Pomôže znalosť angličtiny k lepšej práci?
Ahojte, robím momentálne v administratíve, mzdarku. Predtým som robila rôzne, vedúcu v predajni, sklad, administratívu. Mám 35 rokov, rodinu. Rozmýšľam nad nejakým jazykovym kurzom. Že by som sa fakt naučila angličtinu, maturovala som z nej, viem sa rukami nohami dohovoriť, ale nie je to taká angličtina na úrovni, čo by som mohla ponúknuť zamestnávateľovi. Myslíte, že by mi to pomohlo získať lepšiu prácu? Oplatí sa do toho pustiť? Či dnes už vie anj každý a ja by som dom nebola pre trh zaujímavá? A ak môžete poradiť, nejaké osvedčené kurzy, kde fakt sa človek naučí komunikovať. Ďakujem za jazdu radu..
zial este stale nie je uplne prirodzene ze kazdy hovori nejakym cudzim jazykom, cize ano, oplati sa ju naucit. Kurz neporadim, bola som 5 a pol roka v UK po vyske. Aj vdaka tomu sa mi podarilo najst si lepsiu pracu. Mam k tomu ale aj VS vzdelanie. Len zial na skole nemozem povedat ze by mi jazyky isli, cize zahranicie fakt pomohlo. Kazdopadne nejaky fakt intenzivny kurz 1:1 by ti isto pomohol.
Samozrjeme že áno. Bola to jedna z hlavných podmienok
@anonym_autor Jasne, ze ano. Pokial by som ja nemala anglictinu a madarcinu, tak by som svoj aktualny job nemala.
Je množstvo pozícií, kde jednoducho nie je šanca bez úrovne minimálne B2, pretože sa angličtina či iný jazyk používa v dennej bežnej pracovnej komunikácii. Ak chceš mať možnosť získať takýto job, tak nie je otázka, či sa to oplatí. Je to v takýchto prípadoch štandard. A ako tu už odznelo, hoci dnešný stredoškolák má po konci SŠ za sebou už 10 rokov štúdia jazyka, tak stále to nie je štandard, že ľudia hovoria anglicky na vysokej úrovni.
Čo sa týka kurzu, ak máš záujem o bežný skupinový kurz z jazykovej školy, tak to bude štúdium na dlho. Ja odporúčam aktívne samoštúdium - aktívne znamená denne aspoň hodinu. K tomu one to one lektora, či už osobne alebo online. Počas štúdia pozerať TV v AJ, čítať knihy v AJ
@anonym_autor určite sa oplatí do toho pustiť a pomohlo by to si nájsť aj lepsiu, inú prácu.. a nie neplatí,že každí vie anglicky,lebo nevie každý 🙂
Ďakujem žienky. Ja celkom rozumiem, problém je hovoriť. Anj mi na škole šla a bola som tri mesiace v Anglicku pred sto rokmi. Viem, že mám ma to sa ju naučiť. Neviete poradiť nejakú jazykovú školu? Alebo cez koho ísť na kurz? Aby som fakt napredovala. Nepotrebujem nejsou odbornú anj, len sa proste plynule dohovorit
Je množstvo pozícií, kde jednoducho nie je šanca bez úrovne minimálne B2, pretože sa angličtina či iný jazyk používa v dennej bežnej pracovnej komunikácii. Ak chceš mať možnosť získať takýto job, tak nie je otázka, či sa to oplatí. Je to v takýchto prípadoch štandard. A ako tu už odznelo, hoci dnešný stredoškolák má po konci SŠ za sebou už 10 rokov štúdia jazyka, tak stále to nie je štandard, že ľudia hovoria anglicky na vysokej úrovni.
Čo sa týka kurzu, ak máš záujem o bežný skupinový kurz z jazykovej školy, tak to bude štúdium na dlho. Ja odporúčam aktívne samoštúdium - aktívne znamená denne aspoň hodinu. K tomu one to one lektora, či už osobne alebo online. Počas štúdia pozerať TV v AJ, čítať knihy v AJ
@melanta ďakujem, tiež rozmýšľam lektora skúsiť,nie skupiny, reso. Možno fakt mini skupinu.
určite áno. mám vš, moje rozprávanie nie je ani po rusky , ani po anglicky a preto som tak aj v živote dopadla.
Ďakujem žienky. Ja celkom rozumiem, problém je hovoriť. Anj mi na škole šla a bola som tri mesiace v Anglicku pred sto rokmi. Viem, že mám ma to sa ju naučiť. Neviete poradiť nejakú jazykovú školu? Alebo cez koho ísť na kurz? Aby som fakt napredovala. Nepotrebujem nejsou odbornú anj, len sa proste plynule dohovorit
@anonym_autor k odporúčaniu kurzu som sa vyjadrila vyššie. K pripomienke, že nepotrebuješ odbornú AJ, len sa dohovoriť. Omyl. Ak chceš prácu, kde sa denne komunikuje v AJ, nestačí dohovoriť sa. Potrebuješ komplexnú úroveň vrátane odbornej terminológie. Tak ako sa dnes bavíš v práci s niekým slovensky, aby si tak isto vedela baviť sa v AJ.
