Som príliš úzkostlivá?
Milé dámy, prosím o Vaše názory. Môj syn je prváčik v škôlke, má 3 roky a 10 mesiacov. Na budúci týždeň má ísť so škôlkou na výlet autobusom. Ide o celodenný výlet na farmu, ráno odchod, popoludní príchod. Na výlete je zabezpečený obed, ostatné jedlo a pitie má mať dieťa so sebou. Trápi ma hlavne cesta autobusom, z Miloslavova do Lozorna, cez rannú Bratislavu to odhadujem minimálne tak na hodinu a pol. Keď my niekam ideme autom, tak malý je zapnutý v sedačke a teraz má zrazu cestovať autobusom, kde sú síce pásy, ale netuším, ako si ich zapne takto malé dieťa, ktoré navyše ešte nedosiahne ani nohami na zem, či rukami na operadlo sedadla pred sebou. Neviem, ako môj syn túto cestu zvládne, či mu nebude zle, čo bude, ak mu bude treba napr. cikať a autobus nebude môcť práve zastaviť, či počas cesty späť tie malé detičky v autobuse nezaspia, keďže sú zvyknuté poobede spať... možno to preháňam, možno si tu viaceré budete ťukať na čelo, ale zaujímalo by ma, či by ste na mojom mieste dieťa na výlet pustili. Pýtala som sa zopár mamičiek v škôlke, oni deti púšťajú, ale keď sme o tom začali hovoriť, bolo jasné, že ich tieto otázky ani len nenapadli. Budem vďačná za všetky názory.
@m.i.r.i škôlky v prírode nie sú nová móda. Ja som bola ako 4 ročná pred 35 rokmi na týždeň v škôlke v prírode v Čifároch pri Leviciach.
@liebling98 ale v tej dobe chodili do skoly v prirode iba deti z juhu, ze zo zdravotnych dovodov. Ja som zo severu a skolu v prirode sme nemali ani raz...vraj sme mali ciste ovzdusie aj doma, takze zdna skola v prirode pre nas...a zasa pred 35 rokmi boli ine podmienky a aj ine strachy rodicov ako teraz ...
@m.i.r.i sama som bola s takymto vyletom zo škôlkarmi ako zdr.doprovod a veru deti pekne sedeli a šli sme 2hoďky.....a bola aj prestavka.....fakt mi je smiešne ako podceňujete učky a vlastne deti ...no a tvoji blizky maju šťastie ,kedže nenarazili na nejakeho ožrana ....tiež každy deň nesadam do auta z viziou ,že sa mi niečo stane ,asi by som do toho auta nesadla nikdy....
Ja si nespomínam nielen na škôlku v prírode, ale ani na to, že by sme zo škôlky boli na nejakom výlete autobusom. Ale možno ma len naši nepustili. Asi to máme v rodine. 😀
@lubina môj syn chodil istý čas do škôlky aj v zahraničí, tam majú dokonca v predškolskej triede plavecký kurz povinný. Plaváreň mali 50m od škôlky, zvážali tam deti aj z iných škôlok a škôl v okolí.
@h2 v tej dobe sa na vylety zo skolky nechodilo, ani my sme nikde neboli ako skolkari...pekne sme sa hrali...ale o tom som pisala, deti su teraz az prilis prestimulovane a maju vsetko naplanovane a vyratane, kde a kedy a ako....skoda len ze potm je malo casu na normalne hranie sa, ktore je prave pre deti v tomto veku take dolezite, kedze rozvija ich myslenie a osobnost 🙂
@h2 ako som písala, ja som pred 35 rokmi bola v škôlke v prírode, zo škôlky sme chodili na plavecký a v zime na klzisko naučiť sa korčuľovať. Učila nás Golonkova mama.
@liebling98 ano, aj ja som porodila starsiu dceru v zahranici a aj tam chodila do skolky, kym sme sa prestahovali spat na SK....ale neda sa porovnavat skolka v zahranici a tu...neviem kde si zila, ja v NL...to bolo nieco ine, aj ked mali taketo aktivity a aj to plavanie, proti tomu ja nic nemam. Aj mladsia bola tu v skolke na plaveckom...lenze to nie je vylet do vzdialenosti hodiny a pol od skolky...plavaren je v meste a deti tam vozili rodicia a aj si ich museli prist vziat, ucka zo skolky tam bola len ako "doprovod" ostatne bolo na rodicoch
Tak kočky ja neviem ako ste stare ,ale veru my sme ako deti zo škôlky chodili na divadlo ,deda mraza a pekne autobusom ....plus boli za sociku vylety z prace či mamky alebo tatka a bez rodičov ....
