icon

Zamestnankyňa oznámila tehotenstvo až po zmene pracovného pomeru na neurčitý čas

7. sep 2026

Začiatkom júna som prijala ku mne do firmy novú kolegyňu, mladú babu, rok po škole, takej pevnejšej postavy. Jedná sa o administratívnu prácu. Mala som tam aj iné kandidátky, aj ženy po 40tke. Vybrala som si ju, chcela som jej dať šancu, páčila sa mi, bola snaživá, naozaj motivovaná. Pred nástupom mi doniesla papier o tom, že je spôsobilá na výkon práce - potvrdené praktickým lekárom, náklad som jej preplatila. Nastúpila a zaškoľovala som ju dva mesiace, plus aj kolegyňa, ktorá odchádzala do dôchodku - už odišla. Posledný tretí mesiac začala už pracovať samostatne. Najprv som ju prijímala na dobu určitú, ale prosila ma pred nástupom, či nie je možné hneď doba neurčitá, že chcú brať hypo. Povedala som jej, že v poriadku, ak sa počas 3m osvedčí, môžeme sa baviť o dobe neurčitej. Od 1.9 má dodatok, že jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Dnes mi doniesla papier, že je tehotná - končí 6ty mesiac ... a zároveň, mi oznámila, že nastupuje na PN, rizikové tehotenstvo. Spýtala som sa jej, že či mi teda od začiatku klamala? Nie, že neklamala. Že som sa jej nepýtala, či je tehotná a nemá povinnosť mi to od začiatku oznamovať, že je na nej, kedy to oznámi zamestnávateľovi, a kľudne mohla až pri nástupe na materskú. Veď ja sa to nesmiem pýtať na pohovore....

sandy18
Včera o 13:19
@anonym_141651

@sandy18 opačne
Aj zamestnancovi by sa hodila informácia čo urobi zamestnávateľ so ziskom
Ci investuje do firmy, vyplatí spoločníkom alebo si kúpi súkromný majetok
Na oboch stranách existujú informácie,kde môžu ovplyvniť rozhodnutie opačnej strany ale preto existuje zakon, ktorý vymedzuje hranicu, kde je to povinnosť a kde nie čo je pracovnoprávne a čo osobné

@anonym_141651 tak takto - každá spoločnosť je povinná zostaviť účtovnú závierku, ktorá sa vkladá do registra a vieš si pozrieť, aký bol zisk, či sa v danom roku niečo investovalo, aké boli personálne náklady a podobne. Co sa týka toho, ako naloží spoločník s peniazmi, ktoré si vyplatí ako zisk, snáď nechceš povedať, že si ma pýtať súhlas zamestnancov,aby si mohol kúpiť auto alebo ísť na dovolenku. To si už riadne mimo.

Ale rovnako si absolútne mimo témy - hovoríme o tom, že zamlcala tehotenstvo. Ak nastúpim niekde do prace a potom otehotniem, to je iná situácia. Nehovor mi, že ak pri nástupe bola v tretom mesiaci , tak o tom nevedela. A nevedela to ani vo štvrtom a piatom a šiestom a teda ani vtedy, keď si vypýtala zmluvu na dobu neurčitú. Ona podviedla zamestnávateľa, i ak sa na to pozerať nedá. Aká ochrana ?

Nedá sa vedieť ako to celé dopadne, ale ani nemôžeš povedať, že to tak rozhodne nebude - si predstav, ze bude mat tri deti po sebe. Po deviatich rokoch oznámi, že sa vracia - samozrejme bude sa dožadovať zvýšenia platu, lebo veď za 9 rokov sa zvyšovali a ona ma na to právo. Bude sa dožadovať preplatenia X desiatok dní dovolenky, ktoré sa jej nazbierali. Neviem, aká veľká je firma,ale možno sa aj každý rok bude dožadovať preplatenie rekreačného poukazu. A nakoniec sa rozhodne, že to nie je práca pre ňu, ale predsa nebude dávať výpoveď, keď sa môže nechať vyhodiť aj s dostupným - všetko pre to, lebo tam raz kedysi 3 mesiace pracovala. To ti príde fér?

Ak áno, tak sa rozhodne nemôžeš čudovať, že zamestnávatelia už mladé baby skratka zamestnávať nebudú. A dobre robia. Ak chceš, aby sa k tebe slušne správali, tak sa tak musíš chovať aj ty.

Áno, ak by povedala, že je tehotná,tak ju neznamestnaju. Ale s tým akosi musela ráta, keď otehotnela. Možno je to prekvapiva informácia,ale v živote nemusíš a často ani nemôžeš mať všetko. Skratka je to otázka priorít.

lienka.7
Včera o 13:56
@anonym_78caa0

@simca06022011 tu nejde len k tehotné.. takto vydrbat zo systémom môžu aj netehotne, ale aj muži. A mám rovno jeden príklad z práce kedy chlapec asi 28 ročný nastúpil, počkal presne kým mu ubehne skúšobná doba a hneď na druhý deň po skúšobnej sa hodil na PN a tým to haslo. Nechal tím v štichu, museli robiť zaňho pričom zamestnali ho preto aby mali tú osobu navyše a nie aby oni robili extra prácu. Len pre upresnenie, vedelo sa že to bolo účelové z jeho strany. Niekde popri práci ešte aj študoval externe . Tu by mi prišlo úplne fér sa takého človeka zbaviť.
A čo sa týka tehotnosti a ochrane zamestnávateľa ako píšeš... Si myslím že vo väčšine prípadov sú práve zamestnávatelia čo sa hneď idú zbaviť tehotnej aj keď je férová a povie o tehotenstve a vôbec to zamestnávateľa nezaujíma, proste nenechá predĺžiť zmluvu kvôli tehotenstvu a hotovo. A potom sa tu najde raz za čas nejaká vychcana žienka ktorá zrazu vydrbe zo zamestnávateľom a už sa na ňu hádže špina. Ono to nebolo od nej naozaj férové lebo určite to účelovo tajila, ale aj tak je viac prípadov kedy zamestnávateľ nemá zľutovanie nad tehotnou a tehotenstvo je dôvod aby si ju zamestnávateľ nenechal čo je koniec koncov diskriminácia ale nedá sa dokázať keďže pri ukončení zmluvy na dobu určitú sa nikde nepíše ani neuvádza dôvod lebo to nie je povinnosťou

