Ake svokry budete?
Ahojte, uz ste nad tym rozmyslali? Ja nemam dobru svokru bohuzial, vela napriekov mi robi/la... Sem tam sa ozveme, aj ona. Nic moc... To iste svokry mojich kamosiek, ani jedna jedina nema rada tu svoju.
Ja mam iba jedneho syna a neviem si predstavit, ze budem buzerovat svoju nevestu. Tak velmi tuzim po to, aby ma mala rada a chodili k nam casto, ako len vedia... 😏
Existuje zena, ktora miluje svoju svokru? Ci to je uz take klise, ze svokry su zle?
@kittykat22 ano, v podstate anarchia a kult decka. Preto som tam dala aj ako myslim pojem "nevychova". Inak niekedy aj anarchia je este slaby odvar toho, co vidavam🙈
Ja ked to tu niekedy citam, tak je uplne jedno, aka budem svokra, lebo svokra je nieco ako chytlava choroba....pomaha, zle je, nepomaha, zle je, zaujima sa, zle je, nezaujima sa, zle je, kupi darcek, zle je, nekupi, zle je😃 nastastie ja mam dcery a tak budem mat (asi) zatov a tym je to casto sum a fuk, teda v porovnani s nevestami😃
Toto je tema ako stvorena pre mna :D uz davnejsie mi to beha hlavou neviem preco a zrazu vidim takuto temu 😅
Urcite sa nemienim starat do mladych, nedavat nevyziadane rady, nekomentovat situacie, to co robia a ako to robia.. lubit svoje vnucata rovnako, zaujimat sa o to ako sa nevesta ma, ci je stastna .. pocuvat ju co mi hovori, ponuknut pomoc ak bude treba .. postrazit vnucata, financne pomoct, kupit obcas co treba nie len hracky .. nezabudnut na meniny/ narodeniny .. nezduvat sa za sprostosti, netvarit sa ze ju mam rada a nasilu sa smiat, nebudem pistat na vnucata, maznat sa az nekontrolovatelnym sposobom, nebudem ich neustale ohlasovat a necham ich hrat sa viac ako 2minuty, nebudem stale komentovat co robia a nebudem hovorit ich meno 50x za 5minut len aby sa na mna pozrelo … a nikdy nikdy sa nebudem snazit vstupit medzi syna a nevestu, stvat syna proti nej, robit emocne vybuchy, vzpury a chodit nadavat svojej svatke … je mi jasne, ze pre syna bude jeho zena dolezitejsia ako ja pretoze mu da jeho deti, vlastnu krv .. ja im budem len zehnat a byt napomocna vzdy ked to bude treba 🙏
Moja svagrina a mamina maju super vztah, naozaj sa maju radi, a to dlho aj zili pod jednou strechou, nechapem ako to dokazali 🙂 Pravda je, ze mamina nie je dotierava, neotravuje, nevnucuje sa, ma dobry zmysel na humor, a neviem ci som ju v zivote videla, ze by sa s niekym hadala alebo ze by na niekoho vyletela. Svagrina je tiez dobra dusa, uprimne ju mam rada.
Moja svokra je v pohode, do vztahu sa nam nemontuje, nie ze by mi nejak velmi sadla, harizma nula, ale raz za dva-tri tyzdne sa nemam problem s nou stretnut, samozrejme, pride mi normalne, ze sa manzel s nou stretava aj castejsie. Tak bolo niekolko rokov. Problem nastal ked sa nam narodilo dieta. Zacala byt neskutocne dotierava a otravna, ignorovala moje "nie" aj ked som jej to povedala dva krat po sebe. Ona akoze chcela pomoct, ale ak som povedala, ze super, dam ti vediet ked budem potrebovat, jej odpoved bola, ze dojde pozajtra kocikovat. Je rozvedena, a uvedomila som si, ze asi nema ani jednu kamaratku v meste s ktorou si moze sadnut na kavu. Priatela si davno mohla najst - nema zaujem. Druha svagrina ma vacsie deti, ale je zo svokry tiez na prasky. Svagrine sa raz na chate strepala do postele medzi muza a deti, a nevestu nechala spat na gauci v obyvacke. Chore. Vedela som, ze ak budem mat problem, budem musiet to riesit hned na zaciatku, nenechat roky si skakat po hlave. Po prvych par mesiacov som zacala byt na nu alergicka. Ona by k nam rada chodila aj 3x do tyzdna, ani sa nepytala aka frekvencia navstev mi zodpoveda, a predstavovala si, ze jej odovzdam par-tyzdnove babo hned jak sa objavi na dverach, a ja pojdem upratovat (po sekcii) alebo "oddychovat". Raz mi svokra babo zobrala z ruk nasilu, aj ked som jej povedala, ze nie, lebo