Poslali by ste zamestnanca v skúšobnej dobe preč?
Ahojte,
Povedzte mi prosim Vas nazor. Prijali sme cloveka, ktoreho zaucam. Pravidelne som davala feedback svojmu nadriadenemu o tom ako prebieha zaucanie. Pozicia obnasala skusentosti,ktory ten clovek uz mal. Takze nic nove,komplikovane. Bola som v tom,ze to pojde ako po masle, ze mi po 2 tyzdnoch povie,ze sa nudi a chce nieco zlozitejsie. Po dlhych tyzdnoch ma tento clovek nicim neohuril, ziadna pozitivna vlastnost. Kazdy den s nim spolupracujem, kontrolujem. Takze viem s akou osobou mam docinenie. Povedzte mi uprimne,ci by ste si takeho cloveka nechali vo firme alebo nie
- vsetko je zle
- podla neho procesy su nastavene zle,treba ich zmenit
- nerozumie tym procesom ani po dlhych tyzdnom ( preto ich chce zmenit)
- tabulky su nadizajnovane zle, on potrebuje cas, aby sa to naucil
- tie iste tabulky -student im porozumel rychlejsie
- hada sa o svojej pravde pocas zaucanie,
- ak bol upozorneny na chybu a musi ju opravit, neprizna si to. Zvali to na vadu systemu v dany den
- pocas zaucanie zdrziava cas a vymysla fiktivne hypoteticke situácie ktore nikdy nenastali a ani nenastanu,ale chce o nich diskutovat
- upozornujem ho ze mam vela roboty,tak aby svoj hodinovy obed skratil, ignoruje
- kazde rano si s nim prejdem jeho ulohy a poviem mu presne co ma urobit ( od slova do slova) po 2-3 hodinach vidim,ze neurobil nic. Na priamu otazku preco to nie je hotove mi posle 15- 20 sprav mimo zadanych uloh ( za mna odputavanie pozornosti) a odpoved nemam. Musim ju zopakovat 2 ci 3 krat,ze preco to neurobil. Vyhovorky. Neskor som prisla nato,ze to chcel urobil az po pracovnej dobe aby si napisal pracu nadcas. Diskutovala som to s nadriadenym a upozornila,ze tato osoba nema mat nadcasy,nic mu v tom nebrani to urobit pocas 8 hodin. Za mna špekulant. Kedze nadcasy mat uz nemoze,aj tak pracovat nechce. Napisem mu presny draft emailu,ktory ma poslat a on ho nechce poslat ,zdrziava aj viac ako 24 hodin. Ked ho vyzvem,ze nevidim email, nech mi ho preposle tak az na moje naliehanie ho posle.
- robim mu doslova asistentku, ludia za neho urobia robotu len je len prisediaci. Tlacim ho do roboty,aby bol samostatny.
- vsetky jeho ulohy urobim ja za neho len on to ma urobim pod svojím menom. Nechce,zdrziava.
- jednoduche studentske ulohy prezentuje za narocne.
- nadriadeny mi povedal,ze on mu rozprava uplne ine veci ako ja.
- pravidelne som mu hovorila,ze toto su jednoduche ulohy pre studento, uz by mal robit narocnejsie ulohy. Nechce o tom ani pocut.
- postazoval sa ,ze on stale nerozumie. Tak som naplanovala znovu trening. A on sa mi prihlasil z auta,ze mozme zacat. Zrusila som ho.ze ked bude v office nech mi napise.
Takychto situacii mam s nim velmi vela. Povedzte mi poslali by ste ho prec? Este je v skusobnej dobe. Za mna ten clovek nema ochotu za zmenit a ani pracovat.
Dakujem za Vas nazor.
@anonym_autor je sa nikdy nepytam ci mam niekoho vyhodit, ale ci si ho mam nechat.
A tak sa ta opytam preco by ste si ho mali nechat? Ak nenajdes dobry dovod tak ukoncit toto trapenie.
@anonym_autor v úvode píšeš, ze skúsenosti uz mal. Takze tuto prácu robil a vie robit.
Mozno len porovnáva. Co ak je ten vas systém naozaj nastavený zle? To vase ,,robíme to takto 30rokov a funguje to" poznám osobne.
Mozno je naozaj neprisposobivy a problémový ale co ak vy ako firma nie ste schopní pripustiť iný názor? Vyskúšať nieco nove?
