icon

Poslali by ste zamestnanca v skúšobnej dobe preč?

18. máj 2026

Ahojte,

Povedzte mi prosim Vas nazor. Prijali sme cloveka, ktoreho zaucam. Pravidelne som davala feedback svojmu nadriadenemu o tom ako prebieha zaucanie. Pozicia obnasala skusentosti,ktory ten clovek uz mal. Takze nic nove,komplikovane. Bola som v tom,ze to pojde ako po masle, ze mi po 2 tyzdnoch povie,ze sa nudi a chce nieco zlozitejsie. Po dlhych tyzdnoch ma tento clovek nicim neohuril, ziadna pozitivna vlastnost. Kazdy den s nim spolupracujem, kontrolujem. Takze viem s akou osobou mam docinenie. Povedzte mi uprimne,ci by ste si takeho cloveka nechali vo firme alebo nie

- vsetko je zle
- podla neho procesy su nastavene zle,treba ich zmenit
- nerozumie tym procesom ani po dlhych tyzdnom ( preto ich chce zmenit)
- tabulky su nadizajnovane zle, on potrebuje cas, aby sa to naucil
- tie iste tabulky -student im porozumel rychlejsie
- hada sa o svojej pravde pocas zaucanie,
- ak bol upozorneny na chybu a musi ju opravit, neprizna si to. Zvali to na vadu systemu v dany den
- pocas zaucanie zdrziava cas a vymysla fiktivne hypoteticke situácie ktore nikdy nenastali a ani nenastanu,ale chce o nich diskutovat
- upozornujem ho ze mam vela roboty,tak aby svoj hodinovy obed skratil, ignoruje
- kazde rano si s nim prejdem jeho ulohy a poviem mu presne co ma urobit ( od slova do slova) po 2-3 hodinach vidim,ze neurobil nic. Na priamu otazku preco to nie je hotove mi posle 15- 20 sprav mimo zadanych uloh ( za mna odputavanie pozornosti) a odpoved nemam. Musim ju zopakovat 2 ci 3 krat,ze preco to neurobil. Vyhovorky. Neskor som prisla nato,ze to chcel urobil az po pracovnej dobe aby si napisal pracu nadcas. Diskutovala som to s nadriadenym a upozornila,ze tato osoba nema mat nadcasy,nic mu v tom nebrani to urobit pocas 8 hodin. Za mna špekulant. Kedze nadcasy mat uz nemoze,aj tak pracovat nechce. Napisem mu presny draft emailu,ktory ma poslat a on ho nechce poslat ,zdrziava aj viac ako 24 hodin. Ked ho vyzvem,ze nevidim email, nech mi ho preposle tak az na moje naliehanie ho posle.
- robim mu doslova asistentku, ludia za neho urobia robotu len je len prisediaci. Tlacim ho do roboty,aby bol samostatny.
- vsetky jeho ulohy urobim ja za neho len on to ma urobim pod svojím menom. Nechce,zdrziava.
- jednoduche studentske ulohy prezentuje za narocne.
- nadriadeny mi povedal,ze on mu rozprava uplne ine veci ako ja.
- pravidelne som mu hovorila,ze toto su jednoduche ulohy pre studento, uz by mal robit narocnejsie ulohy. Nechce o tom ani pocut.
- postazoval sa ,ze on stale nerozumie. Tak som naplanovala znovu trening. A on sa mi prihlasil z auta,ze mozme zacat. Zrusila som ho.ze ked bude v office nech mi napise.

Takychto situacii mam s nim velmi vela. Povedzte mi poslali by ste ho prec? Este je v skusobnej dobe. Za mna ten clovek nema ochotu za zmenit a ani pracovat.

Dakujem za Vas nazor.

Strana
z2
anjelicek26
18. máj 2026

Clovek, ktory ti robi viac prace ako uzitku a je nepoucitelny, by u mna bohuzial nemal sancu... nemam na toto cas... rozlucte sa, kym je to este v skusobnej dobe jednoduche.

anonym_3842b7
18. máj 2026

Vyhodiť. Dnes máš ľudí na výber, načo sa trápiť s niekým, kto je hlúpy a neochotný učiť sa.

anonym_04785f
18. máj 2026

Načo ti tam je taký človek? Ukončiť to v skúšobnej dobe

anonym_9e97f3
18. máj 2026

Skúšobná doba je práve na to, aby obidve strany zistili či áno alebo nie.
V tomto prípade čo popisuješ, určite to ukončiť a čím skôr. Vieš si predstaviť, keby tam zostal? Zničil by ti nervy aleže úplne. Potom by si tú výpoveď dala možno ty sama.

