icon

Aké sú reálne výhody manželstva?

16. feb 2024

Otázka na vydaté žienky. Má zmysel sa dnes vydávať? Aké výhody má manželstvo? Okrem toho, že máme spoločné priezvisko. Reálne výhody, ktoré vo vzťahu na divoko neexistujú

katariiinkaa
16. feb 2024

@walentina7 vy ste sa chytili jednej jedinej veci, ktorá sa dá ako-tak obísť 🙂 každopádne vám prajem, nech nikdy nebudete v situácii, aby ste potrebovali niečo takéto riešiť. Pretože nie, naozaj to nie je také jednoduché a ideálne ako si to predstavujete.

maranta_leuconeura
16. feb 2024

@walentina7 no stalo sa to, ze som uz nebola decko, aby som musela uvadzat rodica. Najblizsou osobou mi bol priatel, ktory ma tam doviezol, chodil kazdy den za mnou a potom ma aj odviezol k nam (ja+on) domov a staral sa o mna. Aj preto sa potom stal manzelom, aby sme nemuseli takeho veci riesit v tych najhorsich situaciach.

maranta_leuconeura
16. feb 2024

@walentina7 nie kazdy ma take skvele vztahy s rodicmi, aby im doveroval, ze v krizovej situacii budu konat v sulade s jeho zelanim

tomika
16. feb 2024

@maranta_leuconeura
@walentina7
Kým som robila na internom oddelení,nestretla som sa stým, aby nedali informáciu družke/partnerke..Takže tomu toľko. Nežijeme v 19.storočí.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
h2
16. feb 2024

Dievčatá, a ako si vysvetľujete, že je tu tak často diskusia, že sa chlap nechce ženiť, keď je to teda také mega super výhodné? Prečo teda toľko chlapov tie úžasné výhody manželstva odmieta?

zuzuliennka1
16. feb 2024

@h2 lebo ked uz cely servis ma, naco sa bude viazat (taki chlapi su podla mna celkovo nezreli na zavazok)

h2
16. feb 2024

@zuzuliennka1 No ale tu boli spomenuté výhody, ako daňový bonus, vdovský dôchodok, spoločný majetok, informovanie u lekára... Toto sú výhody len pre ženy?

20erika07
16. feb 2024

Ja som sa vydávala z lásky. Z iných dôvodov by som sa nevydala, teda nezamyslala som sa nad inými dôvodmi.

dadis
16. feb 2024

@sheila121 To nie je tak celkom pravda, pri rozvode deli sa len majetok nadobudnuty pocas manzelstva (mimo darov a dedenia)

zuzuliennka1
16. feb 2024

@h2 aj pre zrelych chlapov 🙂 celkovo podla mna, (ci uz zena alebo muz) brat sa z vyssie uvedenych dovodov, je divne. to su podla mna skor druhotne dovody, ze teda vezmeme sa, z lasky, chceme vztah specatit, a ano, vyplyvaju z toho aj tieto skutocnosti/vyhody - danovy bonus, spolocny majetok, atd.

dadis
16. feb 2024

@h2 Neviem, ja poznam muzov, co do toho v pohode isli alebo chcu ist..neda sa generalizovat. Vyhody su pre obe strany, ten pocit "spolupatrenia" a rodiny si inak ako svadbou ja neviem predstavit. Aj ked som sa rozviedla, som rada, ze deti som priviedla do manzelstva.

h2
16. feb 2024

@dadis Negeneralizovala som, jasné, že je kopa chlapov, čo nemajú s manželstvom problém. Ale neprejde pomaly ani týždeň, aby sa tu nejaká nesťažovala, že si ju otec jej detí nechce zobrať za manželku. Tak sa zamýšľam, že keď je to vraj také výhodné, tak prečo?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
enixelka
16. feb 2024

