Ako zvládnuť novú kolegyňu, ktorá si nevie rady?
Dobrý deň, do nášho tímu prisla nová kolegyňa. Bola dosadena, je známa vyššie postaveho pracovníka vo firme. Je milá, ale strašne si sedí na dráte. Fakt nechcem byť zlá, snažím sa jej pomôcť, ale neustále ma to vyčerpáva. Bola zaucena, ma velky časový priestor si zistit veci aj sama, ale stale stale sa pýta. Často krát aj tie isté veci, kde som uz otázku zodpovedala. Človek by cakal, ze si veci trosku nastuduje a prejde, vela suvislosti jej uteka. Mam svoju agendu a nemôžem byť stale pri nej. Je mi jasné, keby nemala dane meno, tak vo firme v skúšobnej dobe je prepustena, lebo svoju prácu nezvláda, vidieť, že nema na to bunky. Stazuje sa aj šéfka. Viem, že každý začínal, ale s týmto som sa za 20 rokov svojej kariery este nestretla. Fakt sa očakáva, že 9 mesiacov budem niekomu pri zadku a ten stale nic ? Ake ste mali zaucanie vy ? Stretli ste sa tym niekto ? Co si pamätám, mne povedali par základných veci, za pár hodín, spýtať som sa potom aj mohla skúsenejších kolegyn. Ale teda čakalo sa, ze aspoň priemerný výkon podám a tak to bolo aj s inými mladsimi kolegynami, ze sa chytali a vedeli kde je sever.
Ja som si tiez vsetko zapisovala a tiez som mala noveho kolegu, co si nezapisoval nic. Stale sa pytal to iste, ale velky zaujem o pracu neprejavoval. Za kratko ho vyhodili.
@anonym_autor Ked som bola nova (co uz je daaaavno), tak som sa otazky pytala, ale k tomu, s cim som sa este nestretla, pretoze som si vsetko zapisovala do zositu, kazdy jeden postup, kam a na co kliknut v niektorych veciach a vedela som sa k tomu hocikedy vratit sama. Tato tvoja kolegyna si zapisovala v ramci zaucania? Zapisala si veci ked si jej otazku zodpovedala aj viackrat? Kludne jej raznejsie povedz, nech si to zapisuje a nech potom pracuje s tym. V byvalej praci sme mali taku novu, ze ona na vsetko,ze ona si zapamäta, no houby, dokola sa pytala to iste, kazdy jej prizvukoval, aby si zapisovala a nic...ani len na listocky, aby ich mala na ociach. A tak to aj dopadlo, sefka sa rozhodla a po 2 mesiacoch to s nou ukoncila. Pripadne, ked sa opyta na nieco co si jej uz vravela viackrat jej povedz, ze to si jej uz hovorila, ze to uz by mala vediet, pripadne nech aa pozre do zosita, do poznamok co si zapisala, ze teraz nemozes, ze riesis nieco dolezite a nemozes sa pomylit, cokolvek taketo. Drzim palce a hlavne ti prajem velku svätu trpezlivost🙈
@motylik2559 veď to, ze trpezlivosť uz mam vycvicenu az az, ale mam toho uz plne zuby. Nemá pozitívny pristup k práci. Tvári sa ako keby ju to otravovalo, stale čo, prečo, načo to od nej nieco chce. Na začiatku si robila zopár poznámok, ale nikdy do nich nepozrela, radšej sa 5 krat spýtala to iste. Aj sme povedali, ze veď sa pozri ako sa to robila dana vec predtým, namiesto toho sa isla sťažovať svojmu známemu. Zatial jej to prešlo, ale šéfka uz ma nervy tiež. Vôbec si neváži, že dostala taku príležitosť pracovať s takym velkym a dlhým zaucenim, pretože inde by so svojimi vedomosťami a prístupom k práci nebola ani prijatá, nie to este prežila skúšobnú dobu. Aj šéfka vie, ze je to dávno cez čiaru a nema medzi nami čo robiť, nemam pocit, ze to dievča sa niekedy chytí.
