Ako a kedy citlivo zoznámiť dieťa s novým partnerom?
Ahojte ženy, dievčatá. Potrebujem poradiť. Mám tesne pred 40, priateľka 35. Sme spolu od decembra, čiže cca 5 mesiacov. Obaja máme deti. Ona 7, ja 13 ročného. Ona žije ešte s ex v dome, predávajú ho, musia sa rozdeliť sa aby si každý šiel svojou cestou. Žijeme od seba cca 200 km, jazdím za ňou cez víkendy. Niekedy sme spolu zo soboty na nedeľu (v tom meste mam rodičovský byt, ktorý je prázdny skoro celý rok, tak sme tam) a niekedy keď nemá kde dať juniora na dlhšie, sme spolu len v nedeľu na pár hodin.
Doslova dlhšie cestujem keď to otáčam a neostanem spať v tom byte, ako sme spolu. Vyše 2 hod. tam, 2 naspäť a spolu sme len 3.
Jadro problemu je, že vždy sa musím prispôsobiť či má syna, alebo nemá. Jej ex o syna nemá poriadne záujem, keď má byť s ním, vykašle sa na neho, alebo jej volá aby došla skôr, lebo musí niekde ísť…
Situácia je taká, že malého ešte nepoznám, preto keď ho nemá kam dať, zruší náš program. Aktuálne sme sa nevideli mesiac. Vyriešilo by sa to tým, že ma s ním zoznámi, resp. že sa všetci zonámime. Tejto téme sme sa venovali len okrajovo, vždy to šlo do stratena - vyriešime neskôr, užívajme si, že sme bez detí… Resp. čaká na to, až sa predá dom a bude bývať sama. Lenže mňa to strašne trápi.
Mám ju rád a nechcem aby, to, že nemá kde dať dieťa, nám bránilo sa stretávať. Zajtra (sobota) máme byť spolu do nedele a chcem túto tému otvoriť tak aby nešla do stratena. Nechcem čakať, kým sa predá dom, to už trvá rok a ešte trvať bude… Moja otázka je - ako túto tému citlivo otvoriť.
Nechcem na ňu tlačiť, dať jej ultimátum a podobne. Chcem navrhnúť, aby sme začali postupne - najprv ma predstavý ako kamaráta niekde na ihrisku, o týždeň môžeme dať menší výlet… A tak postupne.
Nechcem ísť hrrr systémom. Ja rozumiem, že nie je ľahké rozhodnutie “kedy zoznámiť dieťa s novým partnerom”.
Trápi ma to už dlhšiu dobu, teraz sa to stupňovalo, tým že sme koli tomu neboli dlho spolu. Aký mate prosím na to názor / rady...? Naozaj ju mám rád.
@tomasba_40 čo všetko sa dá stihnúť , resp čo všetko ste stihli za 4 mesiace za tých pár hodín ?
@terezia74 Keď sme spolu dlhšie, stihneme veľa. vecí. Všetko čo bežné páry robia. Ale ja chcem byť viac s ňou (resp s nimi). Preto som napísal tento príspevok.
@tomasba_40 ja by som v takomto vzťahu neostávala. Dom nemusia predať aj tri roky a ako budete fungovať? Ona bude stále bývať u ex lebo ty si ďaleko a na vlastné bývanie nemá? Alebo sa ty presťahuješ za ňou a keď to nevyjde budeš sa zasa sťahovať späť? Za mňa si úplne zbytočne komplikuješ život kvôli vzťahu, ktorý nemá potenciál.
@tomasba_40 ja by som v takomto vzťahu neostávala. Dom nemusia predať aj tri roky a ako budete fungovať? Ona bude stále bývať u ex lebo ty si ďaleko a na vlastné bývanie nemá? Alebo sa ty presťahuješ za ňou a keď to nevyjde budeš sa zasa sťahovať späť? Za mňa si úplne zbytočne komplikuješ život kvôli vzťahu, ktorý nemá potenciál.
@anonym_83abb7 Ďakujem za názor. Aj tieto myšlienky ma napadajú. Napriek tomu, ju mám rád, chcem náš vzťah posunúť ďalej a uvidíme. Nechcem to hneď vzdať.
@tomasba_40 je ten dom vobec inzerovany?
@domkakvet Jasne je, inzeráty sú stále dostupné. Ono každý týždeň príde niekto na obhliadku, len ho podľa mňa predávajú draho.
@anonym_83abb7 Ďakujem za názor. Aj tieto myšlienky ma napadajú. Napriek tomu, ju mám rád, chcem náš vzťah posunúť ďalej a uvidíme. Nechcem to hneď vzdať.
