Pomôže znalosť angličtiny k lepšej práci?
Ahojte, robím momentálne v administratíve, mzdarku. Predtým som robila rôzne, vedúcu v predajni, sklad, administratívu. Mám 35 rokov, rodinu. Rozmýšľam nad nejakým jazykovym kurzom. Že by som sa fakt naučila angličtinu, maturovala som z nej, viem sa rukami nohami dohovoriť, ale nie je to taká angličtina na úrovni, čo by som mohla ponúknuť zamestnávateľovi. Myslíte, že by mi to pomohlo získať lepšiu prácu? Oplatí sa do toho pustiť? Či dnes už vie anj každý a ja by som dom nebola pre trh zaujímavá? A ak môžete poradiť, nejaké osvedčené kurzy, kde fakt sa človek naučí komunikovať. Ďakujem za jazdu radu..
@anonym_autor určite skúšaj. Ja mám tiež rodinu a dieťa ZŤP. Ešte len to je koniec sveta.
@anonym_83305b tak to ma mrzí 😥
určite ano. ked som si hladala prácu, tiež mi vela ponuk "uniklo" práve koli AJ.. Tiež robim mzdárku😀
@anonym_883829 a hľadala do si prácu mimo miezd? Či len lepšie platené v tomto obore?
italki.com lektori z celeho sveta. Nasa ucitelka mi dve deti naucila rozpravat anglicky este pred tym ako vedeli pisat. Ak budes chciet poslem ti nasu lektorku.
italki.com lektori z celeho sveta. Nasa ucitelka mi dve deti naucila rozpravat anglicky este pred tym ako vedeli pisat. Ak budes chciet poslem ti nasu lektorku.
@ljmmm wau a za ako dlho sa tak naučili? Koľko hodín do týždňa?
@ljmmm ahoj, môžeš mi poslať na tú tvoju lektorku kontakt, resp meno. Kukla som tu stránku. Môžeš mi prosím vysvetliť, ako to funguje?
Ja sa idem najbližší rok pripravovať na odbornú AJ - mám ju síce na úrovni C1, ale potrebujem sa doučiť odborné výrazy a terminológiu potrebné k mojej práci + ešte jednu skill v odbornej AJ a okrem toho sa chcem dostať vo francúzštine aspoň na úroveň B2. Pevne verím, že mi to otvorí dvere k medzinárodným spoluprácam v mojom odbore. Príp., že to zaváži pri výbere aj na SK trhu. AJ sa idem učiť ako samouk (som zároveň aj lektor AJ, aj keď už roky neučím, takže to nie je problém), FR sa idem učiť s lektorkou - spojíme jazykový mentoring s konverzačnými hodinami.
@anonym_autor
Ja som mala to šťastie, že si rodičia skoro uvedomili, že Slovensko nie je stred sveta, tak ma viedli k jazykom. To isté sme poskytli aj našim deťom. Nechodili na všetky možné a nemožné športové krúžky, keď na to nemali talent, ale obidvaja vyštudovali vysoké školy v angličtine. Sú mladší od teba a už dlho majú senior pozície vo Švajčiarsku v korporátoch.
Len škoda, že si sa zbadala až teraz, ale vždy lepšie teraz ako vôbec.
Good luck.
Ďakujem žienky. Ja celkom rozumiem, problém je hovoriť. Anj mi na škole šla a bola som tri mesiace v Anglicku pred sto rokmi. Viem, že mám ma to sa ju naučiť. Neviete poradiť nejakú jazykovú školu? Alebo cez koho ísť na kurz? Aby som fakt napredovala. Nepotrebujem nejsou odbornú anj, len sa proste plynule dohovorit
@anonym_autor skus appku preply. Vyberies si jazyk, lektora, cas studia aj frekvenciu. Lekcie stoja par eur. Na konverzaciu super
@anonym_autor skus appku preply. Vyberies si jazyk, lektora, cas studia aj frekvenciu. Lekcie stoja par eur. Na konverzaciu super
@mimachicha ďakujem, pozriem
zalezi od pozicie, a firmy, ci budes/nebudes jazyk pouzivat... urcite je to plus vediet jazyk. Vsak uz len pre ten pocit, ze ides na dovolenku a dohovoris sa :D
Na rozhovorenie su naj native speakeri a velakrat individuealne lekcie, pretoze napr ja som amla problem rozpravat po anglicky pred slovakmi, do teraz celkom mam s tym problem, cize ci viem ci nie.. necham to na tych extrovertnejsich ked nas je vela.. v zahranici problem nemam. V mladosti mi prave native speaker pomohol najviac, rovnako tak individualne hodiny kotre som mala po skole.
