icon

Šéf chce neplatený skorší príchod do práce. Je to bežné?

Včera o 15:52

Posledné mesiace od nás šéf očakáva, že budeme v práci aspoň 15 minút pred začiatkom zmeny. Vraj aby sme sa stihli prezliecť, pripraviť a presne na začiatku pracovného času už pracovali. Tých 15 minút nám však nikto neprepláca.
Nechcem sa hneď hádať ani robiť problémy, ale začínam rozmýšľať, či je to naozaj v poriadku. Ako to funguje u vás v práci?

Strana
z2
anonym_c14beb
Včera o 15:56

Ja som sestrička, ordináciu máme od 7:30 ale pracovná doba mi začína o 7 a od vtedy som aj platená ... cca do 7:10 sa len prezliekam

patrike
Včera o 15:58

Sef ma pravdu, citaj : https://www.akmv.sk/pravna-poradna/prezlecenie-...
Cize ked napr predavas syr za pultom a zacinas 8:00, tak prides do prace tak, aby si bola v hygienickom odeve, s ciapkou a rukavicami 8:00 pred pultom.

anonym_f711b7
Včera o 16:06

Podla ZP ak začínaš o 7.00h a nemáš flexibilný pracovný čas, tak máš byť o 7.00h na pracovisku pripravena aby si mohla začať robiť - napr ak by si pracovala niekde v nemocnici na oddelení a máš o 6.00h prevziať službu sestrám, ktoré boli v nočnej šichte tak máš byť na oddelení, prezlečena a preberať aktivne oddelenie - nie že dobiehaš a začinaš sa prezliekať - by ti kolegyne ďakovali

anonym_1215e7
Včera o 16:06

ano ma pravdu ... ak ti zmna zacina napriklad 0 7 - ty tam mas byt uz nachystana a prezlecena o 7 ..a nie ze este len docupitas do budovy ...

bebebi
Včera o 16:10

Áno, je to v poriadku, ak ti pracovná doba začína o 7:00, tak máš v tom čase už podávať plný pracovný výkon a nie sa ešte len prezliekať.

biba_18
Včera o 16:13

ale áno, šéf má pravdu ... je na tebe ako si to zariadiš že presne na 8:00 si pripravená na pracovisku ...

lenka.25
Včera o 16:27

A keď si chodila do školy , tak iba o 8:00 hod si len prechádzala okolo školníka ?

anonym_d5a080
Včera o 16:29

@anonym_autor No my musíme byť 5 minút pred začatím smeny na hale, lebo sa prihlasujeme na prácu. Keď to nestihnem tak musím ísť za majstrovú a tá má musí prihlásiť.

kris988
Autor odpoveď zmazal
domix147
Včera o 16:35

@anonym_autor áno je to uuuplne normálne ty máš byť o tom čase kedy začínas.pripravena
Nie ešte len kávu zalievať a prezliekať sa...ale ak si mladá ani sa nečudujem že sa to pýtaš...u nás mladé presne chodia tak ,že o 7este len dole schodami...do kuchynky na kávičku a robiť začnú až potom...

anonym_36516a
Včera o 16:38

Aj my to tak máme 15 min pred začatím smeny byť v práci a tiež nám to nikto neplatí ... Veď ja nechápem čo riešiš ? Ja sa vkľude za tých 15 min prezlečiem, spravím si kávu a nachystám si presne všetko potrebné na prácu. Verím tomu, že ani Ty celých 8 hod nepracuješ nonstop, že nestihneš si ani len odbehnúť na wc, prípadne pokecať s kolegyňami a vtedy nerobíš to čo máš, ale a šéf Ti ale za to platí, aká nespravodlivosť že :D

sense
Včera o 16:39

Ak tvoja práca začína o ôsmej, tak o ôsmej máš začať pracovať. Nie prichádzať do práce a ešte sa 15-20 minút motať a chystat
Mám kolegov čo sa prezlieka ju v práci, mám kolegov čo chodia v Uniformen už do práce, rovnako mám kolegov ktorý prídu polhodinu skorej aby si dali kávu a pokecali s tými čo sú už v práci, a kolegov ktori prídu na minútu presne,nepovedia Max dobre ráno a idu