Nech robi sama za seba a odovzda pracu hoc aj s chybami.Tiw chyby by veduca mala oznacit a informovat nadriadeneho. Ty si rob svoje a už nezaučaj.ak jej ma niekto nieco vysvetlovat je to veduca..a ta ma len jedny nervy.Tak nech koná...
Veď Jej povedz, že toto som ti už viackrát vysvetľovala.
Zober si nejaký zápisník a zapisuje si to. Ja ti rada pomôžem, ale nedá sa stále to iste opakovať.
@motylik2559 veď to, ze trpezlivosť uz mam vycvicenu az az, ale mam toho uz plne zuby. Nemá pozitívny pristup k práci. Tvári sa ako keby ju to otravovalo, stale čo, prečo, načo to od nej nieco chce. Na začiatku si robila zopár poznámok, ale nikdy do nich nepozrela, radšej sa 5 krat spýtala to iste. Aj sme povedali, ze veď sa pozri ako sa to robila dana vec predtým, namiesto toho sa isla sťažovať svojmu známemu. Zatial jej to prešlo, ale šéfka uz ma nervy tiež. Vôbec si neváži, že dostala taku príležitosť pracovať s takym velkym a dlhým zaucenim, pretože inde by so svojimi vedomosťami a prístupom k práci nebola ani prijatá, nie to este prežila skúšobnú dobu. Aj šéfka vie, ze je to dávno cez čiaru a nema medzi nami čo robiť, nemam pocit, ze to dievča sa niekedy chytí.
@anonym_autor A sefka teda nemoze zasiahnut v tej veci a porozpravat sa s tym niekym otvorene o jej "vykone"? Ved aj ked je dosadena, tak by nemala byt kvoli tomu nesmrtelna. Inak ja nechapem,ze to ludia takto beru, ze ked niekoho dosadim je zakonom chraneny. Ja kebyze niekoho dosadim a toto sa dozviem, tak sa hanbim ako pes,ze koho som to tam len dostala a este sama by som tej osobe vycistila zaludok. Nech skusi sefka, ked je uz sama z nej na prasky.
Stretli … je vo firme x rokov, otazky nie su „zaciatocnicke“, ale uz len debilne, ale …. Prvu ligu na spravnom mieste. Inemu by sa to netolerovalo … neurobis nic … len cakat na ozaj brutalnu chybu, nad ktorou sa uz nebude vediet nikto povzniest
@anonym_autor asertivne odpovedať že už si jej to hovorila že sa nebudeš opakovať, pokiaľ jej budeš stále odpovedať sa to nezmení. Čo sa stane ak jej nebudeš radiť?
Joooj jasneee ze zazila🙄 dosadená z vrchu, nic nevedela, teda kebyze sa snazi aj vie...ale tá to mala vsetko na háku, potom ju presúvali z oddelenia na oddelenie🙄, kebyze je je to bezny pracovnik uz davno ho vyhodia.
@anonym_autor raz za čas sa takí objavia.
V prvom rade, keď počas zaúčania vidím, že sa pýtajú dokola, tak ich hneď požiadam, aby si to zapisovali. Ja mám dobrú pamäť, takže keď sa pýtajú na niečo, čo už som im hovorila viem im povedať aj kedy si to zapisovali, nech si to nájdu a skúsia postupovať podľa poznámok. Ak sa blíži koniec skúšobnej doby a daný človek stále nerozumie nejakým postupom, robí chyby a neustále sa vypytuje to isté, riešim s nadriadeným.
Ak je už mimo skúšobnej doby, tak vysvetliť posledný krat a povedať, nech si značí odpovede, ak si to nie je schopná zapamätať, lebo na rovnaké otázky už nebudeš odpovedať, lebo ťa to zdržuje pri práci
Poznam velmi dobre, nastastie vsetci co boli niekoho niekto uz odisli, sami, lebo zistli ze v praci treba pracovat, a mali sme jednu normalne cez vyberko, ale ta sa bola schopna 100 krat to iste opytat, a to som uz vedela ze sa opyta aj 101.krat, bola prepustena v skusobnej dobe.