@anonym_autor určite sa oplatí do toho pustiť a pomohlo by to si nájsť aj lepsiu, inú prácu.. a nie neplatí,že každí vie anglicky,lebo nevie každý 🙂
@katulienocka999 to je pravda, ja som z anj mala vždy jednotky, pisanemu rozumiem, dovtipim sa o čo ide... Ale komunikovať, hneď reagovať je problém...
@anonym_autor k odporúčaniu kurzu som sa vyjadrila vyššie. K pripomienke, že nepotrebuješ odbornú AJ, len sa dohovoriť. Omyl. Ak chceš prácu, kde sa denne komunikuje v AJ, nestačí dohovoriť sa. Potrebuješ komplexnú úroveň vrátane odbornej terminológie. Tak ako sa dnes bavíš v práci s niekým slovensky, aby si tak isto vedela baviť sa v AJ.
@melanta áno, ale napr nemám vybratý odbor, kde by som chcela potom pracovať. Že na akú odbornú terminologiu sa zamerať?
@anonym_autor Ja som sice nikdy poriadneho lektora nemala, ale tiez som sa potrebovala hlavne dobre naucit hovorit, hovorila som ale na urovni B2 uz po strednej skole, mali sme skvelu ucitelku. No a nasledne ja osobne som sa ucila uz v praxi skrz mojej prvej prace na recepcii....a teda velmi mi pomahali serialy v anglictine 😁. Takze s kurzom, ci lektorom nepomozem, ale odporucam sledovat serialy, filmy v anj, idealne s titulkami na zaciatok, mne to extremne vela pomohlo.
určite áno. mám vš, moje rozprávanie nie je ani po rusky , ani po anglicky a preto som tak aj v živote dopadla.
@anonym_83305b tiež v práci máme mladú babu po škole, vie sa dohovoriť, nepotrebuje k tomu odborné výrazy, lebo rieši stále len to isté neodborne veci, čiže v pohode... A nepotrebuje vedieť žiadne iné veci, stačí jej ťa angličtina a zarobí viac ako ja. Preto nad tým rozmýšľam, je veľká škoda, že som v zahranici neostala dlhšie, veľmi to ľutujem. Teraz mám rodinu, to sa už nedá vycestovať, tak chcem skúsiť aspoň takto...
Oplatiť sa určite oplatí, už len pre seba, čo sa týka prace, veľa pozícii ju vyžaduje, ale iba to je malo, ponuka ju naozaj veľa ľudí, takže záleží čo si predstavuješ pod lepšou prácou a či vieš, čo by si chcela robiť
@anonym_autor Ja som sice nikdy poriadneho lektora nemala, ale tiez som sa potrebovala hlavne dobre naucit hovorit, hovorila som ale na urovni B2 uz po strednej skole, mali sme skvelu ucitelku. No a nasledne ja osobne som sa ucila uz v praxi skrz mojej prvej prace na recepcii....a teda velmi mi pomahali serialy v anglictine 😁. Takze s kurzom, ci lektorom nepomozem, ale odporucam sledovat serialy, filmy v anj, idealne s titulkami na zaciatok, mne to extremne vela pomohlo.
@oceanahory ďakujem. Skúsim. Myslíš, že to počúvanie pomôže aj na komunikáciu?
Oplatiť sa určite oplatí, už len pre seba, čo sa týka prace, veľa pozícii ju vyžaduje, ale iba to je malo, ponuka ju naozaj veľa ľudí, takže záleží čo si predstavuješ pod lepšou prácou a či vieš, čo by si chcela robiť
@anonym_2dafd0 tsk teraz mám extrémne stresujúcu robotu... Rada by som robila to čo kolegyňa, samozrejme v inej firme🙂 alebo časom by som videla, kde sa uberat
@oceanahory ďakujem. Skúsim. Myslíš, že to počúvanie pomôže aj na komunikáciu?
@anonym_autor Urcite, mne to riadne zlepsilo slovnu zasobu, naucilo ma to vela vyrazov a vedela som pohotovejsie reagovat.
Tak potom smelo do toho, podľa toho čo píšeš, tak potrebuješ lektora na konverzácie viac ako nejaký kurz v jazykovke a proste sa rozkecat, ku tomu pozerať seriály, počúvať podcasty, čítať… ale hlavne teda nájsť niekoho s kým budeš komunikovať, ja som sa aj sama so sebou rozprávala pri učení jazyka
Znalost anglictiny uz na pracovnom trhu nie je nieco viac ale skor taka zakladna poziadavka. Ak ju neovladas si velmi limitovana. Cize za mna pusti sa do toho, mozno by Ti stacili konverzacne kurzy, aby si zvladala taku standardnu komunikacnu uroven. Konkretnu terminologii vyzadujucu pre pracovnu poziciu potom uz navnimas rychlo.