akurat vyfajcila dve cigy, a nedalo sa pri nej ani nadychnut. Aj tak mi ho zobrala, ze "Nevadi bude [meno] trosku fajcit"??!!To bol vrchol. Este milion veci sa stalo, na priklad, frflala, ze moja sestra s rodinou u nas bola DLHO (2,5 dni, nebola tu 4 roky, prisla sa pozriet na babatko, a byva 500km od nas), normalne pat krat mi to zopakovala, neviem co ju do toho, ja neriesim kto k nej a na ako dlho chodi. Ked som isla kojit, skoro mi sadla do lona, normalne sa nalepila na mna, stuchala, stipala dieta... ale to vytrhavanie z ruk bol vrchol. Rozdychavala som to pol roka, bolo mi zle ked som vedela ze ma dojst. Muz jej potom nastavoval hranice, lebo som z toho vsetkeho mala uskostne stavy. Islo mi o to, ze mi nemoze vnucovat svoju frekvenciu navstev, ak niekedy potrebujem od nej aj 10 dni pauzu, tak potrebujem tu pauzu. Ona asi cakala, ze bude bohvieako zapojena do vychovy dietata, ze ja pojdem kavickovat s kamoskami, a ona sa bude hrat na mamu, ale dostala chladnu sprchu, ja sice kavickujem aj s kamoskami, ale vacsina mame deti, alebo su baby-friendly, nie sme teenagerky, aj my mame svoj vek. Takze, aka budem svokra? Hlavne poviem, ze deti, som k dispozicii ak potrebujete pomoc, ale budem sa snazit mat aj vlastny zivot, kamaratky a aktivity, venovat sa sebe, nie vnucovat sa mladej rodine, vytrhavat babatko neveste z ruk, a robit si vseliake naroky.
Aka svokra budem, to zavisi od nevesty. Pevne dufam, ze si moji sprosslingovia dobre vyberu. Na starobe nechcem riesit sprostosti.
Ja mám absolútne pribrzdenu, neschopnú svokru, Tak ak taká budem, dúfam, že ma niekto prefacka.
Ja budem mat uplne u prdele ako si mladi nazivaju💁♀️.
Sem tam pomozem ked ozaj bude treba s vnucatom ak dake bude, ale aby som ho mala na krku tak casto ako tu vela x citam tak to nie.
Ja som rodicov nikdy nezatazovala,fakt len vo vynimocnej situacii.
Nech maju svoj pokoj,ved oni si dieta uz vychovali .
Viem, ze nebudem taka ako moja svokra - nebudem uprednostnovat jedno dieta a vnucata len od tohto milovaneho dietata. Lasku sa budem snazit rozdelit medzi vsetkych.
Nastastie nemam syna...ale svokru mam naozaj dobru milu a respektujucu..
@guiseppinka
@kittykat22 tato anarchia a kult dietata (kľudne ho aj nechať ubližovať iným) pochádza z Nemecka, takže tuhé toho vidieť najviac, vlastne je to nový štandard. Takže jasne, že v Rakusku je potom už tiež dosť a na Slovensku trochu menej
Ja mám skvelú svokru. Nestará sa absolútne do našich životov, často povie “Mladí vedia lepšie, robte ako vám je dobre”. Deti miluje, už nám postrážili so svokrom tri deti pár dní, my sme s mužom šli spolu na jednu akciu. Aj do školy/škôlky zaviezli, postarali sa. Vždy pomôže, rada pochváli, keď niečo uvarím/upečiem aj recept vypýta. Deťom by modré z neba zniesla, tu ju musím trochu brzdiť. Je múdra, inteligetná, pracovitá s otvorenou mysľou, žiadna konzerva. Má aj nejaké chyby, samozrejme, ale to sú ibs také blbosti. Aj konflitk sme mali, vyriešilo sa vždy všetko. Taká milá ženička to je. Často rozmýšľam, že chcem byť presne taká svokra ako je ona 😉.
Tiež som počula k jednej zaujímavej "tchyni" a nechcela som veriť...
Kluk se zakoukal do našej známej, časom vysvitlo, ze je trosku rozvedený, otriasla sa, išli ďalej, predstavil ju rodičom a baba sa vôbec nechytala, lebo ona ma rada prvú nevestu (s ktorou he rozvedeny😅a chodia spolu na kaficka😅) Teraz majú babco, tak sa smejeme, aká zakernost z nej vypadne, ci malej nebude hovoriť menom po tej prvej blbke🤧
Zavisi od toho aku nevestu donesie domov. Su veci, ktore urcite nebudem tolerovat a financnu pomoc (okrem bytu, kde budu moct byvat ale zdedi len syn) a strazenie na zavolanie nehrozi. Nakoniec nemusime zit ani v tej istej krajine a v inych krajinach je to fakt len o tom, ze sa stretnu na kave … a koniec
@bluka2 je to od povodnych Nemcov?