anonym_85b49d
18. máj 2026

Prišla som do polovice….dnes by sim sa s ním rozlúčila

anonym_79061a
18. máj 2026

No a co na to nadriadeny??Ten ma aky na to nazor,to je dolezite,ci da na teba alebo bude pocuvat lenivca.Ale lenivci sa vzdy mali najlepsie a nech sa druhy aj trapi sam a robi robotu aj za neho.Vidis to sama.

sissy27
18. máj 2026

@anonym_autor ak o tom máš rozhodnúť ty, tak ho pošli kade ľahšie.
Ak o tom má rozhodovať niekto ďalší, tak by som odporučila robiť si zápis z jednotlivých školení, ktoré ti podpíše. Ak má pocit, že niečo treba zmeniť / zlepšiť - nech sa páči, nech navrhne AKO a ide s tým za nadriadeným. Nerobila by som nič zaňho - zaškolený bol, v prípade doplňujúcich otázok som samozrejme k dispozícii, ale robiť to musí sám. Ak nespraví, tak je to jeho vizitka a nech už sa s tým nadriadený vysporiada.

autor
18. máj 2026

Dakujem Vam velmi pekne. Odlahlo mi,ze nie som vadna ja. Mala som s nadriadenym hodinovy pokec lebo som mu napisala,ze som toho nazoru, aby oddisiel. Jasne som mu povedala NIE v nasom oddeleni, ja s nim pracovat nebudem. Detailne som mu ukazala preco. Plus pravidelne feedbacky na neho. Nadriadeny chape a ze bude nad tym premyslat.

sissy27
18. máj 2026
@anonym_autor

Dakujem Vam velmi pekne. Odlahlo mi,ze nie som vadna ja. Mala som s nadriadenym hodinovy pokec lebo som mu napisala,ze som toho nazoru, aby oddisiel. Jasne som mu povedala NIE v nasom oddeleni, ja s nim pracovat nebudem. Detailne som mu ukazala preco. Plus pravidelne feedbacky na neho. Nadriadeny chape a ze bude nad tym premyslat.

@anonym_autor tak keď nadriadený nad tým "potrebuje premýšľať", nech si to s ním ťahá jeden týždeň sám. Pomôže mu to v rozhodovaní.

anonym_4ed438
18. máj 2026

jednu vec sa opytam - je to Gen Z ? tzn ma aktualne od 18-27 rokov? :D
Ak ano, odpovedala si si čo je zle. Oni su proste mimo a neochotní pracovať. Maju svoju pravdu, nechcú robiť nič navyše, sú neprispôsobiví a celkovo väčšina je neschopná si udržať dlhodobo prácu, lebo sa len sťažujú ako ich firmy využívajú a neplatia ich dosť na to, aby robili niečo viac než majú.. Takže nie, nie si na vine

anonym_d7080c
18. máj 2026
@sissy27

@anonym_autor tak keď nadriadený nad tým "potrebuje premýšľať", nech si to s ním ťahá jeden týždeň sám. Pomôže mu to v rozhodovaní.

@sissy27 ak je šéf len trošku rozumný, kľudne by som mu to navrhla, aby si to vyskúšal osobne. Aby si nemyslel, že ha som ten problém.

anonym_d7080c
18. máj 2026

Máš tam aj nejakých iných kolegov, ktorí vidia a majú prehľad o jeho prístupe ?

anonym_4ed438
18. máj 2026
@anonym_4ed438

Ak ano, odpovedala si si čo je zle. Oni su proste mimo a neochotní pracovať. Maju svoju pravdu, nechcú robiť nič navyše, sú neprispôsobiví a celkovo väčšina je neschopná si udržať dlhodobo prácu, lebo sa len sťažujú ako ich firmy využívajú a neplatia ich dosť na to, aby robili niečo viac než majú.. Takže nie, nie si na vine

