icon

Ako riešiť otázky šéfa ohľadom návratu z PN?

cacianka
Dnes o 11:32

Zdravím. Od 15.12. som na PN po úraze na pracovisku. Mám silno narazenú pravú ruku, je to lepšie ale stále mám bolesti pri veľa druhoch pohybu a činnostiach. (Bohužiaľ aj pri hygiene a obliekaní, obúvaní). Užívam lieky a masť, mierne rozcvičujem.
Čakám na výsledky MR, s nimi kontrola u traumatológa a potom podľa potreby asi rehabilitácie.
Dnes ráno mi šéf poslal sms, že chce info, kedy môže rátať s mojím návratom. Jedna vec je že nemáme dobré vzťahy, lebo ma veľmi špecifický prístup a prejavy, myslím tým škaredé. Druhá vec, mám info, že zamestnávateľ nemá právo vyzvedať a riešiť či nejako atakovať zamestnancov.
Máte skúsenosť ako a či musím odpovedať? V podstate nemám problém napísať mu sms, v znení ako "neviem, netuším, až po kontrole a odporučení traumatológa ", ale nakoľko je to veľmi hrubá osoba, s neprimeraným až arogantný správaním, zvažujem aký postoj mám zaujať. Poradíte právne či ľudsky ?
(Mmch. pracujem aj na PC ale gro mojej práce je manipulácia so škatuľami, 5-10 kg, za 10r čo sa poznáme tak som bola PN iba 1x, kvôli chrípke cca 10 dni, čiže flakac a hypochonder nie som)

ivanztt
Dnes o 11:37

Nemoze sa vypytovat. Kvoli kludu napis odpoved ako hovoris, ze nevies momentalne povedat. Cakaju ta dalsie vysetrenia kde sa dozvies viac

anonym_0b52a8
Dnes o 11:37

On sa nepýta na tvoj zdravotný stav, ani na liečbu, ani na iné osobné veci. Pýta sa na bežnú vec, pre neho dôležitú, kedy s tebou môže rátať. Keďže si na PN pomaly už dva mesiace a ruku si nemala zlomenú. Inak ja som so zlomenou pravou rukou chodila normálne do práce a fungovala, ale ja mám office prácu. Každopádne, je normálne, že sa pýta, ako to s tebou vyzerá. A normálne mu odpovedz, že nevieš, čakáš na MR, potom kontrolu a ďalšie kroky.

michaela329
Dnes o 11:42

@cacianka na mňa tak tlačila bývalá šéfka, že ona po podobnej operácii ako ja, bola po týždni b práci (prd, bola PN pol roka - kolegyňa ju natrela), ja som jej však povedala, že o ukončení PN rozhodne môj Dr. podľa môjho stavu a na kontrolu idem o dva týždne - nerozumiem tomu, nie som predsa Dr. 🤷

januska12323
Dnes o 11:48

Napíš len všeobecne, dátum ukončenia ti nepovedali a po ďalšej kontrole v dátum XY napíšeš ako to vyzerá.

cacianka
autor
Dnes o 11:50
@anonym_0b52a8

On sa nepýta na tvoj zdravotný stav, ani na liečbu, ani na iné osobné veci. Pýta sa na bežnú vec, pre neho dôležitú, kedy s tebou môže rátať. Keďže si na PN pomaly už dva mesiace a ruku si nemala zlomenú. Inak ja som so zlomenou pravou rukou chodila normálne do práce a fungovala, ale ja mám office prácu. Každopádne, je normálne, že sa pýta, ako to s tebou vyzerá. A normálne mu odpovedz, že nevieš, čakáš na MR, potom kontrolu a ďalšie kroky.

