icon

Ako sa stať učiteľom po 50ke bez kvalifikácie

5. okt 2026

Možno životné skúsenosti preniesť do učiteľstva na základnej škole, keď má človek už po 50ke, nikdy doteraz neučil a nemá pedagogickú kvalifikáciu, ale pritom je vysokoškolsky vzdelaný?

aurelia2000
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@terry2003 ekológia a environmentalistika

@anonym_autor Musíš mať štátnice z predmetov veľmi príbuzných biológii a chémii, plus to pg minimum. Ja by som si netrúfla ísť na ZŠ učiť, lebo už som dlho na SŠ. My sme mali dve kolegyne, čo prišli učiť z praxe a veru nedali to. Ani vedomostne, ani nezískali rešpekt. Skúsil si ísť aspoň besedu urobiť, kde ti kryjú chrbát učiteľky s autoritou?

anonym_2c1951
•
5. okt 2026

Toto mi pride taky nerealny sen, asi ako ze ja poletim na Mars.

autor
•
5. okt 2026
@aurelia2000

@anonym_autor Musíš mať štátnice z predmetov veľmi príbuzných biológii a chémii, plus to pg minimum. Ja by som si netrúfla ísť na ZŠ učiť, lebo už som dlho na SŠ. My sme mali dve kolegyne, čo prišli učiť z praxe a veru nedali to. Ani vedomostne, ani nezískali rešpekt. Skúsil si ísť aspoň besedu urobiť, kde ti kryjú chrbát učiteľky s autoritou?

@aurelia2000 nemám skúsenosť, ale od svojich detí viem, že ich učil všelikto a všelijako, bežné zastupovania celkom odveci a celkovo sa deti z viacerých prírodných vied figu naučili, preto to vnímam ako výzvu, že možno pri mne by sa naučili viac, ale je reálne, že sa hlboko mýlim

anonym_c3ae67
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@aurelia2000 nemám skúsenosť, ale od svojich detí viem, že ich učil všelikto a všelijako, bežné zastupovania celkom odveci a celkovo sa deti z viacerých prírodných vied figu naučili, preto to vnímam ako výzvu, že možno pri mne by sa naučili viac, ale je reálne, že sa hlboko mýlim

@anonym_autor myslím, že sa reálne hlboko mýliš. A práve tá veta, kde spomínaš, že tvoje deti učil všelikto a všelijako je pre mňa desivá. Presne tak by to byť nemalo. S enviromentalistikou obsiahneš aj učivo o ľudskom tele? Nehovorím o tom že iba biológia nepostačí na naplnenie úväzku. Ja som v školstve vyše dvadsať rokov, mám menej ako 50 a zvažujem odchod....

@zuzana76 ešte si zabudla na rodičov a ich nedotknuteľné vločky.....

loliki
•
5. okt 2026

@anonym_autor ...možno asistent učiteľa?

autor
•
5. okt 2026
@loliki

@anonym_autor ...možno asistent učiteľa?

@loliki pozícia asistenta učiteľa mi príde úplne prázdna, nemá žiadnu kompetenciu

loliki
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@loliki pozícia asistenta učiteľa mi príde úplne prázdna, nemá žiadnu kompetenciu

@anonym_autor Ale si so žiakmi. Veľakrát je iný prístup, viac možnosti porozprávať sa a vysvetliť veci po lopate. A čo si robil do teraz?

autor
•
5. okt 2026
@anonym_c3ae67

@anonym_autor myslím, že sa reálne hlboko mýliš. A práve tá veta, kde spomínaš, že tvoje deti učil všelikto a všelijako je pre mňa desivá. Presne tak by to byť nemalo. S enviromentalistikou obsiahneš aj učivo o ľudskom tele? Nehovorím o tom že iba biológia nepostačí na naplnenie úväzku. Ja som v školstve vyše dvadsať rokov, mám menej ako 50 a zvažujem odchod....

@zuzana76 ešte si zabudla na rodičov a ich nedotknuteľné vločky.....

@anonym_c3ae67 úvaha bola o učení na ZŠ, nie vedenie doktoranda na lekárskej fakulte. Mám absolvované gymnázium, maturitu z matematiky, chémie a biológie, tieto predmety absolvované aj na VŠ plus roky odbornej praxe v manažmente prírodných zdrojov, potrebujem ozaj viac odborných vedomostí z týchto predmetov pre učenie na ZŠ?

keksik83
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_c3ae67 úvaha bola o učení na ZŠ, nie vedenie doktoranda na lekárskej fakulte. Mám absolvované gymnázium, maturitu z matematiky, chémie a biológie, tieto predmety absolvované aj na VŠ plus roky odbornej praxe v manažmente prírodných zdrojov, potrebujem ozaj viac odborných vedomostí z týchto predmetov pre učenie na ZŠ?

