icon

Aj my raz budeme svokry: Ako zvládať úlohu babky?

1. apr 2024

Ja, ked tu citam tie temy tak sa zamyslam nad tym, ze uz pomaly ani prihovorenie vnucatu nebude povazovane za normalne. Mam 2 synov. A ak budem mat raz nevesty, ako ich tu je dost, tak dakujem pekne. Dam vnucatku lentilky, a nevesta ma bude preklinat este v tom lepsom pripade, v horsom pripade budem mat zakazane vidiet vnuca 😃. Poviem nieco vnucatku, a nevesta mi povie, nech sa nestaram. A este budem mat zoznam co mozem a nemozem k vnucatku 😃. No nic, uzivajme si nase deticky, lebo vnucatka ako svokry velmi ebudem si moct uzivat. To len taky vykrik do tmy 😃.

natall113
2. apr 2024

@ibatanecnica vidíš a takto sa ona cíti pravidelne 😃

levandul_ka
2. apr 2024

Autorka Ved pises ze ty sama nemas svokru, tak nevies zrejme ake to je mat svokru,
a ano jasne je jedno ci mas syna ci dceru svokra budeme kazda

milanemila
2. apr 2024

No naozaj je to len taky vykrik do tmy 🤷🏼‍♀️ tak ty nebud taka svokra, kt nerespektuje rodicov a pouzijem tvoj priklad s lentilkami. Ak si raz moje deti nebudu priat, aby som vnucatam cpala letilky, tak im ich cpat nebudem (velmi jednoduche). Nepotrebuje si dokazovat aka som ja vseveduca, lebo ja uz mam deti a preto najlepsie viem co treba vnucatam 🤦🏼‍♀️
Respekt je obojstranna vec, ale co sa tyka deti, tak posledne slovo maju rodicia (oni nesu zodpovednost) a svokra/babka/detko/susedka mozu tak maximalne povedat svoj nazor a to je tak vsetko.

ibatanecnica
2. apr 2024

@natall113 no len keď je to pravidelne, už je to závislosť 🙂

autor
2. apr 2024

@fairyy Mas pravdu, 47 nie je veru stara zena. Myslim skor zeny okolo 70. Ale o chore dieta sa v kazdom pripade starame mi rodicia, netahame do toho dalsich ludi.

autor
2. apr 2024

@fairyy MY som chcela napisat.

autor
2. apr 2024

@levandul_ka Neviem ake to je mat svokru. Mozno aj preto mi je zatial smiesne ako sa tu v temach prebera tema svokra-nevesta. Ale jedno viem urcite, mojich synov milujem a ich zeny si preto budem vazit, a ich nazor bude pre mna dolezity. Uz teraz, vsetky deticky s ktorymi sa moje deti hraju si hned aj ja oblubim 🙂.

ja_bb
2. apr 2024

Ja mam 36 a správanie mojej svokry sa mi nepáči a aj tento víkend som jej presne hovorila, ze toto nie a toto nie. Nepozná naše dieťa,ako čo za čím nasleduje,keď sa nejako správa. Takže som ju stopla,že toto nerob, lebo potom nebude spat atď.takze generalizovat by som nie,ale každý si pozná svoje dieťa a väčšinou je podľa mňa problém svokra,keďže mama dáva výchovu podobnú,rovnakú,ako ty dávaš dieťaťu,ale muž príde z inej rodiny,iné zvyky,čo je pre nich normálne,pre teba nemusí, ja som bývala ticho a nechala sa odbiť,výsledok bol,že ma vždy bolela hlava u nich,lebo som to držala v sebe. Treba si veci vysvetliť a pripadne povedať prečo,svokra je navyše ucitelka,takže si myslela,ze všetko je správne,ale potom sa stiahla,keď som jej vysvetlila,že u nas je to tak a tak a nerobíme to a to,lebo potom dieťa atď. A pochopila uznala,že ona chcela len pomôcť,no predtým mi to prišlo,ze ona vie všetko najlepšie a my sa mýlime, lebo ona viac detí vychovala. Niekedy starší nie je múdrejší,ak nie je v tom "svojom" fachu.

cookie29
2. apr 2024

@autorka myslim, ze si neuvedomujes/podcenujes medzigeneracny problem... ktory okrem ineho spociva v tom, ze ak uznam, ze nevesta robi nieco dobre, tak implicitne priznavam, ze ja som to "robila zle"... pretoze ludia su vztahovacni... a ajked to v skutocnosti nie je pravda, niekde subjektivne ten pocit zostava.... a na to, aby sa prekonal, treba vyrovnane osobnosti, co je bohuzial mensina... a dalsi problem je, ze ludia zabudaju komunikovat, respektive vela z nich ma vysielac, ale len malokto ma prijimac....

