icon

Nepríjemný zápach na pracovisku: Ako to riešiť?

Včera o 16:04

Ahojte, ani neviem, asi sa chcem vyrozprávať hlavne.
Pracujem v administratívne, kancelárska práca. Striedajú sa u nás upratovačky, vždy po týždni. Jedna je v pohode, druhá ale nepríjemne zapácha - je staršia, šilnejšia, nosí polyesterové oblečenie, pochopiteľne sa potí, ale zrejme sa necíti :-/ Je to ale dosť výrazný zápach po pote.
Riešili sme to so šéfom - vraj sa s ňou rozprával, ale zmenu nevidíme. On to viac riešiť nemieni. Kolegyne sa teraz rozhodli, že ten týždeň, čo má k nám chodiť budú radšej upratovať oni, že si nejako pomôžeme, prestriedame sa. Mne to príde choré.
Má význam ešte nejako tlačiť na šéfa? Chápem, že aj jemu je to asi nepríjemné, ale veď na to je šéf, aby riešil a nie príjemné veci.
Ďakujem každému za názor, radu.

anonym_63705d
Včera o 16:06

Nerozumiem preco ste sli za sefom, mohli ste jej to povedat priamo. Moze mat problemy so zdravim alebo nejake ine a urcite jej bolo neprijemne, ked to preberala so sefom.
Nemoze teda chodit upratovat az ked vy skoncite?

anonym_8ccd0e
Včera o 16:23

Toto je veľmi citlivá konfrontácia a šéfovi sa nedivím, že sa už do nej znova nechce púšťať. Nie všetci totiž smrdia len preto, že sa o seba nestarajú. Nechcela by som byť účastná toho rozhovoru a už vôbec nie ako tá upratovačka alebo šéf. Nepríjemné ovzdušie totiž nemusí byť len zo smradu jednej pani, ktorá za to možno ani nemôže. Už jej šéf raz povedal, žiadna zmena nenastala, prečo by sa mal do toho očistca púšťať znovu? Lebo je šéf? Čo ju má každé ráno osprchovať? Alebo ju má vyhodiť, pretože vám smrdí? Chápem aj vás, tiež sme mali v kancelárii takéhoto pána, ale ten tak čpel kvôli zdravotnému stavu a nedokázal s tým nič urobiť. Ak s ňou má nejaká z kolegýň bližší vzťah, nech sa toho podujme ona. Alebo si to vezmi na starosť ty, možno od ženy to pre ňu nebude až tak ťažké na strávenie. Nedajú sa jej nejak prehodiť pracoviská, aby prišla upratať až bude kancelária prázdna? Skús si predstaviť ako sa asi musí cítiť.

barbie79
Včera o 16:29

a ked nebude ona upratovat to ste ju dali vyhodit? ci ako mame tomu rozumiet? normalnhe jej to povedat.... ludsky, nie to riesit s chlapom

anonym_8871f0
Včera o 16:37

A kolko sa zdrzi vo vasej kancelarii? 10 minut? Vyjdite von, otvorte okna a kym pozameta, umyje dlazku, vysype kos sa chodte vycikat a uvarit si kavu, aspon jej nebudete zavadzat. Ked sa vycikate, vykakate, zatvorite okno a vec vyriesena.

anonym_3548b3
Včera o 16:41

Vo vlastnom záujme ju obdarujte niekoľkými bavlnenymi tričkami.Zaroven, slušný rozhovor medzi štyrmi očami by bol taktnejsim riešením, než aby to riešil opakovane šéf.Do tretice ešte postreh:pri práci, kde je človek fyzicky aktívny/aj pri športe/každý trošku posmrdkava, niekto viac, niekto menej

anonym_02ae63
Včera o 16:44

Treba jej to takto citlivo povedať ako to tu píšeš.ze teda je ti to nepríjemné alebo vám .ale musíte to takto riešiť .že chcete jej to priamo povedať,aby o tom vedela

anonym_63a8c5
Včera o 16:52

Skúšam si predstaviť, že som ona. Necítim, že by som nejak smrdela a v práci sa na mňa každý usmieva a nič mi nepovie. Až si ma jedného dňa z ničoho nič zavolá šéf, chlap, a povie mi, že sa na mňa ženy sťažovali, že strašne zapácham a že s tým mám niečo robiť. Tie isté ženy, ktoré mne osobne nič nepovedali, len sa na mňa usmievali. Keby si bola normálna, zoberieš si ju bokom a priamo sa s ňou pozhováraš. Miesto toho ako nejaký potkan žiadaš od šéfa, aby to spravil on. A keď to nepomôže, žiadaš to od neho znovu. A keď nechce, píšeš o nej sem a čakáš, že ju tu budeš ohovárať.