@anonym_4ed438 ešte dodám, že mám podobnú skúsenosť. zamestnala som gen z (kamaratov brat ☺)
za 2 tyzdne som ho musela vyhodiť.
- povedala som mu, že pracovna doba je od 8 do 16.30, ale ked pride rano o 8.15-8.30 nič sa nestane lebo viem, že rano su zapchy z miesta kde byva. On to pochopil tak, že ma z domu vyrazit o 8.30. Pravidelne meškal aj hodinu do práce (kazdy den počas 2 tyzdnov)
- v pondelok mi zahlasil po hodine meskania ze bude meskat lebo ide vybavit zivnost na zivnostensky urad
- dala som mu pracu nejaku a on urobil presny opak toho čo som mu povedala nech NEROBI.
- hral karty ked som mu stala za chrbtom a volala s klientom, pricom som mu povedala nech to vypne. Nevypol hral dalej. Ked som zlozila pytam sa ho ci nepocul ze ma vypnut tu hru, ze ho za ot neplatim. A on že si myslel že až keď dotelefonujem tak to ma vypnut.
- dala som mu jeden den HO lebo som sa mu nevedela venovat, tak nech hlada klientov. Prvy emai poslal o 13.30, posledny o 14.15 (skopirovane z google), neurobil ani jediny hovor a tvrdil mi ze ano. Pytala som sa, čo robil tak povedal že niečo mu do toho prišlo a musel to dorobiť. A ja že čo ? a on nato že veci do školy (externe študoval).
-mal strašne čudne nazory o živote, tvrdil, že z 300e na mesiac človek dnes vyžije a že banky by mali zrušiť a nahradiť inymi inštituciami ktore ti požičajú peniaze za poplatok. Nato mu hovorim, že to by bola tiež banka, len by sa inak volala...

Po 2 tyýžňoch som sa už nemohla naňho pozerať, ťažko sa mi s nim pracovalo aj sedelo v kancelárií keď absolutne nerobil čo mal a plus nevedel pochopiť prečo sa robia veci tak ako ich robíme.. takže Gen Z už nikdy ☺

anonym_c74599
18. máj 2026

Ale jake gény, všelijakí ľudia sú, aj pred 100 rokmi boli lenivci, aj pre 40 rokmi boli špekulanti a aj teraz si šikovní mladí ľudia. Tak možno bude mladému mužovi vyhovovať nejaká iná práca. Veď ho toľko nerieš. Nech ho vedúci porieši.

anonym_b4932e
18. máj 2026

Nedržala by som takého človeka v tíme, veď to je fakt viac práce s ním ako to čo reálne spraví. Na to je tá skúšobná doba, aby sa odfiltrovali ľudia, ktorí v skutočnosti nebudú žiadnym prínosom. Nechcela by som s takým človekom pracovat. Treba to komunikovať čo najskôr s nadriadeným, lebo skúšobná doba prejde, dostane 10 šancí, a aj tak sa budú všetci okolo neho nakoniec trápiť kvôli jeho neschopnosti.

ivicatolic
18. máj 2026

@anonym_autor už len adios mučačos 🖐️🖐️🖐️ ty si šikovná a mrháš s ním čas , ako si napísala - špekulant 👽

anonym_98dab0
18. máj 2026

To nad cim musi nadriadeny premyslat? Ved to je jasne alo facka. Len ze by to bol nejaky znamy alebo pribuzny.

aliziana
18. máj 2026
@anonym_c74599

Ale jake gény, všelijakí ľudia sú, aj pred 100 rokmi boli lenivci, aj pre 40 rokmi boli špekulanti a aj teraz si šikovní mladí ľudia. Tak možno bude mladému mužovi vyhovovať nejaká iná práca. Veď ho toľko nerieš. Nech ho vedúci porieši.

@anonym_c74599 ja len že nie gény ale generácia 🙂
Inak súhlasím, však to nemôžu byť všetci v rozsahu 10 rokov rovnakí...

anonym_d1107d
18. máj 2026

@anonym_autor Človek,ktorý nastúpi do nového zamestnania, podľa zložitosti prac.povinnosti, má čas na zaučenie.V priebehu tejto doby by si mal zamestnanec postupne osvojiť pracovné postupy a od prvej chvíle mať dobrú pracovnú morálku.Podla tvojho popisu dotyčný nepreukázal ani jedno,ani druhé,a tak právom uvažujes nad tým, že sa s ním treba rozlúčiť ešte pred koncom skúšobnej doby.