Poznam velmi dobre, nastastie vsetci co boli niekoho niekto uz odisli, sami, lebo zistli ze v praci treba pracovat, a mali sme jednu normalne cez vyberko, ale ta sa bola schopna 100 krat to iste opytat, a to som uz vedela ze sa opyta aj 101.krat, bola prepustena v skusobnej dobe.
@sssss123 Prepustený niekto v skúšobnej dobe, to ani nepoznám. U nás, aj keď som po dvoch týždnoch videl, že je neschopák a luzer, tak sa ho firma zbavila až po roku-dvoch.
bud ako moja kolegyna ked som nastupila do novej prace a povedz jej: "si tu uz tyzden, mala by si to vediet" 😅
Ďakujem baby, šéfka už pojde vyššie riešiť. A aj problém je, že si ona si vôbec neuvedomuje, že jej to nejde, nie je samostatná. Berie úplne prirodzene, ked sa na dane veci pýta viac krát, resp. na všetko. A od ostatných očakáva, že sú jej povinný pomôcť. Poprosiť o to vie normálne, ale celkový prístup k práci nič moc. Byť to niekto druhý dávno by bol preč. Reálne si spominam, že tiež mala pred 10 rokmi kolegyňa zle nastavenú hlavu, a fakt skončila v skúšobnej dobe. Mam pocit, že takýto ľudia si príležitosti vôbec nevážia. Čím menej vedomosti, šikovnosti, tým horšia vďačnosť. Asi im to nedôjde.
Na to je univerzálna odpoveď, neviem 🙂
cudziu agendu nemusíš ovládať
9 mesiacov? Nemyslis vazne. Ja by som na toto nemala trpezlivost.
No vieš čo. Zober sa na vyššie miesta pýtať si priplatok za zaúčanie. Zaučila si ju a ona nevie pracovať samostatne, pri všetkom potrebuje asistenta a kontrolu. Že to nie je normálne po takej dobe tie jej základné otázky. Buď sa budeš sústrediť na svoju agendu alebo ak jej máš neustále pomáhať, nech ti dajú za to príplatok
Mám takú skúsenosť. Tiež dosadena kolegyňa, dva roky som jej pomáhala, lebo bola fakt tupa a pomalá, prišlo na znižovanie stavov, mňa prepustili a ju nechali.
@anonym_autor
Podľa mňa tebe najviac vadí, že je dosadená cez známosti. Toto je tvoj uhol pohľadu. Bola by som zvedavá, že čím sa chodí ona sťažovať k svojmu známemu. Aj keď nevidím hlboko do tejto situácie, chyba je vždy uprostred. Ak sa pýta, poviem jej nech si nájde odpoveď vo svojich poznámkach, keď nemá, alebo sú neúplné, doplníme ich spoločne. A poznačím si to aj ja, dátum, čas kedy sme sa venovali tejto úlohe. A povedzme si pravdu. Lichotí každému jednému z nás, keď robí vo firme 20 rokov a máme všetko v malíčku. Robíme rýchlo a presne. 🙂
@anonym_d23c94 ja to takým firmam prajem, aby sa vyváľali v 💩 s pracovníkmi ktorých si tam takto nechajú…
ja odtiaľ potiaľ. tiež zaúčam ak máme nových, ale ja som extrémne citlivá na tupcov, by som jej 2 mesiace nevysvetľovala, nie že 9…
čo to máte za prácu. lebo ja by som mohla povedať napr. že nájdeš to tam a tam a aj pol dňa by sa zabavila 😂
Mám takú skúsenosť. Tiež dosadena kolegyňa, dva roky som jej pomáhala, lebo bola fakt tupa a pomalá, prišlo na znižovanie stavov, mňa prepustili a ju nechali.