@h2 ked mas pocit, ze ho tam nechces pustit a jednoducho mas z toho obavy tak si ho nechaj doma 😉
Urcite by som bola na tom podobne ako ty! A pravdepodobne by som si ja syna, nechala doma 😀 😀 😀, tiez som az prehnane starostliva a bojazliva a to ich mam dvoch 6.5rocneho a 2 rocneho.
to je neskutočné čo tu riešite :D ani nepúšťajte deti vonku...čo ak na nich padne oblak?
@simkakr ale preco? Myslim, ze maminka ma pravom obavy, este ani nie 4 rocne dieta je male a ma pravdu aj s tym poobednym spankom, velmi vela deti ma svoj pravidelny rezim. Nevidim na tom nic zle!
Podla mna ma opravnene obavy..., ja by som to riesila podobne s uvahami ako ona!
myslela som to všeobecne po prečítaní všetkých príspevkov....samozrejme že sa môže báť či to jej dieťa zvládne...ale zarážajú ma tu komenty matiek na škôlku, učiteľky, ktoré zrejme pokladajú za úplné hlupane...a sťažovať sa na to, že škôlka má veľa aktivít? veď to je super...zažijú kopec nových vecí...
@katkalubkova
my sme zo skolky na ziadne vylety nechodili..v skole na prvom stupni sme chodili na 1 dnovy skolsky vylet na konci roka - ..plus nejaky Pioniersky slub na Dukle..jasneze nepriputani v buse 🙂 ale tak to sme aj v aute spali na zadnych sedadlach ako na posteli cestou cez celu republiku ci ini do Bulharska...v piatej triede sme este boli na jednodnovom vylete..az v siestej triede, cize ako 12 rocni sme sli na 2 noci na vylet na nejaku chatu ci v siedmej na tyzdnovy lyziarsky...my sme tiez z vychodu-severu, takze skoly v prirode neboli...
Nevravim, ze to ma byt takto aj teraz..ale niekedy mi je cudny paradox, ze oproti tomu co bolo kedysi a chodili sme od 9 mes do jasli, tak teraz ostavaju mamicky do 3r doma s detmi, hovori sa ake je to nevyhnutne a potom uz 4 rocne deti chodia bez rodicov na vylety a nehovoriac o skolkach v prirode na par noci...moja 7 rocna sestra kedysi nezvladala ani letny tabor, ked tam prerevala pol turnusu a kazdy vecer som k nej musela chodit ju upokojovat..a nebola tam jedina.....a teraz chceme pustat tak male deti uz prec bez rodicov...a nejde o doveru v ucitelky -- ale tak vidim, ze v skolke nemaju sancu niekedy ich usriehnut a nieto este na vylete...trdielka nieco zbadaju, odbehnu...nehovoriac ak sa ide na vylet kde su davy ludi -- ZOO, detske zeleznice, jaskyne...a aj napriek rellexnym vestam, co viete kde sa dieta zatula...
Tak ci tak, kazdy vie asi co ma doma za dieta, mamicka citi ci je zrele..a tiez je lepsie dat na vlastnu intuiciu a pocity ako potom trpnut na trnoch s vycitkami svedomia.....tieto male deti to naozaj az tak moc neriesia
mojej dcére býva v autobude zle. išli na lyžiarsky z MŠ, a učiteľky ju posadili do prvej sedačky a pred ňu postavili kýbeľ. aby mala kde vracať. aj mi bolo smiešne.....
Neboj, učiteľky sú zodpovedné. niektoré maminky sa ozaj boja - to je normálne, dcéra tá istá už chodí do 3 triedy, pred pár dňami boli na výlete a niektoré maminky boli aj so svojimi deťmi. opýtaj sa učiteľky či nepotrebujú doprovod.....
@katkalubkova inak ten spanok som aj zabudla..to bol aj u nas problem..teraz ako 5 rocny zvladne obcas den bez spanku....a aj to byva uz okolo 5 neskutocne mrzuty a o 7-7:30 musii spat vecer, lebo je nezvladnutelny...pred rokom, ked mal 4 nedokazal zvladnut den bez spanku...presne tohto som sa tiez obavala...cely den na nohach na vylete...v horucavach...nie..
@m.i.r.i fakt si nezažila taky vylet ,je to vidieť ....prečo ma dieťa odbehnut a kde je učka....veď odbehnut môže ajpočas prechadzky a rovno na cestu pod auto ...toto je uplne fantasy ,čo splietaš...a to ,že doma si dieťa dovoli čo sa mu zachce je uplne niečo ine ,ako v škôlke ....
