Ako zvládnuť plánovanie dlhých prázdnin s deťmi?
Ahojte, otázka na koník, ako riešite nekonečné prázdniny?
Mám puberťáka a predškolaka, tento rok ešte pôjde do škôlky celý júl. August vieme vykryť s manželom 2,5 týždňa ja dovolenka 2,5 týždňa manžel. Akurát že nie sme spolu cez leto a nemôžme ísť spolu na dovolenku. Ale to sme si už zvykli na to.
Takže tento rok ešte máme vybavené ale na ďalší rok keď bude prvák a dva mesiace letné prázdniny neviem ako to dáme. Čo ma napadá celý júl ho dať do táborov. Pozerala som koľko stojí teraz tábor a za týždeň aj 200-300 eur. To by išla tisícka len na tábor. Babky nemáme k dispozícii.
Puberťák už je samostatná jednotka jeho neriešim má svoje záujmy kamarátov. Keď bol on malý mohla som si zobrať z práce neplatené voľno cez prázdniny. Teraz mám inú prácu a nemôžem ostať len tak doma. Je nás málo vedenie tlačí na nás, horko ťažko mi dajú 2,5 týždňa dovolenku cez leto.
My tiež davame do samych táborov, inú formu zodpovedneho celodenneho opatrovania som nenasla. Okrem toho, čo tu spominate, že je to drahe, je ešte jeden aspekt. Moje deti to neberu ako take pravé prázdniny, oni by chceli mat pokoj a volno - rano si pospat, ponocovat, aspon pol dna na ihrisku a tak. Moj 8 rocny už mal toho minule leto plne zuby - na začiatku prazdnin mal tanecny tábor, tak každé rano zacinali o osmej, celý deň nacvicovali muzikal a v piatok ešte predstavenie. Hneď na to sportovy, tam asi tretinu prespal na karimatke, čo bol taky hotovy z toho predchadzajuceho, potom 2 tyzdne dovolenky a zase tábor (detektivny), tam už chodil zduty. Ako po každom dni bol rad, mal zazitky, ale rano rovnaky boj ako keď ich treba vychystat do skoly a bol z tolkych aktivit a deti unaveny. Ono zas keď tie tábory a kurzy niečo stoja, tak s detmi musia niečo robit, aby rodicia mali pocit, že sa to oplatilo. Mne by stacilo, keby mali celodenne opatrovanie, stravu a jednoduchy program. Aj mi bolo luto syna, bol doslova ustvany z tolkych táborov a to ich mal len 3. Zvysne týždne bol v druzine. Ja chapem, že je to nanho veľa, ale inak som to nevedela vymysliet ani toto leto :( Jedine že by sa motal celý deň pri mne v homeoffice,ale to sa dá par dni, ani nie týždeň. Skusili sme aspon vybrat iné tábory, snáď budú menej narocne.
My tiež davame do samych táborov, inú formu zodpovedneho celodenneho opatrovania som nenasla. Okrem toho, čo tu spominate, že je to drahe, je ešte jeden aspekt. Moje deti to neberu ako take pravé prázdniny, oni by chceli mat pokoj a volno - rano si pospat, ponocovat, aspon pol dna na ihrisku a tak. Moj 8 rocny už mal toho minule leto plne zuby - na začiatku prazdnin mal tanecny tábor, tak každé rano zacinali o osmej, celý deň nacvicovali muzikal a v piatok ešte predstavenie. Hneď na to sportovy, tam asi tretinu prespal na karimatke, čo bol taky hotovy z toho predchadzajuceho, potom 2 tyzdne dovolenky a zase tábor (detektivny), tam už chodil zduty. Ako po každom dni bol rad, mal zazitky, ale rano rovnaky boj ako keď ich treba vychystat do skoly a bol z tolkych aktivit a deti unaveny. Ono zas keď tie tábory a kurzy niečo stoja, tak s detmi musia niečo robit, aby rodicia mali pocit, že sa to oplatilo. Mne by stacilo, keby mali celodenne opatrovanie, stravu a jednoduchy program. Aj mi bolo luto syna, bol doslova ustvany z tolkych táborov a to ich mal len 3. Zvysne týždne bol v druzine. Ja chapem, že je to nanho veľa, ale inak som to nevedela vymysliet ani toto leto :( Jedine že by sa motal celý deň pri mne v homeoffice,ale to sa dá par dni, ani nie týždeň. Skusili sme aspon vybrat iné tábory, snáď budú menej narocne.