sissy27
18. máj 2026
@anonym_4ed438

@anonym_4ed438 ešte dodám, že mám podobnú skúsenosť. zamestnala som gen z (kamaratov brat ☺)
za 2 tyzdne som ho musela vyhodiť.
- povedala som mu, že pracovna doba je od 8 do 16.30, ale ked pride rano o 8.15-8.30 nič sa nestane lebo viem, že rano su zapchy z miesta kde byva. On to pochopil tak, že ma z domu vyrazit o 8.30. Pravidelne meškal aj hodinu do práce (kazdy den počas 2 tyzdnov)
- v pondelok mi zahlasil po hodine meskania ze bude meskat lebo ide vybavit zivnost na zivnostensky urad
- dala som mu pracu nejaku a on urobil presny opak toho čo som mu povedala nech NEROBI.
- hral karty ked som mu stala za chrbtom a volala s klientom, pricom som mu povedala nech to vypne. Nevypol hral dalej. Ked som zlozila pytam sa ho ci nepocul ze ma vypnut tu hru, ze ho za ot neplatim. A on že si myslel že až keď dotelefonujem tak to ma vypnut.
- dala som mu jeden den HO lebo som sa mu nevedela venovat, tak nech hlada klientov. Prvy emai poslal o 13.30, posledny o 14.15 (skopirovane z google), neurobil ani jediny hovor a tvrdil mi ze ano. Pytala som sa, čo robil tak povedal že niečo mu do toho prišlo a musel to dorobiť. A ja že čo ? a on nato že veci do školy (externe študoval).
-mal strašne čudne nazory o živote, tvrdil, že z 300e na mesiac človek dnes vyžije a že banky by mali zrušiť a nahradiť inymi inštituciami ktore ti požičajú peniaze za poplatok. Nato mu hovorim, že to by bola tiež banka, len by sa inak volala...

Po 2 tyýžňoch som sa už nemohla naňho pozerať, ťažko sa mi s nim pracovalo aj sedelo v kancelárií keď absolutne nerobil čo mal a plus nevedel pochopiť prečo sa robia veci tak ako ich robíme.. takže Gen Z už nikdy ☺

@anonym_4ed438 určite sa to nedá takto generalizovať. Mám dcéru z kategórie "gen z" a teda je presný opak toho, čo popisuješ. Popri VŠ má dve dlhodobé pravidelné brigády, v oboch sú s ňou spokojní, je dochvíľna, spoľahlivá, slušná k zákazníkom aj keď občas musí zaťať zuby, kreatívna tam kde je na to priestor. Plus má ešte nejaké príležitostné brigády a tam ju oslovia medzi prvými, či má záujem a čas, práve pre jej prístup k povinnostiam.
A normálne žasnem, že niekto by ju možno ani nepozval na pohovor, lebo je "gen z".
Neschopných, lenivých alebo špekulantov (prípadne kombináciu všetkého) nájdeš požehnane v každej vekovej kategórii, aj v tej tvojej.

autor
18. máj 2026

Praveze to vobec nie je Gen Z. Taky 40 tnik by som povedala. To by mala byt ta generacia,ktora este chce pracovat. Zivotopisom splnal kriteria. Ale svojim pristupom, skusal moje hranice. Aj som ho upozornila,ze je v skusobnej dobe,ci mu to dopne,ze sa ma snazit. A robit, ale nic. Ziadna zmena.
Takze uz nemam vycitky,ze ho posielam prec 😁 len si to budem asi zistovat ako sa nadriadeny rozhodol. Nema tu znamosti len ide o to,ze je vo zvyku sa popytat na inych oddeleniach,ci by nepasol inde. No za mna prec uplne.

anonym_4ed438
18. máj 2026
@sissy27

@anonym_4ed438 určite sa to nedá takto generalizovať. Mám dcéru z kategórie "gen z" a teda je presný opak toho, čo popisuješ. Popri VŠ má dve dlhodobé pravidelné brigády, v oboch sú s ňou spokojní, je dochvíľna, spoľahlivá, slušná k zákazníkom aj keď občas musí zaťať zuby, kreatívna tam kde je na to priestor. Plus má ešte nejaké príležitostné brigády a tam ju oslovia medzi prvými, či má záujem a čas, práve pre jej prístup k povinnostiam.
A normálne žasnem, že niekto by ju možno ani nepozval na pohovor, lebo je "gen z".
Neschopných, lenivých alebo špekulantov (prípadne kombináciu všetkého) nájdeš požehnane v každej vekovej kategórii, aj v tej tvojej.

@sissy27 výnimka potvrdzuje pravidlo. Ja som na pohovor zavolala všetkých čo mi poslali životopis, jednemu "gen z" chcela potvrdiť pracu - vedel super po nemecky a ze sa vratil na slovensko lebo si našiel frajerku tu a maju podnajom a hlada si pracu.. povedal mi, že može začať až o 2 mesiace (potrebovala som od septembra a on mohol v oktobri lebo ide na oktoberfest do nemecka na brigadu kde chodi kazdy rok). A ja ze ok, aj vyhovuje celkom. Volam mu v oktobri ze kedy pride podpisat zmluvu a on ze sa rozisiel s frajerkou a vracia sa naspat do nemecka a teda nepodpise.

