icon

50/50 vo vzťahu: Čo na to hovoríte?

17. apr 2026

Ahojte, mám priateľa cca 4 roky, bývame spolu v prenájme, bez detí. Obaja pracujeme, môj príjem mesačne v čistom okolo 850€, priateľ okolo 1600€. Sme pár do 30 rokov. Od začiatku randenia sa priateľ drží pravidla 50/50 vo všetkom, to znamená nájom, internet, strava, výlety, kino, reštiky atď.. napr sme niekde na obede a on si zaplatí svoje a ja svoje. Ak máme nejaký sviatok tak si dávame darčeky v rovnakej hodnote. Už ma to dlho štve, on má plat raz tolko čo ja, veľakrát sme sa o tom už rozprávali, ale on má len tú svoju pravdu. Nikdy ma len tak nezoberie niekam a nezaplatí to len on. Obaja si mesačne odkladáme, ale ja samozrejme len dačo, on niekoľkokrát viac. Čo si o tom myslíte? Je to podla vás takto ok l, že presne na 50/50????

lienka.7
18. apr 2026

@anonym_autor k tomu plateniu pol na pol. Ty sa necítiš trápne, keď si s nim a on povie casnicke ze pol na pol? Kamoska robí čašníčku a presne o takýchto kktoch nám vždy rozpráva. Dokonca ze aj ten tringelt jej necháva ta žena. Naozaj, spamataj sa. Ty ho ľúbiš a on ta ma za handru a to doslova. Lebo pýtať od priateľky 7€ na benzín je ubohost najväčšieho rangu.

anonym_4b6547
18. apr 2026

Nezvyknem tu komentovat, ale teraz uz musim. Je mi ta uprimne luto, ze si v takom vztahu. Ak snivas o manzelstve a detoch, tak tvoj sen isto stroskota kedze tvoj sucasny partner nie je normalny s tym jeho nastavenim 50/50.
A mas ty vobec nejake slovo vo vasom vztahu? Pride mi, ze on o vsetkom rozhoduje..
V pripade ak s nim planujes deti, tak si predtym precitaj o financnom tyrani.
Prajem ti nech si stastna a hlavne vela zdraveho rozumu.

lienka.7
18. apr 2026
@anonym_964a51

@lienka.7 A kde je nepenazny vklad menej zarabajucich muzov, ked skoro kazda hlada niekoho, co zaraba 2-6 krat viac a menej zarabajuci muz nie je atraktivny. ;) Malo zarabajuci muz je fuj, malo zarabajuca zena ma obrovsky nefinancny kulturny prinos. 🙂

@anonym_964a51 ty musíš byť podobný vadný kus ako ten autorkin

anonym_b5baa8
18. apr 2026
@anonym_964a51

Dve veci ma zaujali. Najskor moj nazor, ze idealne je ked su obaja na zhruba rovnakej urovni (vzdelanostnej, financnej) a obaja vedia, co maju robit (on vie potiahnut viac a ona to nezneuziva, pripadne sa striedaju), tak to funguje najlepsie.
1.stale sa tu tvrdi, ze muz ma platit viac, lebo zena vraj doma robi viac. Co bolo skor, vajce, ci sliepka? Pricina, ci nasledok. Mozno prave preto, ze muz ma robit a platit viac, sa potom doma ani s detmi prilis nepredrie. Alebo je len lenivy a nevychovany na domace prace. Ale staci, ked plati a on sa potom urcite zmeni. :D V tom pripade sa skor ci neskor zisti, ze platiaci, ale lenivy (ze nevie ani trafit tanierom do mycky), tiez nie je ziadna vyhra. Lebo zaplatena dovolenka je raz rocne, ale doma treba upratovat 365 dni v roku ...
2. Ked vsetky zeny tak mudro vyberaju, aby platil, preco aj tak konci statisticky 50% manzelstiev ci vztahov bez svadieb vacsinou v 40tke rozvodom a 60% zien zostane po 50-55r same? Ci uz dobrovolne, alebo nie. Asi to platenie samotne nestaci ... Lebo kazdy manipulator vie, ze mu staci na zaciatku platit a s 2 detmi vacsina zien, najma ak si zvykla na jeho platenie, nemaju kam ujst. Tak zostavaju a su ticho ...
3. Vacsina zien nema zahrnute vo svojich planoch starnutie. Ze ak v mladosti podmienia vztah platenim, co chcu poskytnut muzovi, ked budu stare, ovisnute a tucne ...? Ale zabudli sme, ze vsetky na mk vyzeraju o 20 rokov mladsie. 🙂 Aj napriek statistike, ze 75% zien po menopauze trvalo priberie 15-20kg. Nech robia, co robia, ak nechcu zivorit na 1000 kcal denne ... Kym sa po 50tke nevyzlecu ...