Pre mňa je reálnou výhodou manželstva to (okrem tu už spomínaných prakticko-právnych dôvodov), že môj manžel mal odvahu, požiadal ma o ruku a zobral si ma za manželku. Nie za frajerku s funkciou dievčaťa pre všetko, od ktorej sa dá v prípade potreby rýchlo ujsť zadnými dvierkami s názvom "veď keď sa ľúbime, papier netreba". Niekomu netreba, niekto potom pre taký papier plače. Závisí to od ľudí.
Teraz sa na to dívam tak, že mám doma chlapa, ktorý mal (a má) gule, že som bola chcená taká, aká som, že sa nebál stratiť svoju "slobodu" (aj keď veľmi nerozumiem, čo sa pod tým pri vstupe do vzťahu vlastne myslí). Platí to aj opačne, samozrejme.
A nie, nie je ti písané v opare omámenia zaľúbením. Spoločne si lezieme na nervy už hodne dlho 😁.

janewithane
16. feb 2024

@h2 zaujimava otazka. Mozno je vela muzov skor pragmatickych a najradsej by mali len malu svadbu ale vedia ze su tam tlaky rodiny, ze ich nastavajuca tuzi po nejake velkej a drahej party plnej pozornosti a tak sa im do toho nechce. A potom su tu taki ti chlapci, nie skutocni muzi a toto je v skutocnosti len ceresnicka na torte problemov v ich vztahu aj ked to damy nechcu vidieť.

denithestrange1993
16. feb 2024

Pravne vyhody -bezpodielove vlastnictvo, poberanie ocr, dane za manzelku na rd, informovanie o zdravotnom stave toho druheho v pripade hospitalizacie,dedenie,vdovsky,vdovecky. Pre priklad - ak si na rodicaku a si slobodna tvoj partner je povinny prispievat na dieta,nie vsak vykryvat tvoje vydavky. Naopak manzelia,bez ohladu na ich vlastne prijmy,maju mat rovnaku zivotnu uroven ako ich partner (ak tomu tak nie je,jedna sa o ekonomicke tyranie).
Uz aj samotny fakt,ze maju dvaja rovnake priezvisko nieco znamena,ze tvoria jeden celkom,odputali sa od rodicov a vytvorili novu domacnost/rodinu.
Nezabudajme na priponu -ova,ktora sa pridava v slovanskych krajinach,ktora by sa dala prelozit ako patriaca napr. Novákovi, Kováčovi...Neviem si predstavit zit v dlhodobom partnerstve a stale mat priezvisko po otcovi. Ked s niekym zijem dlhe roky,chcem k tomu cloveka patrit,byt jeho pravoplatnou manzelkou,tvorit rodinu. Bez toho "papiera"(ako to mnohi s oblubou nazyvaju), by som sa citila stale ako,ze mam frajera a nie muza mojho zivota.
Inak super tema k Tyzdnu manzelstva 😃

mikadooo
16. feb 2024

Peniaze - nech sa stane čokoľvek, v manželstve ste v tom "spolu" (niekedy je to aj na škodu , ale väčšinou je to žene na osoh). Reči okolia, rodiny, jeho rodiny. Vlastné deti, s ktorými to budú riešiť cudzie deti, že prečoooooo? A napokon také tie zadné dvierka ostávajú neustále pootvorené... 🤷. A to píšem ja, čo som sa pôvodne ani nechcela vydávať... 😄.

barborachors
16. feb 2024

Má. Kto je inteligentný pochopi, ti ostatní nech žijú na hromade.

espeo
16. feb 2024

@rorino homosexuálne páry bojujú presne za tie výhody, ktoré zaujímajú autorku. Milovať sa môžu aj bez papiera. Ale vdovský bez papiera nedostanú...

kiki68
17. feb 2024

@dadis akurat ze vsetko toto su aj rizika. Napr ja by som nemala spolocny ucet, neviem si to predstavit. Proste mame kazdy svoje. Hlavne ked ten jeden partner zacne nieco s peniazmi vyvadzat ( stalo sa nam v rodine po 30 rokoch manzelstva mu svihlo) a on zacal plienit rodinne financie.