Znalost anglictiny uz na pracovnom trhu nie je nieco viac ale skor taka zakladna poziadavka. Ak ju neovladas si velmi limitovana. Cize za mna pusti sa do toho, mozno by Ti stacili konverzacne kurzy, aby si zvladala taku standardnu komunikacnu uroven. Konkretnu terminologii vyzadujucu pre pracovnu poziciu potom uz navnimas rychlo.
@titla tiež si myslím, že bežný konverzáciu sa naučiť na začiatok s potom podľa toho, akým smerom sa chcem uberať. A nevieš odporučiť kurzy? Na nete je toho veľa...
@anonym_autor rozhodne sa do toho pusti, všetkými spôsobmi, počúvaním, čítaním, on-line kurzami, zameranými na konverzáciu. Rozhovoríš sa, neboj sa. A keď už dokážeš plynule komunikovať, ľahko sa doučíš odbornú terminológiu v prípade, že ju budeš na novom pracovisku potrebovať. Cudzí jazyk je dnes rozhodne potrebný, držím ti palce
@anonym_autor rozhodne sa do toho pusti, všetkými spôsobmi, počúvaním, čítaním, on-line kurzami, zameranými na konverzáciu. Rozhovoríš sa, neboj sa. A keď už dokážeš plynule komunikovať, ľahko sa doučíš odbornú terminológiu v prípade, že ju budeš na novom pracovisku potrebovať. Cudzí jazyk je dnes rozhodne potrebný, držím ti palce
@danica2711 ďakujem moc 💗
určite ano. ked som si hladala prácu, tiež mi vela ponuk "uniklo" práve koli AJ.. Tiež robim mzdárku😀
my máme kurzy angličtiny v práci - všetci sme min. B - chýba nám ale prax - kolegovia to riešia tým, že sa v práci bavia anglicky (teda ja nie, mňa to nebaví, ale poniektorí áno) - lektorka vraví že 15 minút denne je také minimum, aby si sa nakopla ...
Aspon pasivna anglictina u ludi pod 40-50r by mala byt dnes samozrejmost. Samozrejme, ze jazyk pomoze. Idealne vediet kombinaciu nemcina-anglictina, vtedy nebudes mat problem s pracou, je tu vela nemeckych firiem, ktore zaroven komunikuju so svetom po anglicky.
Aspon pasivna anglictina u ludi pod 40-50r by mala byt dnes samozrejmost. Samozrejme, ze jazyk pomoze. Idealne vediet kombinaciu nemcina-anglictina, vtedy nebudes mat problem s pracou, je tu vela nemeckych firiem, ktore zaroven komunikuju so svetom po anglicky.
@anonym_308e5b ale veď pasívnu mám, rozumiem veľa a aj sa dohovorim hatlaninou. Ale to nie je taká úroveň, aby som si ju napísala do zivotopisu
my máme kurzy angličtiny v práci - všetci sme min. B - chýba nám ale prax - kolegovia to riešia tým, že sa v práci bavia anglicky (teda ja nie, mňa to nebaví, ale poniektorí áno) - lektorka vraví že 15 minút denne je také minimum, aby si sa nakopla ...
@biba_18 vieš čo, ja som taká, že sa hanbím. Máme v práci jedného američana. Len keď to neviem, cítim sa ako blbec a radšej nehovorím nič. Preto by mi ten kurz myslím pomohol odhodiť zábrany a začať proste hsnba-nehanba
@anonym_autor tak skús pozrieť ITALKI - to je dosť populárna platforma na také aktívne učenie sa ... pred total cudzími by si sa nemusela hanbiť ..
@anonym_autor tak skús pozrieť ITALKI - to je dosť populárna platforma na také aktívne učenie sa ... pred total cudzími by si sa nemusela hanbiť ..
@biba_18 áno, to skôr sa uvoľním, keď by nás bolo viac na podobnej úrovni

pomohla. bez nej by som nikdy nezačala podnikať a ani neziskala zahranicnych klientov. Nemusiš mať c2, stači ti komunikativna anglictina. Aj zamestnavatelia sa hned na teba pozeraju inak ked vieš plynulo hovoriť v cudzom jazyku. Ja tiež rozmýšľam nad ďalším cudzím jazykom aby som mohla získať klientov aj v iných krajinách. A hlavne - ak ovládaš cudzí jazyk, nikde vo svete sa nestratíš a už nikdy nebudeš limitovaná prácou len na slovensku.
Určite to za to stojí ;)