@babulkomale
@kittykat22 ja neviem, či pôvod toho je len čisto z Waldorf. Aj tu z Nemecka majú napríklad ten Berliner model na zvykanie si deti na škôlku. To by bolo super a sama som to ocenila pri prvom dieťati, ale tu úplne výnimočne od toho upustia, aj keď to nie je treba (napríklad dieta ide do novej skolky, ale už je úplne zvyknuté, pred dverami mi zakývalo,že čau a ja, že sorry, musím tu sedieť s tebou). To preto, že je tu už taký silný kult dietata, jedno, či to ma v konkrétnom prípade opodstatnenie alebo nie. Uznávam, neviem odkiaľ presne to pochádza, len to, že v takomto rozmedzí som to nevidela v žiadnej inej krajine, ani v Rakusku, kde moje dieta tiež chodilo do skolky a žili sme tam tiež
@kittykat22 “A niektori rodicia to ponali tak, ze dieta si moze robit pomaly co chce, a treba to vydrzat lebo ked dospeje tak dozreje stane sa dobrym clovekom - v zmysle spravania voci druhym, ako to je jediny pristup ktory v zivote zazil.” Toto ma presne zaujíma, bude to tak? Možno hej a teda aj povedzme len 14 rokov trápiť okolie vrátane iných deti sa mi zdá dosť veľa.
Ako napríklad tie debiliny, čo tu počúvam od pedagógov, že dieta je dohryzene, lebo sa hrali na dinosaurov a oni vo veku 4 rokov (osobná skúsenosť, viac krát bohužiaľ, syn ma skoro 5) nevedia rozlišovať hru od reality. Dala som ho do francúzskej skolky a už som problém s dinosaurami nemala, aj keď teda vyjde ma to o takých 500-600 € mesačne viac. Neľutujem, syna po skolke teraz vyzdvihujem v dobrom stave, nie je unavený ani zničený ako pôsobil po dni v prostredí “robte si všetci čo chcete” (také drsne to tam bolo, skákali po sebe, hádzali si v záhrade prach do oči), takže si teraz aj večer ešte môžeme trochu spolu užiť kým ide spať. Ľutujem iba ten 1 rok v nemeckej skolke
@kittykat22 a zhodou okolnosti je riaditeľka tej francúzskej skolky a školy Rakúšanka (žila dlho vo FR hovoriacej Afrike) a sama hovorí, že Nemci už pomaly prichádzajú na to, že strácajú veľa, keď deti vo veku 3-6 nechajú robiť si len čo chcú a k ničomu ich nevedú.
Moja svokra bola v pohode, môj muž tvrdí že ma úžasnú svokru, verím ze pôjdem v tomto duchu. Akurát co viem a čoho sa budem držať, že nebudeme mat spoločnú domácnosť, čo si doma urobia to budu mať 😉
@bluka2 s kamoskou sme zhodnotili, ze teda nevieme ako ine skolky u nas, ale konkretne nasa je taka, ze dieta pride z jasli krasne "vzdelane" - rozvinute, robi pokroky vo vsetkych oblastiach a po roku vo skolke totalne osprostelo... A to doslova. Ziaden rozvoj, ziadne aktivity... Robte sinco chcete, my na vas davame pozor... Hroza...
@guiseppinka úplne rovnako môj syn, prispôsobil sa skupine trochu v tej skolke, mala som pocit, že jeho mentálny vek ide smerom dole ako tam prišiel. Pobyt som tam obmedzovala na minimum. Nova (ta FR) škôlka: drží zle ceruzku, ak sa toho nezbaví teraz, môže to ostať tak zrejme navždy. A motivujú to chytiť ju tak, aby prst nebol v takom na pohľad neprirodzeným ohnuti. Tam predtým pochybujem, že si to všimli… ok, končím s off topic
Žiadne, neprajem si to
Keďže som mala deti neskoro, myslím, že ak sa vôbec neviest dožijem, budem tá svokra, ktorá už má svoj požehnaný vek a treba jej dať pokoj. A ja dám pokoj im.

@kittykat22 hmm, myslíš, že je to tým? Kiežby to tak bolo, ale podľa mňa zle vzťahy svokry a nevesty sú tu odjakživa, asi nejaká prirodzená rivalita....
Ja mam manžela jedináčika a svoju svokru mám veľmi rada. Ale ona je skutočne typ ze stará sa o nás, keď sme u nich, ale do ničoho sa nestará, nechce presadiť svoj názor, rešpektuje nás aj naše súkromie... Iba sa teší, že sa máme radi.
Inak je zaujímavé, že odkedy mám dieťa, tak viackrát cítim, že na veľa vecí máme odlišné názory (co sa týka výchovy), a ona síce svoj názor iba povie a nevnucuje, aj tak ma to veľakrát rozčúli, ale to je už moja chyba.
Ja mám tiež syna, tak dúfam ze raz budem aspoň tak dobrá svokra , ako ta moja.
Aj keď ja si myslím, že je to aj o neveste, ak si nesadnete a ste moc odlišné, tak nikdy dobre vychádzať nebudete. Vzájomná úcta a rešpektovanie tam môže byť, ale tie vzťahy nikdy nebudú dobre, podla mňa.