anonym_d95148
Včera o 17:04
@anonym_63a8c5

Skúšam si predstaviť, že som ona. Necítim, že by som nejak smrdela a v práci sa na mňa každý usmieva a nič mi nepovie. Až si ma jedného dňa z ničoho nič zavolá šéf, chlap, a povie mi, že sa na mňa ženy sťažovali, že strašne zapácham a že s tým mám niečo robiť. Tie isté ženy, ktoré mne osobne nič nepovedali, len sa na mňa usmievali. Keby si bola normálna, zoberieš si ju bokom a priamo sa s ňou pozhováraš. Miesto toho ako nejaký potkan žiadaš od šéfa, aby to spravil on. A keď to nepomôže, žiadaš to od neho znovu. A keď nechce, píšeš o nej sem a čakáš, že ju tu budeš ohovárať.

@anonym_63a8c5 waw, úplný suhlas

mondolina
Včera o 17:09

@anonym_autor
a upratuje dôkladne? v tomto ste s ňou spokojní?
pri upratovaní sa človek spotí. plus môže mať zdravotné problémy.
ona príde o prácu keď budete upratovať vy?

autor
Včera o 17:18
@mondolina

@anonym_autor
a upratuje dôkladne? v tomto ste s ňou spokojní?
pri upratovaní sa človek spotí. plus môže mať zdravotné problémy.
ona príde o prácu keď budete upratovať vy?

@mondolina Upratuje dobre, s prácou skutočne nie je problém, je to aj príjemná pani. Oni to vymysleli nejako tak, že by ju dali upratovať niekam inam - na iné poschodie, že by prišla o prácu. Len mne ide o to, že také riešenie je podľa mňa blbosť, aby sme upratovali my.

domkakvet
Včera o 17:42

@anonym_autor ona upratuje, ked ste v praci, lebo vsade co viem, tak upratovacka pride az po pracovnej dobe.

autor
Včera o 17:49
@domkakvet

@anonym_autor ona upratuje, ked ste v praci, lebo vsade co viem, tak upratovacka pride az po pracovnej dobe.

@domkakvet Počas našej pracovnej doby upratuje.

anonym_08dd19
Včera o 17:49

chodte za sefom ze sa nic nezmenilo ..ci by im nemohol kupit bavlnene uniformy plus darovat deodorant .. osobne to s nou riesit nemozete -aspon u nas nie- vsetko musi cez manazerov.. tiez mame smradocha zial .. uz mu posielalai meaili osobne sa s nim rozpravali .. vsade sme podavali deodoranty -s napisom zadarmo-staci pouzit ak sa citis.. ale aj tak smrdi .. chodi peso spotio sa a neprezlecie ..v tom moktom doslova moktom tricku je celu zmenu .. ja osobne s nim nerobim ale ak nahodou prejdem oolo idem sa pozvracat .. vyhodit ho nevyhodia -malo zamestnancov

domkakvet
Včera o 18:30
@anonym_autor

@anonym_autor snad to je otazka par minut, potom vyvetrajte, ak nie, tak jej kupte deodorant.

anonym_f38d9b
Včera o 18:52

Neviem, kupovat niekomu deodorant je tiez dobre trapne...
Navyse, tu by bolo treba antiperspirant, mne napriklad ziadne deodoranty nepomahaju, pouzivam tu najsilnejsiu Rexonu, a aj to nezabrani, potim sa tak ci tak. A problem oblecenia - ci bavlna, viskoza, polyester. Ked je to dobre vyprate, a obleciem ciste, ok aj po spoteni (lebo mu neviem zabranit), ale ak mam starsie tricko, to uz sice aj po oprati vonia, ale po prvom spoteni ho citim. Ale zas nie tak, ze by ostatni z toho odpadli, takze problem bude mozno tam, ze to neperie dobre alebo nosi viac dni po sebe, alebo ma proste tie veci uz napachnute, netusim.
Je to dost chulostivy problem, ja osobne bojujem s nadmernym potenim cely zivot a keby mi to niekto este daval pocitit, akoby som bola posledna spina, tak by ma to mrzelo. Ale ja s tym teda bojujem. Ktovie, ako to ma ona...🤔. Ja som uz aj dcere 11 rocnej kupila Rexonu, lebo tie prirodne deodoranty, to jej nefungovalo a doslova smrdela. Dnes vsetko bio, eko, nono hlinik a tak, ale nic lepsie som nemohla spravit, lebo naozaj ju bolo citit. Mozno pouziva nejaky deo, ak nechce hlinik a bohuzial, su to slabe odvary...