@tomasba_40 to nie je vzdávanie, to je triezvy pohľad. Aj keby ste to teraz zvládli ako budete pendlovať, keď budú od seba, dieťa bude vláčiť hore dole medzi vaším bývaním a ex. Plus ak teraz robí ex problémy tak keď bude bývať sám to bude ešte horšie. Zažila som podobný prípad, a to bývali každý sám.
@domkakvet Jasne je, inzeráty sú stále dostupné. Ono každý týždeň príde niekto na obhliadku, len ho podľa mňa predávajú draho.
@tomasba_40 ako mesiac sa nevidiet ani na hodinku sa mi nepozdava, skus sa s nou pekne porozpravat o tom, ze ti chyba a uvital by si keby si este nasla nejaky cas.
@tomasba_40 je ten dom vobec inzerovany?
@domkakvet predstav si situaciu. ides kupovat dom, cize ako kupujuci by si ho chcela uzivat asi aj hned, ako sa vybavi hypoteka a podpise zmluva(uz len toto moze trvat mesiac a dlhsie). lenze tam mas ludi, ktori si vedia kupit nove byvanie az v momente, ako dostanu tvoje peniaze 😂 cize ty das dvom neznamym ludom tvoje tazko zarobene peniaze(plus hypoteka) aj ked na zmluvu, a budes dufat, ze si cim skor kupia nove byty, na ktore si tiez pravdepodobne budu brat hypoteku. to je za mna na niekolko mesiacov. do toho ten dom chces po nich asi aj trochu prerobit.
takze neviem aka je tam u nich mnozina ludi, co radi kupia dom, v ktorom budu byvat mozno aj o pol roka. navyse ak sa ozaj predava za draho, ako autor pise... to by musel byt dom vo vynimocnej lokalite a v kvalitnej vybave, aby som napr. ja do toho isla.
Dava (zbytocne) svoje dieta pred teba. Ze ti ho nechce predstavovat, mysli si, ze ho tak tym "chrani" pred kratkymi nahodnymi znamostami. Tym padom sa redukuje vas spolocny cas. Musis sam vediet, ci ti toto bude vyhovovat este dalsie roky videnie sa na par hodin plus vzdialenost a cesta.
Lenze ak by tu znamost dieta zobralo v pohode, okradaju sa o spolocny cas a cas im bezi. Ona riskuje, ze jej partnerovi dojde trpezlivost s takym vztahom na dialku a ak zacne hladat vaznu znamost, ked bude dieta dospele, uz nemusi nikoho najst. Bude stara a normalni muzi budu rozchytani.
Preco nezostanes dlhsie vo svojom prazdnom byte? Je to lepsie, ak sa uvidite co i len na 1 hodinu denne par dni v tyzdni, nez kvoli 2 hodinam cestovat raz za tyzden,...
@anonym_8647a5 dava zbytocne 7 rocne dieta pred prilezitostnu zabavu? aha, ok.
@domkakvet predstav si situaciu. ides kupovat dom, cize ako kupujuci by si ho chcela uzivat asi aj hned, ako sa vybavi hypoteka a podpise zmluva(uz len toto moze trvat mesiac a dlhsie). lenze tam mas ludi, ktori si vedia kupit nove byvanie az v momente, ako dostanu tvoje peniaze 😂 cize ty das dvom neznamym ludom tvoje tazko zarobene peniaze(plus hypoteka) aj ked na zmluvu, a budes dufat, ze si cim skor kupia nove byty, na ktore si tiez pravdepodobne budu brat hypoteku. to je za mna na niekolko mesiacov. do toho ten dom chces po nich asi aj trochu prerobit.
takze neviem aka je tam u nich mnozina ludi, co radi kupia dom, v ktorom budu byvat mozno aj o pol roka. navyse ak sa ozaj predava za draho, ako autor pise... to by musel byt dom vo vynimocnej lokalite a v kvalitnej vybave, aby som napr. ja do toho isla.
@anonym_1986f6 ano moze to byt aj tak ako pises, zalezi kto bude kupujuci, su ludia, ktori nepotrebuju byvat hned, okrem toho ak jeho priatelka preda dom, musi co najrychlejsie kupit byt, lebo ceny idu rychlo hore, aby jej este suma na byt vysla, cize nejako hladat idealny byt moct nebude.
@anonym_8647a5 dava zbytocne 7 rocne dieta pred prilezitostnu zabavu? aha, ok.
