icon

Zamestnankyňa oznámila tehotenstvo až po zmene pracovného pomeru na neurčitý čas

Včera o 16:30

Začiatkom júna som prijala ku mne do firmy novú kolegyňu, mladú babu, rok po škole, takej pevnejšej postavy. Jedná sa o administratívnu prácu. Mala som tam aj iné kandidátky, aj ženy po 40tke. Vybrala som si ju, chcela som jej dať šancu, páčila sa mi, bola snaživá, naozaj motivovaná. Pred nástupom mi doniesla papier o tom, že je spôsobilá na výkon práce - potvrdené praktickým lekárom, náklad som jej preplatila. Nastúpila a zaškoľovala som ju dva mesiace, plus aj kolegyňa, ktorá odchádzala do dôchodku - už odišla. Posledný tretí mesiac začala už pracovať samostatne. Najprv som ju prijímala na dobu určitú, ale prosila ma pred nástupom, či nie je možné hneď doba neurčitá, že chcú brať hypo. Povedala som jej, že v poriadku, ak sa počas 3m osvedčí, môžeme sa baviť o dobe neurčitej. Od 1.9 má dodatok, že jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Dnes mi doniesla papier, že je tehotná - končí 6ty mesiac ... a zároveň, mi oznámila, že nastupuje na PN, rizikové tehotenstvo. Spýtala som sa jej, že či mi teda od začiatku klamala? Nie, že neklamala. Že som sa jej nepýtala, či je tehotná a nemá povinnosť mi to od začiatku oznamovať, že je na nej, kedy to oznámi zamestnávateľovi, a kľudne mohla až pri nástupe na materskú. Veď ja sa to nesmiem pýtať na pohovore....

anonym_dd1f54
Včera o 17:59
@anonym_autor

Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.

@anonym_autor jezis a co je to tvoja firma, ked tak stojis za zaujmami firmy? Moze ti to byt ukradnute. Prijmi noveho cloveka a vybavene.

moonlight1210
Včera o 18:02
@anonym_131c06

@anonym_autor Strasne nieco, aspon viete, preco sa zachovala k vam tak, ako sa zachovala. Slovenski podnikavci v praxi.

@anonym_131c06 neurobili by jej to, keby jednala ferovo.

Ale ona si prva zacala tuto hru. Akurat si nenastudovala vopred vsetky pravidla.
Tak prehra.

autor
Včera o 18:03
@anonym_dd1f54

@anonym_autor jezis a co je to tvoja firma, ked tak stojis za zaujmami firmy? Moze ti to byt ukradnute. Prijmi noveho cloveka a vybavene.

@anonym_dd1f54 áno je to moja firma, ja som konateľ.

anonym_131c06
Včera o 18:07
@anonym_autor

@anonym_autor Tak vidis, aka firma, taki zamestnanci. Ked davas podmienky, ake davas, necakaj, ze sa ti na poziciu budu hlasit kvalitni ludia.. ja by som nezobrala pracu ani s dobou urcitou a ani s vyraznym variabilom. Ved uznaj, ak by povedala na pohovore, ze je tehotna, tak ju nevezmes. Tehotenstvo vzdy narusi komfort firmy a teraz co? Nebudeme rodit? Bud rada, ze si pomohla dietatku na svet, mozno raz bude robit na tvoj dochodok

anonym_131c06
Včera o 18:08
@moonlight1210

@anonym_131c06 neurobili by jej to, keby jednala ferovo.

Ale ona si prva zacala tuto hru. Akurat si nenastudovala vopred vsetky pravidla.
Tak prehra.

@moonlight1210 Nemyslim, ze prehrala.

anonym_dd1f54
Včera o 18:09
@anonym_131c06

@anonym_autor Tak vidis, aka firma, taki zamestnanci. Ked davas podmienky, ake davas, necakaj, ze sa ti na poziciu budu hlasit kvalitni ludia.. ja by som nezobrala pracu ani s dobou urcitou a ani s vyraznym variabilom. Ved uznaj, ak by povedala na pohovore, ze je tehotna, tak ju nevezmes. Tehotenstvo vzdy narusi komfort firmy a teraz co? Nebudeme rodit? Bud rada, ze si pomohla dietatku na svet, mozno raz bude robit na tvoj dochodok

@anonym_131c06 nie, ona sa potrebuje mstit a posielat kontroly a robit jej peklo. Lebo asi pani konatelka si nedokaze prijat noveho cloveka 🤦‍♀️

anonym_dd1f54
Včera o 18:10
@anonym_autor

@anonym_autor konatelka-pomstitelka 🤮

anonym_131c06
@anonym_dd1f54

@anonym_131c06 nie, ona sa potrebuje mstit a posielat kontroly a robit jej peklo. Lebo asi pani konatelka si nedokaze prijat noveho cloveka 🤦‍♀️

@anonym_dd1f54 To su slovenski podnikavci.. co uz..

