Konfrontovať kolegu pred všetkými alebo nie?
Ahojte stala sa nepríjemná vec. V práci robíme obaja aj s priateľom ale sme na iných smenach. Jeho kolega z jeho smeny ma ociernuje vraj som milenka kolegu z mojej smeny a vraj on mu to sam povedal. Dnes sa stretneme všetci na výmene smien. Mam ho s tým konfrontovať nech sa to vyrieši? Bude musieť označiť toho kto tie pletky robí a povedať do očí všetkým tým ľuďom ze bud to urobil ten alebo ten alebo si to sám vymyslel. Dostať ho do tejto pasce? Ide mi o to ze špini moje meno a keď sa prizná hneď ideme za vedúcou
Nerob to, nehraj sa na sud a vysetrovatela. Otoci sa to proti tebe. Ja byt veducim, tak vas vsetkych poslem prec, ked mate problem s ohovaranim, rieste to cez sudy a policiu. Kym makate a nestrkate si do chrbta krizove skrutkovace, firmu vase ohovaracky nemaju preco zaujimat.
určite áno.
nech si osiera svoju ženu.
@anonym_autor ak si v hneve tak pockaj kym nebudes obcas sa pride na to ze to bolo inac. Mozno by stacilo oslovit toho hlavneho co to povedal a nerobit cirkus
Pred všetkými isto nie.. Polovica o tom možno ani nevie a druhú polovicu to vôbec nezaujíma.
Tvoj priateľ o tom vie? Tak nech sa ho priamo opýta on, cítiš sa vinná? Ak nie, tak nech si v snoch trtká aj riaditeľovu ženu, jeho problém. Vôbec by som sa tým nepozastavovala.
Vyriešte si to medzi sebou
Neviem co vedúca s tým, ajtak ti veriť môže ale nemusí
Ja by som osobne normálne pokecala s kolegami co sa ich to týka, že o čo ide ale nerobila by som kovbojku
Osobné veci si riešte medzi sebou, ideálne mimo pracovnej doby a mimo pracoviska. Určite do toho nezaťahujte ostatných kolegov a nadriadeného.
Hlavne nechodte volit.
Fuha, som prekvapena z doterazjsich rad "rieste si to v sukromi". Je to sikana na pracovisku a tu musi riesit zamestnavatel. Zamestnanec je viazany pracovnou zmluvou, musi chodit do prace a teda nedobrovolne stretnut sikanujuceho. Aspon u nas to tak funguje - zamestnavatel dohliada, aby atmosfera na pracovisku bola v poriadku. Ja by som praveze radila najprv informovat nadriadenu - aby sa to este neotocilo proti sikanovanej, ze ona vyvolava spory a hadky.
Nerob to, nehraj sa na sud a vysetrovatela. Otoci sa to proti tebe. Ja byt veducim, tak vas vsetkych poslem prec, ked mate problem s ohovaranim, rieste to cez sudy a policiu. Kym makate a nestrkate si do chrbta krizove skrutkovace, firmu vase ohovaracky nemaju preco zaujimat.
@patrike Ale ano, firmu to zaujima a zvycajne to aj riesi. Lebo zle vztahy na pracovisku = znizenie vykonu a vypovede. Tym sa seriozna firma bude urcite zaoberat.
Čo na to tvoj priateľ? Keď ti verí, je to ok, a toho ohovárača nech pošle vieš kam...
Presne tak, ja by som to takisto na vašom mieste riešila len medzi sebou a nezapájala do toho okolie. Na pracovisku by sa fakt takéto veci riešiť nemali, nerobí to dobrotu...
Fuha, som prekvapena z doterazjsich rad "rieste si to v sukromi". Je to sikana na pracovisku a tu musi riesit zamestnavatel. Zamestnanec je viazany pracovnou zmluvou, musi chodit do prace a teda nedobrovolne stretnut sikanujuceho. Aspon u nas to tak funguje - zamestnavatel dohliada, aby atmosfera na pracovisku bola v poriadku. Ja by som praveze radila najprv informovat nadriadenu - aby sa to este neotocilo proti sikanovanej, ze ona vyvolava spory a hadky.
@anonym_0cf7a1 Kto povie, kde je pravda a kto koho "sikanuje" ? Sikana je nieco uplne ine.
Riešila by som to najprv v trojici - ty, on a tvoj frajer. A až podľa toho by som sa zariadila. Nerátala si s možnosťou, že možno s touto teóriou o milencovi prišiel tvoj frajer a len to potreboval na niekoho zvaliť, lebo nepredpokladal, že budeš chcieť konfrontáciu? Určite by som to neriešila verejne pred ďalšími ľuďmi, lebo z toho vyjdeš len zle. Ak máš podozrenie na šikanu, riešiť to formálne s vedúcou (určite na to máte oficialne postupy),nie štýlom “škôlkari na ihrisku”.
