icon

Mám pustiť 6 mesačné dieťa s babkou 150 km od domova?

nathuska
17. feb 2014

ahojte, vcera nam priatelova mama oznamila, ze rozmylsa, ze si chce aj s priatelovou mladsou sestrou zobrat buduci mesiac nasho syna na navstevu ku kamaratke do Prievidze( co je od nas vzdialenost 150km) a ze chcu ist pozriet babatko k tej kamoske.Dost ma to zarazilo, keby sa spytala ci vlastne moze a keby sa spytala ci by sme nesli aj mi, zeby sme si zatial niekam sadli alebo nieco, pockali ich kym budu na navsteve tak nepoviem ani pol slova, ale toto sa mi moc nepacilo ako nam to oznamila.Raz za cas nemam problem jej maleho na pol dna dat nech si ho aj ona uzije, ale s tymto nesuhlasim.zatial som jej nic nepovedala nato.co si o tom myslite?je to normalne?dali by ste vi takto svoje dieta?

vevesh
17. feb 2014

@kaktusik007 podla vlastnej skusenosti starsia by nemala problem s takymi vyletami, ale s mladsou by ani z parkoviska neodisli...je to dost vela aj o dietati... 😎

alex31
17. feb 2014

@nathuska ... neviem ... kazda zena je ina .. niektora by dala ina nie ... ale ja pisem za seba ze ja URCITE NIE !!! mne sa to zda este velmi male babo ... a podla mna aj tak by si urcite cely cas len bola nalepena na mobile a cakala pripadne aj volala ako sa tvoje dietatko ma a ci je vsetko v poriadku ... moj syn bol prvykrat priblizne takto daleko pri babke uplne sam bez nas asi ked mal 2 roky .. neviem ci to bolo skoro alebo neskoro a aj ked sme tak museli urobit hlavne z mojich aj manzelovych pracovnych dovodov vzdy som len cakala kedy uz budem moct babke zavolat ci je vsetko v poriadku a ci sa nieco nestalo ...

beruska141
17. feb 2014

URCITE NIE!!!!! take male babatenko nema co s "cudzim" clovekom robit tak daleko. svokra ho uz mala na noc? uz s nim cestovala? uz s nim bola bez teba u nejakej navstevy? ako vie, ako bude dieta reagovat? pozna ho tak dobre ako ty? o tom vsetkom pochybujem!!!!!! nase svokrci SICE MALI DETI, ALE TAK PRED 30 ROKMI!!! odvtedy sa vela zmenilo a vsetko pozabudali, co sa starostlivosti o malinke babo tyka. ja sa ti uprimne cudujem, ze vobec nad tym rozmyslas 😨 Ak si neurcis hranice hned na zaciatku, to sa este len budes divit, co vsetko ti zacne tvoja svokra ohladom tvojho vlastneho dietata "oznamovat". ty si jeho matka, ty o nom rozhodujes. hned by som jej povedala - TO V ZIADNOM PRIPADE! Ked tak tuzi svojim kamoskam ukazovat deti, nech si spravi vlastne, a s tym moze chodit hoci aj po celej europe, to by mi bolo jedno. NECH TO MYSLI AKOKOLVEK DOBRE, JE TO HOVADINA NA ENTÚ!

kaktusik007
17. feb 2014

@vevesh ano - suhlasim.
ale vseobecne ak by svokra vedela soferovat, sla by autom, vedela by priputat sedacku a dieta do nej - nemala by som s tym problem.

ale moje deti su a vzdy boli velmi samostatne, na ich vek... ja som dost ochorela ked mladsi mal 3 mesiace a starsi rok a 3 mesiace, takze o nich sa moji rodicia museli starat uz odvtedy, vlastne vsak oni sa museli starat aj o mna (bola som leziaca)... tak mozno sa na to pozeram inak, ako vacsina matiek, aj preto... ja som musela dat prveho syna od seba (teda takto niekomu do rodiny) uz ked mal 10 mesiacov, lebo som bola tehotna a nevladala som... a potom po porode to moja diagnoza zaklincovala...
takze neviem, ako by som sa zachovala a co by som napisala, ak by som tie zdravotne problemy nemala a ani druhe tehu hned tak skoro po prvom 🙂

svetluska4
17. feb 2014

@nathuska toto urcite nie, babka by sa mala uvedomit ze je "len" babka, postrazit , potesit sa ale na ostatne su tu rodicia. Tu by mal zasiahnut aj tvoj partner, potrebujete stanovit hranice. Moji svorovci su tiez vysadeny z vnucat a trvalo im zvyknut si na nase pravidla ale casom si zvykli. Ja osobne by som si davala pozor na taketo spravanie svokry, co bude chciet nabuduce?

tappetty
17. feb 2014

ak to nevadi tebe a svokra si fandi ze to zvladne 😀 😀 tak pre co nie? Ja osobne by som to NIKDY neurobila, pamatam si aka som bola naviazana na ne ked boli malinke , ani na krok odo mna:}}}}.