Poviem ti, nie je nič horšie ako prísť do novej prace kde vidis ze NIC nefunguje, ze majú po ..(vela).. debilnych zbytočných nefungujucich pravidiel a čokoľvek niekto navrhne nieco nove, je debil.
Ja som si sľúbila, ze ak sa raz niekto dostane k nam do prace kto bude dudrat na nas systém, velmi rada ho vypočujem. . .
Len aby si nebola autorka prekvapená. nikdy nevieš kto je koho známy a prečo tam je a ako sa tam dostal a na základe čoho sa tam dostal.
Už tu raz písala jedna pani ako zaúčala tiež jedno nemehlo a nakoniec po niekoľkých mesiacoch dostala výpoveď ona a ten nemohúcnik tam zostal.
@anonym_autor
Si moc citliva, strata casu, vyhodit hned dnes, este davat pozor aby daco nepokazil a neukradol - nakopiroval.
@sissy27 výnimka potvrdzuje pravidlo. Ja som na pohovor zavolala všetkých čo mi poslali životopis, jednemu "gen z" chcela potvrdiť pracu - vedel super po nemecky a ze sa vratil na slovensko lebo si našiel frajerku tu a maju podnajom a hlada si pracu.. povedal mi, že može začať až o 2 mesiace (potrebovala som od septembra a on mohol v oktobri lebo ide na oktoberfest do nemecka na brigadu kde chodi kazdy rok). A ja ze ok, aj vyhovuje celkom. Volam mu v oktobri ze kedy pride podpisat zmluvu a on ze sa rozisiel s frajerkou a vracia sa naspat do nemecka a teda nepodpise.
Čo som sa rozpravala so známymi ktorí zamestnávajú/sú nadriadení Gen Z, tak všetci s nimi majú tieto problémy. Bohužiaľ, hovoria o tom aj štatistiky.
Tvoja dcéra mala doma pravdepodobne dobrú výchovu a pevnú ruku, bola vedená k tomu aby mala všetky tieto super vlastnosti ako dochvíľnosť, priebojnosť a šikovnosť, ale väčšina z jej generácie sú proste lenivci ktorí veria, že svet by sa mal prispôsobiť im
@anonym_4ed438 máme v práci jedného, myslím že má 28 rokov, nastúpil minulého roku v novembri. Celú skúšobnú dobu vyzeral sľubne, chodil do práce tak ako má. Deň po skúšobnej sa hodil na PN a je na nej až doteraz 🙂 proste vydrbal so systémom, vraj niekde študuje externe. A kolegyne ktoré s ním počítali sú hotové lebo majú o jedného človeka menej a vyhodiť ho nemôžu. Chlapec má zmluvu na 1 rok , tak asi sa s ním po Tom "odpracovanom" roku rozlúčia.
@anonym_4ed438 máme v práci jedného, myslím že má 28 rokov, nastúpil minulého roku v novembri. Celú skúšobnú dobu vyzeral sľubne, chodil do práce tak ako má. Deň po skúšobnej sa hodil na PN a je na nej až doteraz 🙂 proste vydrbal so systémom, vraj niekde študuje externe. A kolegyne ktoré s ním počítali sú hotové lebo majú o jedného človeka menej a vyhodiť ho nemôžu. Chlapec má zmluvu na 1 rok , tak asi sa s ním po Tom "odpracovanom" roku rozlúčia.
@anonym_e95cce treba poslať kontrolu ☺
Možno reálne existuje možnosť ako by systém fungoval lepšie, tak chce na to poukázať, ty mu z akého dôvodu rozkazuješ, že si ma dobrovoľne skrátiť obednu prestávku??? Ak má hodinu má mať hodinu obed, no však môže odísť aj on ak sa mu nepáči
@anonym_e95cce treba poslať kontrolu ☺
@anonym_4ed438 no veď samozrejme 🙂 keby to bol môj zamestnanec tak ma kontrolu na dennom poriadku. Neviem ako sa to riešilo s kontrolou lebo pracuje v inom tíme než ja tak nemám viac informácií a nechcem sa tiež vypytovať. Viem len to čo mi už kolegyne povedali a ako to pokračuje neviem ale vraj sa má tento mesiac vrátiť 😀
Ak mu po tomto predĺžia zmluvu tak to nepochopím.