@patrike Veduci ma pokec s kazdym. Vec sa vykasni. V horsom pripade je zamestanec napomenuty. Pisem seriozna firma, nie taka ktora to odpalkije.
@beata_k Cize firma ma viest rozsiahle debaty s ludmi, aby sa zistilo, kto koho realne trtka a kto o tom len hovori ? Nic take. Sukromie do prace nepatri. To nie je Farma ani Mama ozen ma.
@anonym_autor samozrejme, že by som ho odchytila a keď tam bude aj celá smena, musel by mi a tvojmu priateľovi vysvetliť všetko. Inak by z "porady" neodišiel!!!!
Co s tym ma veduca ? Vy si to vyrieste sami, ste snaď dospelí nie
@anonym_autor áno, všetci 4 keď budete, tak ja by som ho konfrontovala. Bez emócií, len nech to vysvetlí teda pred tvojím priateľom a pred tým kolegom, ktorý mu to vraj hovoril. Nech sa vyčistí vzduch.
To, čo vás na tom pravdepodobne bolí najviac, nie je samotná klebeta. Je to pocit, že niekto bez vášho súhlasu zasahuje do vašej povesti a vy teraz potrebujete dostať situáciu pod kontrolu. Preto vás láka postaviť toho človeka pred všetkých a „pritlačiť ho k múru“, aby sa musel priznať. Je úplne pochopiteľné, že pociťujete hnev a krivdu, útok na vašu povesť a vzťah zasahuje najcitlivejšie miesta. Dynamika, do ktorej sa však momentálne dostávate, sa nazýva dramatický trojuholník. Kolega vytvoril klebetu, vy sa cítite ako obeť a teraz chcete prejsť do roly spravodlivého mstiteľa, ktorý pred očami všetkých postaví vinníka k stene. Verejná konfrontácia na výmene smien, pasce a okamžitý pochod za vedúcou vám síce môžu priniesť krátkodobý pocit zadosťučinenia, no v reálnom živote málokedy vedú k vyriešeniu problému. Namiesto očistenia vášho mena hrozí, že pred celou firmou vytvoríte scénu, v ktorej sa pôvodná lož stratí v chaose, emóciách a vzájomnom obviňovaní. Živíte tým presne tú drámu, ktorú chcel dotyčný kolega vyvolať a nechávate ho, aby riadil vaše správanie. Odstúpte od nápadu robiť z výmeny smien verejný súdny proces. Namiesto toho zvoľte postup, ktorý vám zachová chladnú hlavu, profesionálnu dôstojnosť a skutočnú kontrolu nad situáciou. Nehrajte divadlo pred publikom. Ak chcete kolegu konfrontovať, spravte to medzi štyrmi očami (prípadne za prítomnosti vášho partnera), ale pokojne a bez divákov. Verejný tlak dostáva ľudí do defenzívy, začnú klamať ešte viac, zapierať alebo útočiť. Pomenujte reč faktov, nie emócií. Namiesto pascí a hrozieb povedzte vecne „Dozvedela som sa, že o mne šíriš informácie, ktoré sa nezakladajú na pravde. Chcem vedieť, odkiaľ to máš a prečo to robíš“. Sledujte reč tela a reakciu, nie emocionálny výbuch. Zapojte vedúcu z pozície profesionála, nie zraneného dieťaťa. Ak sa vec nevysvetlí alebo tón prekročí hranice, riešte to s nadriadenou ako narušenie pracovného prostredia a šikanu, nie ako osobné vyriaďovanie si účtov na chodbe. Dospelá autorita odmietne skákať tak, ako pískajú klebety. Vaším cieľom by nemalo byť dostať ho do pasce. Vaším cieľom je zastaviť šírenie nepravdy a ochrániť svoje meno. To sú dve rozdielne veci. Nehádajte sa o každom detaile a nesnažte sa za každú cenu vyrobiť priznanie. Ak začne menovať ďalších ľudí alebo tvrdiť, že „on to len počul“, pokojne si informácie zapamätajte a riešte ich následne s vedúcou. Ak máte konkrétne informácie o ohováraní, môžete si zaznamenať, kto čo povedal, kedy a pred kým, a následne to riešiť formálnou cestou na pracovisku. To je oveľa silnejšia pozícia než verejný konflikt. Chcete v tejto chvíli skutočne vyriešiť a upokojiť situáciu alebo potrebujete kolegovi dokázať svoju pravdu a vytrestať ho aj za cenu toho, že zo seba pred celou firmou spravíte ústrednú postavu ďalšieho konfliktu? Nepotrebujete dokazovať svoju nevinu človeku, ktorý o vás šíri nepravdu.

stačilo by sa to spýtať toho kolegu z tvojej smeny pred tvojim priateľom ... tvoj frajer už o tom vie a akože to nerieši?