@anonym_d23c94 😨
Nie je samostatná, lebo to nepotrebuje. Ak ju zakaždým zachraňujete, na čo by sa trápila. Nie až takto, ale tiež som sa kedysi (nazvime to) spoliehala na pomoc kolegov. Mali na mňa čím ďalej tým menej času, takže mi ostávalo zmeniť sa alebo dať si priamo odchod. Mimo iného byť nechcenou v kolektívne, je tiež vcelku nepríjemné.
Nie je samostatná, lebo to nepotrebuje. Ak ju zakaždým zachraňujete, na čo by sa trápila. Nie až takto, ale tiež som sa kedysi (nazvime to) spoliehala na pomoc kolegov. Mali na mňa čím ďalej tým menej času, takže mi ostávalo zmeniť sa alebo dať si priamo odchod. Mimo iného byť nechcenou v kolektívne, je tiež vcelku nepríjemné.
@anonym_5f2b29 V našej firme zaúčala kolegyňa novú. Tej sa známosť neprijala, nevedela vybaviť, aby prijali vzdelaním jej kamarátku kaderníčku na to miesto. povedala nám nahlas, že novej urobí v práci peklo. Novej, ktorú nepozná, ktorá jej ničím neublížila.
Táto zlomyselnosť ju v živote dobehla.
Ak niekto nevie vysvetliť, zaučiť nového zamestnanca, nemá tam čo robiť. Buď to robí naschvál, nevie pracovať v tíme, má iný osobný dôvod. A áno, poslala by som takého zamestnanca preč. Ak vie preukázať, že ja tu mám poznámky zo dňa vtedy a vtedy sme prebrali …, zároveň som ju nechala ROBIŤ tú prácu, skontrolovala som ju, tak OK. Inak nie. Ak toto urobila, letí nová 🤷♀️
Avšak takémuto zamestnancovi by som pridala na mzde, kým zaúča. Alebo v prémiách by som to nejako kompenzovala jej čas.
Inak to je ako v škole. Učiteľ vysvetlí nové učivo v triede. Polovica triedy pochopí a druhá polovica triedy nie. Tá druhá nechápajúca polovica v triede sú asi tupci. Však mamička, ktorej dieťa pochopilo je šikovné atď., učiteľka výborná atď., to ostatné deti sú hlúpe a rodičia, pche, o tých takto zvažujúca mamička radšej pomlčí. 😂 Jaj a keď sa povadia na cene toaletného papiera na rodičovskom 😂😂😂
Toto je slovenský systém.😁
@anonym_5f2b29 V našej firme zaúčala kolegyňa novú. Tej sa známosť neprijala, nevedela vybaviť, aby prijali vzdelaním jej kamarátku kaderníčku na to miesto. povedala nám nahlas, že novej urobí v práci peklo. Novej, ktorú nepozná, ktorá jej ničím neublížila.
Táto zlomyselnosť ju v živote dobehla.
Ak niekto nevie vysvetliť, zaučiť nového zamestnanca, nemá tam čo robiť. Buď to robí naschvál, nevie pracovať v tíme, má iný osobný dôvod. A áno, poslala by som takého zamestnanca preč. Ak vie preukázať, že ja tu mám poznámky zo dňa vtedy a vtedy sme prebrali …, zároveň som ju nechala ROBIŤ tú prácu, skontrolovala som ju, tak OK. Inak nie. Ak toto urobila, letí nová 🤷♀️
Avšak takémuto zamestnancovi by som pridala na mzde, kým zaúča. Alebo v prémiách by som to nejako kompenzovala jej čas.
Inak to je ako v škole. Učiteľ vysvetlí nové učivo v triede. Polovica triedy pochopí a druhá polovica triedy nie. Tá druhá nechápajúca polovica v triede sú asi tupci. Však mamička, ktorej dieťa pochopilo je šikovné atď., učiteľka výborná atď., to ostatné deti sú hlúpe a rodičia, pche, o tých takto zvažujúca mamička radšej pomlčí. 😂 Jaj a keď sa povadia na cene toaletného papiera na rodičovskom 😂😂😂
Toto je slovenský systém.😁
@eva112014 pises ako hotentot. ty by si tiez nevedala zaucat.
