icon

Ako zvládať stres z novej práce?

Dnes o 14:11

Ahojte,
nastupila som pred mesiacom do novej roboty. Vela veci, ze pre mna novych, postupne sa ich ucim. Sef vsak chce, aby som hned vsetko ovladala tip top. Ja ked nieco neviem, tak sa pytam, samozrejme. Vidim, ze je z toho nervozny. Idem do prace cela nervozna, s tym , aku bude mat on naladu. Dalsia vec je ta, ze ocakava odomna, aby som vo svojom volnom case sama ucila. Myslim si, ze ked mam volno , je na mne ako vyuzijem cas, navyse on mi ho nepreplati. Povedal, ze on ma kontrolovat nechce, a mu to zbytocne zerie cas. Vykaslali by ste sa na to, alebo by ste sa skusili porozpravat.

hederamonstera
Dnes o 14:13

Skusila by som sa vzdelavat ;)

autor
Dnes o 14:16
@hederamonstera

Skusila by som sa vzdelavat ;)

@hederamonstera to neznie zle, ale zas az na ukor svojich konickov ? Viackrat sa stalo, ze mi napisal email o 9 tej vecer ci danu vec neviem spravit este dnes.

vikusjk
Dnes o 14:23

@anonym_autor Asi zalezi, ako velmi si danu pracu chces udrzat a pripadne kolko je inych ponuk na trhu, ako sa rychlo sa budes vediet zamestnat inde, pripadne aj ako velmi to zamestnanie potrebujes atd. Je to velmi individualne.
Ja ked som nastupila do novej prace, kde som sa potrebovala zaucit, nikdy som nepozerala na nadcasy alebo na to, ci ich mam preplatene. Spravila som maximum pre to, aby som co najskor bola plnohodnotny clen teamu a prinasala firme nejaku pridanu hodnotu - v mojom ponimani proste aby som si svoj plat zasluzila. Ale nie kazdy to ma tak. Napriklad u mna v skusobnej dobe ucit sa doma vo svojom volnom case je uplne prirodzene, ako sa zda tak ty to vidis inak. Preto zalezi naozaj na tom, co ty konkretne chces a co ocakavas, taktiez komunikacia s tvojim sefom je na tebe, mozes si nastavit pravidla a povedat mu, ze to a to nie, druha vec je, ci to prejde, alebo neprejde u neho... on sa tiez moze rozhodnut vymenit ta, lebo jeho predstava bude ina. Ak si tam kratko, daj tomu este sancu, ujasni si, co chces a co potrebujes a skus ist podla toho a uvidis, ako sa to bude dalej vyvijat

anonym_b06dcb
Dnes o 14:27

Zjavne podla popisu si precenila svoje schopnosti na danu poziciu. Kebyze zamestnanec ma vkuse otravuje a este ma reci, ze sa nechce dovzdelat tak by nevydrzal pri mne dlho.
Si v praci nato aby si si odviedla svoju pracu sama a nie s pomocou. Ako moze sa raz za cas nieco vyskytnut s cim treba poradit ale urcite nie pravidelne alebo tak aby to druhych ludi otravovalo.

autor
Dnes o 14:28
@vikusjk

@anonym_autor Asi zalezi, ako velmi si danu pracu chces udrzat a pripadne kolko je inych ponuk na trhu, ako sa rychlo sa budes vediet zamestnat inde, pripadne aj ako velmi to zamestnanie potrebujes atd. Je to velmi individualne.
Ja ked som nastupila do novej prace, kde som sa potrebovala zaucit, nikdy som nepozerala na nadcasy alebo na to, ci ich mam preplatene. Spravila som maximum pre to, aby som co najskor bola plnohodnotny clen teamu a prinasala firme nejaku pridanu hodnotu - v mojom ponimani proste aby som si svoj plat zasluzila. Ale nie kazdy to ma tak. Napriklad u mna v skusobnej dobe ucit sa doma vo svojom volnom case je uplne prirodzene, ako sa zda tak ty to vidis inak. Preto zalezi naozaj na tom, co ty konkretne chces a co ocakavas, taktiez komunikacia s tvojim sefom je na tebe, mozes si nastavit pravidla a povedat mu, ze to a to nie, druha vec je, ci to prejde, alebo neprejde u neho... on sa tiez moze rozhodnut vymenit ta, lebo jeho predstava bude ina. Ak si tam kratko, daj tomu este sancu, ujasni si, co chces a co potrebujes a skus ist podla toho a uvidis, ako sa to bude dalej vyvijat

