Zamestnankyňa oznámila tehotenstvo až po zmene pracovného pomeru na neurčitý čas
Začiatkom júna som prijala ku mne do firmy novú kolegyňu, mladú babu, rok po škole, takej pevnejšej postavy. Jedná sa o administratívnu prácu. Mala som tam aj iné kandidátky, aj ženy po 40tke. Vybrala som si ju, chcela som jej dať šancu, páčila sa mi, bola snaživá, naozaj motivovaná. Pred nástupom mi doniesla papier o tom, že je spôsobilá na výkon práce - potvrdené praktickým lekárom, náklad som jej preplatila. Nastúpila a zaškoľovala som ju dva mesiace, plus aj kolegyňa, ktorá odchádzala do dôchodku - už odišla. Posledný tretí mesiac začala už pracovať samostatne. Najprv som ju prijímala na dobu určitú, ale prosila ma pred nástupom, či nie je možné hneď doba neurčitá, že chcú brať hypo. Povedala som jej, že v poriadku, ak sa počas 3m osvedčí, môžeme sa baviť o dobe neurčitej. Od 1.9 má dodatok, že jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Dnes mi doniesla papier, že je tehotná - končí 6ty mesiac ... a zároveň, mi oznámila, že nastupuje na PN, rizikové tehotenstvo. Spýtala som sa jej, že či mi teda od začiatku klamala? Nie, že neklamala. Že som sa jej nepýtala, či je tehotná a nemá povinnosť mi to od začiatku oznamovať, že je na nej, kedy to oznámi zamestnávateľovi, a kľudne mohla až pri nástupe na materskú. Veď ja sa to nesmiem pýtať na pohovore....
@aliziana ak fakt? Tu nejde o to že zatajila tehu ako také. Prvá vec - ak som absolvent bez práce a vlastného bývania, sexujem s ochranou. Už keď ma príjmu, nehodím sa okamžite na PN ako mi skončí skúšobná. Ale tak slečna je tu pochvalena. Ak by to spravila rómska menšina, nadávali by jej... Ale šikovná biela slečna sa postarala o seba aj svoje dieťa, tlieskajme jej.
@martinka17 nechcem sa zastávať tej slečny lebo vydrbala zo systémom, ale proste to urobila preto lebo myslela na seba. Aj tak vo veľkej miere sú to práve zamestnávatelia ktorí sa snažia zbaviť tehotných ako sa len dá a je im to úplne ale úplne jedno. Myslím že takýchto vychcanych prípadov, ako je slečna, je menej než zamestnávateľov ktorí sa chcú zbaviť tehotnej alebo mamičiek po rodičovskej. Najlepšie keby sa tehotné, budúce mamičky a mamičky po rodičovskej zakopali niekde pod zem lebo je to taká strašná prekážka.
Napadol ma ešte argument
Aj tehotná potrebuje pracovať
Tehotnost neznamená, že nemá právo uchádzať sa o prácu a byt posudzovana jej stavom
Nevieme prečo si hľadala novú prácu,mozno to bolo práve preto, že prišla o zamestnanie pre jej druhý stav
A špekulácie, že pre výhody
Ale aké?pre plat?len jednoducho potrebovala prácu tak ako každý iný? tiež nieje,, fér ,,vytvárať obraz zákernosti, keď v prvom rade nieje to jej povinnosť informovať a v druhom rade nevieme okolnosti
@martinka17 nechcem sa zastávať tej slečny lebo vydrbala zo systémom, ale proste to urobila preto lebo myslela na seba. Aj tak vo veľkej miere sú to práve zamestnávatelia ktorí sa snažia zbaviť tehotných ako sa len dá a je im to úplne ale úplne jedno. Myslím že takýchto vychcanych prípadov, ako je slečna, je menej než zamestnávateľov ktorí sa chcú zbaviť tehotnej alebo mamičiek po rodičovskej. Najlepšie keby sa tehotné, budúce mamičky a mamičky po rodičovskej zakopali niekde pod zem lebo je to taká strašná prekážka.
@anonym_78caa0 nikto im nebráni vziať zodpovednosť na vlastné plecia, otvoriť si živnosť/založiť podnikanie, riešiť všetko okolo a "vychcávať" tiež. Keď je to také jednoduché, prečo do toho nejdú a radšej sa ponižujú klamstvom??
@anonym_d723ba Veď nikde nie je napísané, že sa musí zrobiť a drieť do 70-ky. Ak má na to, môže byť "na dôchodku" a užívať si celý život. Ale lepšie je prisať sa na sociálny systém a cicať ako kliešť peniaze druhých, však?