@anonym_78caa0 ty si tu už toto niekde písala, vsak? Pamätám si niečo podobné, ze som to čítala.
Ano, aj chlap moze samozrejme podvadzat, ale a teraz toto je to podstatne, počas PN sa mu nazbiera dovolenka ako žene počas MD, na tej PNke môže byť max.rok, žena doma aj 10 rokov. Keď sa vráti, zmluvu mu nepredlzis, a po roku (teda vlastne už ani nie) ma pá pá. So ženou sa pomaly ešte budeš ešte naťahovať o odstupné, lebo vsak ma predsa narok, hoci mohla reálne odpracovať iba tie 3-4 mesiace, ale PP jej beží, navyše, nedajbože keď sa rozhodne ťahať reťazový, tak sa môžeš aj zblázniť a ešte bude mať tú drzosť ta potom ohovárať, ako drvivá väčšina keď jej nebudeš chceš aktivovať NP a preplácať dovolenku a ona si nemôže vybrať maximálnu podporu atď atď.
Cize ten chlap je stále menší problém ako tehotná zamestnankyňa. A neverím, že táto to nemala naplánované. Lebo ako tehotná by na nic narok nemala, takto v podstate získa aspoň niečo (matersku, tehotenske, PNku). Co je vždy viac ako 0.

@anonym_autor napriek všetkemu by som sa poradila s právnikom a danej slečne ukončila PP. Aby nemala narok na ďalšie davky do budúcna. Tiez informovala SP o účelovej PNke a kontrolovala ju aj sama, lebo mam pocit ze liečebný režim dodržiavať nebude. Tiez neviem, či lekárovi stojí za to byť v hľadáčiku SP ze vypisuje účelové PNky.

slovakboy
Včera o 14:00
@simca06022011

@slovakboy toto je zneuzitie a bez chrbtovej kosti totalne. Prajem ti vela takychto zamestnkyn a dufam, ze aj tej sa to raz vrati, ak zacne pracovat a stretne sa s takymto pristupom. Tu sa ukazuje ze ochrana zamesntankyn je prehnana, kde je ochrana zamestnavatela? stravim mesiace skoeniami, naklady na to nie su nizke, cas.. a hned ako prebehne vsetko, zena ide na PN :DDD krasne.

@simca06022011 Je to vec pohľadu. Prehnaná ochrana? Čo sa zlepší ak ju zrušíme? Je na západe v demokratických krajinách lepšia ochrana, alebo horšia ochrana? Keď bola tehotná a chcela mať robotu, musela využiť toto právo. Veď v súčasnosti ani nevie, či dieťa donosí, možno to nepovedala ani rodine a bude to vešať človeku, ktorého ani nepozná? Zamestnávateľ nie je kamarát, je to profesionálny buznis vzťah. Dnes je ku mne milý a prijíma ma a zajtra ma prepustí. Ak zrušíme túto ochranu tehotných, budú ženy plakať, ako ich zamestnávateľ vyhodil, neprijal, len preto, že sú tehotné. Prídem sa uchádzať o zamestnanie a ešte neviem aká bude vôbec perspektíva a kvôli tomu si odložím plodenie detí? Veď z dlhodobého hľadiska je to krátke obdobie v živote, aj tej ženy aj zamestnávateľa. Ona sa vráti, školenie sa nebude opakovať a všetko bude pokračovať, kde prestalo. Keby som bol na mieste takého zamestnávateľa, aj mňa by to nahnevalo. Ale ťažko budem bojovať proti tehotnosti. Sú zamestnávatelia, čo by ju okamžite vyhodili, stačí sa pozrieť na komentáre tejto diskusie. Ale právo je na jej strane, nevyužiť ho z jej strany by bola hlúposť, ktorú by mohla ľutovať. Prišla by o prácu, zamestnávateľ by sa na ňu vykašlal a pokým by neskončila materskú, žiaden iný by ju neprijal. Je to pochopiteľné správanie z jej strany.

lienka.7
Včera o 14:09
@slovakboy

@simca06022011 Je to vec pohľadu. Prehnaná ochrana? Čo sa zlepší ak ju zrušíme? Je na západe v demokratických krajinách lepšia ochrana, alebo horšia ochrana? Keď bola tehotná a chcela mať robotu, musela využiť toto právo. Veď v súčasnosti ani nevie, či dieťa donosí, možno to nepovedala ani rodine a bude to vešať človeku, ktorého ani nepozná? Zamestnávateľ nie je kamarát, je to profesionálny buznis vzťah. Dnes je ku mne milý a prijíma ma a zajtra ma prepustí. Ak zrušíme túto ochranu tehotných, budú ženy plakať, ako ich zamestnávateľ vyhodil, neprijal, len preto, že sú tehotné. Prídem sa uchádzať o zamestnanie a ešte neviem aká bude vôbec perspektíva a kvôli tomu si odložím plodenie detí? Veď z dlhodobého hľadiska je to krátke obdobie v živote, aj tej ženy aj zamestnávateľa. Ona sa vráti, školenie sa nebude opakovať a všetko bude pokračovať, kde prestalo. Keby som bol na mieste takého zamestnávateľa, aj mňa by to nahnevalo. Ale ťažko budem bojovať proti tehotnosti. Sú zamestnávatelia, čo by ju okamžite vyhodili, stačí sa pozrieť na komentáre tejto diskusie. Ale právo je na jej strane, nevyužiť ho z jej strany by bola hlúposť, ktorú by mohla ľutovať. Prišla by o prácu, zamestnávateľ by sa na ňu vykašlal a pokým by neskončila materskú, žiaden iný by ju neprijal. Je to pochopiteľné správanie z jej strany.

