Odrátavajú mi prestávku, aj keď pracujem?
Pol hodiny mi denne automaticky odrátajú, ale pri telefóne musím zostať a keď niekto príde, riešim ho. Z pracoviska odísť nemôžem. Je toto vôbec prestávka, keď som celý čas k dispozícii?
@anonym_autor my to máme podobné, nahlásil prestávku od 12-12,30 a medzitým príde zákazník a nemôžem ho nechať len tak. Buď si urobím prestávku neskôr, alebo si na ďalší deň urobím hodinovú, s tým, že odráta len polhodinu. Ale my si to riešime len medzi sebou, nie so šéfom. Koľkokrát som jedla na pracovisku, lebo som nemohla odbehnúť.
Neviem či sa pípate, potom by si teoreticky mala mať polhodinu nadčas.
Zo zakona ti musia odratavat, keby nie tak maju problem s inspekciou prace. Jednodnoducho ked ta niekto pocas nej vyrusi tak si o tolko minut ju posun. Alebo ked ti vobec nevyjde na konci dna by som isla za veducim a povedala, ze predtavku som nemala ziadnu kvoli praci tak odchadzam o tu pol hodinu skor.
Ako si to zariadis, tak to mas. Mas narok na 30 minut, bez telefonov a bez pritomnosti na pracovisku. Dohodni si so sefstvom podmienky.
Aka to je praca ?
Pracovali sme v 12 hodinových zmenách .Z toho nám rátali 11 a pol hodiny,30 minut bola obedna prestávka, ale sme boli na pracovisku,obed, kým ostatní zamestnanci ho konzumovali teplý v jedálni, nám ho doviezli v obedari a jedli sme ho narýchlo popri práci, väčšinou na etapy s studený.Oslovili sme zamestnávateľa, že aj my na recepcii máme nárok na riadnu obednajsiu prestávku počas ktorej sa slušne najeme v jedálni.Vedenie to akceptovalo
Ako si to zariadis, tak to mas. Mas narok na 30 minut, bez telefonov a bez pritomnosti na pracovisku. Dohodni si so sefstvom podmienky.
Aka to je praca ?
@patrike Administratíva + predaj. Nemá ma kto vystriedať.
@anonym_autor To nie je tvoj problem, ale sefa / majitela. Nedaj na sebe orat. Oznam mu, aby ti urcil cas na prestavky na obed. Vtedy nedvihas telefony a relaxujes pri jedle. Ak tam aj niekto chodi fyzicky, zamknes dvere a das si obed. Lenze to neurobis, lebo sa bojis o pracu.
zakon je nastaveny tak ze ti zamestnavatel MUSI dat 30 min. prestavku po odpracovanych hodinach (neviem kolkych) ci ju ty vyuzijes alebo nie, alebo sa dohodnes so sefom, ze ked v danom case "musis" pracovat posunies si ju na neskor je uz len na teba a tvojom sefovi
@anonym_autor To nie je tvoj problem, ale sefa / majitela. Nedaj na sebe orat. Oznam mu, aby ti urcil cas na prestavky na obed. Vtedy nedvihas telefony a relaxujes pri jedle. Ak tam aj niekto chodi fyzicky, zamknes dvere a das si obed. Lenze to neurobis, lebo sa bojis o pracu.
@patrike ja som to tak mala v bývalej práci. obecná knižnica. Pracovný čas 11,30 do 20,00. otvárací čas 13,00 - 19,00. Na obed som vybehla cca 12,10-12,45. stretávali sme sa v jedálni so šéfom a ten mi začal vyčítať, prečo chodím na začiatku pracovnej doby, ked nárok mám až po 4 odpracovaných hodinách (zákonník práce). Tak som povedala, že teda nech mi stanoví pauzu na obed, na ktorú mám podľa toho istého ZP nárok.
napr. 16,15 - 16,45. a ja milerada zamknem dvere, najem sa v kľude, urobím si čaj, stihnem aj wc. že deti aj rodičia cestou z družiny počkajú kým otvorím, aj tí ľudia, čo prichádzajú z práce. huba otvorená a potom sklapol
zakon je nastaveny tak ze ti zamestnavatel MUSI dat 30 min. prestavku po odpracovanych hodinach (neviem kolkych) ci ju ty vyuzijes alebo nie, alebo sa dohodnes so sefom, ze ked v danom case "musis" pracovat posunies si ju na neskor je uz len na teba a tvojom sefovi
@anonym_4d2ee4 Tak, viem si predstavit, ked narychlo zje nieco prinesene z domu a popri tom dviha telefony, formalne sa ta prestavka kvoli moznej kontrole inspektoratom prace vykaze po max 5 hodinach. Ak robi nepretrzite, pekne jej sef skrati pracovnu dobu na 8 hodin a hotovo.
počas obedňajšej prestávky môžeš na pracovisku dokonca aj spať, ak už ide o to ...
že sa ty nemáš ani kedy najesť - to už musíš riešiť so šefstvom, ako to riešiť. obedňajšie prestávky sú predsa úplne bežné aj v obchodoch ...
Keď ťa nemá kto vystriedať, tak normálne sa zavrie prevádzka na 30min, kým máš prestávku. Sa nevieš ohradiť? Nenahraditeľných je plný cintorín, takže normálne je čas ísť za šéfom a vysvetliť mu, že 30 min pokoja od všetkých a všetkého mať budeš.