tululu
2. apr 2024

autorka, dostala si xy prikladov v diskusii,kedy to stari rodicia prepiskli,ale aj tak riesis svoje. v rodine mame pripad,kedy svokra trhala 3mesacne vnuca neveste z ruk,lebo ona ho lepsie okupe,uspi, nakrmi...az si ho skoro pruvlastnila ako vlastne dieta,nie vnuca a rozbila synovi manzelstvo, takouto svojou starostlivostou.poznam rovnake vysinute nevesty,ktore svokru zbuzeruju uz len za to, ako sa k novorodencovi prihovori suslaninou,ako aj svokry, ktore vylezu na Lomnicak, ale hodinku kocikovat spiace decko pred nemocnicou nevladzu. Zbytocne polarizujes.

gab1sol
2. apr 2024

Týždeň som chodila s mojim mužom, keď mal promócie a chcel, aby som tam bola. Pri zoznamovaní moja (vtedy ešte nie) svokra prekrutila očami a povedala, ze hádam nie som tehotná. Po roku chodenia s jej synom mi povedala, že nie som pre neho dosť dobrá a že nikdy s ním nebudem rodina a nemám sa do neho starať. Preskákala som si pri nej kadečím, od ohovárania, cez nerešpektovanie ma ani ako matky, až po to, čo mi do očí vykričala, že som rozmaznaný fracek, lebo jej nechcem zbaliť malé dieťa a odovzdať. A na Vianoce som mala dlhý rozhovor so svojou švagrinou (veľmi dlho sme sa spolu nerozprávali, lebo povedala o mne, že sa jej chce zo mňa grcať, no tieto Vianoce sa prišla ospravedlniť). Ja som jej vtedy povedala svoj pohľad na vec, čím všetkým som si prešla… Veľmi ju prekvapil a netušila, že sa také veci dejú. Ona mi povedala, že svokra zaživa infarktové stavy a že prečo jej to robím, prečo jej stále vyvolávam, lebo svokra sa pravidelne sťažovala. S čistým svedomím a rukou na srdci som mohla povedať, že klame a viem to podložiť aj výpismi, že ja svojej svokre ani svokrovi nikdy nevolám, nepíšem. Prečo to robí? Netuším. A naposledy tento víkend - vznikla taká situácia, že skrz starkú dcéra nerešpektovala moje slová, odvrávala a ešte mi aj klamala. Lebo starká povedala…

Prečo by to malo byť o nejakej vynútenej autorite len za to, že ide o staršiu generáciu? Prečo to nemôže byť o vzájomnom rešpektovaní sa? Prečo to na jednej strane funguje a na druhej to nejde (jedna babka rešpektuje matku dieťaťa, druhá si ide svoje)? Neverím, že ak by babky rešpektovali rodičov, tak by nevesty mali problém… A áno, aj lentilky môžu byť problém - lekárka nám kázala nedávať nič s čokoládou a aj napriek hroziacim zdravotným problémom svokrovci dali dcére lentilky, lebo však ona chce a ja som bola zlá nevesta, lebo to zakazujem.

rorino
2. apr 2024

Ja dúfam,že budem taká svokra ako je moja mama.Moj muž ide radšej k nej ako k vlastnej mame.

majlo1234
2. apr 2024

Ja mam dobru svokru, a som dost benevolentna, takze moc nerepcem na niektore “vychovnw metody”.
Ale moja mama sa ma normalne spyta, ci moze dat lentilky, ci moze dojst k babatku, ci ho moze obliect ako ona chce…
A dufam, ze aj ja budem mat v starobe tolko chochmesu a nebudem sa urazat, ak bude mat nevedtaniny nazor. Nakoniec, deti budu jej, ja si svoje vychovavaˇ teraz a po svojim

rorino
2. apr 2024

Ak sú lentilky ten problém,tak ich vnucatu nedávať a máte krásne vzťahy🤷

luccija
2. apr 2024

To myslíš vážne čo si napísala?
""Ale jedno viem urcite, mojich synov milujem a ich zeny si preto budem vazit, a ich nazor bude pre mna dolezity. Uz teraz, vsetky deticky s ktorymi sa moje deti hraju si hned aj ja oblubim 🙂."'

Veľa svokier sa nevie prekusnut, že ich dieťa syn, dcéra si založia rodinu a majú konečne svoj názor a žijú po svojom.Taky typ narcisistickych uzurpatorskych žien.Ved to nemôžeš porovnávať, že si obľúbis kamarátov svojich detí🙂
Ešte stále tie deti robia to, čo chces ty.Ja si pamätám ako vystrájala mama môjho priateľa, keď jej dcéra povedala, že sa ide vydávať a kúpiť byt a nechcela zostať v rodnej dedine.Ani si nevieš predstaviť čoho sú schopné niektoré ženy, keď sa ich deti postavia na svoje nohy

la_dolce_vita
2. apr 2024

Autorka, suhlasim s tebou a len dufam, ze moji synovia si najdu normalne zeny, pre ktore nebudem persona non grata. Ze vztahy budeme mat v pohode, pretoze az tu som zistila, ze to vobec nie je samozrejmost a ze syn ako manzel je v poriadku, ale jeho matka uz nie.

ckocka
2. apr 2024

Tu sa uplatnila pravidlá správania k (cudzím) psom. Možem si ho prosím pohladiť, možem dať piškótik, možem ho vziať na prechádzku? To mám naučené dobre.