@slovakboy myslis ze vráti tam, kde klamala? Ja neviem, ale nebol si dnes dlho na slnku?
A ano, nás ZP chráni viac zástanca ako zamestnávateľa, to je známe.
A to píšem ako zamestnanec.
Vždy som sa férovo chovala k zamestnávateľovi a aj on ku mne. Ono vieš, keď nemám dobu neurčitú, tak sa nesnažím o dieta, jednoduché. A nie, neželam nikomu nič zlé, nech sa teší z dieťatka, ale ja by som jej ukončila PP u len kvôli tomu klamstvu a aby si vypila svoj kalich horkosti do dna keď si bude o 3 roky hľadať prácu s malým dieťaťom.
Ale však možno aj to zaprie a oklame potom ďalej. Ono fakt platí ze karma si ta najde.

anonym_3f706e
Včera o 14:24

@anonym_autor tak uz vies, preco bola taka motivovana na pohovore 😅 nepekne s tebou vybabrala. Zase ak je mlada, mohla otehotniet aj hocikedy neskor, mala si predvidat a vziat radsej starsiu zenu, tie su vacsinou lojalne a spolahlive, i ked zalezi kus od kusu samozrejme.

anonym_78caa0
Včera o 14:55
@lienka.7

@anonym_78caa0 ty si tu už toto niekde písala, vsak? Pamätám si niečo podobné, ze som to čítala.
Ano, aj chlap moze samozrejme podvadzat, ale a teraz toto je to podstatne, počas PN sa mu nazbiera dovolenka ako žene počas MD, na tej PNke môže byť max.rok, žena doma aj 10 rokov. Keď sa vráti, zmluvu mu nepredlzis, a po roku (teda vlastne už ani nie) ma pá pá. So ženou sa pomaly ešte budeš ešte naťahovať o odstupné, lebo vsak ma predsa narok, hoci mohla reálne odpracovať iba tie 3-4 mesiace, ale PP jej beží, navyše, nedajbože keď sa rozhodne ťahať reťazový, tak sa môžeš aj zblázniť a ešte bude mať tú drzosť ta potom ohovárať, ako drvivá väčšina keď jej nebudeš chceš aktivovať NP a preplácať dovolenku a ona si nemôže vybrať maximálnu podporu atď atď.
Cize ten chlap je stále menší problém ako tehotná zamestnankyňa. A neverím, že táto to nemala naplánované. Lebo ako tehotná by na nic narok nemala, takto v podstate získa aspoň niečo (matersku, tehotenske, PNku). Co je vždy viac ako 0.

@anonym_autor napriek všetkemu by som sa poradila s právnikom a danej slečne ukončila PP. Aby nemala narok na ďalšie davky do budúcna. Tiez informovala SP o účelovej PNke a kontrolovala ju aj sama, lebo mam pocit ze liečebný režim dodržiavať nebude. Tiez neviem, či lekárovi stojí za to byť v hľadáčiku SP ze vypisuje účelové PNky.

@lienka.7 áno už som to spomínala v jednej diskusii 🙂
A máš pravdu v tom že jemu po roku tu zmluvu nepredĺžia čo bude už vlastne zachvilku. Takéto prípady chápem úplne, takého zamestnanca by som ani ja nechcela. Ešte by som prizmurila oči keby zamestnankyňa otehotnela neskôr počas pracovného pomeru hoci by bol aj na dobu určitú ak by bola kvalitný zamestnanec .. ale je jasné že autorkina zamestnankyňa si to nejako už naplánovala aby jej bolo dobre. A autorka zase urobila trochu chybu keď jej dala zmluvu na neurčito ale už len z toho ako písala že jej hrala na city aby jej dala zmluvu na neurčito kvôli hypotéke mi to prišlo divné. Proste ona to mala naplánované aby to tak dopadlo. Z pohľadu zamestnávateľa je to od nej podraz. Z pohľadu tehotnej ženy je to tiež iné.. bohužiaľ chcela sa ochrániť aby neprišla o zamestnanie. Čo bude ďalej alebo čo sa s tým dá robiť to neviem. Nejako sa určite bude dať ju prepustiť ale najlepšie je sa radiť s dobrým právnikom.
Ja som tak dopadla že mne nepredĺžili zmluvu aj kvôli veľkej spokojnosti so mnou ako zamestnancom , ale ja som nič netajila ani neklamala. Šéfka mi navrhla že ak budem pripravená mám sa ozvať že by ma mohli vziať naspäť. Na jednej strane by mi to vyhovovalo sa tam vrátiť kvôli flexibilite a HO , hlavne keď bude dieťa tak je jednoduchšie skĺbiť prácu a dieťa. Na druhej strane mám trochu ťažké srdce na firmu.