egyptanka
17. feb 2014

@nathuska uz len to, ze da as maleho svokre na pol dna je chyba. Svokra si teraz mysli, ze si moze dovolit vsetko a zobrat t hoi. To ze ta posiela prec, ked si tam prispieva k nasilenej separacii dietata od matky a ty ako MATKA si nemozes vytvorit taky vztah ako by sa patrilo. Vyhovorky typu, ze bude chore a hladat klamstva ako jej dieta nezverit su ubohe. Treba jej povedat na rovinu. Tvoj priatel je otec a mal by sa jasne posta it za rodinu a nie svojej mame naznacovat.
@ajanka1 myslis si, ze separovane dieta bude sebestatnejsie a menej uzkostlive? Tym, ze v jeho rannom veku nebude naplnena jeho potreba kontaktu s matkou v neskorsou veku bude viac bojazl.ivejsi a viac bude vyhladavat pritomnost matky, kedze ju nemalo ako babatko. Skus si rovnaku otazku polozit tak o pol roka, ked porodis, ci das svoje dieta len tak z ruky.
@kaktusik007 a co ziska to dieta? nic ... vsetci sa zaoberaju nad matkou a svokrou, ale treba sa pozriet na potreby dieta.

A argument, ze dieta nie je kojene, tak ho mozem aj na c ely den odlifrovat niekomu na starost u mna neobstoji. Kazde dieta bez ohladu na to, ci je alebo nie je kojene ma pravo na pritomnost matky.

p247
17. feb 2014

ja by som nepustila, teda nedala, ak je kojene uz vobec nie. Cosi ani s mamkou by som ho nepustila. Ale tak to je na tebe. Ale ako citam hore-tiez v tom nemas pokoj, tak neni o com!

janulabb
17. feb 2014

Jedná milá sestrička ešte v pôrodnici mi povedala: "je to vaše dieťatko, chráňte si ho" a teda vždy keď sa rozhodujem, čo a ako, či áno či nie, s kým a s kým nie, spomeniem si na túto vetu. Takže je to Vaše dieťatko, je maličké, chráňte si ho, akokoľvek dobre to s ním babka myslí, je len Vaše a vy ste zaň zodpovedná. 🙂

ivka2903
17. feb 2014

Určite nie! Za žiadnu cenu, také malinké bábätko je závislé na svojej mame a potrebuje ju pri sebe cítiť stále.

cinkatko
17. feb 2014

Ja jsem proti - kazdemu z rodiny rikam: Az jak budou male nejmene 4-5 let, tak vam ji na par dnu necham.!!! 😀

quixina
17. feb 2014

@nathuska svokra asi zabudla, že to nie je jej dieťa
kks, taká drzosť, to má vždy tak vytočí

nie, nedala, ani by som o tom nediskutovala, keď to oznámila ona tebe, tak to oznám aj ty jej, že sa výlet s bábatkom nekoná a nepripusť o tom žiadnu debatu

svetlusska
17. feb 2014

@nathuska ja by som mojej svokre povedala v ziadnom pripade..ak by chcela tak by som sla s nimi ale take male dieta by som s nou same nepustila....mohla by sa aj na hlavu postavit.

martina28p
17. feb 2014

NIKDY!!!!!!!!!!!! nedala by som ho a už tobôž nie po tom,čo by mi to iba oznámila....kde je nejaká slušnosť,dieťa nie je pes,že vezmem si...akože nepýtala sa ani na to,či s tým súhlasíš? nie je to jej dieťa.....čo ak sa im niečo stane? zbytočné uvažovanie nad niečím takým... ak s tým nesúhlasíš,povedz jej to na rovinu....ja som do roka svokre dieťa ani strážiť nenechala....

luciap333
17. feb 2014

ak nesúhlasíš s počínaním Tvojej svokry a je Ti to proti srsti, tak nie je o čom, netreba z toho robiť tragédiu, ber to ako príležitosť, aby ste si mohli pre tento prípad aj do budúcnosti jasne stanoviť, čo kto môže a nemôže (aby si nebola prekvapená, keď Ti svokrička v lete oznámi, že berie malého na dovolenku k moru 🙂)

ika76
17. feb 2014

svokre by som moju dcéru nedala. Je to hlavne o tom ako sa vie babka ( či už je to svokra alebo tvoja mama ) o dieťa postarať. moja dcéra bola u mojej mami 5 dní a my s mužom sme boli na dovolenke v chorvátsku keď mala malá 7 mesiacov. Vypočula som si viac názorov či robím dobre alebo zle. Ja som spravila úplne najlepšie že sme na dovolenku išli bez malej, ja s mužom sme si oddýchli od každodenných povinností a o dcéru bolo ukážkovo postarané nič jej nechýbalo bola napapaná, prebalená vybúvaná a keď sme sa vrátili všetci sme boli spokojný. Jednoznačne odporúčam oddych od detí. Jasné že deti sú naše a milujeme ich nadovšetko ale prehánať to s rečami typu nie namala by si je to tvoje dieťa sú dedinské. Pokiaľ osobe ktoréj dieťa nechávaš dôveruješ neriešila by som to. A nech si o mne myslí kto chce čo chce.... 🙂 prajem krásny deň