Čo som sa rozpravala so známymi ktorí zamestnávajú/sú nadriadení Gen Z, tak všetci s nimi majú tieto problémy. Bohužiaľ, hovoria o tom aj štatistiky.
Tvoja dcéra mala doma pravdepodobne dobrú výchovu a pevnú ruku, bola vedená k tomu aby mala všetky tieto super vlastnosti ako dochvíľnosť, priebojnosť a šikovnosť, ale väčšina z jej generácie sú proste lenivci ktorí veria, že svet by sa mal prispôsobiť im

anonym_1ab190
18. máj 2026

Som GenZ, ktorá pracuje fakt veľa, som schopná si robiť bokovky aj cez víkend alebo po večeroch, avšak spolupracujem s mladším GenZ a to je boj. Nikdy nič nie je hotové, všetko má čas, ja riešim 5 ďalších vecí on nezačal ani tú prvú. Čiže určite nemožno hádzať všetkých do jedného vreca ale drvivá väčšina je proste zdegenerovaná sociálnymi sieťami a fake dopamínom, ktorý im práca nedáva.

anonym_3e1616
18. máj 2026

@anonym_autor trvat na ukonceni PP... zo psa klobaska nebude... nebude iny ani dnes , ani nikdy...

sissy27
18. máj 2026
@anonym_4ed438

@sissy27 výnimka potvrdzuje pravidlo. Ja som na pohovor zavolala všetkých čo mi poslali životopis, jednemu "gen z" chcela potvrdiť pracu - vedel super po nemecky a ze sa vratil na slovensko lebo si našiel frajerku tu a maju podnajom a hlada si pracu.. povedal mi, že može začať až o 2 mesiace (potrebovala som od septembra a on mohol v oktobri lebo ide na oktoberfest do nemecka na brigadu kde chodi kazdy rok). A ja ze ok, aj vyhovuje celkom. Volam mu v oktobri ze kedy pride podpisat zmluvu a on ze sa rozisiel s frajerkou a vracia sa naspat do nemecka a teda nepodpise.

Čo som sa rozpravala so známymi ktorí zamestnávajú/sú nadriadení Gen Z, tak všetci s nimi majú tieto problémy. Bohužiaľ, hovoria o tom aj štatistiky.
Tvoja dcéra mala doma pravdepodobne dobrú výchovu a pevnú ruku, bola vedená k tomu aby mala všetky tieto super vlastnosti ako dochvíľnosť, priebojnosť a šikovnosť, ale väčšina z jej generácie sú proste lenivci ktorí veria, že svet by sa mal prispôsobiť im

@anonym_4ed438 nepopieram, že ten prístup k práci u mladších ročníkov je taký všelijaký, ale nebudeme sa tváriť, že tých starších sa to netýka. Takisto poznám dosť takých, ktorí sa v práci len nejako "presúšajú" do dôchodku, hádžu svoju prácu na krk práve tým mladším (a tí sa neboja ozvať a odmietnuť), stavajú sa negatívne k akejkoľvek modernizácii, odmietajú zmeny atď.
Jednoducho nemôžeš len tak generalizovať na základe ročníku narodenia.

motylik2559
18. máj 2026

@anonym_autor Uz by v tej firme nesedel😄 strasny clovek🙄

estellas
18. máj 2026
@anonym_4ed438

@anonym_4ed438 Nie, autorka píše že má 40 rokov.

anonym_a99f31
18. máj 2026

a je to statna sprava?
odtial som uz viackrat pocula, ze sa hybu taketo typy muzov, neschopni, nevykonni, nemozni, ale najmudrejsi samozrejme
v sukromnom sektore okamzite rozpoznatelni a vyhodeni

anonym_4ed438
18. máj 2026
@estellas

@anonym_4ed438 Nie, autorka píše že má 40 rokov.

@estellas Vidim, to ale napisala az ked som sa opytala ☺

michaela329
18. máj 2026

@anonym_autor nevadilo by mi, že chce meniť systém, ak by boli zmeny k veci, dokonca by mi nevadilo, ak by robil chyby - ak by ich prijal a napravil. Ale jeho osobnosť toto nedokáže, takže ja by som sa s ním rozlúčila... veď nie ste povinní ho nechať, na to tá skúšobná doba je

Strana
z2