lucia245
Včera o 15:01

V príspevku sa píše, že ide o pracovitu a šikovnú ženu. Áno, kalkulovala, áno, môže sa vrátiť po veľa rokoch a žiadať preplatenie dovolenky a pod. Ale pracovať pôjde, či sem alebo inam, bude štátu prispievať až do dôchodku (ak sa ho dožije). Keďže jej práca išla, je predpoklad, že ani deti nebudú blbe, a teda z nich budú ďalší prispievaci do rozpočtu. Prečo by nemala byť chránená počas tehotenstva a v skorych rokoch materstva takáto perspektívna osoba? Veď keď taketo zeny prestanú rodiť, kto bude živiť tento štát davkarov?

simca06022011
Včera o 15:59
@anonym_a65210

No,to bude karma za to,ze si uprednostnila mladu babu po skole,zrejme pytala najnizsi plat. Keby si dala sancu tym 40+, tie by ti na matersku neodisli🤷‍♀️ Aj nad tym treba pri prijimani rozmyslat.

@anonym_a65210 vobec to nemuselo byt opytani nizsieho platu, tiez rada beriem absolventov, nemaju zlozvyky rozne, naucia sa lahko system a fluktuaciu mame u nas minimalnu.

anonym_dfbc98
Včera o 16:00

@lucia245 To, že je niekto pracovitý, šikovný a perspektívny, predsa nie je argument na ospravedlnenie jeho kalkulácie. To je relativizácia - namiesto otázky, či bolo konkrétne konanie férové a oprávnené, začneme počítať, koľko bude daný človek v budúcnosti odvádzať do rozpočtu a aký „úžitok“ z neho bude mať štát. Predstav si napríklad politika, ktorý kradne, ale zároveň je šikovný, pracovitý, prináša štátu peniaze a má deti, ktoré raz budú platiť dane, aj tu by si povedala, že ok, veď je perspektívny a to, že kradne, vlastne nie je až také podstatné? Asi nie... Ochrana tehotných žien a matiek je, samozrejme, dôležitá, ale to neznamená, že teraz musíme automaticky ospravedlniť každé ich konanie len preto, že sú matky alebo „perspektívne“ pre štát. A spájať nekalé praktiky takýchto žien a ich budúce perspektívne deti - to sú dve rôzne veci, dve rôzne argumentačné roviny. Ak na niečo (dávku) podľa zákona nárok má, samozrejme, nech ju dostane. Problém nie je v tom, že ju čerpá, ale v tom, že vedome nastavuje svoje konanie tak, aby zo systému získala viac, než by jej za bežných okolností patrilo. Práve to je tá kalkulácia so systémom, o ktorej je reč. A to, že teraz koná neférovo, nemá nič spoločné s tým, či bude v budúcnosti pracovať alebo aké bude mať deti. To by sme takto mohli obhájiť akékoľvek, s prepáčením, svinstvo.

simca06022011
Včera o 16:11
@slovakboy

@slovakboy my sme tiez demokraticka krajina, len tak mimocodom... toto co je ale tu predevedene nie je ochrana tehotnych zien, toto je cista spekulacia. AJ keby to bol obycajny zamestanec , co ca zamestna a vydranka zmluvu a hodi sa na dlhodobu PN hned ako skonci skusobna doba, tak je to presne rovnaka vec... bezne tehotne zeny su chranene, az ked to oznamia, a to pred vypovedou a s nejakymi benefitmi. Ale toto je cista spekulacia a cieleny ofajc na zamestanvatela, ktory ma s clovekom nemale naklady. ONA sa nikam nevrati. nakolko teraz si bude pekne krasne zamestanavatelka zaucat novu osobu, ostane pekne povedane v riti, nakolko jej chyba clovek v praci, a musi noveho zaucit sama podla vsetkeho zase dlhe mesiace a ta nova osoba to miesto dostane a ak sa nic nestane aj tam ostane. A za tri roky sa v dnesnej dobe tolko meni, ze ano ak by ju nebodaj zena prijala spat, ja by som nie, rovno poviem, ze by sa rozvazoval pracovny pomer aj za cenu odstupneho, proste nie, tak by sa skolila znova. A prehliadky a bozp a vsetko sa plati znovu, nakolko prejdu tri+ roky a tieto skolenia sa opakuju... ano pochopitelne je to, a pekne bezchrbtove. Proste tak ako je pochopitelne ze v SR sa kradne, klame, okasle tu hocikto hocikoho, kazdy si svoje hrabka bez ohladu na ostatnych. Ma na to pravo? ma... A nie, pre mna zamestanvatl zamestanenec nie je biznis, biznis hocikedy skoncim, bez postihov. Preto ludia vyuzivaju uz pomaly na co sa da externych dodavatelov, aby sa vyhli zakonniku prace a takymto spekulantkam. Podnikatel tiez nie je oslik otras sa, nepadaju mu peniaze z neba, netreba sa cudovat, ze potom fakt zeny nechcu do prace. A niektroi su o mnoho prisnejsi vo vsetkom a rovnako sacasom stanu fakt svinami.
A este dodam, ze mali sme a mame aj teraz v stave taku, kde sme vedli ze slecna je tehotna, cize po znamostiach sii aj taketo expertky ktore chcu si len prilepsit, nakolko sa im zadarilo mozno aj skor ako chceli, alebo nebodaj prisli o pracu nevhodne atd, si vedia najst pomoc a pracu.
Mna by strasne zaujimalo, keby ti co toto obhajuju, mali firmy, zamestavali a toto sa im stavalo, ci byim to nevadilo, s kludom by tie naklady znasali a aj tie nervy, ze idu teraz hladat noveho cloveka.

anonym_c3af15
Včera o 16:28

Nielen zeny su "vybabrane". Nam odisiel novy "veduci" po 2 mesiacoch zaucania. 2 mesiace energie od mnohych zamestnancov firmy, aby spoznal nas rezim a zabehol sa a on nakoniec povie, ze on po cely cas bol vo vyberovom konani na "lepsie" ale hlavne teple miestecko na urade a on ide tam, lebo on uz "ma vek" (ma "az" pred 50-tkou). Plne chapem frustraciu autorky.

