Ako zvládať toxické osoby v práci?
Aj vy mate kolegu, ktory keby z pracoviska odisiel, tak by si vydychla polovica firmy a cele oddelenie v ktorom pracuje? Sa zamyslam nad tym ako jedna osoba moze otravit zivot tolkym ludom. A este mam pocit, ze ho to uspokojuje.
@janinah Ono sa to len tento. A ma prakticky "monopol" na iste temy. A zneuziva to. Ale stale nechapem co z toho ma.
@anonym_autor takého/takú, čo má monopol, ako vravíš, vo vedomostiach, poznám. Je vo firme najdlhšie, naozaj všetko vie a nikto ho neprekročí vedomostne. A už tobôž nie niekto, kto by prišiel zvonka. A pekne to zneužíva, zametá s ľuďmi, správanie ako zo štvrtej cenovej, proste ľudský odpad. Kopa ľudí ho neznáša, ale tí aspoň s ňím nemusia byť. Je to moja šéfka, takže ja sa tejto osobe nevyhnem, žiaľ (ani na meno jej nemôžem príst, hovorím o nej neutrálne ako o osobe). Tá trúba netuší, že kvôli nej si celé oddelenie hľadá novú prácu. A to bude táto osoba prekvapená, keď začnú ľudia z oddelenia odchádzať, predpokladám, že nebude dlho trvať, pokiaľ si prví z kolegov nájdu inú prácu. No tiež sa pýtam, čo zlé som komu urobila, že musím s touto osobou tráviť každý deň 8 hodín v práci. Niekoho tak odborného som za celý život nestretla.
@anonym_autor takého/takú, čo má monopol, ako vravíš, vo vedomostiach, poznám. Je vo firme najdlhšie, naozaj všetko vie a nikto ho neprekročí vedomostne. A už tobôž nie niekto, kto by prišiel zvonka. A pekne to zneužíva, zametá s ľuďmi, správanie ako zo štvrtej cenovej, proste ľudský odpad. Kopa ľudí ho neznáša, ale tí aspoň s ňím nemusia byť. Je to moja šéfka, takže ja sa tejto osobe nevyhnem, žiaľ (ani na meno jej nemôžem príst, hovorím o nej neutrálne ako o osobe). Tá trúba netuší, že kvôli nej si celé oddelenie hľadá novú prácu. A to bude táto osoba prekvapená, keď začnú ľudia z oddelenia odchádzať, predpokladám, že nebude dlho trvať, pokiaľ si prví z kolegov nájdu inú prácu. No tiež sa pýtam, čo zlé som komu urobila, že musím s touto osobou tráviť každý deň 8 hodín v práci. Niekoho tak odborného som za celý život nestretla.
@anonym_fff625 Ak mas takuto nadriadenu, tak to je zahul. To je fakt utrpenie. Ja ked smrada "prinutim" mi nejak aspon ciastocne zdielat zopar info, tak sa mozem s velkou nadejou osamostatnit. Ked sef takto drzi podriadenych za ...ehm. to je peklo.
Dik za zdielanie.
@anonym_fff625 Ak mas takuto nadriadenu, tak to je zahul. To je fakt utrpenie. Ja ked smrada "prinutim" mi nejak aspon ciastocne zdielat zopar info, tak sa mozem s velkou nadejou osamostatnit. Ked sef takto drzi podriadenych za ...ehm. to je peklo.
Dik za zdielanie.
Tato diskusia potvrdzuje, ze sa tento problem pomerne casto vyskytuje.🤦...ja som to tiez pred nejakym casom riesila. Bola som v toxickej kancelarii, kde jedna zmanipulovala proti mne druhu a uz to islo....Vydrzala som to cez dva roky 8 hodin tam fungovat .... Potom som dala vypoved. Nasla som si inu pracu. Nehovorim, ze teraz to je idealne, ale urcite o 80% lepsie.... A teda nemam uzkosti kazde rano, ze tam musim zase ist. Vela som citala o narcistickej/manipulativnej povahe....Oni su ako z ucebnice....a bohuzial, nad nimi clovek nevyhra, znicia ho. Nebola som prva kolegyna, ktora z tej kancelarie zutekala 🤷 je mi luto, ze som zanechala Tu pracu (mala som ju rada), ale zacala som inde.....za ten klud mi to stoji.