@vikusjk tuto pracu som potrebovala, lebo predosla firma koncila. Cize z financnych dovodov.

motylik2559
Dnes o 14:31
@anonym_autor

@hederamonstera to neznie zle, ale zas az na ukor svojich konickov ? Viackrat sa stalo, ze mi napisal email o 9 tej vecer ci danu vec neviem spravit este dnes.

@anonym_autor Ahoj a mala by si moznost aj inej prace keby si odisla? Lenze zas mat takehoto nervneho sefa, a to si tam len mesiac a ucis sa, no neviem...mne osobne by to za to nestalo, lebo bohvie co by sa z neho vyklulo do buducna, uz ked teraz ti pise o 9 vecer, kedy je ozaj sukromny cas. Toto sa mi z jeho strany moc nepozdava. Aby si z teba nespravil poskoka, ktoreho bude nicit este aj ked budes raz mat dovolenku. Kazdy ma pravo a narok na svoj osobny zivot,a to by mal kazdy sef akceptovat a hlavne to nevyuzivat. A nielen osobny zivot, ale aj regeneraciu. A o 9 vecer by som mu nezdvihla ani tel popravde😂 Musis si zvazit pre a proti tvojej prace a toho kebyze odides a podla toho sa rozhodnut. Tu budes mat asi 2 skupiny odpovedi, tie ktore by nemali problem zdvihnut mobil v hocijakom case a spravit co chce sef a tie co by to nezdvihli (tam patrim aj ja)🤷‍♀️😄

hederamonstera
@anonym_autor

@anonym_autor ja hovorim o dovzdelavani, nie o robote o 9 vecer

anonym_b55897

@anonym_autor nie, nestojí mi za môj stres žiadna práca,vlastne ani človek. Nech si hľadá iného. Mám skoro 50 a takýto stres o 9 večer, že mám robiť veci, ani keby bol môj šéf priamo Putin, či Fico, by som o 9 večer nehla prstom, chcem kľudový režim a vyspať sa aby som sa ráno zobudila vyspatá a bola zdravá a šťastná a nie takéhoto neschopného vedúceho riešiť. Zdravie máš len jedno. Ešte povedz, že mas v hrubom 1200 až 1500 a sme doma. 🤣🤣🤣

motylik2559
Dnes o 14:34
@anonym_b06dcb

Zjavne podla popisu si precenila svoje schopnosti na danu poziciu. Kebyze zamestnanec ma vkuse otravuje a este ma reci, ze sa nechce dovzdelat tak by nevydrzal pri mne dlho.
Si v praci nato aby si si odviedla svoju pracu sama a nie s pomocou. Ako moze sa raz za cas nieco vyskytnut s cim treba poradit ale urcite nie pravidelne alebo tak aby to druhych ludi otravovalo.