rorino
17. feb 2024

@espeo to nevylučuje to,čo som napisala

autor
17. feb 2024

S priateľom žijem 10rokov, máme dve deti, majetok na pol, keď bol v nemocnici, uviedol ma ako kontakt, do zdravotnej dokumentácie aj tak nepotrebujem pozerať, keď tomu nerozumiem.... Ľúbime sa aj bez papiera. Ide o to ze priateľ začal skloňovať slovo svadba a ja akosi nevidím dôvod sa brať 🤷‍♀️

pralinka25
17. feb 2024

tak si ho neber ked ho nechces za muza. ak mas brat svadbu len kvoli vyhodam vykasli sa na to.

zuzuliennka1
17. feb 2024

pre teba to zmysel nema, pre neho (zrazu) ma, tak to si uz musite vydiskutovat vy dvaja.
brat sa len kvoli vyhodam je hlupost. bud su obaja ok s tym, zit len tak alebo sa chcu vziat, nic medzitym nefunguje

nelka93
17. feb 2024

@kiki68 účet netreba mať spoločný ani počas manželstva. Už dávno neexistujú manželské ucty

maba123
17. feb 2024

No otazka je, co chces pocut, ak si ho chces zobrat , tak di ho zober, ak si ho mechces zobrat tak neber a nehladaj za tym ziadne vyhody a nevyhody, manzelstvo je nieco co citis, nie nejaka povinnost, a ked sme pri tom preco tvoj partner v poslednej dobe hovori o svadbe, to by bolo najlepsie sa opytat jeho, a porozpravat sa o tom , co ho k tomu vedie , a zaroven mu povedz vo si o tom myslis, manzelstvo nieje o tom , ze ti vznikaju nejake vyhody, nevyhody, povinnosti, je to nievo co chcu , nie co im niekto prikazuje

lili929
18. feb 2024

Vsetky pravne vyhody tu uz mas, ja ti napisem, ze som chodila s mojim manzelom 10 rokov (od mojich 17), ani som dako neriesila svadbu, ani som sa netriasla za prstenom a raz ma tak prekvapil a poziadal.
A netusim cim to bolo, ale potom po svadbe som mala pocit, ze este viac nas to dalo dokopy. A to som samozrejme uz davno pred svadbou vedela, ze sme spriaznene duse, ale po svadbe to bolo este lepsie. Taky pocit, ze som ozaj uz len jeho a on uz len moj. Radost z toho, ked sme sa zoznamovali s niekym novym a on ze toto je moja manzelka a ja som sa predstavila jeho priezviskom. Ked ma este teraz oslovi manzelicka moja ❤️ no a od svadby asi po siedmich rokoch sme mali tazsie obdobie, ked sa nam narodilo 2. extremne narocne dieta, a teda neviem, ze kebyze sme priatel/priatelka, mozno by sme boli uz aj od seba, lebo by bolo jednoduche len tak odist. Ale vedeli sme, ze rozvod nechceme, tak sme sa pekne krasne posnazili, na vztahu zapracovali a znova bolo dobre.

fineta
18. feb 2024

Autorka - pravdaže má zmysel sa vydávať. 😊
Ľúbite sa, žijete spolu, dokonca vás spájajú deti... V partnerovi sa prebudila zodpovednosť (mnohí partneri pred ňou utekajú a žijú roky rokúce radšej nadivoko) a chce dať oficiálne pred svetom najavo, že si jeho vyvolená spomedzi všetkých žien. 😊 Nemusíš sa ničoho báť, manželstvo je super a najmä budete poriadna rodinka ako sa patrí. 😁

sense
18. feb 2024

Manželstvo je právna ochrana slabšieho (je jedno ci ženy alebo muža). Šťastie ani istotu ti nezaručí. Dokonca ani to spoločne meno nemusí v manželstve byt
S poskytnutím info v nemocnici som problém nemala ani ako slobodná, ani ako vydatá a ani ako rozvedená, keďže u nás sa udáva kontaktna osoba a ta je uvedená v údajoch ktoré zistia pri načítaní preukazu poistenca.