@anonym_autor na pozíciu učiteľa potrebuješ štátnicu z profiloveho predmetu, resp. predmetov.

anonym_2c33e1
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_autor matikárov a chemikov hľadajú, skús, možno sa dohodneš. Potrebuješ vysvetľovať deťom.

zuzana76
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vedomosti nie, chyba ti prax a tu zacat ziskavat v 50-tke je dost narocne, kazdy jeden clovek s VS by sme boli asi schopní pojmut ucivo ZS mozno aj akehokolvek predmetu vedomostne, ale oducit, vysvetlit to je uz ine. Ale drzim palce, treba vyskusat, ale rataju sa ti len predmety, z ktorych mas statnu skusku, teda tie by si mohol/mohla ucit kvalifikovane.

zuzana76
•
5. okt 2026

a vzhladom na tvoje studium by som asi isla do tej biologie a chemie, DPS a potom rozsirujuce studium tychto predmetov a budes kvalifikovaný/á

anonym_d0ac7d
•
5. okt 2026

S tvojim vzdelaním by si skôr mohla učiť na nejakej agrotechnickej alebo podobnej SOŠ, popri tom DPŠ.. ak by ťa to chytilo, tak potom rozširujúce už na predmety, ktoré chceš...ale myslím, že na SOŠ budú aj viac ocenené tie poznatky z praxe ako na ZŠ... ja učím na VŠ, tie veci už sú tak špecifické a tak som vypadla zo všeobecných poznatkov, že by som si len tak netrúfla ísť učiť nižšie stupne...s nejakou prípravou si viem predstaviť odbornú školu, prípadne gymázium... ale na ZŠ bez štúdia didaktiky toho predmetu aspoň vrámci DPŠ určite nie...

zuzana76
•
5. okt 2026

ale zabudni na prenasanie zivotnych skusenosti, to su deti zakladnej skoly, ti sa ti vykaslu na nejake skusenosti, tie skor zaujmes tik tokom, IG, vacsina ziakov pojde na ucnovky a stredne skoly, gymnazistov najdes v kazdej triede mozno jedneho-dvoch, teda takych, co su realne studijne typy.

anonym_c3ae67
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_autor napíšem to inak. Som dobrá v slovenčine, ovládam gramatiku, mám rada literatúru. Odmaturovala som na jednotku, vyštudovala som pedagogiku. Na VŠ som mala skúšku zo slovenčiny. Ale nie štátnicu. Preto Slovenský jazyk učiť nemôžem. Ani učiteľ 1.-4. nemá kvalifikáciu pre učenie na druhom stupni. K učeniu ti nestačia iba vedomosti, ktoré máš. Ovládaš metodiku? pedagogické stratégie? na tvojom postoji mi vadí zľahčovanie a pocit, že na ZŠ toho veľa netreba.

glamorous55
•
5. okt 2026

Ja Vám veľmi držím palce, ak to aktuálne takto cítite, určite choďte do toho. Popýtajte sa v danej škole, kde by ste chceli učiť na podmienky a ak budú reálne, skúste si splniť sen 💃

ivicatolic
•
5. okt 2026

@anonym_autor môže sa niečo také.opýtať vš vzdelaný človek? ,,,👀👀👀

anonym_d6bc3a
•
5. okt 2026
@anonym_autor

@anonym_a95b56 niečo z prírodných vied by mohlo byť

@anonym_autor mame kolegu fyzikara, informatika. Bol v korporate, robil IT. Prisiel po 50 a je spokojny. Teraz dalsia kolegyna po 50 z banky prisla.

anonym_f5d460
•
5. okt 2026

@anonym_autor musis si urobit pedag.minimum 2 roky ak chces ucit.a ked ho ziskas,mozes ucit ale SŠ alebo VŠ. Ak chceš ucit ZŠ,neviem,ci ti ped.minimum 2 rocne postaci.
Predpokladam ze mas FBerg,tiez to iste mam,ale iny odbor. A ked si spoluziaci robili popri studiu na vyske este ped.minimum,tak im bolo povedane toto co som pisala vyssie tj.ucit mozes len SŠ ci VŠ. Takze neviem ci na ucenie na ZS nie je potreba dalsia vysoka skola-5 rokov

anonym_cf1e10
•
Včera o 00:46

@anonym_autor
Myslela som si, kto môže napísať takúto blbosť, že si troll. A potom som si spomenula na jednu moju známu architektku. Po rozchode, bez detí, odišla za rodinou do Kanady, tam vyštudovala za zdravotnú sestru a dnes jazdí po krajine a stará sa o starých ľudí. Takže človek nikdy nevie, kam ho život zavedie. 🤔

anonym_cf1e10
•
Včera o 00:52
@anonym_cf1e10

@anonym_autor
Myslela som si, kto môže napísať takúto blbosť, že si troll. A potom som si spomenula na jednu moju známu architektku. Po rozchode, bez detí, odišla za rodinou do Kanady, tam vyštudovala za zdravotnú sestru a dnes jazdí po krajine a stará sa o starých ľudí. Takže človek nikdy nevie, kam ho život zavedie. 🤔

@anonym_cf1e10
Este som zabudla ked odchadzala bola uspesna a cez 40.

d_ivana
•
Včera o 01:12

@anonym_autor Skús, či by ťa nezaujal tento program: https://teach.sk/

anonym_012e59
•
Včera o 04:05
@anonym_a95b56

Ny tvoje zivotne skusenosti sa ti dnesne deti zvysoka vykaslu. Jedine, ze by to boli skusenosti s krotenim divej zveri, tam by bola sanca na uspech.
Ozaj, ake predmety by si chcela ucit?