@m.i.r.i vyjadrila som sa preto, lebo pracujem v škôlke...nie preto, že tu idem machrovať....ak si si nevšimla napísala som aj to, že mamička má právo sa báť či dieťa zvládne výlet...ale netreba to zveličovať a držať deti ako v bavlnke 🙂 samozrejme že každá mama chce ochraňovať svoje dieťa...ale netreba pri tom strácať hranice..to je celé čo som chcela povedať 🙂
@m.i.r.i Ja si pamätám, v 3. triede ZŠ sme boli 3 týždne v škole v prírode a potom každý rok až do 8. triedy. Sesternice (z inej časti Slovenska) zase chodievali na týždňové plavecké výcviky počas ZŠ. Bežné boli výchovné koncerty, branné cvičenia. Ako 12 ročná som bola v tábore vo východnom Nemecku. A to patrili moji rodičia k extrémne opatrným, som jedináčik, rodičia boli už starší, keď som sa narodila (už nežijú).
Súhlasím, že aktivity, kde sa melie Veľa ľudí (zoo a pod) nie sú pre škôlkárov najvhodnejšie. Aleorganizovaný výlet kamsi na malú farmu, prečo nie?
v pohode baby....ja som len chcela povzbudit zakladatelku pretoze to citim a vnimam rovnako..a tiez, ze proste niektore veci mozno netreba zbytocne silit....tie deti maju na vela veci cas, nic im neujde aj o rok-dva...kedy si myslim, ze aj mamicka bude mat pokoj v dusi..bat sa budeme o deti stale rovnako, ci maju 4 roky ci 20...ale kazda mame inde tu mieru akceptacie co by nase dieta malo robit a aj co zvladne...a pozname si svoje deti...a moj 5 rocny syn pojde ovela radsej k babke a dedkovi ako do skolky v prirode...predpokladam, ze ked bude starsi, uz to takto nebude 🙂 Myslim, ze aj mamicka zakladatelka pusti dieta na vylet o rok-dva....len teraz to neciti ako vhodne..neznamena, ze ho nepusti nikdy....lebo sa o neho bude bat stale....
To je tak, ked je dnes v mode vsade vyvazat deti autom, nechodit busom, vlakom, stresovat, ze dieta nedociahne na zem? Vau, moja od 4 mesiacov cestuje vlakom 3 az 5 hodin, autobusom pravidelne aj 40-45 minut a to v MHD nie su ani pasy. Dokonca si predstavte, ze ma 2,5 skoro a mava dni, kedy nespi cely den, co mame vylet, program, dietatu sa nic nestane, ked jeden den nepsi na obed, aspon vecer skor zaspi. Aj moja dnes cestovala vyse 45 minut autobusom a elektrickou, hore.bola cely den, na kupalisku bola, 45 minut naspat a cudujtme sa, nic sa jej nestao, neubudlo z nej. Dokonca aj sama so starkou isla 3 hodiny vlakom a v pohodicke. Tak treba menej stresovat za kazdu blbost
Ja si myslím, že prenášať svoje strachy na dieťa nie je celkom šťastný nápad ☹ Ja by som asi môjmu dieťaťu nevysvetľovala, že na výlet nejde preto, že ja sa bojím oňho, myslím, že tak malé dieťa to ešte celkom nedokáže pochopiť.
Na druhej strane, prváci v škôlke sa aj mne zdajú dosť malí a taký výlet. U nás takíto maličkí chodia len na 1/2 dňa na výlet do blízkeho lesíka (drobné občerstvenie si berú sebou v ruksačikoch, na obed sú už späť). Tento rok boli naši prvýkrát na autobusovom výlete na chate (v rámci mesta, teda za mestom) - na "c elý deň", mali tam aj guláš. Šli ale len druháci a tretiaci (predškoláci). Moje dieťa prišlo nadšené.