@anonym_b06dcb A ty vies co si prave napisala? Ona je v tej praci 1 mesiac! A je normalne,ze pocas skusobnej zaucacej doby moze mat tych otazok viac, preboha! Nikto uceny nepadol z neba! A lepsie ze sa pyta, ako keby len pasivne sedela a na vsetko prikyvovala, ze vie a vedela by pritom hovno. Nech sa pyta, kym sa uci. Sef jej mal dat cloveka, ktory by ju zaucal, nejakeho mentora. Asi si zabudla ako si kedysi zacinala ty, vsak? Pochybujem,ze si bola 100%-ná🤷‍♀️🤦‍♀️

autor
Dnes o 14:34
@anonym_b06dcb

@anonym_b06dcb ja ho neotravujem vkuse. Len mne nepride ok, ak mam pracovnu dobu od pondelka do piatku a veci na email chodia vecer a cez vikend detto. On svojou pracou zije. Mal dovolenku, zadelil pracu vsetko sa stihlo pekne, ale jemu bolo malo, a ze nevie oddychovat, tak pridelil dalsie. Email mam zahlteny uz rano od 6:30. Som len na polovicnom uvazku.

anonym_b06dcb
Dnes o 14:37
@motylik2559

@anonym_b06dcb A ty vies co si prave napisala? Ona je v tej praci 1 mesiac! A je normalne,ze pocas skusobnej zaucacej doby moze mat tych otazok viac, preboha! Nikto uceny nepadol z neba! A lepsie ze sa pyta, ako keby len pasivne sedela a na vsetko prikyvovala, ze vie a vedela by pritom hovno. Nech sa pyta, kym sa uci. Sef jej mal dat cloveka, ktory by ju zaucal, nejakeho mentora. Asi si zabudla ako si kedysi zacinala ty, vsak? Pochybujem,ze si bola 100%-ná🤷‍♀️🤦‍♀️

@motylik2559 kde pisem, ze ma byt 100%? A nie neboj sa, nemam problem s pamatou pamatam si svoje zaciatky a nikoho som nepotrebovala otravovat, co som nevedela v prvom rade som sa snazila dovzdelat a vyriesit sama. Navyse hlasila som sa na pozicie na ktore mam a viem vykonat napln prace samostatne.

motylik2559
Dnes o 14:42
@anonym_b06dcb

@motylik2559 kde pisem, ze ma byt 100%? A nie neboj sa, nemam problem s pamatou pamatam si svoje zaciatky a nikoho som nepotrebovala otravovat, co som nevedela v prvom rade som sa snazila dovzdelat a vyriesit sama. Navyse hlasila som sa na pozicie na ktore mam a viem vykonat napln prace samostatne.

@anonym_b06dcb No tak si asi pani dokonala...Chvalabohu za to, ze u nas to funguje normalne a zaucame novych s tym,ze si robia poznamky a pytat sa mozu cokolvek🙏 Mat niekoho takeho mudrlatskeho ako ty by vela ludi neznieslo, prepac🤷‍♀️ A to,ze sa prihlasila na nejaku poziciu a oni ju vzali asi neprecenila schopnosti, kedze je tam a zrejme na zaklade znalosti ju vzali a nie za to,ze sa milo usmiala🤷‍♀️🤦‍♀️ No nic, asi len tolko, maj pochopenie aj pre inych a neporovnavaj so sebou, nie kazdy je premotivovane nastaveny, co je tiez niekedy na skodu🤷‍♀️🙂

anonym_b06dcb
Dnes o 14:44
@motylik2559

@anonym_b06dcb No tak si asi pani dokonala...Chvalabohu za to, ze u nas to funguje normalne a zaucame novych s tym,ze si robia poznamky a pytat sa mozu cokolvek🙏 Mat niekoho takeho mudrlatskeho ako ty by vela ludi neznieslo, prepac🤷‍♀️ A to,ze sa prihlasila na nejaku poziciu a oni ju vzali asi neprecenila schopnosti, kedze je tam a zrejme na zaklade znalosti ju vzali a nie za to,ze sa milo usmiala🤷‍♀️🤦‍♀️ No nic, asi len tolko, maj pochopenie aj pre inych a neporovnavaj so sebou, nie kazdy je premotivovane nastaveny, co je tiez niekedy na skodu🤷‍♀️🙂

