat deti do 40tky a potom v depkach riesit, ze neda sa otehotniet. Ani jeden extrem nie je dobry.
A ano, stale je kopa muzov co sa o deti postaraju a staraju, niekedy si treba aj uvedomit vo svojom spravanie nejake tie chyby (vid tu debatu, kde mlada baba otehotnela a nie je ochotna ist do domu :DDD a kto vie ako to dopadne, tiez tu bude mozno nariekat o nedlho..)

anonym_9b887d
Dnes o 11:15

Keby sme boli normálny právny štát kde by zlodej nemal väčšiu ochranu ako okradnutý a neplatič väčšie práva ako majiteľ bytu tak by nebol taký problém prenajímať byty rodinám a jedno-rodičom s deťmi.

simca06022011
Dnes o 11:16
@dadis

@simca06022011 Kto neprenajima kratkodobo, je jednoducho slaboduchy.. ale ten narativ je vseobecne rozsireny i tak.

@dadis keby sme mali normalne zakony, nik by nemusel ludi slaboduchymi oznacovat, za to ze sa im nechce zmluvy prerabat kazdych par mesiacov a riesit najomcov...

dadis
Dnes o 11:21
@simca06022011

@dadis keby sme mali normalne zakony, nik by nemusel ludi slaboduchymi oznacovat, za to ze sa im nechce zmluvy prerabat kazdych par mesiacov a riesit najomcov...

@simca06022011 Ved preto toto je malo zo zakonov, ktore su dobre. Ze ostala moznost prenajmu aj v obcianskom zakonniku (ak chces prenajat garaz) a ludia si stavaju zmluvy o najme bytu na tom (ja takeho nepoznam), je ich problem. Vies kolko je prnajatych byto na Slovensku? A kolko ludi malo problem vystahovat odtial rodinu s detmi? Ja take nepoznam. Tiez som prenajimala dlhe roky byt, mala som tam aj rodinu s dietatom, problem som za tie roky mala s 3 najomcami (nezaplatenie), nebola to rodina s detmi a emala som problem ich z bytu dostat. To, ze niekto si nevie rady s najomnikmi je v promile pripadoch..

anonym_f3cc22
Dnes o 11:41

a nevieš sa spojiť s nejakou inou mamičkou čo je na tom podobne ako ty a spoločne si prenajať byt a pomáhať si vzájomne? medzičasom požiadať o mestský sociálny byt

alenka58
Dnes o 14:17

@anonym_autor nikde štát nesupluje otca alebo mamu keď zostanú s dieťaťom sami, neviem či si vdova, lebo tie majú nejakú podporu, alebo rozídená, to by sa mal otec aspoň o niečo postarať a blízka rodina v tomto prípade je najlepšia varianta, keby sa mal štát postarať o jednorodičov tak skrachuje

chestnut
Dnes o 14:44
@alenka58

@anonym_autor nikde štát nesupluje otca alebo mamu keď zostanú s dieťaťom sami, neviem či si vdova, lebo tie majú nejakú podporu, alebo rozídená, to by sa mal otec aspoň o niečo postarať a blízka rodina v tomto prípade je najlepšia varianta, keby sa mal štát postarať o jednorodičov tak skrachuje

@alenka58 ale supluje, v Nemecku zene zaplati byt, “jasle” a garantuje, ze zena dostane vyzivne na ktore ma pravo

alenka58
Dnes o 15:08
@chestnut

@alenka58 ale supluje, v Nemecku zene zaplati byt, “jasle” a garantuje, ze zena dostane vyzivne na ktore ma pravo

@chestnut ona chce bývanie, aj tu dostane výživné

chestnut
Dnes o 15:13
@alenka58

@chestnut ona chce bývanie, aj tu dostane výživné

@alenka58 ale rozhodne nie tak spravodlivo ako napriklad v Nemecku, tam to nie je na umeleckom dojme ale na zaklade tabulky, kde je to rozdelene podla prijmu otca…nie smiesne 50 eurove, 100 eur vyzivne na dieta

ria_sprout
Dnes o 15:14
@anonym_512f85

Nesuhlasim aby stat dotoval zeny, ktore sa nechaju kadejakym chlapom zbuchat. Rozhodnutie nechat si ho bolo tvoje. Dieta nie je hracka. Mna ta nie je vobec luto sama si si vybrala stale mozes dieta dat do rodiny kde ho aj budu lubit a zabezpecia co treba

@anonym_512f85 fuj niektoré ženy tu vedia ukázať aké sú úbohé, ani sa nečudujem že si anonym. Grcam

alenka58
Dnes o 15:17
@chestnut

@alenka58 ale rozhodne nie tak spravodlivo ako napriklad v Nemecku, tam to nie je na umeleckom dojme ale na zaklade tabulky, kde je to rozdelene podla prijmu otca…nie smiesne 50 eurove, 100 eur vyzivne na dieta

@chestnut áno, moja kamarátka sa rozviedla a áno mala bonus, podstatne nižšiu daň, v práci výhody, ale bývanie jej nezabezpečili a to potrebovala najviac

autor
Dnes o 15:53
@anonym_f3cc22

a nevieš sa spojiť s nejakou inou mamičkou čo je na tom podobne ako ty a spoločne si prenajať byt a pomáhať si vzájomne? medzičasom požiadať o mestský sociálny byt

@anonym_f3cc22 áno spočiatku som takú mamičku hľadala ale nie kvôli rozdeleniu si financií ale hlavne kvôli tej vzájomnej pomoci. V komentároch ma tam pár ľudí vysmialo že mi držia palce že dve matky a dve deti kto nám ten byt prenajme. Druhá vec je zas pustiť si k dieťaťu cudziu ženu čo nepoznám. No aj tak sa vtedy nikto neprihlásil. A čo sa týka tých mestských bytov u nás je podmienka že musíš mať niekoľko rokov trvalý pobyt a to ja budem spĺňať až za rok a dačo. Ale jedna dáma mi tu poradila, že mám skúsiť podať do okolitých obcí a to som neskúšala lebo som nevedela že sa to dá bez trvalého v danej obci. Takže vyskúšam aj to.

chestnut
Dnes o 16:10
@alenka58

@chestnut áno, moja kamarátka sa rozviedla a áno mala bonus, podstatne nižšiu daň, v práci výhody, ale bývanie jej nezabezpečili a to potrebovala najviac

@alenka58 tuto mojho dietata spoluziacka ma cez urad plateny 2izbak, mozno zalezi od regionu

Strana
z3