Taktiež predškoláci chodievajú do Bojníc. Tento rok idú prvýkrát druháci a tretiaci aj na Liptov do Villy Betuly, tiež autobusom. Dcérka pôjde. Ona sa už nesmierne teší, my sme tam ako rodina boli už 2x, ale pre ňu to má inú "príchuť" ísť tam so škôlkou. Keby som jej povedala, že nepôjde, lebo sa ja bojím, tak, asi by bola veľmi sklamaná a nenahradilo by jej to ani to, že tam pôjdeme ako rodina spolu. Ja sa tiež trochu bojím, predsa len, tá cesta autobusom... Ale tak nechcem, aby ma strach ovládal a preto som sa rozhodla tak, že sklamem svoje dieťa pre svoj strach. Našim pani učiteľkám verím, viem, že sa o deti starajú veľmi dobre. Napr. viem, že ich primerane oblečú - nenavlečú automaticky na nich všetko, čo je v skrinke, ale podľa počasia, aj keď sú už vonku a priebežne sa oteplí, tak im povedia, aby sa povyzliekali (poobliekali). Aj teraz, keď boli na tej chate v lese, tak mi dcérka vravela, že ich postriekali sprejom proti komárom 😉
Oprava - sprejom proti kliešťom som myslela 😀
Tu na mk sa ukazuje jeden fenomen a to ,že matky preberaju všetku zodpovednosť za dieta na seba ,absolutne vynechavaju z toho svojich partnerov ...všade sa len toči ja nebudem ,ja som sa rozhodla a ja sa bojim......prečo ak sa matka boji,nejde za partnerom a nepyta sa ako vec riešit alebo nech rozhodne a preberie aj on svoju mieru zodpovednosti a ženu odbremeni aj v takychto zaležitostiach.....ak sa bojim dieťa pustit na vylet ,idem za partnerom ,poviem mu svoje obavy a nech povie svoj nazor alebo rozhodne ano či nie .....veľmi sa vam uľavi a odbremeni vas to a upokoji.....
Dcerka mala ist pred mesiacom na vylet zo skolky. Prsalo, cesta mala trvat autobusom cez hodinu, mali behat po nejakom zamku...v gumakoch a prsiplastoch...tak som si ju nechala doma. Ja dam vacsinou na svoje pocity, ked citim, ze to nebude dobre, tak to respektujem. Ked som sa nechala v minulosti presvedcit, tak to nedopadlo dobre 😒
nad tymto som nikdy nerozmyslala sa priznam. doverujem ucitelkam, nechavam im tam dieta na cely den s tym, ze sa onho dobre postaraju, tak isto dobre sa postaraju aj pocas vyletu. maju viac skusenosti a odzitych story s tymi detmi ako ktorakolvek z nas, takze urcite by som pustila ak dieta chce ist, ked nechce, nevidim dovod ho do toho nutit. cesta do hodiny, hodiny a pol busom je v norme. moje deti vzdy ked sa z taketoho vyletu vratili tak boli nadsene a plne zazitkov. co sa tyka toho busu a behania po nom pocas jazdy, to mam pochybnost ze by to nase ucitelky dovolili, natolko ich poznam. skor ich obdivujem, ze su ochotne na takyto vylet ist, lebo to musi byt pre ne zaberak ako hovado 😀 😀
@h2 ale autosedacku bude potrebovat aj ako 5.rocny predsa a v autobuse sa nepriputa.... a v piatich ti bude stale pripadat malicky. Ver mi. Mne moje velke dcery tiez stale pripadaju male a čokoľvek idu robit, kamkolvek idu sa stresujem a volam im. A pre tvoje ukludnenie, aj ja som bola taka, ked boli baby male a ako pisem, stresujem aj teraz, len je dobre vediet hranicu, kedy zacat pomaly vypustat vtacatko z hniezda. Vies si predstavit aky bude tvoj maly hrdy, ze bol sam na vylete velkym busom a co videl a ako sedel sam na velkom sedadle? 😉 , ale ako pisem chapem ta, ja som to napr.riesila tak, kedze som nepracoval, ze som isla s detmi a ucitelkam vypomahala. Dokonca aj do SVP som isla s dcerou, ked bola prvacka a brala som aj mladsiu. A bolo to super. Pomohla som a pritom som mala dusu na mieste 🙂

@m.i.r.i pises mi zo srdca, aj my sme mali tento rok skolu v prirode, kam som dcerku nepustila...tiez tri dni a dve noci...obdobne pocity ako ty....je tu aj diskusia o tom ako by mala vyzerat skolka...tam som pisala, ze sa mi zda, ze teraz v skolke maju az prilis vela aktitiv, podla mna na ukor hrania sa. Ved deti sa maju hrat, najma hrat.Ale my sme uz stihli v skolke plavecky, lyziarsky, solnu jaskynu pocas zimy atd....pride mi to, akoze obcas su ucitelky aj rady ze o tie nase deti sa stara niekto iny a nie len ony. A potom su hocijake ponuky na skoly v prirode, aby sa zaplnili chaty a hotely mimo sezony,...no ci je to vsetko vhodne pre deti, to je uz akoby vedlajsie....ja nie som ten taky "stadovity" rodic (myslim to bez urazky) a ja si dva razy rozmyslim, kam ta nasa mladsia dcerka s tou skolkou pojde a kam nie....a mam to aj s kym porovnavat, kedze mame aj starsiu dceru