@anonym_autor tak buď tu pol hodinu nebudeš dvíhať telefóny, alebo sa ti prestávka bude započítavať do pracovného času a popritom sa ti poskytne primeraný čas na odpočinok a jedenie (rozumej medzi telefonátmi). Ale tvoja práca zrejme nebude taká, ktorú nemožno prerušiť kvôli čerpaniu prestávky. Jednoducho si sprav polhodinu kedy nebudeš dvíhať telefóny, veď oni zavolajú neskôr
@anonym_autor prečo nemôžeš odísť z pracoviska? máš predsa prestávku podľa Zákonníka práce, zamkneš, vycapíš 12:00-12:30 obedná prestávka a ideš. Aj keby som si v parku mala zjesť maslový rožok tak by som šla.
Na prestávku máš zo zákona nárok a počas nej nemôžeš pracovať. Tú polhodinu zákazníci aj šéf zvládnu.
Prepač,ale to je tvoja hlupost,ze to tak nechaš a si neasertivna. Cez obed mozes robit co chces,hoc aj prechadzat sa vonku okolo budovy alebo zjest obed v parku.Teba nema co zaujimat,ze ťa nema kto zastupiť.
Kamoš tak mal, v práci bol 12 hodín, zaplatené mal 11.5 hod a obedňajšia prestávka niekedy bola tak, že sa počas jazdy späť, zastavil na benzínke kúpiť si bagetu.
Potom sa zamestnávateľ snažil znížiť náklady že čas kedy nemali výjazd, len čakali na pracovisku im dával ako pracovnú pohotovosť za nízku cenu.
Ale tam bol zamestnávateľ zgrgloš šetril aj na vybavení, že sa radšej napríklad na kvalitnejší tlakomer poskladali zamestnanci zo svojich.
@anonym_autor Ani nás nemal kto vystriedať na recepcii, ale existuje možnosť informovať stránky, že je čas obeda.
nieje, prestavku si dokonca povinna mat aj keby si nechcela (kvoli BOZP). Po maximalne 6,5 hodiny musi byt prestavka. Po dohode sa moze rozdelit. Napr. na jednu 10 a 20 minutovu. Ale len s tvojim suhlasom, pripadne so suhlasom odborov...
nieje, prestavku si dokonca povinna mat aj keby si nechcela (kvoli BOZP). Po maximalne 6,5 hodiny musi byt prestavka. Po dohode sa moze rozdelit. Napr. na jednu 10 a 20 minutovu. Ale len s tvojim suhlasom, pripadne so suhlasom odborov...
@anonym_28db00 nie, nemoze sa rozdelit, ZP jasne hovori, ze prestavka na odpocinok a jedenie ma byt v trvani 30 minut. A tiez neviem odkial mas, ze prestavka ma byt po max. 6,5 hodiny. ZP ustanovuje iba to, ze zamestnavatel musi poskytnut zamestnacovi prestavku, ak jeho pracovna zmena je dlhsia ako 6 hodin a ze sa prestavka neposkytuje na zaciatku a na konci zmeny.
Prestavky z dovodu BOZP su nieco ine, tie upravuje zakon o BOZP, nemiesaj to s prestavkami na odpocinok a jedenie podla ZP.
@anonym_28db00 nie, nemoze sa rozdelit, ZP jasne hovori, ze prestavka na odpocinok a jedenie ma byt v trvani 30 minut. A tiez neviem odkial mas, ze prestavka ma byt po max. 6,5 hodiny. ZP ustanovuje iba to, ze zamestnavatel musi poskytnut zamestnacovi prestavku, ak jeho pracovna zmena je dlhsia ako 6 hodin a ze sa prestavka neposkytuje na zaciatku a na konci zmeny.
Prestavky z dovodu BOZP su nieco ine, tie upravuje zakon o BOZP, nemiesaj to s prestavkami na odpocinok a jedenie podla ZP.
@nelca84 Moze sa prestavka rozdelit. Napr jaguar ma prestavku 10 a potm 20 minut. Bolo to robene hlasovanim. Aspon jedna z nich musi mat 15 minut. Ano, opravujem sa, po 6 hodinach je narok na prestavku, nie 6,5.
Ano, su aj ine prestavky BOZP, ale aj ta "hlavna" je povinna aj pre zamestnanca. V pripade ze by sa nieco stalo ak by pracoval cez prestavku tak by to inspektorat bral ako porusenie BOZP a pracovnej discipliny
@nelca84 Moze sa prestavka rozdelit. Napr jaguar ma prestavku 10 a potm 20 minut. Bolo to robene hlasovanim. Aspon jedna z nich musi mat 15 minut. Ano, opravujem sa, po 6 hodinach je narok na prestavku, nie 6,5.
Ano, su aj ine prestavky BOZP, ale aj ta "hlavna" je povinna aj pre zamestnanca. V pripade ze by sa nieco stalo ak by pracoval cez prestavku tak by to inspektorat bral ako porusenie BOZP a pracovnej discipliny
@anonym_28db00 ze to ma tak jaguar neznamena, ze je to spravne. ZP nehovori o moznosti rozdelenia prestavky na odpocinok a jedenie, hovori o prestavke v trvani 30 minut, nie ze prestavka ma byt postkytnuta 30 minut v sucte. Pri ostatnych tvojich tvrdeniach neviem z akych ustanoveni zakona vychadzas, napr. o tom, ze jedna cast prestavky musi mat 15 minut.
A budem sa opakovat, lebo si to opat nespravne interpretovala: prestavka sa poskytuje, ak pracovna zmena trva viac ako 6 hodin, to neznamena, ze sa poskytuje po 6 hodinach.
Ak zamestnanec pracuje napriek tomu, ze ma prestavku, za porusenie pracovnej discipliny to moze povazovat akurat zamestnavatel. IP nevyhodnocuje porusenia pracovnej discipliny. Za porusenie BOZP to moze byt povazovane v pripade pracovneho urazu, resp. pracovny uraz, ktory sa stane pocas prestavky nie je pracovnym urazom.

@anonym_autor Nie je.