Možno reálne existuje možnosť ako by systém fungoval lepšie, tak chce na to poukázať, ty mu z akého dôvodu rozkazuješ, že si ma dobrovoľne skrátiť obednu prestávku??? Ak má hodinu má mať hodinu obed, no však môže odísť aj on ak sa mu nepáči
@zuzubb007 standardne je pol hodinova prestavka na obed. Predpokladám, že on si dobrovoľne robí z pol hodiny hodinu
@anonym_autor toto je celé zle, Pripomina mi to mojho byvaleho kolegu, plná huba rečí a robota nikde. Primitívne veci nebol schopný urobiť včas, tiež by len nadčasoval, všetko by on vymyslel lepšie, bláboly na n -tú. Pošlite ho kade ľahšie, len by ste sa s nim trapili.
@zuzubb007 ty si este asi nazivo nevidela sprosté a lenivé teľa, ktoré vie len mudrovať, ze? Bud rada, ze si s takým ničim nemusela pracovať.
Ak vidis, ze to nefunguje a ze vkuse frfle, tak sa s nim rozluc teraz; ked bude mat zmluvu na dobu neurcitu, budes sa modlit aby dal sam od seba vypoved. Ak to bude nebodaj spolupracovnik, na ktorom zalezia tvoje vystupy a teda budes realne robit aj zanho, o to vacsi dovod poslat ho prec. Samozrejme z vonku sa to hovori lahko.
Ak aj nieco v systeme nefunguje dobre, nemal by to pomenovavat clovek, ktory je vo firme len chvilu ale mal by mat aj nieco v nej odzite, aby vedel realne posudit, ktore casti procesu su sprostost a ktore realne nieco riesia. Ja tiez nemam rada, ked mi niekto na treti den zacne hovorit, co sa ako da robit lepsie, ked mnohe veci maju svoj relevantny dovod. Vela stastia zelam.
Ja si tiez rada vypocujem nazor ale hlavne riesenie niekho noveho, som tam roky ale toto cudo by uz davno mimo.za mna mas svatu trpezlivost 🤣
@zuzubb007 prosim? Ja mu rozkazujem? Ma mat 30 minutovu obednu prestavku. Od nastupu ju ma hodinu. Som toho nazoru,ze ak si urobis avoju robotu a je na Teba spolah,maj aj hodinovu. Nebudem to riesit. Ale nie takto.
@anonym_autor v úvode píšeš, ze skúsenosti uz mal. Takze tuto prácu robil a vie robit.
Mozno len porovnáva. Co ak je ten vas systém naozaj nastavený zle? To vase ,,robíme to takto 30rokov a funguje to" poznám osobne.
Mozno je naozaj neprisposobivy a problémový ale co ak vy ako firma nie ste schopní pripustiť iný názor? Vyskúšať nieco nove?
Poviem ti, nie je nič horšie ako prísť do novej prace kde vidis ze NIC nefunguje, ze majú po ..(vela).. debilnych zbytočných nefungujucich pravidiel a čokoľvek niekto navrhne nieco nove, je debil.
Ja som si sľúbila, ze ak sa raz niekto dostane k nam do prace kto bude dudrat na nas systém, velmi rada ho vypočujem. . .
@simona20201309 nie naozaj system nie je stary. A procesy,ktore musi dodrziavat su podpisane ( je ronkontrakt medzi zakaznikom a firmov) takto sa bude postupovat. A my to musime dodrziavat. Jemu sa tieto procesy nepacia,lebo si ich musi pamatat a nema volnu ruku. Akakolvek odchilka od procesu je potom problem pre audit atd.
@zuzubb007 prosim? Ja mu rozkazujem? Ma mat 30 minutovu obednu prestavku. Od nastupu ju ma hodinu. Som toho nazoru,ze ak si urobis avoju robotu a je na Teba spolah,maj aj hodinovu. Nebudem to riesit. Ale nie takto.
@anonym_autor kde panko pracoval predtym? Lebo co popisujes mi znie ako karierny uradnik
Ak vidis, ze to nefunguje a ze vkuse frfle, tak sa s nim rozluc teraz; ked bude mat zmluvu na dobu neurcitu, budes sa modlit aby dal sam od seba vypoved. Ak to bude nebodaj spolupracovnik, na ktorom zalezia tvoje vystupy a teda budes realne robit aj zanho, o to vacsi dovod poslat ho prec. Samozrejme z vonku sa to hovori lahko.
