icon

Aj my raz budeme svokry: Ako zvládať úlohu babky?

1. apr 2024

Ja, ked tu citam tie temy tak sa zamyslam nad tym, ze uz pomaly ani prihovorenie vnucatu nebude povazovane za normalne. Mam 2 synov. A ak budem mat raz nevesty, ako ich tu je dost, tak dakujem pekne. Dam vnucatku lentilky, a nevesta ma bude preklinat este v tom lepsom pripade, v horsom pripade budem mat zakazane vidiet vnuca 😃. Poviem nieco vnucatku, a nevesta mi povie, nech sa nestaram. A este budem mat zoznam co mozem a nemozem k vnucatku 😃. No nic, uzivajme si nase deticky, lebo vnucatka ako svokry velmi ebudem si moct uzivat. To len taky vykrik do tmy 😃.

ivangeline
1. apr 2024

Popravde, ja sa starať nebudem. ;)

betulinka1
1. apr 2024

Inak lentilky mne zakázala zubárka, ked som mala asi 16 rokov. Nemala som ich rada aj tak ale v ramci poučenia co je zdrave pre zuby alebo nie, boli v zozname lentilky. A to bolo pred 30. rokmi. Doteraz si to pamatam a mojim detom ich kupuju aj babky a prababky. Ale my sa s muzom o ne postaráme 😉. Ono nejde napisat co plati alebo neplati. Ale naprikald aj babka nedokáže akceptovat alergie a intolerancie, tak zial vnucatko nemoze vidiet bez dozoru rodicov. Cize to si robia aj babky same, ze tie nevesty su potom na ne alergicke, lebo este tyzden po navsteve babky davaju deti do poriadku.

dadka1997
1. apr 2024

Je rozdiel svokra ako svokra .. tiež ma čakajú nevesty a jeden zať 😅 no verím, že určite nebudem robiť, to, čo by sa mi nepáčilo .. a keď tu čítam, ake ozaj podaktoré svokry sú, tak je to skôr na zaplakanie, dúfajúc, že nebudeme rovnaké

simoncik
1. apr 2024

Nevidim v tom ziadny problem.mam syna ma cez 20 a 2 dievcata.rozhodne nebudem takou svokrou aku mam ja,to nikdy v zivote vsetko je o komunikacii a ucte a hlavne nikdy sa nestarat do toho co netreba.len ak je clovek o pomoc a nazor poziadany nikdy nevudem robit co sa mne samej nepaci a co sa tyka darov je to este jednoduchsie.normalne a opytam co chcu alebo dam rovno peniaze.doba sa meni aj mlady ziju inac

marianarem
1. apr 2024

Ano, aj mne sa zda, ze casto je tu neochota sa dohodnut, respektovat jedna druhu, ako na strane svokry, tak aj na strane nevesty. Na druhej strane na tych "zoznamoch" nic az take zle nevidim..Podla mna ma o najdolezitejsich veciach ohladom dietata rozhodovat ten, kto nesie zan zodpovednost. Nehovorim, ze nadiktovat vsetko do bodky, ale napr. priblizne mnozstvo sladkosti za mna ma urcit ten, kto s dietatom riesi zubara. O tom, ako sa ma pristupovat k vzdorom ma rozhodnut ten, kto riesi neskorsie incidenty v skolke, skole a inde.
A to, ze "za nas sa to tak robilo a nic sa nestalo", to tiez vzdy neplati. Som presvedcena o tom, ze vacsina babiek, ktore daju vnucatu Lentilky pred obedom, ich svojmu dietatu pred obedom nedali. Jednoducho podla mna kde nie je pocit zodpovednosti za vychovu, zdravotny stav atd., tam je ovela viac benevolentnosti.

mirko84
2. apr 2024

Prestav si, ze ju obcas zavolam. Dieta sa doliecuje, nema teploty, moze ist von ale este nie je skolkovy material. Ma plno energie a ja musm robit. Svokra mi vie velmi pomoct, ked pride k nam na par dni a zabavi mi maleho pocas pracovnej doby, vsetku ostatnu reziu okolo dietata a domacnosti si samozrejme spravim sam

autor
2. apr 2024

@mirko84 A zenu matku dietata mas kde? Ked musis staru zenu volat k nie uplne zdravemu dietatu na par dni (keby bolo dieta uplne zdrave je v skolke predsa).

mirko84
2. apr 2024

Predstav si, moja zena je tiez zamestnana

autor
2. apr 2024

@mirko84 To je normalne, ze obaja rodicia pracuju, ale existuje ocr a kym nie je dieta zdrave, tak sa da byt na ocr. Ale tak vy volajte na par dni staru zenu k nie zdravemu dietatu.