anonym_a15ea0
Včera o 16:40

Ano, uz mas byt prezlecena. Ak o osmej napriklad otvaras obchod, tak mas byt pri pokladni a uz nahadzovat kasu, ked zacinas napriklad o 8.My to ale zvacsa robime teda uz pred osmou, aby sme o osmej uz otvorili nachystane hned blokovat, keby niekto velmi hned po otvoreni chcel nakupovat.
Co sa mi vsak napriklad nepaci, o piatej zatvorime, potom nam este trva kym urobime kasu. Takze to uz platene nemame. Musime urobit kasu, poschovavat vsetko, potom sa prezlecieme a utekame prec.
Takze na to niektori zamestnavatelia nemyslia. Ked chces rano pred osmou prichystat predajnu(nejde o prezliekanie) a vecer vsetko uzavriet, si tam vlastne navyse, lebo pracovna doba nie je otvaracia doba. Predtym aj potom treba robit pracovne ukony.

euka210
Včera o 16:44

@anonym_autor ano, je to normalne. Manzel zacina o 6h, musi byt v praci o 15min.skor a pustaju ich z arealu az 14.15. Na poobednej smene rovnako.

anonym_216466
Včera o 16:46
@anonym_a15ea0

Ano, uz mas byt prezlecena. Ak o osmej napriklad otvaras obchod, tak mas byt pri pokladni a uz nahadzovat kasu, ked zacinas napriklad o 8.My to ale zvacsa robime teda uz pred osmou, aby sme o osmej uz otvorili nachystane hned blokovat, keby niekto velmi hned po otvoreni chcel nakupovat.
Co sa mi vsak napriklad nepaci, o piatej zatvorime, potom nam este trva kym urobime kasu. Takze to uz platene nemame. Musime urobit kasu, poschovavat vsetko, potom sa prezlecieme a utekame prec.
Takze na to niektori zamestnavatelia nemyslia. Ked chces rano pred osmou prichystat predajnu(nejde o prezliekanie) a vecer vsetko uzavriet, si tam vlastne navyse, lebo pracovna doba nie je otvaracia doba. Predtym aj potom treba robit pracovne ukony.

@anonym_a15ea0 my mame prac dobu 30 minut pred otvaranim predajne a 30 miut po zatvoreni a mame to platene, zaratava sa nam to do odpracovanych hodin. Ked prideme skor alebo odchadzame neskor je to nas problem

zmrzlinka2021
Včera o 16:47

@anonym_autor

Ty musíš byť na začiatok pracovnej smeny prezlečená a pripravená. Tvoj šéf má pravdu.

anonym_1418a2
Včera o 16:53

ja som učiteľka, prezliekať sa špecialne nemusim a takisto som povinná byť v škole aspoň 15 minut pred začiatkom vyučovacej hodiny, aby som sa pripravila

anonym_1418a2
Včera o 16:54

a zabudla som dodať, že na vratnici si pipáme príchod na čítačke

anonym_22e0fe
Včera o 16:54

@anonym_autor tak muž čaká na vrátnici a celkovo mu trvá cesta do a z práce 9,5h a platených má 8 ( prácu má 10min cesty ) musí čakať na vrátnici 20min aby pipol

komir63
Včera o 16:56

Asi som trošku iný, ako ostatné deti - ako sa hovorí. U posledného zamestnanca som odpracoval skoro 33 rokov. Vždy som prichádzal na pracovisko o pol hodinu skôr, pretože mám rád pohodu. Uvaril som si kávu, na dvore som s k nej dal cigaretku, potom som sa pomaly prezliekol, zatiaľ čo ostatní postupne prichádzali, odblinkol som sa a pri tom som sa vyhol poslednému zúfalcovi, ktorý so smrťou v očiach bežal, aby si blinkol v čase 05:59:45. Už je po druhom infarkte z tých stresov. 🙂

anonym_a15ea0
Včera o 16:57
@anonym_216466

@anonym_a15ea0 my mame prac dobu 30 minut pred otvaranim predajne a 30 miut po zatvoreni a mame to platene, zaratava sa nam to do odpracovanych hodin. Ked prideme skor alebo odchadzame neskor je to nas problem