@motylik2559 viac emojis sa nedalo dat vsak? Prepac, ale ten text s nimi sa ani neda normalne citat

mandzula
Dnes o 14:45

Nie kazdy sef je taky blbec, aby mu vadilo, ze sa clovek po mesiaci na nieco pyta a uz vobec nie taky, ze pise vecer a cez vikend. Niektore ti tu budu tvrdit, ze od prveho dna boli dokonale a aj to, ze mas riesit pracu vo svojom volnom case. Kasli na ne. Akurat mi konci skusobna doba a rozsah prace je taky, ze som ho neobsiahla este ani zdaleka, no mam obrovske stastie na sefku, ktora to chape a nie je pre nu dolezite, ci po troch mesiacoch viem vsetko, ale fakt, ze mam potencial a snahu ucit sa.

motylik2559
Dnes o 14:47
@anonym_b06dcb

@motylik2559 viac emojis sa nedalo dat vsak? Prepac, ale ten text s nimi sa ani neda normalne citat

@anonym_b06dcb Na to,ze si taka ucenliva a mas problem precitat text s viacerymi emoji je zvlastne🙂 A nie, nedalo sa menej. Mne nebudes urcovat. Mozno to mas vo zvyku pri svojich ludoch, tam ked ti to beru prosim🤷‍♀️😄

anonym_b06dcb
Dnes o 14:48
@motylik2559

@anonym_b06dcb Na to,ze si taka ucenliva a mas problem precitat text s viacerymi emoji je zvlastne🙂 A nie, nedalo sa menej. Mne nebudes urcovat. Mozno to mas vo zvyku pri svojich ludoch, tam ked ti to beru prosim🤷‍♀️😄

@motylik2559 narozdiel od prace za toto nie som platena a nepotrebujem k zivotu. A kde ti urcujem kolko mas pouzivat? Napisala som ti slovo "Prepac...". Takze nadych-vydych a klud.

motylik2559
Dnes o 14:49
@anonym_b06dcb

@motylik2559 narozdiel od prace za toto nie som platena a nepotrebujem k zivotu. A kde ti urcujem kolko mas pouzivat? Napisala som ti slovo "Prepac...". Takze nadych-vydych a klud.

@anonym_b06dcb Praveze ja som kludna az moc😂 Skor mam z teba pocit, ze si nervozna,ked este aj emoji riesis🤷‍♀️😂

anonym_b06dcb
Dnes o 14:51
@motylik2559

@anonym_b06dcb Praveze ja som kludna az moc😂 Skor mam z teba pocit, ze si nervozna,ked este aj emoji riesis🤷‍♀️😂

@motylik2559 wau nebudes ty vestica? Ze, tak na dialku vies v akom psychickom rozpolozeni som? No, ze napis mi este nieco o mne co neviem. A ja som len napisala, ze sa to neda citat mam diagnostikovanu dyslexiu takze ma dost v tom texte rusia a nebudem nasilu vo svojom volnom case nieco citat, co mi robi problem. To je cele.

motylik2559
Dnes o 14:59
@anonym_b06dcb

@motylik2559 wau nebudes ty vestica? Ze, tak na dialku vies v akom psychickom rozpolozeni som? No, ze napis mi este nieco o mne co neviem. A ja som len napisala, ze sa to neda citat mam diagnostikovanu dyslexiu takze ma dost v tom texte rusia a nebudem nasilu vo svojom volnom case nieco citat, co mi robi problem. To je cele.