@anonym_1986f6 Ak povazujes vztah za zabavu ... Dieta raz vyrastie, bude mat vlastny zivot, vlastnu rodinu a nebude matke obstaravat spolocnost, socialne vazby a nahradzovat partnera do smrti. Preto sa tu zeny stazuju casto na mamickarov. Mamicka dala dieta pred partnera, zostane sama a potom ziada, aby jej dieta nahradilo partnera. A manzelka je z toho na nervy, ze muz je stale u mamicky na kazde zapiskanie.
Treba vychovavat deti, ale nedavat ich pred vlastny zivot. Este aj v lietadle mas napisane, ze najskor mas nasadit masku sebe, az potom dietatu. Nepomozes dietatu, ked das najskor masku jemu, ty sa udusis, ci zostanes kvoli nedostatku kyslika postihnuta a uz mu nemozes dalej pomahat.
@anonym_1986f6 Ak povazujes vztah za zabavu ... Dieta raz vyrastie, bude mat vlastny zivot, vlastnu rodinu a nebude matke obstaravat spolocnost, socialne vazby a nahradzovat partnera do smrti. Preto sa tu zeny stazuju casto na mamickarov. Mamicka dala dieta pred partnera, zostane sama a potom ziada, aby jej dieta nahradilo partnera. A manzelka je z toho na nervy, ze muz je stale u mamicky na kazde zapiskanie.
Treba vychovavat deti, ale nedavat ich pred vlastny zivot. Este aj v lietadle mas napisane, ze najskor mas nasadit masku sebe, az potom dietatu. Nepomozes dietatu, ked das najskor masku jemu, ty sa udusis, ci zostanes kvoli nedostatku kyslika postihnuta a uz mu nemozes dalej pomahat.
@anonym_8647a5 Toto je pekne napísané. Ja som prekapený koľko hejtu sa tu objavilo. Ja som chcel len poradiť, ako citlivo otvoriť túto tému. Chcel som pohľad žien.
@anonym_8647a5 samozrejme, ze nepovazujem VZTAH za prilezitostnu zabavu. oni zatial vztah nemaju. ona zije so svojim manzelom v jednom dome. dieta zije v podstate vo svojej povodnej rodine. pride domov zo skoly a je tam jeho otec, rano sa zobudi a je tam jeho otec. mozno s nim aj veceria... to dieta podla mna zatial prilis nechape, co sa deje.
a nebavime sa tu o pubertiakovi, ale o 7 rocnom dietati. take koncia na terapii(ak sa nehanbia tam v dospelosti chodit, lebo mam pocit ze je to u nas stale tabu) ked sa im rodicia rozvedu. pre to dieta je rodina cely svet, jeho rodicia sa bez neho rozhodli, ze uz spolu nechcu zit(co akceptujem) a do toho ho matka predstavi novemu "otcovi", zatial co ziju s tym povodnym. pekny gulas...
@anonym_8647a5 samozrejme, ze nepovazujem VZTAH za prilezitostnu zabavu. oni zatial vztah nemaju. ona zije so svojim manzelom v jednom dome. dieta zije v podstate vo svojej povodnej rodine. pride domov zo skoly a je tam jeho otec, rano sa zobudi a je tam jeho otec. mozno s nim aj veceria... to dieta podla mna zatial prilis nechape, co sa deje.
a nebavime sa tu o pubertiakovi, ale o 7 rocnom dietati. take koncia na terapii(ak sa nehanbia tam v dospelosti chodit, lebo mam pocit ze je to u nas stale tabu) ked sa im rodicia rozvedu. pre to dieta je rodina cely svet, jeho rodicia sa bez neho rozhodli, ze uz spolu nechcu zit(co akceptujem) a do toho ho matka predstavi novemu "otcovi", zatial co ziju s tym povodnym. pekny gulas...
@anonym_1986f6 Guláš to je, máte pravdu. Dieťa vie, že rodičia už spolu "nežíjú", že sa dom predáva a že bude sám s maminou. Vzťah s otcom má mizerný, keďže otec o dieťa nemá záujem - aj to je dôvor ich rozchodu. Okrem toho, že spolu žiaľ bývajú, fungujú samostatne.
@anonym_1986f6 Guláš to je, máte pravdu. Dieťa vie, že rodičia už spolu "nežíjú", že sa dom predáva a že bude sám s maminou. Vzťah s otcom má mizerný, keďže otec o dieťa nemá záujem - aj to je dôvor ich rozchodu. Okrem toho, že spolu žiaľ bývajú, fungujú samostatne.
@tomasba_40 dieta to "vie" teoreticky. prakticky nevie nic. prakticky to este len zacne, aj so vsetkymi problemami a spravanim, ktore s takouto radikalnou zmenou suvisia.