Je to ťažko povedať, dnes je to zrejme štandard. Ja ju stále moc neviem, ale deti som dala už od malička, aby vedeli a vedia už oveľa viac ako ja a ten menší má 8 rokov a plynulo rozpráva... Takže investícia nech sa aspoň oni majú lepšie.
Ja som angličtinu ani na škole nemala, ani som nikdy nežila v zahraničí. Avšak mojim cieľom bolo naučiť sa plynule po anglicky a zamestnať sa v medzinárodnej spoločnosti a používať angličtinu v práci denne. Celkom odvážne pre niekoho, kto nemal možnosť študovať tento jazyk ale podarilo sa. A to v dobe pred vyše 20 rokmi, kedy bol YT v plienkach, nejaké online platformy neexistovali, o AI sa nám iba snívalo. Tak som chodila jeden celý školský rok na intenzívny kurz angličtiny 2hod denne od pondelka do piatka, každý jeden deň po práci. Doma som sa z CD učila navyše, učila sa denne novú slovnú zásobu, sama som si naštudovala jednu úroveň a predbehla ju v kurze a končila som v júni na B2. Hneď som sa zamestnala v americkej spoločnosti a začala používať angličtinu denne. Oproti kolegom, ktorí absolvovali Erazmus, alebo žili roky v UK a US som mala samozrejme nevýhodu, ale neodradilo ma to. Odvtedy pracujem iba v medzinárodných spoločnostiach, angličtinu mám cca C1/C2, mám expertnú pozíciu v zahraničnej banke a teda ano, bez toho by som nebola tam kde som a nezarábala nadštandardne. O tom, že angličtinu potrebujem aj mimo pracovného života ani nehovorím. Celkovo úprimne nerozumiem, ako v dnešnom svete sa dá bez jej znalosti dobre žiť.
Ja poradím nasledovne - deep dive do jazyka, t.j. obklopiť sa maximálne počúvaním, čítaním, pozeraním. Dnes sú také možnosti, o akých sa nám ani nesnívalo. Do toho si zaplatiť 2-3x týždenne lektora (Preply, iTalki, etc.). Pozerať iba v angličtine s anglickými titulkami, čítať anglické knihy, počúvať podcasty a to všetko denne niekoľko hodín, nestačí 15min na to aby si vedela jazyk používať v bežnej konverzácii.
@anonym_autor anglictina je uz uplny zaklad pre mnohe pozicie. samozrejme ak chces dokladat tovar v supermarkete alebo pracovat v dedinskej Jednote, zaobides sa aj bez nej. ale celkovo je obrovske plus ju vediet. a vediet ju na peknej urovni,minimalne B2, idealne C1.
lebo povedat na pohovore, ze viem zaklady anglictiny, je pre zamestnávateľa asi take ako ked povies, ze vies citat a pisat... wow efekt to v nasich zemepisnych sirkach nevyvola, kedze to nie je uz nic vynimocne. vediet anglictinu na C1, to uz je ina rec.
ak mas moznost, investovala by som do toho cas aj peniaze.
ak chces klasicke ucebnice, tato seria je top:
https://www.martinus.sk/seria/english-for-everyone
je to komplet program (ucebnice + pracovne zosity) od uplneho zaciatku az po C1 + maju aj doplnkove knizky (obchodna anglictina, cvicenia na upevnenie gramatiky). je k nim i appka, kde je vyslovnost a listening cvicenia.
eventualne doplnit hodinami s native speakerom, minule tu dievcata odporucali nejaku stranku, kde si vies takto dohodnut online hodiny s lektormi z celeho sveta, ponukaju rozne ceny plus si zadas casy, kedy to vyhovuje tebe. zial, uz som zabudla nazov stranky, ak niekto vie, snad napise alebo skus pohladat.

@anonym_83305b tiež v práci máme mladú babu po škole, vie sa dohovoriť, nepotrebuje k tomu odborné výrazy, lebo rieši stále len to isté neodborne veci, čiže v pohode... A nepotrebuje vedieť žiadne iné veci, stačí jej ťa angličtina a zarobí viac ako ja. Preto nad tým rozmýšľam, je veľká škoda, že som v zahranici neostala dlhšie, veľmi to ľutujem. Teraz mám rodinu, to sa už nedá vycestovať, tak chcem skúsiť aspoň takto...
@anonym_autor určite skúšaj. Ja mám tiež rodinu a dieťa ZŤP. Ešte len to je koniec sveta.