Ak aj nieco v systeme nefunguje dobre, nemal by to pomenovavat clovek, ktory je vo firme len chvilu ale mal by mat aj nieco v nej odzite, aby vedel realne posudit, ktore casti procesu su sprostost a ktore realne nieco riesia. Ja tiez nemam rada, ked mi niekto na treti den zacne hovorit, co sa ako da robit lepsie, ked mnohe veci maju svoj relevantny dovod. Vela stastia zelam.
@anonym_f293c3 dakujem za tuto spravu. Uplne s Tebou suhlasim. Ja som si ho aj vzdy vypocula,aby som mu porozumela ako rozmysla,aby som mu aj lepsie vysvetlila pocas mentoringu. Ale to co on hovoril nemalo logiku.A to nie je len tak,ze ten clovek pride a povie toto sa mi nepaci podme to menit. Musis to vediet odprezentovat vyssie. Samozrejme posledne slovo ma zakaznikovi, ktory by bol ochotny svoj proces zmenit to. Menil by niekto proces ktoremu rozumie 15 ludi kvoli 1 ? Asi nie.
@anonym_autor kde panko pracoval predtym? Lebo co popisujes mi znie ako karierny uradnik
@eeffka IT sektor
@anonym_autor a to nikomu nevadí ze pánko je hodinu na obede?
No tohto sa treba zbaviť čím skôr,lebo to co opisujes je neakceptovateľné.
@anonym_e95cce Presne som pocula o takom pripade v zenskom prevedeni. Slecna sa vzdy nanominuje do skolky za ucitelku/asistentku. Skusobna doba ok a po skusobnej PN. Tak uz vystriedala niekolko skolok. Ako neskutocne coho su niektori schopní. To su taky odrbavaci, lenivci vychcanci ze az, ze im neni zle zo seba.
@anonym_autor zažívam presne to isté. Pri výberku som si napísala,že je to človek len na papiere, určite nie na prevádzku,išlo o špecifickú funkciu. Panička, napísala list personalistovi aké to bolo super,aký sme mega kolektív, potom sme jej ukázali prevádzku. Hneď na to volala kolegovi,že wau super. Tak ju vzali. Mám ju na krku mesiac a je to zahul. Presne ako som si napísala papiere ešte ok, ale ona bola prijatá na niečo dôležitejšie a to ide mimo ňu.
Praveze to vobec nie je Gen Z. Taky 40 tnik by som povedala. To by mala byt ta generacia,ktora este chce pracovat. Zivotopisom splnal kriteria. Ale svojim pristupom, skusal moje hranice. Aj som ho upozornila,ze je v skusobnej dobe,ci mu to dopne,ze sa ma snazit. A robit, ale nic. Ziadna zmena.
Takze uz nemam vycitky,ze ho posielam prec 😁 len si to budem asi zistovat ako sa nadriadeny rozhodol. Nema tu znamosti len ide o to,ze je vo zvyku sa popytat na inych oddeleniach,ci by nepasol inde. No za mna prec uplne.
@anonym_autor prečítala som do 1/4 čo nerobil a mal. Už tam by som ho vyhodila....
Dakujem Vam velmi pekne. Odlahlo mi,ze nie som vadna ja. Mala som s nadriadenym hodinovy pokec lebo som mu napisala,ze som toho nazoru, aby oddisiel. Jasne som mu povedala NIE v nasom oddeleni, ja s nim pracovat nebudem. Detailne som mu ukazala preco. Plus pravidelne feedbacky na neho. Nadriadeny chape a ze bude nad tym premyslat.
@anonym_autor strata času...presne na toto je inštitút skúšobnej doby
@zuzubb007 zákonník práce umožňuje 30 minút, nie hodinu. Ak to sa neráta do fondu pracovného času.

@anonym_autor No za mna je to na ukoncenie prac.pomeru.. ale zjavne o tom nemozes rozhodnut ty. A ak nadriadeny neveri, necha ho - toho novacika - vykupat sa vo vlastnej stave. Daj mu ulohy, oboznam o tom aj svojho nadriadeneho a nech ho skontroluje nadriadeny. A podla toho nech sa rozhodne.