autor
@anonym_131c06

@anonym_131c06 tak vieš základ 1050 a variabilná zložka mzdy 850 eur. Štandardne to vyplácam každému. To by musel urobiť veľmi veľký prešľap, aby som ju nevyplatila.... za 5r sa to ešte nestalo. Ale tak, aký požičaj, taký vráť 🙂. Ona využila zákonné možnosti, ja využijem svoje zákonné možnosti z pozície zamestnávateľa. Mám na to tiež právo.

anonym_e77c87
Včera o 18:16
@anonym_autor

@anonym_131c06 tak vieš základ 1050 a variabilná zložka mzdy 850 eur. Štandardne to vyplácam každému. To by musel urobiť veľmi veľký prešľap, aby som ju nevyplatila.... za 5r sa to ešte nestalo. Ale tak, aký požičaj, taký vráť 🙂. Ona využila zákonné možnosti, ja využijem svoje zákonné možnosti z pozície zamestnávateľa. Mám na to tiež právo.

@anonym_autor tak to je od nej riadny úder pod pás. Sama som v novej robote 3. mesiace, veľmi ma to baví a viem, koľko energie stojí zaúčanie, cally, meetingy, ja som spokojná a viem, že je to otázka minimálne polroka, kým sa im vráti investícia. Držím palce.

anonym_4103b0
Včera o 18:17
@anonym_autor

Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.

@anonym_autor neposer sa z toho

anonym_3607b3
Včera o 18:18
@anonym_autor

@anonym_autor a prave pre toto ja tiež vo svojej firme prijmam už len ženy nad 40 rokov, čo maju odrodené a nemaju male deti, aby neboli nonstop na OČR. Tiež som sa už takto par krat poučila.A je mu jedno či ma tu niekto ukameňuje alebo nie.. Bo toto nik nepochopi len čo s tym pracuje.. a to som bola aj dlhe roky zamestnanec a teraz som na druhej strane ako zamestnávateľ.. A tiež už nepríjmam ani kamaratky a zname ..Viac sa mi osvedčilo zamestnať úplneho cudzieho človeka. Takže za mna mas palec hore

anonym_65e54d
Včera o 18:19
@anonym_autor

@anonym_autor bez to tak ze ti porodí otroka co bude robit tebe alebo tvojim deťom na dôchodok ;))

moonlight1210
Včera o 18:22
@anonym_dd1f54

@anonym_dd1f54 tato fejkova loajalita.

2691
Včera o 18:23

@anonym_autor pomôž žobrákovi, oserie ti plot...

lucik194
Včera o 18:28

autorka
toto vacsina zien tu na MK nepochopi a k tomu su to anonym, takze mozu napisat cokolvek, predpokladam, ze su to klasicky trollovia….
rozduchat diskusiu.

nikto nevidi, ze pri plate skoro 1900 eur ten clovek v sukromnej firme musi otocit skoro 3000 eur…..

mat firmu, nedam tiez nikomu hned na dobu neurcitu. prvy rok klasicky doba urcita, ak sa za rok osvedcil necham si ho dostane na dobu neurcitu. ak sa neosvedcil, hladam noveho zamestnanca…

a tie kecy, co tu mnehe napisali…..
nech sa paci zalozte si firmu, kludne ken s 10 ludmi a pozom pochopite, kolko realne musite tocit pri tomto nastaveni a danovom zatazeni, takze si velmi rychlo rozmyslite, koho zamestnate.

a slecne v tomto pripade zelam, nech si naozaj vyzerie vsetko do posledneho s kazdo tyzdnovou kontrolou….
lebo toto bolo naozaj ucelove

anonym_0766c6
Včera o 18:31
@anonym_522d41

@anonym_autor nechala by som ju počas PN kontrolovať nonstop či je ozaj doma. Ak poruší, môžeš ju vyhodiť, hrubé porušenie pracovnej morálky.

@anonym_522d41 to tazko, maximalne porusenie liecebneho rezimu.
Tehotenstvo oznamovat nemusi, pracovat v pohode mohla ak by nie tak by tehotne isli hned na marodku.
Sikovne to baba urobila. Uz sa jej tak skoro nezbavia.

anonym_7bc8e2
Včera o 18:35

Stačí, že jej zrušis pracovné miesto. O dva roky nebude mať nárok ani na podporu.

anonym_0766c6
Včera o 18:35
@anonym_85c681

@anonym_522d41 Súhlasím, najlepšia možnosť. Je veľká šanca že doma sedieť nebude, väčšina tehotných žien (česť výnimkám) idú na PN bezdôvodne a nedodržiavajú liečebný režim.

@anonym_85c681 tato? Tato bude sediet doma s telefonom po ruke a domovym zvoncekom na maximum aby pocula ked dojde kontrola.

Akoze nie je to fer ale povedzte mi kto by zamestnal tehotnu zenu? Na PNku narok automaticky nema a na pohovor by ju ani nepozvali. Zamestnavatel by sa jej ani palicou nedotkol.

doriiis
Včera o 18:36

Mladá asi študovala MK. Tu je tých rád, ako vydzubat so systémom a so zamestnávateľom neurekom

kabyko
Včera o 18:36
@anonym_522d41

@anonym_autor nechala by som ju počas PN kontrolovať nonstop či je ozaj doma. Ak poruší, môžeš ju vyhodiť, hrubé porušenie pracovnej morálky.