Ona si zije s muzom, jej je dobre, ma aj ex muza aj frajera, na co by ti predstavovala dieta tiez nerozumiem
Ty si strasne naviazany
Ja deti nepredstavujem partnerom a nie takto skoro
Len aby to nebolo tak, že to taha na dve strany.Toto robia vacsinou muzi, lamentujú ako so zenou spolu nespavaju , nic nefunguje a kazdy žije svoj život…Nejde mi do hlavy, že ONA nic neriesi, nechá to plávať, no asi jej to vyhovuje.Zvlastne, že to riesis ty a ona je s tým chabým stretávanim v pohode.Ukoncila by som tento nevztah, vidiet sa raz za cas, vy nemáte žiadny vztah, bude to pre teba trápenie.
Vzdialenosť, chabý zaujem, začiatok vztahu= neveští nic dobre.
Ten dom sa môže predávať x-rokov, kým vsetko dotiahne do konca, aj aká taka zamilovanosť ktora je už v začiatku slabá prejde, a vsetko pojde do stratena.Nemrhaj svojim casom, toto nemá budúcnosť
Chýba mi tam z jej strany väčšia iniciatíva. Ty tu premýšľas kedy je vhodné sa zoznámiť s dieťaťom a pritom ona to vôbec nerieši.
Čiže čokoľvek napíšeme ti bude platné ako mŕtvemu kabát, pokym ona to tiez tak necíti.
Ja rozumiem, ze tie začiatky su vzdy plné idealov a lásky, vsetko je zrazu prekonateľne....ale tu mi neviem prečo, bliká kontrolka. Ono nieje jedno, ci ta spozna teraz alebo o pol roka? Ved ak cítite, ze to spolu zvladnete, naco sa ukracovat o tie najkrajšie chvíle a hlavne tie začiatky. Mozno spolu zostarnete a mozno po roku zistíš, ze to nejde ( vid tvoje predošlé vztahy).
A hlavne, mas voľný byt, navrhni jej, nech sa tam presťahuje a nemusi zdieľať spoločnú domácnosť s ex. Teda aspoň ja by som robila vsetko možné, aby som s ex uz nemusela vôbec bývať.
Sedemročného chlapca, ktorý naviac nemá nejaký vrúcny vzťah s vlastným otcom, by nemala extrémne rozhodiť jednoduchá veta: "Synak, toto je Tomáš, môj priateľ, s ktorým sa poznáme už veľmi dlho."
@tomasba_40 hlavne Ti poradim : nevzdavaj to! To čo opisuješ vyzera nadejne, Ty posobíš ako fajn chlap. Sam máš dieťa, takze predpokladam ,že maš pochopenie pre danú situáciu. A určite je to aj veľmi emočne náročné pre ňu: niekde vnútri bojuje s tým,že si vyberá medzi Tebou a synom. Ak má ex, ktorý oňho nema taky zaujem, je to pre nu asi ešte horšie. Vydrž , komunikuj, počuvaj, nechaj rameno pre jej emocie. Buď oporou. Ani sa nenazdaš a budete rodina. A choď na to tak ako si opísal: ihrisko, výlet. Spomeň postupne ,že maš syna. Chlapček sa možno bude tesiť že ma staršieho "bráška" . Držim Ti moc palce. Ja som si tým prešla ako žena. Terajši partner mi bol veľkou oporou (už mal rozvod za sebou) a je úžasny parťak pre moje deti teraz.
@tomasba_40 hlavne Ti poradim : nevzdavaj to! To čo opisuješ vyzera nadejne, Ty posobíš ako fajn chlap. Sam máš dieťa, takze predpokladam ,že maš pochopenie pre danú situáciu. A určite je to aj veľmi emočne náročné pre ňu: niekde vnútri bojuje s tým,že si vyberá medzi Tebou a synom. Ak má ex, ktorý oňho nema taky zaujem, je to pre nu asi ešte horšie. Vydrž , komunikuj, počuvaj, nechaj rameno pre jej emocie. Buď oporou. Ani sa nenazdaš a budete rodina. A choď na to tak ako si opísal: ihrisko, výlet. Spomeň postupne ,že maš syna. Chlapček sa možno bude tesiť že ma staršieho "bráška" . Držim Ti moc palce. Ja som si tým prešla ako žena. Terajši partner mi bol veľkou oporou (už mal rozvod za sebou) a je úžasny parťak pre moje deti teraz.
@anonym_52eaa3 Toto som potreboval počuť. Ďakujem!