Co sa tyka tehotenstva a prace, to je take osemetne. Na jednej strane tehotenstvo nie je choroba a neprekaza tomu, aby sa zena zamestnala, na druhej strane ziadny zamestnavatel tehotnu neprijme. Tak ako teraz? Ak sa chce tehotna zamestnat, asi jej neostava nic ine, iba tehotenstvo zatajit. Ak tehotenstvo zataji, je klamarka a podvodnicka. Ak nepojde pracovat, ale ostane doma do porodu tak je leniva vos. Jedno horsie ako druhe. Ani sa necudujem, ze sa dnesnym mladym zenam nechce do "zakladania rodiny".
Ale ocakavat, ze zena ostane doma na 3-4 materskych retazovo mi pride pri dnesnej porodnosti uplne scestne.

anonym_141651
Včera o 16:30
@sandy18

@anonym_141651 tak takto - každá spoločnosť je povinná zostaviť účtovnú závierku, ktorá sa vkladá do registra a vieš si pozrieť, aký bol zisk, či sa v danom roku niečo investovalo, aké boli personálne náklady a podobne. Co sa týka toho, ako naloží spoločník s peniazmi, ktoré si vyplatí ako zisk, snáď nechceš povedať, že si ma pýtať súhlas zamestnancov,aby si mohol kúpiť auto alebo ísť na dovolenku. To si už riadne mimo.

Ale rovnako si absolútne mimo témy - hovoríme o tom, že zamlcala tehotenstvo. Ak nastúpim niekde do prace a potom otehotniem, to je iná situácia. Nehovor mi, že ak pri nástupe bola v tretom mesiaci , tak o tom nevedela. A nevedela to ani vo štvrtom a piatom a šiestom a teda ani vtedy, keď si vypýtala zmluvu na dobu neurčitú. Ona podviedla zamestnávateľa, i ak sa na to pozerať nedá. Aká ochrana ?

Nedá sa vedieť ako to celé dopadne, ale ani nemôžeš povedať, že to tak rozhodne nebude - si predstav, ze bude mat tri deti po sebe. Po deviatich rokoch oznámi, že sa vracia - samozrejme bude sa dožadovať zvýšenia platu, lebo veď za 9 rokov sa zvyšovali a ona ma na to právo. Bude sa dožadovať preplatenia X desiatok dní dovolenky, ktoré sa jej nazbierali. Neviem, aká veľká je firma,ale možno sa aj každý rok bude dožadovať preplatenie rekreačného poukazu. A nakoniec sa rozhodne, že to nie je práca pre ňu, ale predsa nebude dávať výpoveď, keď sa môže nechať vyhodiť aj s dostupným - všetko pre to, lebo tam raz kedysi 3 mesiace pracovala. To ti príde fér?

Ak áno, tak sa rozhodne nemôžeš čudovať, že zamestnávatelia už mladé baby skratka zamestnávať nebudú. A dobre robia. Ak chceš, aby sa k tebe slušne správali, tak sa tak musíš chovať aj ty.

Áno, ak by povedala, že je tehotná,tak ju neznamestnaju. Ale s tým akosi musela ráta, keď otehotnela. Možno je to prekvapiva informácia,ale v živote nemusíš a často ani nemôžeš mať všetko. Skratka je to otázka priorít.

@sandy18 lenže tak ako vlastník firmy nakladá so svojimi peniazmi ako on uvazi za vhodné
Tak isto aj zamestnanec nakladá sam so svojim telom ako uvazi za vhodné a obidvoje je výlučne súkromná vec
A či berú neberú?
Zákon nemá diskriminovat ajtak sa to deje bez ohľadu či žena planuje neplánuje tehotenstvo a bez ohľadu ci to žena konzultuje alebo nie s vedením firmy kedy môže byť tehotná
Ano každý na to pozera rôzne
Ajtak to nezmení situáciu autorky a či bude mať predsudky alebo prihliadať na slová zákonníka vo výbere je len na nej

anonym_78caa0
Včera o 16:45
@anonym_c3af15

Nielen zeny su "vybabrane". Nam odisiel novy "veduci" po 2 mesiacoch zaucania. 2 mesiace energie od mnohych zamestnancov firmy, aby spoznal nas rezim a zabehol sa a on nakoniec povie, ze on po cely cas bol vo vyberovom konani na "lepsie" ale hlavne teple miestecko na urade a on ide tam, lebo on uz "ma vek" (ma "az" pred 50-tkou). Plne chapem frustraciu autorky.

Co sa tyka tehotenstva a prace, to je take osemetne. Na jednej strane tehotenstvo nie je choroba a neprekaza tomu, aby sa zena zamestnala, na druhej strane ziadny zamestnavatel tehotnu neprijme. Tak ako teraz? Ak sa chce tehotna zamestnat, asi jej neostava nic ine, iba tehotenstvo zatajit. Ak tehotenstvo zataji, je klamarka a podvodnicka. Ak nepojde pracovat, ale ostane doma do porodu tak je leniva vos. Jedno horsie ako druhe. Ani sa necudujem, ze sa dnesnym mladym zenam nechce do "zakladania rodiny".
Ale ocakavat, ze zena ostane doma na 3-4 materskych retazovo mi pride pri dnesnej porodnosti uplne scestne.