@anonym_0b52a8 som praváčka, narazila som si hnusne pravú ruku, rameno a ramenné kĺb a už vidím ako by som makala v sklade. Výpomoc mi nedá ani na 2h za týždeň, keď potrebujem vyložiť vyššie ťažšie veci... Prepáč, ale neverím že si v kľude a ľavou zadnou makala ako fretka, pod šéfom čo neuzná ani sadru na ruke.

anonym_15f4d2
Dnes o 11:58

Vypytovať na diagnózu, vyšetrenia a výsledky sa nemôže. Ale priebežne sa opýtať ako to vyzerá s tvojim stavom v súvislosti s tvojim návratom, napr aby dokázal zabezpečiť chod pracoviska môže. Potrebuje dopredu vedieť ci sa vrátiš budúci týždeň alebo o 3 mesiace a on musí zháňať posilu a možno aj rušiť ľuďom plánované dovolenky atď. Okrem toho, keďže máš pracovný úraz, nemôže to súvisieť aj s tým? Sused mal pracovný úraz a nadriadený sa dosť zaujímal o jeho stav, dĺžku a náročnosť liečby, dĺžku rekonvalescencie a podobne, keďže za pracovný úraz nebol zodpovedný môj sused ale zle podmienky na pracovisku a báli sa kontrol a postihov kvôli tomuto úrazu na nezanezpečenom pracovisku..
Momentálne som aj ja dlhodobo pn, tiež som nevedela ako dlho presne budem, ale rovno som povedala ,,za 4 týždne mám kontrolu a podľa výsledku ale skôr si myslím, že neprídem." Podľa mňa toto je ok

anonym_0b52a8
Dnes o 11:59
@cacianka

@anonym_0b52a8 som praváčka, narazila som si hnusne pravú ruku, rameno a ramenné kĺb a už vidím ako by som makala v sklade. Výpomoc mi nedá ani na 2h za týždeň, keď potrebujem vyložiť vyššie ťažšie veci... Prepáč, ale neverím že si v kľude a ľavou zadnou makala ako fretka, pod šéfom čo neuzná ani sadru na ruke.

@cacianka ráno sa mi to stalo pred prácou. Odviezla ma kolegyňa do nemocnice, keď mi zasádrovali ruku, zobrala som si taxi späť do práce. Tam som si riadne sadla a písala som na PC, telefonovala som a pracovala som. Normálne som šoférovala auto, obliekala som sa, sprchovala som sa, robila som domáce práce, varila, umývala riad, dokonca som chodila na meetingy, na porady apd. Na sadru som si vyrobila návleky, podľa toho aký outfit som mala, k dispozícii som mala viaceré farby. Reálne som rehabilitovala už počas sadry na ruke, aby mi neochabli svaly. Ked mi dali sadru dole z ruky, chodila som po pracovnej dobe na súkromné fyzio na cvičenie s rukou. A to som každý týždeň vždy v piatok chodila na traumačku, kde mi robili RTG.

A späť k téme. Neopýta sa na zdravotný stav, ale predpokladaný návrat.
Snáď vieš povedať, či o mesiac alebo o dva.... keď nevieš, povieš, že nevieš, že dáš vedieť o 2t apd.

krasneleto
Dnes o 12:02

@cacianka normalne by som mu napisala, ze nevies a nevies povedat ani orientacne... ked teda nevies...

nyusika
Dnes o 13:17
@cacianka

@cacianka zopakujem, asi si si zle precitala reakciu.

sef sa ta nepyta na ziadne osobne veci - informativne sa zaujima, ci vies nejak upresnit, ako dlho bude trvat tvoja PN, aby sa vedel zariadit a vedel zadelit pracu ostatnym

on si nezistuje informacie o tvojom zdravotnom stave.

uprimne - mne je tiez divne, ze niekto s bezne narazenou rukou nevie fungovat - snad ta po uraze poslali na rontgen a vedia, ci je to zlomene, alebo nie
ale to je uplne jedno - si PN a sefa zaujima jedine to, ci vies, ako dlho budes chybat.

ked nevies - odpises, ze zialm, nevies mu poskytnut takuto informaciu, musis este absolvovat nejake odborna vysetrenia a na zaklade nich to snad budes vediet upresnit