@anonym_964a51 a 99% chlapom po 50 visia vajcia po kolená a kopulačný orgán sa scvrkáva do mini rozmerov, to je už len pohľad. A teda, ak ešte vôbec aspoň občas funguje. Čo môžu ponúknuť v tom veku žene oni?

anonym_7a26e7
18. apr 2026
@anonym_b63c2a

@anonym_7a26e7 To je už len aký rozdiel, či vysávam, umývam okná či utieram prach" za jedného alebo za dvoch" ?? 😀 To som ešte teda nepočula.

@anonym_b63c2a ...a varíš,peries,menis posteľné za dvoch V prípade,ze je partner bordelar,tak este aj viac vysavam,utieram stôl, kuch.linku,umyvam vaňu,wc,umyvadloVarenie a voľnočasové aktivity tiež prispôsobujem len sebe,ked som sama,ked sme dvaja,beriem ohľad aj na toho druhého.Napr.ja sa kvôli skromnemu príjmu uspokojim v mesiaci 2x zájsť s kamarátmi do kina a potom na pizzu,ale keď partner chce každý piatok na pizzu a každú nedeľu obedovať v lepšej reštike, tak mi povinnosť hradiť polovicu, uberie peniaze, ktoré by som mohla odkladať

anonym_964a51
18. apr 2026
@anonym_b5baa8

@anonym_964a51 a 99% chlapom po 50 visia vajcia po kolená a kopulačný orgán sa scvrkáva do mini rozmerov, to je už len pohľad. A teda, ak ešte vôbec aspoň občas funguje. Čo môžu ponúknuť v tom veku žene oni?

@anonym_b5baa8 Tiez nechapem, preco 50-60 rocne zbytocne visia na zoznamke, pisu memecka, aka je samota zla a hladaju takychto, akych si opisala ... Inak ak tvojmu visia po kolena, mal by zajst k dr., ci sa mu nezmensuju nohy.

anonym_7a26e7
18. apr 2026
@anonym_b5baa8

@anonym_55e517 veď minimálna je 915 eur, aspoň to mi vyhodil google. Ako môžu zarábať 850 eur?

@anonym_b5baa8 Skús sa niekde dočítať aj to,ze 915€ je hrubá mzda, čo je v čistom necelých 730€

anonym_b5baa8
18. apr 2026
@anonym_autor

A tento rok sme plánovali ísť na prvú spoločnú dobolenku do Chorvátska, cca na týždeň. Ale samozrejme aj to chce aby sme išli 50/50. A varenie na dovolenke by bolo zas len na mne. No a nestíham odpisovať na všetky komenty, tak to nejako zhrniem. Svoju prácu tu už riešiť nejdem, jasne som sa viackrát k nej vyjadrila. Proste všetko máme 50/50, okrem upratovania a varenia. On variť nevie nič a ani sa nechce naučiť. Vyhadzovať peniaze v reštikach tiež nechce, chodíme ozaj len raz za čas. A ak sme napríklad niekde na obede/večeri, on je ten čo povie obsluhe aby doniesla účet separačne, povie jej čo všetko mal on a zvyšok čo som mala ja. Toto všetko sa týka aj zmrzliny, kaviarní, nápojov, vždy keď sme niekde tak to funguje takto. Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva. Nejakú menšiu časť peňazí si odkladám každý mesiac, on samozrejme viac než ja. Tie úspory povedal, že časom by sme mohli dať do spoločného bývania. A tých 7€ myslím naozaj vážne, aj keď máme voľno a niekam ideme benzín ide na polku. Dobre, jediné čo platí výhradne on je oprava auta, keď treba. Na opravu auta odo mňa nepýtal nič. Ale napr na diaľničnú známku odo mňa pýta 50% každý rok + poistka auta každý rok. A Ano, fakt som s ním 4 roky.