lizatko1009
2. apr 2024

Jeziiiis, ešte na také nemyslím, ale ja by som nejakej nádejnej neveste hneď povedala priamo na rozum a potom by tu o mne zakladala tému aká pixa svokra 😂🫣😂 ale to je des. Ja ďakujem za našu celú normálnu ľudskú milujúcu rodinu a snáď v tom budeme pokračovať.

sinusoida
2. apr 2024

Presne, v tom lepšom prípade každá bude svokra a vrľmi ťažko sa tu číta, že ku svokre nechodíme, ale moja mama nám obetavo pomáha a je naj....a že svokra sa nezaujíma...no možno tá svokra sa nezaujíma, lebo je priam vnímaná ako bosorka 😀😀😀, tak radšej sa dáva do obrannej polohy....minule som takto počúvala kolegyňu, svokra bola hnusná, mama bola anjel, ale ku svokre deti zobrala vtedy, keď vnúčatám dávala peniaze...no pekné, myslela som si o nej svoje.

mimi3008
3. apr 2024

Ja to vidim zas tak, ako mama 2 synov - treba sa vyvarovat takeho hrozneho chovania, ako maju niektore babky (v mojom pripade to nie je svokra, ale mama). Moja svokra je uplne super, cielene sa vyvarovala chyb, ktore robila jej svokra. Ja sa zas cielene planujem vyvarovat spravaniu sa mojej mamy. Stale si hovorim, ze nesmiem potom zabudnut, ze svoje deti som si uz.vychovala, svoju domacnost som si uz riadila. Chcem byt napomocna, spolahliva, ale nie vsetecna a otravna svokra, ktora da bude mylit, ze nevesta jej porodila dalsie deti. Nebudu to moje deti, ale vnucata, to si musim dobre pamatat

sinusoida
3. apr 2024

Z teba bude super svokra možno raz....😀

guinevre
6. apr 2024

@sheila121 To stale neznamena, ze ta zat bude zboznovat, a ze mu nebude vadit, ak sa im, na priklad, budes vkuse vnucovat, a chodit k nim jak na klavir. Moj svagor uz nevie vystat svoju svokru, a chape ho aj jeho zena. Zena mojho brata a moja mamina maju uzasny vztah. Kamoska si na strazenie dietata radsej pozyva svokru, ako maminu. Je to individualne.

guinevre
6. apr 2024

Neplanujem sa upnut na syna ked sa ozeni, ale planujem mat aj svoj zivot, svoje kamaratky a svoj socialny zivot. V pripade, ze bude treba s hocicim pomoct, budem k dispozicii. Nebudem sa vkuse vnucovat, narokovat si povinne tyzdenne navstevy, hnevat sa, ked to nevyjde, lebo mladi maju tiez robotu, rodinu, a svoje povinnosti, nebudem si vyzadovat povinne spolocne sviatky, a neviem co, lebo viem, ze nie kazdy moze mat chut na to, a potom to vyvolava u neho odpor. Mne sa sprotivilo to neusatle vnucovanie sa, lebo sa niekto doma nudi, nie som zodpovedna za cudzi spolocensky zivot, a zabezpecovanie zabavy svojim alebo muzovym rodicom.

jablkovastrudla
6. apr 2024

@mimi3008 presne, ja sa chcem vyvarovat veci co robi moja mama. Ona nie je zly clovek, ale mala tazky zivot a podla mna ju to poznacilo. Ona rozprava take veci ze niekedy nechapem. Najlepsie bolo ked sa mojim kamaratkam doma stazovala ako sa mi musi starat o dieta a kocikovat ho vonku. Syn uz davno chodili a kocik sme doma ani nemali, plus mu nikdy neprebalila ani jednu plienku. Sestre vykricala ze synovec je autista lebo mu nedavala sol ked bol maly. Ako mohla by som pokracovat ale naco, mna samu to mrzi.

guinevre
6. apr 2024

@luccija Moja svokra svojmu synovi posiela aj SMS v den volieb, odporuca mu koho ma volit 😅 Samozrejme, Podrztasku by sme volili keby sme zrali seno.

guinevre
6. apr 2024

@lizatko1009 To je teraz tvoja rodina, ale syn si raz zalozi svoju, a ty tam uz nebudes mat hlavne slovo. Ked si to clovek uvedomi, ma potom ovela menej problemov.

danielahamar
6. apr 2024

@jablkovastrudla ono ti starí rodičia, veľa z nich si vymýšľa, ako sa stará o vnucence. My máme tiež takých a ľudia sú v tom, že je to tak, pokiaľ nestretnú nás a my im to vysvetlime😁, len horšie je, že " rodina" tomu verí a zbytočne je zato zle, že naše deti sú uprednostňovanie a pritom sa im nevenujú ani toľko, ako im, keď prídu na chvilku

lizatko1009
6. apr 2024

@guinevre u nás v rodine sú iné vzťahy, nie také ako je tu každá druhá tema

guinevre
6. apr 2024

@lizatko1009 Jasneee, urcite to tak zostane, lebo budu vzdy vsetci tancit ako ty hras.

lizatko1009
6. apr 2024

@guinevre našťastie to funguje generacne z každej strany 🤗