@anonym_dfbc98 toto je u niektorých tu národný šport , nevšimla si si? Nedokázu si na seba zarobiť, tak aspoň budu ciciat systém len co to da. A vypisovat sprostosti o tom ako kradne Fico a iní. A oni tu teda nekradnu (svojim spôsobom.). Preto sme ako krajina tam , kde sme a nikdy sa z toho ani nevyhrabeme
Napadol ma ešte argument
Aj tehotná potrebuje pracovať
Tehotnost neznamená, že nemá právo uchádzať sa o prácu a byt posudzovana jej stavom
Nevieme prečo si hľadala novú prácu,mozno to bolo práve preto, že prišla o zamestnanie pre jej druhý stav
A špekulácie, že pre výhody
Ale aké?pre plat?len jednoducho potrebovala prácu tak ako každý iný? tiež nieje,, fér ,,vytvárať obraz zákernosti, keď v prvom rade nieje to jej povinnosť informovať a v druhom rade nevieme okolnosti
@anonym_141651 aké výhody? Tehotenske, PNka a nasledna materska to je pre teba nič??? Však ona nemala predtým narok na nic.
Každej, ktorá je takáto veľkorysá, by s jej to dala platit z vlastneho, aby sa prebudila. Z cudzieho sa ale najlepšie rozdáva, ze? Ono milé odrb...cky na tie vaše davky treba aj zarobiť, peniaze napádajú len tak z neba. To ste vari nevedeli?
Tie co jej tu davate palec horec zato ako sa zachovala, sa potom nečudujte, ze nechcu prijat zeny. U nas som jedina zena, vsetko mladsi kolegovia. Prijali ma 36 rocnu s jednym dietatom, rovno som povedala, ze dalsie dieta nechcem. Proste hold smola, zeny do 30 tky, nevolaju ani na pohovor vo vela firmach, ak nemaju nejake špecifické vzdelanie alebo prax, kde to chcu risknúť. Hlavne tam, kde naozaj treba zaucanie. Vybavene. Zaucis, vycvičis, kopec casu a energie, sup tehotna. No naco taka strata casu pre zamestnavatela. Autorka poucenie pre teba, nikdy nedavam pracovny pomer na dobu neurčitú, kym nema odpracovaný aspon 1 rok, najprv nech sa ukazu ake su sikovne. Akoze ja by som bola dobre nastrata a brala by som to vyslovene tak, ze ma tahala za nos. Zrusila by som miesto aj keby som nikoho pol roka neprijala a robila to sama. Zrušenie miesta rob s pravnikom. Potrebujes mat riadne zdôvodnenie pripravene, zmenu organizácie atd.. je to sieť dokumentov, ktore treba mat + nestaci zamestnancovi napisat, ze miesto je zrusene ale musis to vypisat, preco a ako. Lebo ta bude tahat este po sudoch.
Veľmi dobre to spravila 😃 presne takými podnikateľmi ako ty, ktori zamestnávajú na diby neurčitú. Dávajú základ minimalku a zbytok variabilní zložku a podobne odbry treba takto pekne vypiect 😃 a ešte nahlasovať niekoho na socialku 😄 ja byt ta baba vás nahlasujem na inšpektorát práce. Oni si už nájdu chyby ký napr zle zaradení zamestnanci do platovej triedy 😘
@kabyko presne rozmyslam o tom ze ak nezaplati odmeny tak porusi zakon , nedostane baba minimalnu mzdu na zaklade stupna narocnosti prace
@anonym_autor Baby je pekne vychcaná... Som prekvapená z komentárov, že cool baba a podobne. A že neklamala, nepýtala si sa či je tehotná. Moja zlatá 😵 Možno neklamala v pravom slova zmysle, ale zachovala sa ako pekná špina. Možno si to tu mladá aj prečíta. Preto tu moc nepíš kroky, ktoré chceš podniknúť. Ale určite niečo vymyslíte s právnikom. Ako sa to vraví? Na každú sviňu sa voda varí... 😉 A ak jej to nevrátiš ty, tak karma určite....
@anonym_autor neposer sa z toho
@anonym_4103b0 otvorte si firmu vy a nechajte sa takto oserkávať. Čo potom poviete keď vám nebude mať kto robiť a ženy budete mať po MD s 10 deťmi a potom boj lebo sa zrazu budú chcieť vrátiť m pre vás je to no "neposerte sa" ale jej utekajú peniaze z firmy
Tie co jej tu davate palec horec zato ako sa zachovala, sa potom nečudujte, ze nechcu prijat zeny. U nas som jedina zena, vsetko mladsi kolegovia. Prijali ma 36 rocnu s jednym dietatom, rovno som povedala, ze dalsie dieta nechcem. Proste hold smola, zeny do 30 tky, nevolaju ani na pohovor vo vela firmach, ak nemaju nejake špecifické vzdelanie alebo prax, kde to chcu risknúť. Hlavne tam, kde naozaj treba zaucanie. Vybavene. Zaucis, vycvičis, kopec casu a energie, sup tehotna. No naco taka strata casu pre zamestnavatela. Autorka poucenie pre teba, nikdy nedavam pracovny pomer na dobu neurčitú, kym nema odpracovaný aspon 1 rok, najprv nech sa ukazu ake su sikovne. Akoze ja by som bola dobre nastrata a brala by som to vyslovene tak, ze ma tahala za nos. Zrusila by som miesto aj keby som nikoho pol roka neprijala a robila to sama. Zrušenie miesta rob s pravnikom. Potrebujes mat riadne zdôvodnenie pripravene, zmenu organizácie atd.. je to sieť dokumentov, ktore treba mat + nestaci zamestnancovi napisat, ze miesto je zrusene ale musis to vypisat, preco a ako. Lebo ta bude tahat este po sudoch.