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 ja toto nikdy nepochopím. Sladkosti nedajú tomu dieťaťu absolútne nič. Žiadne vitamíny minerálne látky, proste nič. Neviem, prečo majú niektorí ľudia potrebu ich stále sladkosťami napchávať. Moja svokra mala vždy pocit, že dieťa bez sladkostí neprežije. Nepoviem, že z času na čas ale niektorí nosia sladkosti na kvantá, alebo ich dávajú denno-denne a potom sa čudujú, že majú deti zdr. problémy. Už len ten glukozovo fruktozový sirup, farbivá. Proste hnus. Sama sladké nejem, občas si niečo kúpim ale to fakt už keď dostanem na niečo sladké chuť. Pohybujem sa ako sestra medzi deťmi. Toľko problémov čo majú. A niektorí len čo vídu z ordinácie za odmenu, hneď deťom neičo strčia do ruky. A keď sa pýta dr. na ovocie, zeleninu, tak to nie. To dieťa do úst nevloží.

autor
2. apr 2024

@ibatanecnica Lebo stari ludia si myslia, ze sladkostami a plastom si ziskaju lasku vnucat 😃

janage
2. apr 2024

Že sa ty tu už celý prázdninový týždeň dobre bavíš, na tých svojich vymyslených témach? Veľmi podobný štýl má viacero tém.
Svokru nemáš, tým by som začala.
Deti už chodia do škôlky?
Ty pracuješ?
To aký je mega problém rešpektovať rodičov dieťaťa, ktori sa on starajú a spýtať sa čo miesto tých lentiliek môže.
Ak tvoj "zákaz priblíženia" je narážka na inú tému čo tu beží, tak v prípade, že dáš dieťaťu tie lentilky hoci dobre vieš, že je na niektorú ich zložku silne alergické, vezmeš mu lieky na potlačenie alergie a ešte zaklames rodičom, keď kontrolujú či to dieťa lieky zobralo a ono skončí v nemocnici a potom sa im ideš vyhrážať súdom ak to dieťa už s tebou samé nechať nechcú tak hej si hlúpa, zlá a egoistická žena, neschopná sa o vnúča sama postarať a ja ako rodič by som urobila všetko preto, aby si moje dieťa už neohrozovala.
A úplne by stačilo, aby tie babky rešpektovali rodičov vnúčaťa tak ako túžili, aby ich svokry rešpektovali ich.

natall113
2. apr 2024

@ibatanecnica tiež to nechápem, niesom úplný odporca sladkého ale všetko s mierou, ja nevidím dôvod tlačiť to do úplne malých detí, neznášam to, ale asi ako píše aj autorka starší ľudia si myslia že si sladkosťami deti kúpia

janage
2. apr 2024

@natall113 a pri tejto svojej úvahe autorka vychádza zo svojej skúsenosti čoby dieťaťa, či odkiaľ, keď vlastnú svokru nemá?

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 moja babka nám nikdy nič nekupovávala. Nebolo to nejako u nás zaužívané. Keď prišla, priniesla domáce vajíčka a keď sme išli k nej na prázdniny, tak sladké boli akurát tak makovky a puding. A chodili sme si kupovávať nanuky. A babku som mala najradšej. Vôbec mi nedošlo, že mi nič nekupuje, ani sladkosti, ani hračky. Mám kopu iných zážitkov na ktoré spomínam. A vôbec sa necítim ukrivdená. Mať doma sladké u nás nebolo bežné. A nejako nám to ani nechýbalo. Veď sme mávali aj sladké jedlá a aj koláče. Len teraz majú ľudia nejako pocit, že tým deťom treba stále niečo, inak nebudú mať šťastné detstvo a nebudú nás mať radi

natall113
2. apr 2024

@janage prvá veta jej príspevku "ja keď tu čítam tie témy" takže predpokladám že vychádza odtiaľ

autor
2. apr 2024

@janage Pises piate cez deviate. Ja nemam ziadne vnuca, ked mi tu somariny pises. Ze ja som dala lentilky 😃. Svokru nemam, ale predstav si aj dedkov deti mozu mat 😃. A plast a sladkosti na prejavovanie lasky su u starych ludi zaklad. A narozdiel od teba ja poznam aj realnych ludi, a zaklad u dochodcov je kupovat vnucatam pri kazdom stretnuti plast a sladkosti.

natall113
2. apr 2024

@ibatanecnica presne chápem čo píšeš, chápem aj druhú stranu že možno zažili ten nedostatok tak chcú dopriať vnúčatam ale je toho veľa. Dcéra má 11 mesiacov a svokra keď príde donesie toľko kapsičiek, chrumiek, tyčiniek a neviem čoho všetkého že to mám zásobu na mesiac a nedá si ani za svet vysvetlit nech toľko nenosí lebo to je jej vnúčatko a ona mu dopraje, keď niečo zakážem doniesla už aj kinderko keď mala dcéra asi pol roka tak som ťa čo dieťaťu nedopraje, asi takto premýšľaju starší ľudia

janage
2. apr 2024

Precitaj si môj príspevok ešte raz a pomalšie a potom ešte raz. Možno stále nepochopíš, ale skúsiš.

autor
2. apr 2024

@janage Nebudem si tvoje vyplody citat este raz 😃. Uplne z cesty pises ako pod vplyvom alkoholu. Citaj si to sama a mozno ti dojde ake nezmysli pises.