anonym_0f48b3
Včera o 18:53

Ja si myslím, že šéf vás klamal a s ňou sa o Tom nebavil. Ja si neviem predstaviť, čo vám tam toľko upratuje? Naša je u nás v kancli tak 3 minúty čo povysáva. Raz za týždeň. Stoly si utierame samé, kvety polievame samé. U nás nemá povolené chytať veci na pracovných stoloch. A ani by som to necchcela aby to robila.

anonym_75b5f1
Včera o 19:07

A to vasu kancelariu upratuje hodiny, ze to nedokazete prekusnut? Ved tu chvilu vydrzim, pripadne zbehnem na kavu, potom vyvetram, a vec vybavena...

anonym_a2bafa
Včera o 20:19

@anonym_autor k nám do práce tiež chodila upratovačka, strašne zlatá pani, ale neskutočný zápach potu. Po čase ju prepustili. Potom som sa dozvedela že boli na tom finančne neskutočne zle, manžel pil, alebo niečo také, deti si nemali čo obliecť, asi mali aj vypnutú vodu, lebo že ju pred Vianocami videli chodiť brať sneh vo vedre na umývanie linky ... nechcem si predstaviť ako na tom boli, keď prišla o prácu. Na tvojom mieste by som jej to s láskou a citlivo povedala sama a snažila sa jej pomôcť. A, inak, mám po 40tke a tiež už "smrdím", potím sa oveľa viac ako kedysi, pot mi páchne oveľa viac ako kedysi, často vyjdem zo sprchy a do hodiny cítim pot opäť, stačí sa minimálne spotiť. Mám čo robiť, aby som to hygienicky zvládla k spokojnosti svojej a dúfam, že aj okolia. A aj keď mi nie je príjemné keď cítim iných, nikdy ich neposudzujem, ani neodsudzujem. Nemám na to právo.

barbie79
Včera o 20:54
@anonym_a2bafa

@anonym_autor k nám do práce tiež chodila upratovačka, strašne zlatá pani, ale neskutočný zápach potu. Po čase ju prepustili. Potom som sa dozvedela že boli na tom finančne neskutočne zle, manžel pil, alebo niečo také, deti si nemali čo obliecť, asi mali aj vypnutú vodu, lebo že ju pred Vianocami videli chodiť brať sneh vo vedre na umývanie linky ... nechcem si predstaviť ako na tom boli, keď prišla o prácu. Na tvojom mieste by som jej to s láskou a citlivo povedala sama a snažila sa jej pomôcť. A, inak, mám po 40tke a tiež už "smrdím", potím sa oveľa viac ako kedysi, pot mi páchne oveľa viac ako kedysi, často vyjdem zo sprchy a do hodiny cítim pot opäť, stačí sa minimálne spotiť. Mám čo robiť, aby som to hygienicky zvládla k spokojnosti svojej a dúfam, že aj okolia. A aj keď mi nie je príjemné keď cítim iných, nikdy ich neposudzujem, ani neodsudzujem. Nemám na to právo.

@anonym_a2bafa ja pouzivam nuud z dm.. ano drahsie ale funguje to proto poteniu

0silvia0
Včera o 21:17
@anonym_autor

@anonym_autor aj nasa upratovacka upratuje pocas pracovnej doby. Vynesie smeti, raz do tyzdna umyje podlahu, potom umyje kuchynku a wc. V kancelarii ju mame 2 minuty a ked umyva podlahu, tak odidem, nech jej nezavadziam. Sice nesmrdi, nosi bavlnene tricka, ale niektoru z predchadzajucich upratovaciek tusim bolo citit, ale nikdy to nikomu nenapadlo riesit.
Upratovacky u nas maju spolocnu miestnost, je ich asi 5, ked si to medzi sebou nevykomunikuju, toto ozaj nepotrebuje nikto riesit

beataxxx
Včera o 22:13

Mali sme takého voňavého kolegu, tak sme mu urobili darčekový balíček kvalitnej kozmetiky-duschbad, mydlo, šampón, kolínsku, deodorant, uterák…..bolo mi to nepríjemné, ale zavolala som si ho a vysvetlila mu, že treba dodržiavať určité hygienické pravidlá, aby sme sa v práci všetci cítili príjemne….trosku sa to zlepšilo, ale nie až tak veľmi…bolo to zvláštne- bol štíhly, mladý dobre vyzerajúci, vždy super oblečený, každý deň v inej košeli….

