icon

Je nevhodné hovoriť v práci iným jazykom?

18. apr 2026

Ahojte, mam v práci par kolegov, ktorí ovládajú maďarský jazyk. Jeden nedavno nadtupil a odvtedy sa to začalo. Ked sa stretnú v kancelárii, hovoria po madarsky. To by nevadilo, ak by to robili, ked sú osamote. Robia to ale aj vtedy, ked je s nimi v miestnosti aj niekto, kto po maďarsky nerozumie. Uz viacerí kolegovia si to vsimli a je im to nepríjemné. Myslim, ze je to veľmi nevhodné a neslušné. Nemám problém sa ozvať, ale to akoby som im mama bola a napominala ich, aby sa v nose nesparali? Mne to príde trápne niekomu to hovoriť, to by mali vedieť, ze sa to nerobí. Co si myslite?

Strana
z3
kiki68
19. apr 2026

@anonym_autor mate to povolene? Lebo my sme to mali zakazane, musim komunikovat napr len nemecky, len anglick- podla typu pozicie v tej firme. Aby tam ludia nerobili presne toto

anonym_d61033
19. apr 2026

Mne by to sakra vadilo. Prihoda zo zivota: Viem, ako som sa citila, ked som sa pristahovala do juznejsich casti Slovenska a bola som s dietatom na ihrisku. S jednou, dvoma mamickami sme normalne klabosili kym sa deti hrali a potom prisla dalsia, vedela po slovensky, ale naschval presla do madarciny a zvysok sa k nej pridal. Som sa takmer rozplakala ako mi bolo luto, ako ma vyclenuju. Do par minut som odisla z ihriska a dobre som si zapamatala, kto sa takto ku mne spraval. Pri dalsich stretnutiach som sa uz s nimi ani bavit nezacala, aj ked javili zaujem. Len nevyhnutne minimum som odpovedala, o takychto ludi vo svojom zivote fakt nestojim. Teraz im uz trosku zacinam rozumiet, co hovoria, ale ked su take kravy, tak ani nemam zaujem sa skusat zapajat v ich jazyku a vobec nedavam najavo, ze tusim, co hovoria (ano, aj raz komentovali moje oblecenie, ked si mysleli, ze im vobec nerozumiem..). Pracujem na prestahovani sa do ineho mesta. Takze ano, myslim si, ze vyclenovat cloveka takymto sposobom je uplne hovadske spravanie. V sukromnej sfere sa mozem prisposobit alebo prestahovat, ale v pracovnej by som sa stazovala sefovi, ze nicia kolektiv a atmosferu na pracovisku.

anonym_f8a6a5
19. apr 2026
@kiki68

@anonym_autor mate to povolene? Lebo my sme to mali zakazane, musim komunikovat napr len nemecky, len anglick- podla typu pozicie v tej firme. Aby tam ludia nerobili presne toto

@kiki68 jaaj, to kebyže na Slovensku zakazez madarom po maďarsky hovoriť v zamestnaní, tak ťa obvinia z genocídy

anonym_4b94cb
19. apr 2026

"Nasi madari" na univerzite sa rozpravali zasadne po madarsky aj ked sme tam sedeli.slovaci, ktori im nerozumeli ani prd. Raz som vypustila madarske slovne spojenie. Nastalo hrobove ticho. A vtedy som im povedala: ked uz mam vasu plnu pozornost, poprosim vas nehovorit po madarsky ked sme tu, lebo vam nerozumieme ani hovno a citime sa ako 5. koleso na voze. Odvtedy si na to davali pozor. Oni prisli z prostredia kde sa takto rozpravali bezne a vsetci im rozumeli.

anonym_ca2f3a
19. apr 2026

Zaujímavé. Iné jazyky vám vadia, ale to, že tu na mk v každej téme sú písané nejaké briblble anglické slová, ktorým veľa z nás nerozumie, tak to nevadí nikomu. Prečo sa neozvete aj vtedy? Žeby dvojaký meter?

autor
19. apr 2026
@aalt

Ved sa rozpravaju svojim materinskym jazykom. Ak by sa rozpravali anglicky, alebo spanielsky, proste cudzim jazykom, ktoremu nerozumies, to by ti vadilo tiez? Ked som bol v anglicku, tak sme sa slovaci vzdy rozpravali slovensky. Byval som na internate s madarmi a ano, bavili sa madarsky. Bolo to pre nich jednoduchsie a rychlejsie. Ani ma len nenapadlo, ze by mi to mohlo vadit. Zacni sa ucit madarsky, budes mat s kym konverzovat.