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 neviem koľko rokov má tvoja svokra ale moji rodičia majú 70+ a vôbec nežili v nedostatku. To skôr moji starí rodičia, ale tí už nežijú a práveže tí nám buď vôbec nekupovali alebo iba príležitostne nejakú sladkosť na Mikuláša, narodeniny, meniny a to bolo všetko.
Na mňa bude moja dcéra asi nadávať, že vnúčaťú nedoprajem, lebo ja vypekám len také ,,zdravé,, sladkosti, čo jej nechutia 😂 a neviem si prestaviť, že by som do vnúčaťa pchala ten humus, čo sa predáva ako sladkosti, hlavne kde sú farbivá a pod.

natall113
2. apr 2024

@ibatanecnica svokra má 58 a stále hovorí o tom ako nič nebolo ale áno ona je materialista

dkethe
2. apr 2024

Ak moja svokra ma deti na cely den, kazdu lentilku dvakrat v ruke obrati, kedze po celom baliku by jej odmietli obed s ktorym saj den vopred piplala 😂 inak sa chova matka 3m babatka, inak 7 rocneho dietata, to by si aj sama mohla vediet kedze si matka. Samozrejme ze do takeho roka je plno zasad a principov ktorych sa treba drzat, cim su deti starsie, tym je ruka volbejsia ☺️

basullinka
2. apr 2024

Vzťah svokra-nevesta sa buduje na základe vzájomného rešpektu. Tak ako by mala nevesta rešpektovať svokru ako matku svojho manžela, tak by mala aj svokra rešpektovať nevestu ako matku a tým aj rešpektovať jej rozhodnutia ohľadom výchovy, stravovania, obliekania atď.

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 čo ti ja viem, ja mám 50 a môj muž ešte viac ale my si nepamätáme že by niečo dôležité chýbalo. Základné potraviny boli, ale zase mi nie sme a ani moji rodičia neboli na materiálne. nám stačia základné veci a vážime si skôr iné veci. Viem že na pečivo sme niekedy chodievali poobede, lebo raňajšie sa minulo , tak sme čakalí kým príde ďalšia várka. Ale občas mala aj rohlíky upiekla, takže aj to sa dalo zariadiť. Asladkostí neboli tristo regálov ako teraz ale vždy nejaké boli. Ako decká sme kupovávali do školy na narodky spolužiakom takže viem, že nedostatok v sladkostiach určite nebol. a banány a pomaranče čo niektorí spomínajú, na to sme si nepotrpeli.

natall113
2. apr 2024

@ibatanecnica ide asi o to ako to berieš svokra je unesená z toho že si môže vyberať často to spomína že napríklad tie sladkosti za nich toľko nebolo tak teraz musí kúpiť z každého druhu a príchute to isté aj z hračkami, aj na vianoce každému kúpi 10 darčekov aj keď úplne zbytočnosti

mikadooo
2. apr 2024

Keď pre moju nevestu lentilky budú jed, tak lentilky vnúčaťu nedám. Hotovo. Problem solved. Akože keby mu nedávala jesť alebo piť, tak riešim. Ale fakt by som mala riešiť, že chudiatko nemôže papať lentilky? No fakt katastroooooooofa 🙄.

tinqua
2. apr 2024

Ked ti nevesta raz zakáže tie lentilky a ty na to budeš reagovať spôsobom, akým si reagovala v prvých správach, tak naozaj budete mať problém. Na akékoľvek pravidlo, kde budeš reagovať s posmechom a výsmechom...myslim ze sa zhodneme, ze nikto normálny nechce dietatu ublížiť. Každý mladý rodič má právo vychovávať dieťa ako sam uzná za najlepšie a k tomu patria aj omyly. Vyrastá nám generácia, ktorá si bude veľmi dobre vedomá svojich práv a už teraz sme v dobe kde sa ľudia vedia do krvi pohadat aj za nespravne použité zámeno, v dobe kde je nadmieru potrebné komunikovať. Priklad nezvladnutej komunikacie a baza pre mnohorocny konflikt: kamos si nasiel frajerku veganku, pozval ju na rodinny obed. Jeho mama uvarila bôčik a nezabudla povedať, že ludstvu sa vyvija mozog odkedy zacalo jest maso...chcem tym povedať, ze zakladom je akceptovať rozdielny pohľad na vec a nerobiť rozbroje tam kde nemusia byť. Ani ja nepovažujem lentilky za dielo diablovo, ale ak by mi raz nevesta povedala, ze si to nezela, tak to budem rešpektovať, opytam sa co JEJ deti mozu jest a budem kupovať to.

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 tak to áno. Keď je zrazu toho toľko, tak človek ktorý je zaťažený na veci, musí to byť raj pre neho 😂. Ja som sa takto tešila, keď som bola pre rokmi v Taliansku a tam kopa bezlaktozovej zmrzliny 😂

fairyy
2. apr 2024

mne sa paci ako si odpisala, ze starej zene dat chore dieta 😊 nie vsetci mame babky a dedkov starych a rodili sme 20-25 ako aj generacie pred nami...a keby mojej vtedy 47 rocnej mame poviem, ze nechod k nam dcera je chora a ty si stara zena 😂😂😂