@elzena2 no tohto sa obávam aj ja..dcéra ide tento rok na 2 - jeden zabezpečuje škola a druhý normálne má denný a tiež to vstávanie už teraz chúďa sa jej nechce vstávať a ako píšeš tiež ju treba tam zaviesť a potom po ňu prísť, aj my ako rodičia máme s tým starosti, keďže väčšina začína o 8h a končí okolo 15:30-16:00, čiže budeme sa musieť s mužom prestriedať, lebo nikto nemá 7-8h prac.dobu..ešteže máme starých rodičov, tak aspoň zvyšné dni si pospí u nich a teda tiež ju necháme pospať 2t keď budeme mať aj my dovolenku 😂
nerozumiem preco by mali strazit surodenci, nikdy moja sestra ani svagrina nestrazili, sak maju pracu, pripadne ine starosti
nerozumiem preco by mali strazit surodenci, nikdy moja sestra ani svagrina nestrazili, sak maju pracu, pripadne ine starosti
@katulienkax no ak sú to napr. vysokoskolski studenti bez prace, byvaju u rodicov a ich "starosti" cez leto sú ist na pivo, do fitka, dobre sa vyspat a sem-tam brigada, tak ak maju záujem stravit s neterou 2-3 dni, padne to veľmi vhod. Jasne, ze pracujuceho nebude nikto nutit brat si tyzden dovolenky, ak sa sam pre to iniciativne nerozhodne.
PN, OCR... Lebo inak budeš pracovať len na zaplatenie táborov celé leto.
Denný tábor, opatrovateľka, a kľudne aj druhé dieťa môže pomôcť postrážiť za napr väčšie vreckové ak si nenájde brigádu.
My sme sa striedali s manželom alebo s kamarátkou a potom opatrovatelka
@lucia245 no super. A kolegovia budú pracovať za dvoch a zaplateni ako doteraz. Ved ta práca nemôže týždne stat, niekto ju musí urobit. Koľko deti človek ma, pre tolko musí byt schopny zarobit.
@elzena2 takže lepšia alternatíva je nechať deti samé doma alebo brať ich do práce? Záujem babiek nie je, tábory sú drahé... Pokojne daj iné riešenie. Lebo tá žena tiež nie je nadšená ponizenym príjmom počas PN a OCR. Ale dva mesiace naozaj inak nevykryjes zo slovenských platov.
@elzena2 takže lepšia alternatíva je nechať deti samé doma alebo brať ich do práce? Záujem babiek nie je, tábory sú drahé... Pokojne daj iné riešenie. Lebo tá žena tiež nie je nadšená ponizenym príjmom počas PN a OCR. Ale dva mesiace naozaj inak nevykryjes zo slovenských platov.
@lucia245 tak ja neviem, aké ma podmienky. Niekde sa dá napr. zobrat neplatene volno. Uz som tu na MK citala, zevraj je dieta chore, zena nemôže teda ist do prace, ale spravia si OCR v Chorvatsku, lebo že morsky vzduch mu prospeje. Tak už ma tento postup neprekvapuje, len vravim, že je to nefer veci bezdetnym kolegom alebo tým, ktorí si radšej odopru/pozicaju a aspoň jeden tábor platia. Čo sa len cudujem, že lekari na take niečo pristupia a vydaju falosne potvrdenie.
skamaratte sa s rodicmi spoluziakov a potom sa prestriedate. tyzden u vas, tyzden u dalsieho, tyzden u tretieho. a mas tri tyzdne vystarane za jeden tyzden svojej dovolenky.
@lucia245 tak ja neviem, aké ma podmienky. Niekde sa dá napr. zobrat neplatene volno. Uz som tu na MK citala, zevraj je dieta chore, zena nemôže teda ist do prace, ale spravia si OCR v Chorvatsku, lebo že morsky vzduch mu prospeje. Tak už ma tento postup neprekvapuje, len vravim, že je to nefer veci bezdetnym kolegom alebo tým, ktorí si radšej odopru/pozicaju a aspoň jeden tábor platia. Čo sa len cudujem, že lekari na take niečo pristupia a vydaju falosne potvrdenie.
@elzena2 pri neplatenom voľne ti už nevadí že práca by stála a museli by ju spraviť kolegovia?
Teraz keď je posledný rok skolkar máte autorka poslednú možnosť využiť očr 14dni z dôvodu zatvorenia škôlky v auguste. Budúci rok u školáka už len od dr.