nini1010
17. feb 2014

Určite by som to nedovolila.ani svokre,ani svojej máme.nikomu

vefi89
17. feb 2014

že by ste nedali 5-mesačné dieťa pochopím, ale že štvorročné tiež nie? to mi príde prehnané.. však ona mala deti a vie ako sa o ne starať 😕

palomka
17. feb 2014

Nemam problem dat deti k mame...viem ze sa o nich dobre postara...ked mala dcera 8m tak ju mama strazila 5dni lebo sme boli mimo SK. Ale boli u nas doma. No a teraz aj ked su deti vacsie tak mam strach vo vnutri, ze co ked jej utecu v obchode :D lebo mama je velmi roztrzita a mysli si ze deti budu poslusne cakat pri nakupnom voziku kym si ona obzera veci...no opak je pravdou. Uz aj nam dcera v obchode odbehla a stratila sa...odvtedy mam panicky strach ich spustit z oci ze ich niekto unrsie alebo sa stratia. Takze v mojom pripade by som tak male dietatko nedala na taku dlhu cestu. Ved babatko by fakt nemalo cestovat bez matky v takon "veku". Keby malo tak 2roky...tak by som mozno pristala na taky napad ale do roka isto nie 🙂

nini1010
17. feb 2014

A nerozumiem tomu že načo jej niečo naznačovať,zahmlievat.normálne na rovinu jej treba povedať že s tým nesuhlasis a prečo.

kaktusik007
17. feb 2014

@egyptanka 😀 rozvadzajucich sa rodicov na teba... nemozes to takto striktne brat, ale ok, beriem tvoj nazor

motovidlo
17. feb 2014

@nathuska Škoda, že sa ťa nespýtala, ale že to takto oznamuje... ja by som s tým asi nemala problém, ale moja svokra je super a viem, že by pre malého aj modré z neba zniesla. Pre mňa 150 km nie je koniec sveta, v úúúúplne najhoršom prípade (teda, že by malý plakal a nedal sa utíšiť) sa vrátia späť. Ale ak sa na to necítiš, proste jej ho nedaj a povedz jej, že sa ti to zdá ešte skoro. Ty ju a svoje dieťa poznáš, tak vieš, či by to zvládli 😉

sunshineka
17. feb 2014

@nini1010 presne tak.ziadne vymyslanie choroby dietata a naznacovanie.jasne,slusne vysvetlit.ze sa oduje,jej problem.ziadny sudny clovek by taketo nieco nevymyslel

zuhana2
17. feb 2014

nie

reni1512
17. feb 2014

ja nie......a uz vobec svojej svokre

ika76
17. feb 2014

@motovidlo úplne súhlasím s týmto názor, zdravý postoj

lucinocka
17. feb 2014

@vefi89 to zalezi od cloveka, moja svokra mala tiez 2 deti a nevedela by sa postarat cely den, aj ked to vykrikuje stale, ale prd, vidim, ze po hodine je nervozna, lebo take dieta jej narusi rezim dna / sledovanie telenoviel a fajcenie/ starsi clovek uz nema ani taky postreh, moja aj ked bude mat 4 tak by som ju napr. s nou nepustila samu na plaz..mojej mame by som dala...je mladsia o skoro 20 rokov...ale mojej babke, hoci mam k nej ovela vacsiu doveru, ani jej by som uz nedala take male dieta... stary rodicia casto precenuju svoje schopnosti...aj terza moja mama castokrat povie: nesom este taka stara, ale take male dieta by som uz nechcela, je to uz velmi unavne..

vefi89
17. feb 2014

@lucinocka no neviem.. môj starší (4r) ide na dva týždne do bulharska..nemám problém. ak sa niečo stane náhodou, tak lietadlá letia. zas 150km je nič. to sadneš do auta a za hodinu si tam... pretože aj tie deti potrebujú niečo zažiť. teraz samozrejme nenarážam na pol ročné, ale na tie staršie. ono aj to prílišné "chránanie" môže ublížiť.

sunshineka
17. feb 2014

@vefi89 ale je rozdiel 4rocny a pol rocne babo

zuzun
17. feb 2014

Určite nie. Ja mojho 15mesac syna musím nechávať mojej máme -a to sa ešte kojime- chodím externe do školy a dve roboty a aj ked je malý doma s mamou mám obavy i kedmojej mamine verím na 1000%. No svokre isto nie a rzhodne nie na takú vzdialenosť keby si išla s ním ok no bez teba rozhodne nie.nedaj sa ja mám toto pravidelne no jej slová ignorujem nepocujem držím palceky🙂