To nemate v praci spracovane zakladne manualy?
Ja by som jej strucke pisomne zhrnula co som jej uz ukazala (a ako na to) a mas pisomne potvrdene, ze ste to spolu uz preberali.
Ja som mala skusenost s takymto "zaskolovanim", ze ziadne spracovane manualy, (vsetci co to ovladali z firmy odisli) jediny drbo ovladal problematiku (a nechcel ju zdielat) ani moj sef sam nevedel ako na to (a nevedel to z neho dostat. lebo ma z neho strach). A kolega prisiel k mojmu stolu v rychlosti nieco nervozne poklikal (bez komantara/vysvetlenia, nasrano az som mala z neho tiez strach) a potom sa prezentoval, ze ved na toto som uz bola zaskolena.
Takze je vysvetlenie a vysvetlenie. Ked niekto nechce noveho kolegu "zaskolit" tak ho nezaskoli a este z neho urobi debila.
@anonym_5d7d9f Čo je?! Stúpili ti na Achilovú pätu?! 😂 Do ktorej skupiny patríš v mojom príklade? Tá, čo má zaúčať, alebo mamička s wc papierom, ktorá sa bude hádať o 20 centov na ZRPŠ. Ty anonym _5!
@eva112014 ty patris do skupiny, ktora nevie zaucat.
@anonym_autor nech sa dievča sťažuje komu chce....povedz jej že už to isté robí 9 mesiacov, že už to musí robiť sama a ak to nevie nech si to doštuduje, že ty máš svoju agendu a nemôžeš jej stále vysvetlovať to isté x mesiacov.....
@anonym_autor nech sa dievča sťažuje komu chce....povedz jej že už to isté robí 9 mesiacov, že už to musí robiť sama a ak to nevie nech si to doštuduje, že ty máš svoju agendu a nemôžeš jej stále vysvetlovať to isté x mesiacov.....
@mogaa ďakujem baby, myslím, ze po tejto diskusii sa lady pohnú. Diskusiu číta aj šéfka a tiez si uvedomila, že nervy ma len jedny. Človeka, ktory nevie a nechce pochopiť je zbytočné mať. Dostala velku príležitosť, ale žiaľ nefunguje to. Viem, ze v iných firmách by taky veľký čas a najma menej prace nedostala, tu sa s nou zaoberalo v rukavičkách. Namiesto toho, aby si sama aj nieco dostudovala a našla, bola na telefóne.

@anonym_autor Ked som bola nova (co uz je daaaavno), tak som sa otazky pytala, ale k tomu, s cim som sa este nestretla, pretoze som si vsetko zapisovala do zositu, kazdy jeden postup, kam a na co kliknut v niektorych veciach a vedela som sa k tomu hocikedy vratit sama. Tato tvoja kolegyna si zapisovala v ramci zaucania? Zapisala si veci ked si jej otazku zodpovedala aj viackrat? Kludne jej raznejsie povedz, nech si to zapisuje a nech potom pracuje s tym. V byvalej praci sme mali taku novu, ze ona na vsetko,ze ona si zapamäta, no houby, dokola sa pytala to iste, kazdy jej prizvukoval, aby si zapisovala a nic...ani len na listocky, aby ich mala na ociach. A tak to aj dopadlo, sefka sa rozhodla a po 2 mesiacoch to s nou ukoncila. Pripadne, ked sa opyta na nieco co si jej uz vravela viackrat jej povedz, ze to si jej uz hovorila, ze to uz by mala vediet, pripadne nech aa pozre do zosita, do poznamok co si zapisala, ze teraz nemozes, ze riesis nieco dolezite a nemozes sa pomylit, cokolvek taketo. Drzim palce a hlavne ti prajem velku svätu trpezlivost🙈