icon

Prečo kolega na rovnakej pozícii zarába viac?

1. sep 2026

Pri reči o platoch z kolegu vypadlo, koľko zarába, a je to viac než mám ja. Robíme pritom rovnakú prácu a sme na rovnakej pozícii. Nechcem hneď robiť závery, možno má nejaké podmienky inak, ale odvtedy mi to vŕta v hlave. Zachytila som, že po novom sa vraj dá od zamestnávateľa vypýtať porovnanie odmeňovania mužov a žien. Máte niekto skúsenosť, ako sa o také niečo žiada?

anonym_8ca2b0
1. sep 2026

@anonym_autor ako dlho si na danej pozicii zamestnana ty a ako dlho on?

anonym_a9b9bf
1. sep 2026
@anonym_8ca2b0

@anonym_8ca2b0 toto vobec nie je relevantna informacia. Nie je vynimkou, ze novy zamestnanec berie vyssi plat, nez zamestnanec, ktory je tam zamestnany dlhsie.

sisamisaaa
1. sep 2026
@anonym_a9b9bf

@anonym_8ca2b0 toto vobec nie je relevantna informacia. Nie je vynimkou, ze novy zamestnanec berie vyssi plat, nez zamestnanec, ktory je tam zamestnany dlhsie.

@anonym_a9b9bf Toto bol hlavný dôvod môjho odchodu z bývalej firmy. Ja som tam bola 7 rokov a zarábala som menej ako noví zamestnanci. Poslala som žiadosť o zvýšenie, zamietli. Chcela som presun na inú pozíciu, 9 mesiacov neprišla žiadna odpoveď. Tak som dala výpoveď a zrazu sa dal zdvihnúť plat aj presun bol možný. Odišla som.

moonlight1210
1. sep 2026

@anonym_autor ano, po novom to najneskor od 31.7. ma byt zrovnopravnene na tych istych poziciach. Ale... iba ak pracovne povinnosti v zmluve su u danych zamestnancov rovnake.

Kazdy zamestnavatel si moze interne definovat a rozbit poziadavky na drobne a kazdu poziadavku ohodnotit.
A ked v zmluve zadefinuje, ze tvoj kolega ma na tej istej pozicii navyse este aj par inych povinnosti (aj ked ich nevykonava, ale chcel mu podrzat plat, aky ma a tebe nezvysovat na jeho uroven), tak bude mat legalne vyssi plat a ty nie. Na tej istej pozicii, pri tej istej praci. Dokonca aj pri tom istom pocte odpracovanych rokov.

Takze myslienka to bola krasna, ale vo vysledku to bola len dalsia administrativa. Firmy si najali firmy, co im vypracovali smernice podla poziadaviek, pretiekli cez to peniaze a nic sa nezmenilo.
Mozno niekde sa to upravilo. Ale inak nie.

Originalne toto rozbitie na drobne malo sluzit tomu, aby zamestnavatel mohol zvyhodnit sikovnejsich zamestnancov a lenivsi na tej istej pozicii nedostavali automaticky zo zakona rovnaky plat za flakanie (co je demotivujuce pre zvysok ludi).

anonym_ae84e7
1. sep 2026

@anonym_autor aj v našej firme novonastupeni majú vysie platy ako my 5 ročnými skúsenosťami. Ja zaskolujem 26 ronu, ktorá má vyšší plat ako ja.

anonym_0dff19
1. sep 2026

Zamestnávateľ musí mať grady - resp. po starom tarifné stupne. Čiže na rovnakej pozícii má rôzne úrovne seniority - junior, medior, senior a pre tieto úrovne MIN - MAX.

yellowunicorn
1. sep 2026

@anonym_autor a čo si urobila pre to, aby si ten plat mala vyšší?

anonym_5b6f91
1. sep 2026
@anonym_8ca2b0

@anonym_8ca2b0 toto je úplne nepodstatné.
Podstatný je objem prace a výška odmeny

anonym_8a26c0
1. sep 2026
@yellowunicorn

@anonym_autor a čo si urobila pre to, aby si ten plat mala vyšší?