@anonym_216466 no mynie. Chodim skor, prezleciem sa, do pracovneho a otvaram. Ale zvacsa teda si vsetko pripravim uz ked som prezlecena. A sef to tak vyzaduje, hoci oracovat by som mala az od osmej. Teda aj robila pracovne ukony. Po zaverecnej prezliekanie do pracovneho casu neratam, ale nemozeme zavriet skor ako o piatej a uzavierka tiez trva cca 15 minut. Ale zavriet skor nesmieme, takze uzavierka sa nam do pracovneho casu nerata.

anonym_fe0b1c
Včera o 17:10

@anonym_autor tak príď už oblečená do práce a rovno keď otvoríš, už makaj a žiadne wc, žiadna káva ani prezliecť sa. Ako by to vyzeralo, keby si prišla do potravín, ktoré majú byť otvorené o 8h a predavačka ti povie, aby si počkala, lebo ona musí otvoriť kasu, prepočítať peniaze z včerajšej zmeny, a ešte sa ísť vy💩 lebo doma sa jej nechcelo

patrike
Včera o 17:19

Dodam, ak tam mate odbory alebo len firemnu smernicu / kolektivnu zmluvu, moze byt dohoda, ze cas na pripravu sa zapocita ako pracovny, ale bez toho nie.
Iny pripad su banici, ked idu 30 minut vlacikom k porubu, to sa im pocita. Tak isto ako lesnikom jazda dzipom kdesi na koniec lesa, kde rubu. Vsetci menovani ale musia byt na zaciatku pracovneho casu obleceni vratane ochrannych prostriedkov, ak sa pouzivaju.

koniarova
Včera o 17:27

Šéf má pravdu.

opica_skorica
Včera o 18:05

@anonym_autor nepises vobec ziadne info o aku pracu sa jedna.

lenka.25
Včera o 18:08
@opica_skorica

@anonym_autor nepises vobec ziadne info o aku pracu sa jedna.

@opica_skorica ono je to asi jedno , sama píše , že na výkon svojej práce sa potrebuje prezliecť a dokonca šéf od nich vyžaduje :citujem - aby presne na začiatku pracovného času už pracovali 😂 , no čo si ten šéf o sebe mysli 😛

opica_skorica
Včera o 18:12
@lenka.25

@opica_skorica ono je to asi jedno , sama píše , že na výkon svojej práce sa potrebuje prezliecť a dokonca šéf od nich vyžaduje :citujem - aby presne na začiatku pracovného času už pracovali 😂 , no čo si ten šéf o sebe mysli 😛

@lenka.25 az tak jedno to neni. Tiez bola podobna poziadavka, chodila som do prace uz riadne oblecena alebo prezlecenie do 5minut.

lenka.25
Včera o 18:38
@opica_skorica

@lenka.25 az tak jedno to neni. Tiez bola podobna poziadavka, chodila som do prace uz riadne oblecena alebo prezlecenie do 5minut.

@opica_skorica keby tak chodili , asi im to nikto nemusí prízvukoval . U nás v práci , ti čo manuálne pracuju , sa tiež musia prezliekať a v živote som to nikomu nemusela vysvetľovať , že keď ma pracovnú dobu od siedmej , tak od siedmej ma robiť výkon a nie cvakat sa o siedmej na vrátnici , lebo keď je sedem hodín , všetci sú na svojich miestach a pracuju . Tu ten problém evidentne je , keď im to musí nadriadený takto oznamovať . A to je naozaj jedno v akej praci si . Jednoducho robíš od tej a tej hodiny , tak máš robiť a nie variť si kávu , alebo byt v šatni a prezliekať sa , poprípade len ísť cez vrátnicu

namornicka
Včera o 18:46

Ale pracovna doba sa realne rata od “pipnutia na vratnici” pri prichode az po pipnutie pri odchode. Aspon kancelarska praca. A tam tiez musis odomknut kancelariu, vyzliect kabat, zapnut pocitac.

anonym_6a7371
Včera o 18:50

Samozrejme. Príklad, v Lidli sme sa pipali na rannú zmenu o 5.30.a to už sme museli byť prezlečení a nachystaní, že pípneš sa a ideš rovno na plochu. Rovnako po skončení smeny sa odpipli a potom sme sa išli prezliecť. Rovnako to fungovalo v tescu.

Strana
z2