@aalt každý jazyk, ktorému ostatní v miestnosti nerozumejú by mi vadil, nejde o maďarčinu, navyse na pracovnom oblečení nosia slovenský štátny znak

autor
19. apr 2026
@anonym_4b94cb

"Nasi madari" na univerzite sa rozpravali zasadne po madarsky aj ked sme tam sedeli.slovaci, ktori im nerozumeli ani prd. Raz som vypustila madarske slovne spojenie. Nastalo hrobove ticho. A vtedy som im povedala: ked uz mam vasu plnu pozornost, poprosim vas nehovorit po madarsky ked sme tu, lebo vam nerozumieme ani hovno a citime sa ako 5. koleso na voze. Odvtedy si na to davali pozor. Oni prisli z prostredia kde sa takto rozpravali bezne a vsetci im rozumeli.

@anonym_4b94cb super 👍

autor
19. apr 2026
@kiki68

@kiki68 myslim, ze nie, nosime uniformy so štátnym znakom SR

autor
19. apr 2026
@vkatush

Prepáč, ale toto mi príde detinské. A čo že rozprávajú medzi sebou iným ? Pokiaľ to nezasahuje tvoju prácu, kľudne. Ak by to bolo, že šéf vám dá zadanie, máte to vydiskutovať a vtedy začnú len iným jazykom, okey, upozorniť. Ale ak riešia small talk alebo len tak osobný život, kľudne.

Mám susedov aj rodinných známych, ktorí bežne prepnú do maďarčiny, keď sa rozprávajú medzi sebou a s nami po slovensky. Kamoška s frajerom len po španielsky. Niekomu je prirodzenejšie proste rozprávať v druhom jazyku, hlavne ak je native. Nič zlé za tým nehľadám a isto by som nevyžadovala, aby v mojej prítomnosti hovorili len mojím jazykom, lebo ja sa cítim nepríjemne.

@vkatush kedze im nikto nerozumie, nevieme ci ide o osobný rozhovor

anonym_e6e2a3
19. apr 2026

Ak sú sami, nech si hovoria len po maďarsky medzi sebou. Ak je vás tam viac a oni vedia dobre aj po slovensky, tak by mali debatovať zo slušnosti voči vám po slovensky. Ja by som sa ich v pohode spýtala, toľko sa medzi sebou narozprávate. Škoda, že neviem po maďarsky. Snáď nás toľko neohovárate ? Možno im to dopne, že by v kolektíve mohli hovoriť po slovensky.

autor
19. apr 2026
@pr85

@anonym_autor Smejem sa na tejto téme. Robím v korporáte, milión všelijakých národnosti a v predošlom korporáte bolo 40% cudzincov, ktorí nevedeli ani ceknut po slovensky. Všetci sme komunikovali po anglicky. A v súčasnej robote som mal maďarsku kolegyňu, s ktorou sme sa bavili po maďarsky a zvyšok kancelárie mal smolu. S kolegom zo Španielska len po španielsky a s bývalým kolegom z Francúzska len po francúzsky a nikdy sa nikto nesťažoval. Podľa mňa len ticho závidíš, že daný jazyk neovládas a preto vymýšľaš podobné témy.