@yellowunicorn Tak toto je dobré, robiť z obete vinníka. Veď píše, že majú rovnakú pozíciu, tým pádom asi aj rovnakú náplň 🤦‍♀️

anonym_c3758b
1. sep 2026

Keď som pred dvomi rokmi nastúpila do mojej terajšej práce, mala som od začiatku vyšši plat ako kolegyňa, čo tam je 2 roky dlhšie. Bolo to preto, lebo ja mám dlhoročne skúsenosti s touto prácou a ona začínala bez hocijakej praxe v našom odbore. Takže ja som bola hneď senior, ona bola roky junior. Zisti si, či to nie je aj vás pripad

anonym_8ca2b0
1. sep 2026
@anonym_a9b9bf

@anonym_a9b9bf je to velmi podstatna a relevantna otazka. Ak niekto robi na rovnakej pozicii 10 rokov a novy zamestnanec nastupi za vyssi plat, neznamena to automaticky nespravodlivost. Trhova hodnota danej prace sa za tie roky mohla vyrazne zvysit, zatial co plat existujucemu zamestnancovi rastol pomalsie.
Preto sa nikdy neoplati ostavat v jednej firme dlhe roky, to vie kazdy, kto tomu trochu rozumie

vikusjk
1. sep 2026

@anonym_autor neviem, ci ti porovnanie platu muzov a zien moze v niceom pomoct, pretoze ono to vobec nemusi byt tym, ze on je muz a ty zena. Proste si vypytal viac a viac aj dostal. Alebo riesil zvysenie platu niekedy v case a mal dobre argumenty, tak mu to preslo. Nas je v teame sedem a urcite nemame rovnake platy. Vieme oficialne, ake je platove rozpatie pre nas grade, ale kde sa v nom kto nachadza, je celkom ina vec

anonym_d1dd68
1. sep 2026

@anonym_autor novym davaju viac hoci vedia menej alebo nic. Tvoj plat bol ok ked si nastupovala. My sme sa v robote ohradili a tu novu vyhodili ze mala byt ticho. Ona odisla amy sme mali rovnaky plat, zalezi na vedeni. Mna by to urcite hnevalo a skor ci neskor by som to nadriadenemu splechla do tvare

anonym_389f65
1. sep 2026

@anonym_autor najskor si vypytal viac na pohovore...

anonym_74df5b
1. sep 2026

@anonym_autor LEBO JE MUŽ!!!! to ti nedošlo???? Či informáciám o nerovnakom prístupe k ženám a mužom v práci sa úspešne vyhýbaš? Alebo im neveríš????

sisska96
1. sep 2026

je šikovnejší

bielasovicka
1. sep 2026

Ma vyššie vzdelanie

yellowunicorn
1. sep 2026
@anonym_8a26c0

@yellowunicorn Tak toto je dobré, robiť z obete vinníka. Veď píše, že majú rovnakú pozíciu, tým pádom asi aj rovnakú náplň 🤦‍♀️

@anonym_8a26c0 "asi" to je tak celá dôležitá časť v tvojej zbytočnej reakcii ...
Ja mám oveľa vyšší plat na rovnakej pozícii ako moji mužskí kolegovia. Ale ja viem že som pre to aj niečo urobila, aby som ten plat mala vyšší a nie len čušala ako voš pod chrastou a čakala čo mi spadne z neba

julish
1. sep 2026

@anonym_autor Zial, nie si jedina, tato ohavnost sa zenam deje. Aj preto som hrda feministka.

anonym_ee1036
1. sep 2026

Ma ho vyšší o vela? Ma deti? Moze to robit aj danovy bonus .

anonym_8a26c0
1. sep 2026
@yellowunicorn

@anonym_8a26c0 "asi" to je tak celá dôležitá časť v tvojej zbytočnej reakcii ...
Ja mám oveľa vyšší plat na rovnakej pozícii ako moji mužskí kolegovia. Ale ja viem že som pre to aj niečo urobila, aby som ten plat mala vyšší a nie len čušala ako voš pod chrastou a čakala čo mi spadne z neba

@yellowunicorn Jasné. Jediný zbytočný komentár je ten tvoj.

anonym_52e536
1. sep 2026
@yellowunicorn

@yellowunicorn a co si pre ten vyssi plat robila?

lauriik
Včera o 06:11

Uplne bezna vec, ze ludia na rovnakej pozicii maju rozne platy. Ked som do poslednej prace nastupovala tak som si vypytala (a dostala) viac ako mali kolegyne, ktore tam uz 5 rokov pracovali. Na pohovore som samozrejme nevedela kolko oni zarabaju ale casom to vyslo najavo. Mas dve moznosti - bud sa ozvat, ze chces viac alebo hladat inu pracu, kde si mozes na pohovore viac vypytat.