@anonym_52eaa3 Toto som potreboval počuť. Ďakujem!
@tomasba_40 jediny problem čo vidim ,tak je tych 200km. Ja som riesila 20km. Odsthovala som sa do miesta bydliska mojho terajsieho partnera, ale pracu mam v povodnom bydlisku. Takze je to znesiteľne. Ale netusim ako by Ste to mohli riesit Vy. Asi svojho 13 rocneho nechceš tahat do ineho mesta , od matky ,od kamaratov. Lahšie by to bolo asi pre ňu so synom keby sa Ti prisposobila. Akurat ak ex zacne vystrajat, a javit zaujem , tak Vam moze zavariť. Ale mam kolegu, ktoremu deti zobrala zena 400km od neho.
@tomasba_40 a kde plánujete žiť? To su dosť dôležité veci, teraz je to vsetko ružové a vieš kvôli pár hodinam cestovať hore dolu. Len bude ta to baviť stále? Je ochotná ona prísť za tebou?
Píšeš, ze exmanzel moc nejaví záujem o syna, cize sa priprav na to, ze s nim bude musieť byt v podstate stále. A ked Vas nechce čím skor zoznámiť, tak zatiaľ si v pozícii čakateľa, kedy príde cas na teba.
Ak ti to nevadí, čakaj na svojich pár hodín....ja som napríklad ina povaha, mne by to nestačilo.
V každom prípade držím palce, nech Vám to spolu dobre dopadne 🙂
@tomasba_40 jediny problem čo vidim ,tak je tych 200km. Ja som riesila 20km. Odsthovala som sa do miesta bydliska mojho terajsieho partnera, ale pracu mam v povodnom bydlisku. Takze je to znesiteľne. Ale netusim ako by Ste to mohli riesit Vy. Asi svojho 13 rocneho nechceš tahat do ineho mesta , od matky ,od kamaratov. Lahšie by to bolo asi pre ňu so synom keby sa Ti prisposobila. Akurat ak ex zacne vystrajat, a javit zaujem , tak Vam moze zavariť. Ale mam kolegu, ktoremu deti zobrala zena 400km od neho.
@anonym_52eaa3 Paradoxne, ex so synom žije na pol ceste k mojej priateľke 🙂 Ale moj syn je už veľký, vyberá si kde a kedy chce byť. Teraz je skôr s mamou. Ja mám možnosť homeoffice, čiže viem tráviť čas aj u priateľky keď už bude mať byt. Prípadne mam k dispozicii rodičovský byt, kde viem fungovať.
@tomasba_40 tak ju pozvi do cukrarne do zoo a spytaj sa zeby si bol rad aby zobrala aj syna.....si si isty ze uz ma vztah oredtebou uzavrety? Nie je to preto lebo nechce aby sa byvaly dozvedel o tebe cez syna ? Pretoze ak sa dlho poznate a je si teboy ista zoznamenie syna je velmi velmi dolezite ci si budete rozumiet lebo ak nie bude to v pase
Budete musiet skoncit pri kompromise ako vzdy. Pre teba je zacat zit spolu a poznat sa s detmi po 5 mesiacoch dost. Pre nu je to malo. Tak navrhni, ze to potiahnite takto rok (este 7 mesiacov), ale potom uz chces zit normalne ako par. Vratanie predstavenia deti. Ak ani po roku sa to nezmeni, tak porozmyslaj, ci ti to takto vyhovuje dalej.
Prečo nemôže ísť do tvojho rodičovského bytu, ktorý je prázdny? nenavrhol si jej to? veď ak bo neprenajímate, tak aspoň sa ona osamostatni pokiaľ sa predá dom a boli by ste viac a častejšie spolu.
Prečo nemôže ísť do tvojho rodičovského bytu, ktorý je prázdny? nenavrhol si jej to? veď ak bo neprenajímate, tak aspoň sa ona osamostatni pokiaľ sa predá dom a boli by ste viac a častejšie spolu.
@anonym_ac3422 zrejme ma surodencov a nemuseli by suhladit, ...a nastahovat si ju do svojho so synom takto skoro, je v pripade krachu vztahu pre jej syna dalsia rana

@anonym_ac3422 Samozrejme, že sa ukazujeme na verejnosti. Normálne chodíme ruka v ruke po meste, ideme do obchodu, kina, kdekoľvek. Keď sme spolu robíme všetko ako bežný zaľubený pár.
@tomasba_40 čo všetko sa dá stihnúť , resp čo všetko ste stihli za 4 mesiace za tých pár hodín ?