@betulinka1 a keby ti presne po roku a 1 dni , kedy by už mala zmluvu na neurčito, oznámila že je tehotná? Keď je presne ten jeden celý rok taký dôležitý, čo by si si pomyslela keby presne na druhý deň po tom roku a predĺžení zmluvy oznámila že je tehotná?
@kabyko presne rozmyslam o tom ze ak nezaplati odmeny tak porusi zakon , nedostane baba minimalnu mzdu na zaklade stupna narocnosti prace
@lydka84 neporusi ziadny zakon, minimalka je fixna a pod nu sa mzda proste ani nedorata. Ak by som nahodila zamestnancovi nizsiu sumu, tak program mi rovno dopocita doplatok do minimlanej mzdy na zaklade odpracovanych hodin a pod. Stupen narocnosti sa uvadza aj v pracovnych zmluvach, ak su dobre spravene a od toho sa zaklad odratava.
@anonym_auto no ja mam na mojho zamestnavatela vela veci , od platu az po zaradenie momentalne...ale tak toto je ciste vychcanstvo ..ona zaopatrila seba , ale na vasu firmu dlabe uplne ..a este jej tu truby schvaluju jednanie...neuveritelne
Dievčatá, chlapci, uzatváram túto tému a chcem vás poprosiť o neprispievanie do diskusie. Ďakujem za pochopenie.
Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.
@anonym_autor to naozaj? Ja chapem ze ta nahnevalo ze si do nej dala usilie, zaucala.. ale verim, ze najdes aj sikovnu inu zenu mozno so skusenostami a nebudes musiet tolko zaucat a investovat casu… ale robit zle tehotnej zene, ktorej pribeh nepozname preco to takto spravila… posielat kontroly.. v najlepsom ju uz nikdy neuvidis, ale neviem, ci by som sa takto pomstichtivo zachovala.. myslim ze myslela hlavne na to dieta ako sa zabezpecit a nie ublizit firme cielene..
@anonym_autor jasne je to od nej neseriózne že zatajovala tehotenstvo, na druhej strane, pokiaľ ide o administratívnu pozíciu, určite nájdeš niekoho skúsenejšieho , verím že väčšinu ľudí na tento typ prace netreba zaucat 2 mesiace ale stačia 2 týždne a budeš to mať rýchlo poriešene
Našťastie v našej firme máme variabilnú zložku mzdy, ktorej vyplatenie je na rozhodnutí zamestnávateľa. Je nenárokovateľná a povedzme, že tvorí značnú časť príjmu. Za mesiac august už vyplatená nebude. Odrazí sa to na výške PN a rovnako MD, keďže sa jej berie VZ z tejto práce. V druhom kroku sme kontaktovali SP za účelom preverenia opodstatnenosti PN a následnom vykonaní kontroly dodržiavania liečebného režimu. Budeme to robiť opakovane, hlavne máme info, že tá PN je iba účelová, čiže očakávame, že môže byť zrušená. V ďalšom kroku budem následne prijímať nového človeka a jej pracovné miesto prejde organizačnou zmenou.
@anonym_autor Typický zamestnavatel, ktorý vydr**ava s variabilnou zložkou mzdy. Tiež nie ste fér, tak sa ti to vrátilo. Nemáte si čo vyčítat vzájomne 🙂
@anonym_131c06 tak vieš základ 1050 a variabilná zložka mzdy 850 eur. Štandardne to vyplácam každému. To by musel urobiť veľmi veľký prešľap, aby som ju nevyplatila.... za 5r sa to ešte nestalo. Ale tak, aký požičaj, taký vráť 🙂. Ona využila zákonné možnosti, ja využijem svoje zákonné možnosti z pozície zamestnávateľa. Mám na to tiež právo.
@anonym_autor Si zlomyseľná mrcha a tak ti treba. Otrasné.

@anonym_autor neviem ale podľa mňa človek sa nemá zrobiť len preto že panička si chcela spraviť firmu, keď si taká rob si to sama, v živote by som nešla k tebe robiť keď si taká aká si a ešte budeš mladej babe posielať kontroly,omnoho dôležitejšie je žiť si v kľude nie zviazaná nejakým sprostym pomerom ktorý je až na poslednom mieste. Som rada že som zdedila penzión a môžem si robiť na svojom pretože pracovať na takúto kravu je hrôza a des, PS: dopraj a bude ti dopriate ;)
@anonym_d723ba a v tom penzióne robíš všetko sama?