Starší súrodenec a šetriť počas roka na tábory.Skor denný, keď je ešte malý a nalipnuty na tebe.
To je smutne,ze rodina nema zaujem. U nas v rodine sa vsetci striedame a berieme si deti na prazdniny. Este aj moj brat slobodny mladenec ich chodieva strazit,zabavat. Vo vasom pripade jedine zohnat studentku na strazenie a aspon jeden,dva tabory.
@marca12 vy to beriete s bratom ako zábavu, lebo deti nemáte to je úplne iná situacia
@elzena2 pri neplatenom voľne ti už nevadí že práca by stála a museli by ju spraviť kolegovia?
@michelle567 práca by nestala, ved by ju spravili kolegovia a už je na nich, či si na nieco narokuju (dovolenka v ich vysneny termin, premia) alebo či to radšej frflajuc spravia, keď im to nakaze sef. Ale určite budú menej nastvani, keď budú vedieť, že ich kolegyna sa síce opaluje na zahrade ale aspoň zadarmo. Ja viem, že oni jej to neplatia, ale teda že niekto nič nerobi a ešte to ma aj platene (hoci malo) mi pride nefer.
Ja som nikdy nebrala Ocr ani nebola na PN tak neviem ako to funguje. Prácu mám za pásom tak nemôžem si zobrať ani HO. Jedine ozaj šetriť na tie tábory iné riešenie nevidím.
skamaratte sa s rodicmi spoluziakov a potom sa prestriedate. tyzden u vas, tyzden u dalsieho, tyzden u tretieho. a mas tri tyzdne vystarane za jeden tyzden svojej dovolenky.
@tarvika Ako nápad dobrý, no neviem či by sa to dalo zrealizovať. Veď moje kamarátky nechcú takto robiť že každý týždeň iná by mala deti a ušetrili by sme dovolenku. Nie to ešte cudzí ľudia.
Pokiaľ máte predškoláka, môžte využiť OČR na max 14 dní počas leta, viď odkaz nižšie:
https://www.socpoist.sk/news/osetrovne-cez-praz...
Mne by sa to tiež nepáčilo. Máš mať týždeň voľno konečne v lete a starať sa ešte o 3 cudzie deti
@marca12 vy to beriete s bratom ako zábavu, lebo deti nemáte to je úplne iná situacia
@eliska13 Aku zabavu? Pomoc surodencovi a zobrat deti na 2 tyzdne na prazdniny je podla teba zabava? Brat si dovolenku,ked su deti chore,je podla teba tiez zabava? Maloktora rodina si takto pomaha a obetuje svoj volny cas.
Denne tábory, začni pozerať uz teraz nech máš prehľad, niektoré ponúkajú výrazne zľavy pri rezervácii 2 turnusov .A par dni pubertiak môže mať brigádu stráženie brata 🙂
Nerozumiem..starsieho surodenca nechces otravovat aby strazil mladsieho ale babky hned skonstatujes ze nemaju zaujem..sak postrazit moze, nemusi cele prazdniny ale aspon tyzden/dva…pripadne dankov poukaz na denny tabor pre mladsieho tie su v poho uz okolo 150 na tyzden
su aj jednodnove tabory, ze dieta ide na 8 a poobede si ho rodic vyzdvihne. stoja okolo 120 eur. zalezi, aky a v akom.meste.mnohe z nich su pre deti 6+, skuste pozriet ponuku vo vasom meste, lebo su rychlo vypredane
Ja jsem si to cele roky resila ocr a nebo jsem sla na PN na tyden dva.Mela jsem klid a usetrene penize
Ja poviem otvorene, ak nie si v praci nenahraditelna a nemas nejake brutalne terminy kazdy druhy den, tak to riesit napr. 2 tyzdnovou ocr. Ja napr. viem, ze mne by to nasa pediatricka podpisala, lebo to uplne chape. Zas, je to o kus menej penazi. Ale mas klidek 2 tyzdne s detmi.

Mám prváka, ide na tri denné tábory - jeden za 160-180€ na týždeň so stravou. Uplatním si relaxačný poukaz a časť peňazí sa mi vráti. Dva týždne sme na rodinnej dovolenke, zvyšok sa prestriedame s manželom (on si vie vziať home.office). Babky máme po 70, nezavesím im ho na krk na celý týždeň...
@nikaeli na denné tábory si môžeš uplatniť poukaz? Myslela som že podmienkou sú dve noci