@anonym_c3af15 no vlastne to mi povedala Team leaderka ako jeden z dôvodov nepredlzenia zmluvy že čo keď budem doma až 6 rokov a podobne... Ja si to ani neviem predstaviť v dnešnej dobe a na 99% ostanem len pri jednom a aj to už po roku by som chcela začať zase pracovať

sandy18
Včera o 16:48
@anonym_141651

@sandy18 lenže tak ako vlastník firmy nakladá so svojimi peniazmi ako on uvazi za vhodné
Tak isto aj zamestnanec nakladá sam so svojim telom ako uvazi za vhodné a obidvoje je výlučne súkromná vec
A či berú neberú?
Zákon nemá diskriminovat ajtak sa to deje bez ohľadu či žena planuje neplánuje tehotenstvo a bez ohľadu ci to žena konzultuje alebo nie s vedením firmy kedy môže byť tehotná
Ano každý na to pozera rôzne
Ajtak to nezmení situáciu autorky a či bude mať predsudky alebo prihliadať na slová zákonníka vo výbere je len na nej

@anonym_141651 tak ale potom sa nemôžeš čudovať ci rozhorcovat, ak zamestnávateľ uprednostní staršiu ženu alebo muža, lebo veď predsa má právo to urobiť.

Tu bola uprednostnena mlada baba a výsledok je, že už sa to nikdy viac nestane. A môže si za to sama a rovnako to pokazila XY ďalším, úplne opravnene.

A nikto netvrdí, že si od zamestnávateľa máš pýtať právo otehotnieť. Toto je úplne iný prípad.

Zjednodušene- ak chceš byť chránená, tak si to právo musíš zaslúžiť, napr. Tým, že pracuješ. Tu si to pani nezasluzila absolútne ničím. Ona skratka len pri odchode na materskú chcela mat zmluvu na dobu neurčitú, bolo jej úplne jedno, ako to bude ďalej v práci- po mne potopa. Tak prečo by nieko mal brat ohľad na ňu- nič neurobila, nič nedokázala, jej prínos pre firmu bol záporný, keďže zatiaľ bola len nákladom. A môžeš sa rozčuľovať a vyvracat to koľko len chceš, to je skratka realita.

sandy18
Včera o 16:54
@lucia245

V príspevku sa píše, že ide o pracovitu a šikovnú ženu. Áno, kalkulovala, áno, môže sa vrátiť po veľa rokoch a žiadať preplatenie dovolenky a pod. Ale pracovať pôjde, či sem alebo inam, bude štátu prispievať až do dôchodku (ak sa ho dožije). Keďže jej práca išla, je predpoklad, že ani deti nebudú blbe, a teda z nich budú ďalší prispievaci do rozpočtu. Prečo by nemala byť chránená počas tehotenstva a v skorych rokoch materstva takáto perspektívna osoba? Veď keď taketo zeny prestanú rodiť, kto bude živiť tento štát davkarov?

@lucia245 a vieš ako ? Už nikdy nemusí pracovať, rozhodne jej to neželal, ale jej dieťa môže skončiť s vážnymi zdravotnými problémami a namiesto prispievania do rozpočtu bude len nákladom. Áno, nemusí sa to stať, ale môže. A úprimne, tým co práve predviedla, dokázala, že je skôr tým špekulantov, ktorý, ak sa bude dat, ostane prisaty na štátny rozpočet, než že by do neho prispievali. Rok po skole - nevieme, či vôbec robila - tehotna a rovno na PN. Nemáš pocit, že je viac než podozrivé, že hneď po skončení skúšobnej doby a získaní zmluvy na dobu neurčitú, je zrazu P N ? Prepáč, ale príliš podozrivé. Takže teraz to bude PN, potom tehotenské, kočíkov, materské, rodičovský, prídavky na dieťa, obedy zadarmo, snáď aspoň muž pracuje takže daňový bonus, potom si vyčerpá podporu v nezamestnanosti, OCR, možno ďalšie dieťa. Pričom štát toho od nej ešte veľa nevidel a je v oblakoch, či vôbec uvidí.

anonym_141651
Včera o 17:04
@sandy18

@anonym_141651 tak ale potom sa nemôžeš čudovať ci rozhorcovat, ak zamestnávateľ uprednostní staršiu ženu alebo muža, lebo veď predsa má právo to urobiť.

Tu bola uprednostnena mlada baba a výsledok je, že už sa to nikdy viac nestane. A môže si za to sama a rovnako to pokazila XY ďalším, úplne opravnene.

A nikto netvrdí, že si od zamestnávateľa máš pýtať právo otehotnieť. Toto je úplne iný prípad.

Zjednodušene- ak chceš byť chránená, tak si to právo musíš zaslúžiť, napr. Tým, že pracuješ. Tu si to pani nezasluzila absolútne ničím. Ona skratka len pri odchode na materskú chcela mat zmluvu na dobu neurčitú, bolo jej úplne jedno, ako to bude ďalej v práci- po mne potopa. Tak prečo by nieko mal brat ohľad na ňu- nič neurobila, nič nedokázala, jej prínos pre firmu bol záporný, keďže zatiaľ bola len nákladom. A môžeš sa rozčuľovať a vyvracat to koľko len chceš, to je skratka realita.