@anonym_autor veď 50/50 je OK. Dá pol platu on, pol Ty a hospodárite. Priemerne inteligentný človek predsa musí chápať, že pri diskutovaní o delení nákladov sa počíta v %, aby to dávalo zmysel.

wolf_
18. apr 2026
@anonym_autor

Minule sme napríklad išli spolu do fitka, ja som pri sebe nemala hotovosť, (menšie fitko kde sa nedá platiť kartou) zaplatil to priateľ a hneď potom pýtal peniaze nech mu ich pošlem na účet, ale povedala som, že veď potom doma, ostal zdutý a urazený, takže som mu musela poslať hneď.

@anonym_autor nie, takže si mu nemusela poslať hneď na účet.
Naprieč celou diskusiou píšeš jeden spoločný základ - on to chce takto takže to musí byť takto, on to nechce takto tak takto to nebude, jemu sa môj návrh nepozdáva takže musím vymyslieť niečo iné, on to vníma takto takže to musí byť takto, on sa urazil takže som musela.... A kde si v tom celom ty? Kde sú tvoje hranice? Kde je tvoje slovo? ...

anonym_8942d4
18. apr 2026

Hoooolka zlata🫣 ak zalozite rodinu (co dufam nebudes tak hlupa) ako chces zit z rodicaku? Tiez 50/50? Lebo nehnevaj sa na mna takto fungovat? Som s muzom 16 rokov, NIKDY si odomna nevypytal cent ani pocas randenia (raz platil on, potom som pozvala ja, alebo si kupit len tak nieco pre radost)a uz vobec nie ked sme zacali spolu byvat- to uz boli peniaze ,,spolocne,,. Ci ide o nakupy potravin, oblecenia, vylety alebo dovolenky. Ved aj dom je spolocny, varime pre vsetkych, periem atd. Neviem si predstavit zit s muzom kde by sme vsetko rozratavali🫣😬

zuzanaam
18. apr 2026
@anonym_autor

A tento rok sme plánovali ísť na prvú spoločnú dobolenku do Chorvátska, cca na týždeň. Ale samozrejme aj to chce aby sme išli 50/50. A varenie na dovolenke by bolo zas len na mne. No a nestíham odpisovať na všetky komenty, tak to nejako zhrniem. Svoju prácu tu už riešiť nejdem, jasne som sa viackrát k nej vyjadrila. Proste všetko máme 50/50, okrem upratovania a varenia. On variť nevie nič a ani sa nechce naučiť. Vyhadzovať peniaze v reštikach tiež nechce, chodíme ozaj len raz za čas. A ak sme napríklad niekde na obede/večeri, on je ten čo povie obsluhe aby doniesla účet separačne, povie jej čo všetko mal on a zvyšok čo som mala ja. Toto všetko sa týka aj zmrzliny, kaviarní, nápojov, vždy keď sme niekde tak to funguje takto. Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva. Nejakú menšiu časť peňazí si odkladám každý mesiac, on samozrejme viac než ja. Tie úspory povedal, že časom by sme mohli dať do spoločného bývania. A tých 7€ myslím naozaj vážne, aj keď máme voľno a niekam ideme benzín ide na polku. Dobre, jediné čo platí výhradne on je oprava auta, keď treba. Na opravu auta odo mňa nepýtal nič. Ale napr na diaľničnú známku odo mňa pýta 50% každý rok + poistka auta každý rok. A Ano, fakt som s ním 4 roky.

@anonym_autor ,,Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva." Obaja ste tragédi. Mala si mu hneď vtedy povedať, že Ty zase nemáš rada lakomcov, zdvihnú sa a už sa nikdy neukázať. Druhý najlepší čas je teraz.

zuzana76
18. apr 2026
@zuzanaam

@anonym_autor ,,Na začiatku vzťahu mi hneď povedal, že nemá rád zlatokopky a páči sa mu, že žena si dokáže platiť všetko sama. Predomnou mal tiež dlhoročný vzťah a tiež takto fungovali a boli obidve strany s tým ok. Vraj som prvá žena ktorej sa toto nepozdáva." Obaja ste tragédi. Mala si mu hneď vtedy povedať, že Ty zase nemáš rada lakomcov, zdvihnú sa a už sa nikdy neukázať. Druhý najlepší čas je teraz.

@zuzanaam lakomcov a "uctovnikov", zauctuje aj utrzok toaletneho papiera

zuzanaam
18. apr 2026
@anonym_autor

@slovakboy pýtala som sa ho aj prečo si myslí, že takéto rozdelenie je ok, povedal niečo o tradičných hodnotách a hlavne, aj jeho rodičia to majú podobne. Takže asi to má od detstva nastavené takéto fungovanie.