@anonym_522d41 🤣🤣 ty. nemôžeš nič odkiaľ máš takú hlúposť.

tiezjedna
Včera o 18:42

@anonym_autor toto je presne dôvod, kvôli ktorému som prijímala na administratívne pozície cielene iba ženy, ktoré už deti mali. Nikdy som nešliapla vedľa. Tie si prácu vážili, vždy boli ochotné urobiť aj viac, keď bolo nárazovo treba a ja som im na oplátku rada vyšla v ústrety, keď potrebovali náhle riešiť choré dieťa alebo inú bežnú vec, ktorú život prináša 👍 Odporúčam ti vziať si z toho ponaučenie, pretože ako vidíš aj tu, tá kravka ešte dostane tleskánem a pesničku za to, ako sa o seba postarala😒

anonym_734d44
Včera o 18:44
@anonym_dd1f54

@anonym_dd1f54 keby jednala baba férovo, nič z toho by nebolo potrebné. Je rozdiel ak žena pracuje a časom zostane tehotná atď. Toto je úplne iná situácia.

anonym_b7d229
Včera o 18:44

Zachovala sa ferovo, nie, prijala by si ju, ak by sa priznala, ze je tehotna, o tom silne pochybujem 🙂 takze asi tak.

kabyko
Včera o 18:45

Veľmi dobre to spravila 😃 presne takými podnikateľmi ako ty, ktori zamestnávajú na diby neurčitú. Dávajú základ minimalku a zbytok variabilní zložku a podobne odbry treba takto pekne vypiect 😃 a ešte nahlasovať niekoho na socialku 😄 ja byt ta baba vás nahlasujem na inšpektorát práce. Oni si už nájdu chyby ký napr zle zaradení zamestnanci do platovej triedy 😘

anonym_74efa2
Včera o 18:47

Odrbala ta, bohuzial. Preto vzdy davame komukolvek na dobu urcitu a po roku predlzujeme. Ked je moznost a ide o veduceho zamestnanca, tak polrocna skusobna. A aj my mame variabilku nenarokovatelnu. Ked sme zacinali, tak sme davali vsetkym zaklad vysoky, pracu na dobu neurcitu, moznost homeofficov po zapracovani, obcas sme dali aj skratenu skusobnu dobu.. ale podobni vychcanci nas naucili kryt si vlastny chrbat.

anonym_74efa2
Včera o 18:51
@lucik194

autorka
toto vacsina zien tu na MK nepochopi a k tomu su to anonym, takze mozu napisat cokolvek, predpokladam, ze su to klasicky trollovia….
rozduchat diskusiu.

nikto nevidi, ze pri plate skoro 1900 eur ten clovek v sukromnej firme musi otocit skoro 3000 eur…..

mat firmu, nedam tiez nikomu hned na dobu neurcitu. prvy rok klasicky doba urcita, ak sa za rok osvedcil necham si ho dostane na dobu neurcitu. ak sa neosvedcil, hladam noveho zamestnanca…

a tie kecy, co tu mnehe napisali…..
nech sa paci zalozte si firmu, kludne ken s 10 ludmi a pozom pochopite, kolko realne musite tocit pri tomto nastaveni a danovom zatazeni, takze si velmi rychlo rozmyslite, koho zamestnate.

a slecne v tomto pripade zelam, nech si naozaj vyzerie vsetko do posledneho s kazdo tyzdnovou kontrolou….
lebo toto bolo naozaj ucelove

@lucik194 nie otocit, ale zarobit na seba ... Aby vobec bolo na vyplatu takeho cloveka.

euka210
Včera o 19:12

@anonym_autor no riadne odrbala. Nemala po 3mes dostat zmluvu na neurcito, Tvoja laskavost a zneuzila to riadne. Ako pisu...kontrolovat jej ci je doma na Pn.

anonym_141651
Včera o 19:30

Prečo sa robí z toho veda
Ved firma najde iného človeka a hotovo
Ty by si ako čo iné robila na jej mieste?

anonym_d95f69
Včera o 19:30

Autorka, ja stojím na tvojej strane. A to som práve tehotná. Ale keby sa toľko tehotných žien stále účelovo nehádzalo na PN a nenavyšovali si umelo materskú a podobne, toto by sa nedialo.
Ja som rada za to, že konečne sa s tým aspoň niečo robí. Keď žena robí za 1000€ brutto roky, prečo by mala mať zrazu vysokú materskú? Jej problém, že na sebe nemakala predtým.
Ja v okolí mám aj známe, ktoré ledva doštudovali VŠ, išli hneď rodiť aj 2 deti a teraz plačú, že nemajú prácu. Ich problém.
A tie PN, že ledva žena zistí, že je tehotná z testu a už si vymýšľa, že je riziková a ona vie, že URČITE bude na PN a aj si ju vybaví. Hnus.
A potom naozaj tehotná, ktorá potrebuje PN, pomaly jej lekár už ani neverí. Ja som naozaj za to, aby toto už konečne skončilo. Všetky tieto špekulácie a kalkulácie.