@anonym_b06dcb No ved nemusis...A chvalabohu nie som vestica, to by teda bolo, aby som o kazdom vedela vsetko, zivot by nebol potom zaujimavy (tu by som ti dala smajlika, ale vzhladom na to,co si prave napisala uz mam pochopenie). Vidis a keby som bola taka vestica na co sa dotazujes, tak by som asi vedela,ze mas dys a brala by som ohlad hned. Nie som taka nestvuuura ako sa moze zdat. No nic, suma summarum len tolko, skus do buducna neporovnavat so sebou. Kazdy ma rychlost ucenia inu, nevies aku agendu ma autorka na starost a konieckoncov prevazne to funguje tak,ze urcia niekoho, kto cloveka zauci. Tiez som ani nie tak davno zaucala novu kolegynku a popri tom robila aj svoju pracu, no zaroven ked mala otazky akekolvek som nemala problem odpovedat, ci tam bola 1 alebo aj 3 mesiac...a takto aspon zatial, kde som bola to funguje a tak isto mi to popisala kamoska co isla do novej prace, ze ju tam kolega zaucal a este sa aj spolu zasmiali. Medziludske vztahy spravia vela, aj na pracovisku. Tak pekny den este

anonym_6c2b02
Dnes o 15:12

Takto, je rozdiel pracovat mimo pracovneho casu a byt neustale k dispozicii, a je rozdiel sa vo volnom case ucit. K tomu prvemu ta nikto nenuti a tam by som hned od zaciatku nastavila hranice, ze toto teda nie. Ale co sa tyka ucenia, otazka je aj to, co sa ho stale pytas. Lebo ak su to stale nove veci, tak ok, beriem. Ale ak sa stale dookola pytas na to iste, tak je naozaj na zamyslenie, ci by si sa aspon pocas skusobnej nemohla prekonať a naozaj sa tomu povenovat, tym duplom, ak tu pracu potrebujes. Lebo z pozicie osoby, ktora nie raz zaucala inych a videla, ako sa to od niektorych doslova odráža, viem pochopit aj sefa. Ked som poprosila novu kolegynu, aby si aj doma aspon trochu prelistovala manual, ktory som jej osobne vytvorila, a ona mi povedala, ze to doma robit nebude, tak som ju tiez nepochvalila. Cize pravda bude niekde uprostred a je na tebe, ci su ti tvoje zaujmy prednejsie ako udrzanie si prace.

autor
Dnes o 15:20
@anonym_6c2b02

Takto, je rozdiel pracovat mimo pracovneho casu a byt neustale k dispozicii, a je rozdiel sa vo volnom case ucit. K tomu prvemu ta nikto nenuti a tam by som hned od zaciatku nastavila hranice, ze toto teda nie. Ale co sa tyka ucenia, otazka je aj to, co sa ho stale pytas. Lebo ak su to stale nove veci, tak ok, beriem. Ale ak sa stale dookola pytas na to iste, tak je naozaj na zamyslenie, ci by si sa aspon pocas skusobnej nemohla prekonať a naozaj sa tomu povenovat, tym duplom, ak tu pracu potrebujes. Lebo z pozicie osoby, ktora nie raz zaucala inych a videla, ako sa to od niektorych doslova odráža, viem pochopit aj sefa. Ked som poprosila novu kolegynu, aby si aj doma aspon trochu prelistovala manual, ktory som jej osobne vytvorila, a ona mi povedala, ze to doma robit nebude, tak som ju tiez nepochvalila. Cize pravda bude niekde uprostred a je na tebe, ci su ti tvoje zaujmy prednejsie ako udrzanie si prace.

@anonym_6c2b02 kazdy druhy den je nejaka nova vec, s ktorou som sa este nestretla a preto sa pytam a som zvedava, aby som vedela dalsie veci. Zapisujem si veci, robim poznamky. On vie vsetko z hlavy, ja nie, neda sa vediet po mesiaci vsetko.

anonym_b55897
Dnes o 16:11
@anonym_6c2b02

@anonym_6c2b02 manuál si ma listovať v práci, na to je pracovný čas, po pracovnej dobe má kolegyňa oddychovať. Nemá sa za to karhať, ani chváliť.

marca12
Dnes o 16:18
@anonym_autor

@anonym_autor Kazde vzdelavanie je na ukor volneho casu. My sa tiez v praci musime dovdelat doma. V praci na to nie je cas. Samozrejme pracovne ulohy by som neriesila mimo pracovneho casu, pokial to nie je nevyhnutne.