@sandy18 je rozdiel,ked dotyčná neporušila zakonnik iba porušila pomyselnú morálnu zásadu
Alebo ked zamestnávateľ porušuje zakonnik lebo bol sklamaný, že niekto prekročil pomyselnú morálnu zásadu
Ajtak väčšinou sa to nedá dokázať, takže to je také
Pozri sa ,ja som zakonnik nevymyslela s veľa vecami súhlasím aj s týmto,to ze nemá firma osetrene finančné investície do zamestnaca je veľmi nepríjemné a autorky mi je ľúto, možno by bolo dobre keby ošetrila samotne náklady do vzdelavanie zamestnancov a mala písomnú dohodu o tom

moonlight1210
Včera o 17:04
@anonym_141651

@sandy18 opačne
Aj zamestnancovi by sa hodila informácia čo urobi zamestnávateľ so ziskom
Ci investuje do firmy, vyplatí spoločníkom alebo si kúpi súkromný majetok
Na oboch stranách existujú informácie,kde môžu ovplyvniť rozhodnutie opačnej strany ale preto existuje zakon, ktorý vymedzuje hranicu, kde je to povinnosť a kde nie čo je pracovnoprávne a čo osobné

@anonym_141651 tak clovek si zaklada firmu preto, aby zarobil.
Nie robil preto, aby robil.

Ty by si tiez nesuhlasila s tym, aby si zamestnavatelovi oznamila, co budes robit s vyplatou a kolko z nej vratis do firmy, aby si ju podporila.

Navyse tu slecna jednoducho zamerne zatajovala info, aby ziskla vyhody.
Zamestnavatel ti vysku zisku zatajit nedokaze, lebo je normalne verejne pristupna.
Hoci aj na obycajnom finstate.

bielasovicka
Včera o 17:14
@anonym_d26dc8

Neporusila nic, takze z jej strany je to pravne OK. Jasne ze pre zamestnavatela je to neprijemna situacia. Chapem ze chcela mat nejaku istotu, alebo nieco. Asi by som netvrdil ze to bolo vyslovene vybabranie. Moze byt ze sa zamestnala a nastali dovody preco musi na PN. Otazne je, co bude ked sa za 3,5 roka vrati.

@anonym_d26dc8 ty myslíš ze sa ešte odváži vrátiť po takomto odrbe?

anonym_c3af15
Včera o 17:30
@sandy18

@sandy18 ono je to pri vyberovych konaniach celkom umenie odhadnut cloveka, ktory bude ozaj vhodny. Kazdy sa moze seknut pri vybere. Ale kvoli 1 teraz vopred odsudzovat vsetky mi pride uz dost kratkozrake. Ked najblizsie vyberie 40-tnicku a ta po skusobnej dobe (alebo ked dostane dobu neurcitu) pojde na dlhodobu pn s chrbtom (napriklad)?
Autorka iste najde pravne korektne riesenie ako danu zamestnankynu prepustit este pocas jej pn.

aliziana
Včera o 17:36
@martinka17

Zrus pracovne miesto a daj je výpoveď z organizačných dôvodov. Vytvor úplne nové miesto, ktorému daj nový názov a premenuje náplň práce. Príjmy novú osobu. Alebo hneď teraz príjmy niekoho ako zastup za PN, tým pádom budeš mať vyriešené.
Roky to tak funguje a práve takéto jednania to spôsobuje. Nejde o to, že je tehotná a áno nemusela povedať nič. Ale zneužila tvoju dôveru. Pretože tá PN je účelová, ona to mala od začiatku takto premyslené. A nebude doma rok, tá bude mať pár deti po sebe, ma to pekne premyslené. Ak pre takéto konania sa na ženy pozerá ako na odpad na pohovoroch. A ako videá, ešte jej tlieskajú. Nikomu nevadí, koľko času stalo jej zaškolenie, že za ňu nikoho nemáš a že to môže ohroziť oddelenie alebo firmu. Podstatné, mladá slečna myslela na seba a vydrbala so systémom.

@martinka17 máš pravdu. Na druhej strane, ako by asi dopadla, keby to povedala v skúšobnej dobe?

anonym_929548
Včera o 17:43

To iste spravila zamestnávateľovi moja kamoska. Rovno si už potom odchovala 2 deti. Po skončení druhej rodičovskej sa jej samozrejme zbavili hneď ako sa im dalo.
Ale našla iné (vraj) super miesto, pohovorom prešla podľa jej slov hladko, až na to, že pri poslednom kole si vypýtali referenciu od HR od jej predošlého zamestnávateľa (telefonicky). A čuduj sa svete, nakoniec ju neprijali…

martinka17
Včera o 17:49
@aliziana

@martinka17 máš pravdu. Na druhej strane, ako by asi dopadla, keby to povedala v skúšobnej dobe?

@aliziana ak fakt? Tu nejde o to že zatajila tehu ako také. Prvá vec - ak som absolvent bez práce a vlastného bývania, sexujem s ochranou. Už keď ma príjmu, nehodím sa okamžite na PN ako mi skončí skúšobná. Ale tak slečna je tu pochvalena. Ak by to spravila rómska menšina, nadávali by jej... Ale šikovná biela slečna sa postarala o seba aj svoje dieťa, tlieskajme jej.

bosorkabb
Včera o 17:51
@anonym_c3af15

@anonym_c3af15 to poznám. Za rok mám 4 nadriadeného a to ešte rok neskončil.
A koľkých som už zaucala. Jaaaj.

Na Slovensku je tiež bežné že aj keď má tehotná žena zmluvu na dobu neurčitú a pracuje dlho u daného zamestnávateľa, sám ju nabáda na to ísť PN. Lebo ako tehotná nemôže niektoré pozície vykonávať. To je aj prípad známej ktorá pracuje už 8 rokov v labaku.
Ako zamestnanci tak zamestnávatelia robia nekalé veci.

anonym_141651
Včera o 18:03
@moonlight1210

@anonym_141651 tak clovek si zaklada firmu preto, aby zarobil.
Nie robil preto, aby robil.