@pr85 ver, ze ovládanie maďarčiny nezávidím, si ma pobavil veru, myslím, ze ti usla pointa, vsetci co sme tam, ovládame slovenský jazyk, a navyse na uniforme nosime slovenský štátny znak

autor
19. apr 2026
@anonym_dd125c

Ak všetci vedia aj rozumejú slovensky tak je to rovnako neslušné akoby si v tvojej prítomnosti medzi sebou šepkali aby si nepočula o čom sa bavia.

@anonym_dd125c ano, veľký súhlas, akoby sepkali

biba_18
19. apr 2026

tak vyskúšaj pred nimi s niektorou kolegyňou šepkať … ako to bude na nich vplývať…

anonym_b87047
20. apr 2026
@anonym_autor

@pr85 ver, ze ovládanie maďarčiny nezávidím, si ma pobavil veru, myslím, ze ti usla pointa, vsetci co sme tam, ovládame slovenský jazyk, a navyse na uniforme nosime slovenský štátny znak

@anonym_autor a potom je tu moja svokra,ktora toto praktizuje pocas vsetkych sviatkov,navstev a podobne. Nie, nie je to ok a je to viac ako neslusne. Svokra vie slovensky a napriek tomu,ze som ju niekolkokrat upozornila,ze to nie je vhodne (ani voci vnucatam,ktore taktiez nevedia madarsky) ,nezmenilo sa to. Uz tam nechodim,vyhrala.

kiki68
20. apr 2026
@anonym_autor

@kiki68 myslim, ze nie, nosime uniformy so štátnym znakom SR

@anonym_autor tak potom mate hovorit uradne slovensky. Ja zijem v Rakusku a v praci hovorim nemecky. Ako by sa citili dalsi, prislo by mi to take divne viem ako sa blbo citi muz, ked kecam slovensky a on nerozumie. Vacsinou ked uz tak hned prekladam.

evkatk
20. apr 2026

Aspoň máš možnosť sa naučiť ďalší jazyk. Ale naozaj, tak sa jazyk najrýchlejšie naučíš aj so správnou výslovnosťou.

doda3103
20. apr 2026

Áno je to nevhodné. Mám rodinu hovoria tiež maďarsky,boli sme tam teraz cez víkend a pred nami sa nerozprávajú msdarsky vždy slovensky keďže nerozumiem ani slovo iba pozdraviť sa. Ani to nikdy v živote nerobili. Moja nebohá starká so starým zvykli keď sme boli deti aby sme im nerozumeli keď si chceli niečo povedať aby sme to nepovedali niekde 😉 aj tí prestali časom lebo bratranec a sesternice dve rozumeli. To pritom som ja z oblasti kde veľa rozprávajú maďarsky ale ja neviem lebo sme sa tak nerozprávali doma. Slušné by som im vysvetlila,že ti to je nepríjemne a mohli by sa pred tebou a ostatními rozprávať slovensky

anonym_a0d579
20. apr 2026
@tetapetra

@pr85 nie, ony bežne medzi sebou rozprávajú po maďarsky. Ani len netušiš, ako sa dotyčný človek cíti. Toto nie je prvý krát, čo som zažila. V bývalej práci sa dve "maďarky" postavili oproti kolegyni a naschvál spustili po maďarsky. Pozerali na ňu a smiali sa. Keď to kolegyna riešila so šéfkou, snažili sa obhajovať,že ony o nej nehovorili. Neprešlo im to. Škoda,že táto baba v tejto firme to neriešila. Dokonca, vďaka jednej z nich dostala výpoveď.Pracuju v slovenskej firme, majú komunikovať po slovensky, ako náhle je tam človek, ktorý touto hatlaninou nerozpráva.

@tetapetra Hatlaninou?? Kroť sa.

katkaseiner
25. apr 2026

V praci si s kolegynou obcas pokecam po madarsky ale akonahle sa niekto priblizi a povie par slov, prepiname do anglictiny. Chapem ak sa niekto urazi, ale netreba sa urážať. Moj kolega vzdy pride s niecim vtipnym, resp.zachyti nejake slovo v nasej konverzácii a prepiname do anglictiny. Všetko sa da, len vsetci musia chcieť

Strana
z3