@anonym_a95b56 nehlada si pracu v utulku predsa

anonym_a95b56
•
Včera o 06:50
@anonym_012e59

@anonym_a95b56 nehlada si pracu v utulku predsa

@anonym_012e59 mas problem rozlisit nadsadzku?

autor
•
Včera o 07:15
@anonym_c3ae67

@anonym_autor napíšem to inak. Som dobrá v slovenčine, ovládam gramatiku, mám rada literatúru. Odmaturovala som na jednotku, vyštudovala som pedagogiku. Na VŠ som mala skúšku zo slovenčiny. Ale nie štátnicu. Preto Slovenský jazyk učiť nemôžem. Ani učiteľ 1.-4. nemá kvalifikáciu pre učenie na druhom stupni. K učeniu ti nestačia iba vedomosti, ktoré máš. Ovládaš metodiku? pedagogické stratégie? na tvojom postoji mi vadí zľahčovanie a pocit, že na ZŠ toho veľa netreba.

@anonym_c3ae67 nie, vôbec nezľahčujem, jedna stránka je byť doma v obsahu predmetu - byť odborne zdatným a druhá stránka byť dobrým komunikátorom, didaktikom, psychológom, stratégom, autoritou, manažérom, vodcom, priateľom, vnímajúcim, ústretovým, systematickým, vychovávateľom, vzdelávateľom, vyučujúcim, atď. - teda pedagogicky zdatným. V tej prvej časti predpokladám už teraz vcelku slušnú pripravenosť, pre druhú časť predpokladám, že mám nejaké vhodné osobnostné predpoklady a potrebu ich rozšíriť doplnením štúdia o pedagogiku napr. cez DPŠ alebo nejaké 2 roky diaľkového štúdia na pedagogickej fakulte. Taká bola moja predstava. V školstve sú hojné šedé zóny, čo riaditeľ ZŠ uzná za kvalifikáciu a prax, ako sa transformovali starší učitelia na nové podmienky a podobne, preto ma zaujímali názory, do akej miery je to schodné a zmysluplné transformovať sa z odborného pracovníka na pedagóga ZŠ.

autor
•
Včera o 07:18
@anonym_d6bc3a

@anonym_autor mame kolegu fyzikara, informatika. Bol v korporate, robil IT. Prisiel po 50 a je spokojny. Teraz dalsia kolegyna po 50 z banky prisla.

@anonym_d6bc3a Ako sa oni "transformovali"?

autor
•
Včera o 07:24
@ivicatolic

@anonym_autor môže sa niečo také.opýtať vš vzdelaný človek? ,,,👀👀👀

@ivicatolic vysokoškolsky vzdelaný človek sa podľa teba nemá pýtať na skúsenosti iných? V súčasnom školstve sa nevyznajú ani tí, čo v ňom pracujú, tvoria ho, riadia ho, majú v systéme deti, alebo sú ich rodičmi.

ivicatolic
•
Včera o 07:30
@anonym_autor

@ivicatolic vysokoškolsky vzdelaný človek sa podľa teba nemá pýtať na skúsenosti iných? V súčasnom školstve sa nevyznajú ani tí, čo v ňom pracujú, tvoria ho, riadia ho, majú v systéme deti, alebo sú ich rodičmi.

@anonym_autor on sa pýta ako sa stať učiteľom - bez vzdelania, životné skúsenosti má on , ale sorry, bez vzdelania ?....a ja chcem byť kozmonaut, aebo poslanec...😭😆😭

autor
•
Včera o 07:37
@ivicatolic

@anonym_autor on sa pýta ako sa stať učiteľom - bez vzdelania, životné skúsenosti má on , ale sorry, bez vzdelania ?....a ja chcem byť kozmonaut, aebo poslanec...😭😆😭

@ivicatolic čo ti bráni byť kozmonautkou alebo poslankyňou? snaha?

anonym_d6bc3a
•
Včera o 08:26
@anonym_autor

@anonym_d6bc3a Ako sa oni "transformovali"?

@anonym_autor kolega mal vystudovane ucitelstvo a kolegyna ide na dps. A mame aj dalsiu ekonomku co si teraz dokoncuje dps a uci matiku, ta ma cez 40. Velmi si pochvaluje. Asi je to o nastaveni a ked mas k detom vztah a bavi ta to, tak vies rychlo prepnut.
Len si treba najst aprobaciu, ktorou vyplnis uvazok. Matikarov nemame, fyzika a informatika chyba tiez. Tam berieme aj bez ukonceneho dps a dufame, ze si to nerozmyslia a ostanu. Uz sme stahovali matikara z dochodku aspon na ciastocny a dalsia uz 5.rok na dochodku ciastocne uci. Len ked povedia dost, budeme potrebovat dalsich.