@anonym_autor tradičné hodnoty boli, že žena sa starala o domácnosť a financie do rodiny nosil chlap. Iba chlap !!! Ženy sa starali o domácnosť, deti, varili, pestovali na záhrade a starali sa o hydinu. Muži robili okolo domu, na poli, opatrovali kravy, kone a nosili domov peniaze. Čo z toho robí on, keď je tak tradične založený?

sense
18. apr 2026
@anonym_autor

@basullinka hm o tom varení a upratovaní som mu už dnes povedala, že si budem variť sama pre seba aj upratovať. Len sa zasmial, že takto sa ženy nesprávajú a mali by sa oni podieľať na domácich prácach viac než chlapi. On mi vždy hovori, žena sa má viac o domácnosť starať a chlap napr ak sa niečo doma pokazí tak to má len on opraviť a riešiť, také tie chlapské veci.

@anonym_autor si mu mala hneď povedať ale chlapi sa viac viac podieľajú finančné obzvlášť ak zarábajú dva krát toľko ako zena

zuzana76
18. apr 2026

Akurat som prisla z nakupu, zena s chlapom v Kauflande a on: "Ty si taka jebn.ta, ze ja musim stale za tebou chodit, to si nevies zapamatat, co chces kupit?" a potom este pokracoval nieco dalej, uz som nepocula, ja a aj predavacka, co vykladala tovar sme sa otocili na neho. Chudera zena. Raz by mi to chlap povedal.

sense
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 prosím ťa a ako to máte vy napr vo vzťahu? Premýšľam ako to vyriešiť aby som bola spokojná ja aj on. Raz som mu navrhla, že ja budem platit napr 40% a on dajme tomu tých 60, lenže to tiež nebol nadšený.

@anonym_autor povedz mu keď sa ohradza tradičnými hodnotami, že domácnosť je 100 a financovanie 100 percent. A každý dá do vzťahu 100 percent, a pomer percent domácnosť -financovanie si rozdeľte. Už som to písala v jednom komentári. My ideme tiež pol na pol , ale nie pomer 50/50 ako vy a domácnosť 70/30 , ale pomer 40/60 financovanie ( nie na cent presne , a ani za benzín polovica lebo sme šli na výlet jeho autom, ani diaľničná známka či poistka) a domácnosť 60/40, keďže on robí časovo viac ako ja a je lenivejsi ako ja plus mu to všetko nohou dlhšie trvá.

trnavacka
18. apr 2026

Moja, v nedeľu pekne navar
A nakladak na tanier tak, že budeš vážiť úplne rovnaké porcie!
Ani náhodou jemu viac
Ak áno, nech pekne zaplatí 🙂

zuzana76
18. apr 2026
@trnavacka

Moja, v nedeľu pekne navar
A nakladak na tanier tak, že budeš vážiť úplne rovnaké porcie!
Ani náhodou jemu viac
Ak áno, nech pekne zaplatí 🙂

@trnavacka presne tak, vybrala by som aj kuchynsku vahu a presne na gramy maso, cestoviny, ryzu, vyvar. Zvysok by som rozdelila rovnakym dielom do misiek a uskladnila do chladnicky aj s menom, koho je ktora porcia.

anonym_5d1021
18. apr 2026

Prosimvas povie mi niekto, co musi mat žena v hlave, aby trpela taketo vydeľovanie? Ze si nevie otvoriť usta?
Dávnejšie tu bola téma, ako priateľ priateľke zakazuje jest iste veci a NÚTI ju jest ovsene vločky a pod. A ona sa tu pytala, ci je to normalne. Ale aj tak nic neurobila lebo ho lubi🙄

ketrin1984
18. apr 2026

@anonym_autor
Si zober,že ty ho z polovice kŕmiš keďže preje viac ako ty,vsetko na polovicu,absolútne ti nič nekúpi.Suma sumárum týpek ušetrí na tebe nejaké 2stovky mesačne odhadom=200x12=2400e ročne=x4roky=9600 e.
Šikovný chlapec to je.

ketrin1984
18. apr 2026

@anonym_autor
Túto sumu 9600e si mala mať ušetrené a keby si zostala u rodičov ako ti núkali tak aj viac.

anonym_683a9b
18. apr 2026

@anonym_autor myslim si tak ako takmer vsetci. Ze to nie je normalne. Na jednoho takeho som kedysi narazila a na 1.rande,ze budeme platit kazdy svoje. Zaplatila som a dovidenia. Nepotrebujem, aby ma chlap vydrziaval,ale toto bolo na mna pri vela.
Ak Ti to vadi, utekaj. Lepsie to nebude a Ty stracas drahocenny cas.