Ty by si tiez nesuhlasila s tym, aby si zamestnavatelovi oznamila, co budes robit s vyplatou a kolko z nej vratis do firmy, aby si ju podporila.

Navyse tu slecna jednoducho zamerne zatajovala info, aby ziskla vyhody.
Zamestnavatel ti vysku zisku zatajit nedokaze, lebo je normalne verejne pristupna.
Hoci aj na obycajnom finstate.

@moonlight1210 áno,ale nepísala som o zatajeni ziskov , áno ziskala výhodu ale tým, že prešla kritériami /svojimi pracovnými schopnostami
A netehotnost nieje oficiálne povolene kritérium
Argumenty som napisala a sa tocim v kruhu, viac neviem priniesť do diskusie
Baby ja vám ďakujem za rozhovor
Snáď rôzne pohľady a názory niečo pomôže autorke
🍀

anonym_d723ba
Včera o 18:06

@anonym_autor neviem ale podľa mňa človek sa nemá zrobiť len preto že panička si chcela spraviť firmu, keď si taká rob si to sama, v živote by som nešla k tebe robiť keď si taká aká si a ešte budeš mladej babe posielať kontroly,omnoho dôležitejšie je žiť si v kľude nie zviazaná nejakým sprostym pomerom ktorý je až na poslednom mieste. Som rada že som zdedila penzión a môžem si robiť na svojom pretože pracovať na takúto kravu je hrôza a des, PS: dopraj a bude ti dopriate ;)

anonym_dfbc98
Včera o 18:12
@anonym_d723ba

@anonym_autor neviem ale podľa mňa človek sa nemá zrobiť len preto že panička si chcela spraviť firmu, keď si taká rob si to sama, v živote by som nešla k tebe robiť keď si taká aká si a ešte budeš mladej babe posielať kontroly,omnoho dôležitejšie je žiť si v kľude nie zviazaná nejakým sprostym pomerom ktorý je až na poslednom mieste. Som rada že som zdedila penzión a môžem si robiť na svojom pretože pracovať na takúto kravu je hrôza a des, PS: dopraj a bude ti dopriate ;)

@anonym_d723ba ty máš teda poriadne poprehadzované hodnoty... A vieš, že práve o ten "sprostý pomer" tej babe išlo? Len vďaka tomu "sprostému pomeru" má teraz na niekoľko rokov po probléme. Tak keď je taká hrdinka, prečo sa tehotná hrabala do roboty? Veď ju mal živiť manžel alebo mala žiť z vlastných zarobených úspor, nie? To už nie, lepšie je natŕčať ruku na odvody z príjmov druhých, však? Vy hrdinky...

anonym_d723ba
Včera o 18:15
@anonym_dfbc98

@anonym_d723ba ty máš teda poriadne poprehadzované hodnoty... A vieš, že práve o ten "sprostý pomer" tej babe išlo? Len vďaka tomu "sprostému pomeru" má teraz na niekoľko rokov po probléme. Tak keď je taká hrdinka, prečo sa tehotná hrabala do roboty? Veď ju mal živiť manžel alebo mala žiť z vlastných zarobených úspor, nie? To už nie, lepšie je natŕčať ruku na odvody z príjmov druhých, však? Vy hrdinky...

@anonym_dfbc98 tak každý ako môže ,keď je šikovná prečo nie, akože vážne sa máme v 24-25 rokoch zamestnať a drieť do 70-tky ? 😅😅 Pre mna je to nepredstaviteľné, život treba žiť aj si užiť a nie ísť z jednej šichty do druhej to nieje život to je len prežívanie a zodratie seba ..

anonym_d723ba
Včera o 18:19
@anonym_dfbc98

@anonym_dfbc98 tato žena mi maximálne dvihlo tlak, keby nebola taká hnusná sebecka a nedoprajná som ticho ale toto správanie je mimo cez čiatu, a ani sa nedivím že mlady nechcu robiť, pod takýmto zamestnávateľo nikdy už vidím aká je arogantná a jasne že Slovensko starne a ženy nechcu deti, pokiaľ štát nezmení prístup zamestnávateľom áno deti nebudem mať každý sa chce predsa zabezpečiť

anonym_dfbc98
Včera o 18:22
@anonym_d723ba

@anonym_dfbc98 tak každý ako môže ,keď je šikovná prečo nie, akože vážne sa máme v 24-25 rokoch zamestnať a drieť do 70-tky ? 😅😅 Pre mna je to nepredstaviteľné, život treba žiť aj si užiť a nie ísť z jednej šichty do druhej to nieje život to je len prežívanie a zodratie seba ..

@anonym_d723ba Veď nikde nie je napísané, že sa musí zrobiť a drieť do 70-ky. Ak má na to, môže byť "na dôchodku" a užívať si celý život. Ale lepšie je prisať sa na sociálny systém a cicať ako kliešť peniaze druhých, však?

anonym_dfbc98
Včera o 18:24
@anonym_d723ba

@anonym_dfbc98 tato žena mi maximálne dvihlo tlak, keby nebola taká hnusná sebecka a nedoprajná som ticho ale toto správanie je mimo cez čiatu, a ani sa nedivím že mlady nechcu robiť, pod takýmto zamestnávateľo nikdy už vidím aká je arogantná a jasne že Slovensko starne a ženy nechcu deti, pokiaľ štát nezmení prístup zamestnávateľom áno deti nebudem mať každý sa chce predsa zabezpečiť

@anonym_d723ba veď nech sa každý zabezpečí, ale vlastnou prácou a umom, nie parazitovaním na sociálnom systéme