watermelon
Dnes o 03:50

Toto je citliva tema a ja si myslim, ze dotycny clovek, krory nedba o osobnu hygienu, to nepochpi a nikdy nebude lusknutim prstov vonavy. Tiez sme mali takeho smradocha kolegu. Kolegyna, co s nim sedela mu najprv nepriamo davala na javo, ze ach, aky je tu tazky vzduch, musime vetrat, neda sa tu dychat. Nepochopil. Okno otvorene mali aj ked mrzlo. Deodorant mu podarovala, nechytil sa. Jedneho dna sa ina kolegyna nasrala, lebo tak pachol, zavolala si ho mimo a narovinu mu povedala, nech sa sprchuje a prezlieka kazdy den ciste veci, lebo smrdi. Neurazil sa chlapec, povedal, ze si bude na toto davat pozor. 2 dni bol ok, na treti smrdel zas. Medzicasom odisiel z firmy, pred par tyzdnami nas prisiel pozriet a zasmradil nam celu kancelariu. Takze tak, nevzal si z toho nic.

anonym_30b742
Dnes o 11:09

Staré ženy musia pracovať čo už dávno mali byť na starobnom dôchodku. Možno ma pani už zdravotné problémy a stare ženy sa už veľa potia ako tie mladé ženy. Veď aj mladé raz budu staré a určite budu sa veľa potiť a veľa smrdiet. Myslite že keď sa spotite nesmrdite. ???

anonym_7ee0ac
Dnes o 13:53

U nás na jednom verejnom pracovisku, kde som chodila ako zakazmicka, takto smrdel zamestnanec za okienkom. Prisla som s nim do styku mino okienko, preto viem, ze to bol on, nie jeho kolegye. Napisala som anonym na miestny nadriadeny organ, prelozili ho. Urcite nie prepustili, bol velmi vzdelany a robil tam sefa.

anonym_a2bafa
Dnes o 15:10
@anonym_7ee0ac

U nás na jednom verejnom pracovisku, kde som chodila ako zakazmicka, takto smrdel zamestnanec za okienkom. Prisla som s nim do styku mino okienko, preto viem, ze to bol on, nie jeho kolegye. Napisala som anonym na miestny nadriadeny organ, prelozili ho. Urcite nie prepustili, bol velmi vzdelany a robil tam sefa.

@anonym_7ee0ac tak týmto by som sa fakt neschválila. Ak ho preložili na nejaké horšie miesto, určite nie na lepšie, tak môžeš byť na seba hrdá. Nechápem prečo to teba trápilo, to si s ním bola denne hodiny v kontakte, že ti to vadilo viac ako jeho kolegom a vadilo ti to tak veľmi a neprekonateľne, že si ho musela udať a ešte ako anonym?

mondolina
Dnes o 15:12
@anonym_7ee0ac

@anonym_7ee0ac
môžeš byť na seba "pyšná"

anonym_30b742
Dnes o 15:58
@anonym_7ee0ac

Tak si pripravila jedného človeka o prácu. A nevieš či nemá zdravotné problémy. Ale karmu má každý človek zadarmo. Raz budeš možno aj ty niekomu hrozne smrdiet a vráti sa ti to.

anonym_7ee0ac
Dnes o 16:33

A čo ak niekoho chorého v tej miestnosti obťažoval ten smrad? Alebo tehotná kolegyňa chodila z toho každú chvíľu zvracať? Alebo musel niekto (z iného, vymysleného dôvodu) zmeniť miesto? On bol šéf, nik si nedovolil povedať pravdu.

anonym_7ee0ac
Dnes o 16:35
@anonym_30b742

Tak si pripravila jedného človeka o prácu. A nevieš či nemá zdravotné problémy. Ale karmu má každý človek zadarmo. Raz budeš možno aj ty niekomu hrozne smrdiet a vráti sa ti to.

@anonym_30b742 to sa ti práve prisnilo, že som niekoho pripravila o prácu? Nespi pred večerom, nebudú sa ti snívať bludy.

anonym_9ede27
Dnes o 17:00

@anonym_autor Autorka, mali sme rovnaky problem u nas doma. V dni, kedy chodila pani na upratovanie, myslela som ze budem vracat.
Doma som robila cirkusy, ze nechcem, aby chodila, ze budem radsej upratovat sama. Ze ja sa aj vystahujem, lebo neznesiem ten mensinovy zapach potu. Aj v zime som mala pootvarane vsetky okna, nedalo sa to vydrzat.
Bola tam proste ta dilema, ze ta starsia pani pride kvoli nam o pracu, dlho sme to prejednavali, ze ako sa zachovat.
Nakoniec chlap zavolal do firmy, ktora ju posielala, ze to zrusi a ked sa ho pytali na dovod, tak to nejako z neho vytiahli, ze kvoli smradu.

A teda sa ukazalo, ze to nebol jej pot, ale "bio eko raw ayurveda"-cistiaci prostriedok.
Vymenili ho a odvtedy nebol problem.