Kamoska zazila jednu, co ako manipulatorka rozkladala cele oddelenia. Sirila reci, stavala ludi proti sebe, vytvarala skupinky vsetci proti jednemu, v podstate podporovala sikanu cez ohovaranie.
Pricom vzdy vystupovala ako ta, co “nemoze s tymi recami nesuhlasit, ale nemalo by sa to robit a mali by sme sa navzajom chapat, bla-bla-bla”. Takze akoze nestranna, no skryto suhlasiaca podporovatelka.
Robila to velmi jednoducho. Chovala sa milo, priatelsky, otvorene, zdielala o sebe smutne nespravodlive veci z jej zivota, cim vytvorila pocit, ze je velmi otvorena a uprimna povaha a ludia sa jej zdoverili so svojimi tajomstvami (ktore by nikomu nepovedali), ani nevedeli ako z nich vybehli.
S kazdym si vytvarala pocit, ze to ostane medzi nimi, ich tajomstvom.
Nasledne potom info sikovne pouzivala pred ostatnymi, aby vytvarala atmosferu neistoty, ked ludom naznacovala, ze vie, ze sa o nich vraj siria reci a ostatni si o nich myslia to a to, ale ona je na ich strane a vie, ze to nie je pravda a suciti s nimi, ze je to nefer.
Nikdy nic konkretne, nemenovala nikoho konkretne (na to si dala pozor), len im vsugerovala ten pocit, ze su neustale ostatnymi ostro sledovani, vysmievani a za chrtom sudeni.
Potom boli ludia nervozni, ostraziti pred ostatnymi, neisti. Zacala panovat nedovera, ludia sa skupinkovali proti sebe, uz nepokryte sa ohivarali. Lebo z nejasnych reci tej baby typu “hovori sa po firme o tebe” sa kazdy snazil najst pravdepodobneho povodcu tych reci. Takze ked si myslel, ze to musel byt ten a ten, tak uz ho nepokryte zhadzoval a ohovaral pred ostatnymi.
Co samozrejme spustilo domino efekt, ked sa to dostalo k tomu ohovaranemu.
Zasla az tak daleko, ze zacala rozkladat aj rodinne vztahy, ked spustila kampan reci o tom, co kto s kym na pracovicku vraj tajne ma (uz sa asi nudila).
A takto si ich vsetkych rozdelila a panovala im. Vznikla z nej ikona, lebo mali pocit, ze len jej sa da naozaj doverovat. Iba ona je skutocne ferova. Ze kto sa kamosi s nou, je niekto a chraneny pred recami, patri k lepsej elite, lebo ma priatelstvo a doveru najferovejsej baby pod slnkom. A zvysok su uboziaci. A ak ti druhi poukazali na jej triky a zakernist za oponou, tak boli sami zakerni zavistlivci.
Nastastie zmercila lepsie miesto, tak odisla sama.
Prekvapivo po jej odchode sa postupne po par mesiacoch atmosfera zase vyjasnila a bol klud.
@moonlight1210 presne viem o com hovoris taku bezcharakternu falošnu špinu som zažila.

Ono tyto ludia su taki tichucki, pomalucki a ked sa im dostane priama otazka tak neodpovedia (alebo len zahmlievaju) a ked sa ta otazka zopakuje, tak zacinaju byt agresivni, lebo nechce skratka s nikym zdielat informacie a este maju tendencie z tych ktori sa pytaju spravit debila...ja fakt uz stracam nervy, ale to by som bola tretia ktora prakticky kvoli nemu odchadza....smrad jeden.