Inak ako to mali jeho rodicia, aj oni tak fungovali?

anonym_fea0d2
18. apr 2026
@anonym_autor

@ivik4 lebo ho mám naozaj rada a máme medzi sebou dosť silnú chémiu, takú som ešte s nikým nezažila, aj záujmy máme spoločné. Jedine čo sa mi nepáči sú tieto financie a ich rozdelenie.

@anonym_autor tak ked ti ta chemia stoji za to takto zit a prezit ten jeden zivot co mas, a takisto si ochotna tolerovat jeho zduvanie a urazanie sa ked chces diskutovat o zmenach, tak s nim ostan. Pre vsetky z nas tu, ktpre sme sa zhodli na 10 stranach ze toto nie, nepochopitelne...

misicka31
18. apr 2026

Si si istá, že to nieje jeho byt a ,,prenájom" nie je jeho hypo? Pri jeho vychcanosti mrkni kataster.

lienka.7
18. apr 2026
@ketrin1984

@anonym_autor
Túto sumu 9600e si mala mať ušetrené a keby si zostala u rodičov ako ti núkali tak aj viac.

@ketrin1984 tak ma ušetrené on, a určite aj oveľa viac. Ak sú teda v prenájme, tak bude 20% cubi dub. A autorka bude spoluziadatel na hypo a byt bude iba na neho, lebo ona nemá peniaze. To, ze ju iba využíva si ona absolútne nepripúšťa, hlavne ze je tam "chemia". 🤦‍♀️

anonym_a53aa4
18. apr 2026

Je to chore, ja by som to psychicky nedala s takymto zit

anonym_6cc6bf
18. apr 2026

@anonym_autor utekaj. On si uziva doma sex zadarmo a ešte si aj zaplatis svoju polovicu.. neviem aj čo ťa na ňom priťahuje, mňa by takýto muž nepriťahoval

anonym_c57996
18. apr 2026

@anonym_autor pre Boha živého, toto nemôže byť pravda. Ak je to pravda tak: Zneužíva ťa, Podceňuje ťa a manipuluje. NIE
nevyhovovalo to je bývalým partnerkám, preto ho kopli do zadku. Tlačí ti kaleráby do hlavy, že je to v poriadku. Je to choré usporiadanie, využíva ťa na domáce práce a obhajuje sa nejakými tradičnými hodnotami. On ani zďaleka nie je tradičný, je to lakomec, chorý človek na peniaze zaťažený. A ešte mu veríš aj nejaké drísty o tom, že žena má robiť doma prať, variť a on opraví žiarovky. 🥹🥹. Má ťa za sprostu hus. Inak by toto ani nemohol povedať. Otec a.matrka.ma.pravdu, ty len sa ho zbav, čím skôr. Keď otehotnieš a porodíš, je to tvoj koniec, lebo finančne si skončila, nebudeš mať za čo žiť a ani za čo živiť svoje dieťa. Aj tak či tak skončíš u.rodicov a ešte aj s jeho deckom.Alimenty to dá, len súdne, nejakých 130, 160 eur a ostatok bude na tebe a rodičoch. Takto chceš žiť??? Lebo pri ňom NEMÔŽEŠ MAT DIEŤA A RODINU, alebo budeš mať len jedno decko a to ti bude živiť matka s otcom sa starať a ty naspäť po materskej po pol roku do roboty.

anonym_c57996
18. apr 2026

@anonym_autor to je smiešne, že neznáša zlatokopky a pritom on je sám zlatokopko ako vyšitý. Zneužíva ťa na domáce práce a finančne tiež.

anonym_b5baa8
18. apr 2026
@anonym_964a51

@anonym_b5baa8 Tiez nechapem, preco 50-60 rocne zbytocne visia na zoznamke, pisu memecka, aka je samota zla a hladaju takychto, akych si opisala ... Inak ak tvojmu visia po kolena, mal by zajst k dr., ci sa mu nezmensuju nohy.

@anonym_964a51 môjmu nič nevisí, ale minule som mala žiaľ možnosť pozorovať takých v saune. Ženy pozahaľované v plachtách a takýto "manekýni" tam pretŕčali svoje "poklady" až mi nevoľno od žalúdka prišlo. Nabudúce veru už len do privátneho wellnesu.