Ako a kedy povedať dieťaťu pravdu o biologickom otcovi?
Dobrý deň trápi ma jedna vec ani neviem ako začať ale nejak to skúsim.
S priateľkou som sa spoznal keď mal jej syn 10 mesiacov
S jeho biologickým otcom sa nepoznali nemali žiadny vzťah.
Prišiel som do ich života a po pár týždňoch mi začal hovoriť Tata. Po pár rokoch sme si spravili spoločne dieťa takže mam jedno vlastne a jedno nevlastne ale jej syna beriem od prvého dňa ako svojho vlastného milujem ho nerobím medzi nimi žiadne rozdiely a nikdy ani nebudem lebo sú moji oby dvaja! Aj keď nie pokrvne ale milujem ich rovnako! A tu nastáva otázka ktorá ma veľmi trápi...Keďže malý svojho bio nepozná a za otca berie mňa ako a či vôbec mu máme vysvetliť ze ma aj takého otca ale aj takého... ja som toho názoru že malý by mal poznať pravdu a mali by sme ho pripravovať na to od malička ( teraz ma 7 rokov ) a ešte sme to sním nikdy neriešili.. a moja žena nechce o tom ani slovo počuť a hovorí ze nechce aby sa to nikdy v živote dozvedel ale ja toto nechcem... nechcem ho klamať celý život jednoducho ma pravo vedieť ako to v skutočnosti je a chcel by som od vás radu... ci čakať kým bude starší a potom mu to povedať alebo najlepšie už teraz keď ma 7 rokov... vôbec neviem co ďalej zo ženou o tomto není reč ta hovorí ze nikdy v živote sa to nedozvie a takéto sprosté reči... strašne ma to trápi nechcem aby sa to malý dozvedel keď bude starší a ešte aj od niekoho cudzieho bojím sa ze by ma znenavidel a hneval sa... 😞 prosím nejaké rady alebo keď máte niekto nejaku skúsenosť s týmto lebo ja už neviem ako ďalej za každú radu budem veľmi vďačný ďakujem keď ste to dočítali až dokonca a nasli si čas.
Je jeho bio otec zapísaný v RL syna? Je jeho bio otec v dosahu? Než urobíš takéto zásadné rozhodnutie, je treba premýšľať trošku pragmaticky, pretože vo finále by "pravda" mohla iba ublížiť a spôsobiť chaos. Vám všetkým, nielen jemu.
Teraz ešte synček nerozumie...ale keď bude väčší, tak pochopí. To sa predsa nedá utajiť. Ja som určite za to povedať mu to teraz..
Nie nepýtal sa ešte ale mam pocit ze keď nastúpi do školy tak už bude vnímavejsi a začne sa pýtať.. ja mu to chcem povedať ale žena otom nechce ani počuť myslí si ze mu znicime psychiku keď je taky malý... ja už neviem čo ďalej ale budem musieť ísť za psychologickou a spýtať sa jej ci mi nebude vedieť poradiť ale najprv som sa chcel spýtať tu či s tým nemáte skúsenosti a tak celkovo... budem to musieť riešiť asi bez ženy ale neviem ako to dopadne... je to premna ťažke
Povedala by som mu to teraz a sorry ale vobec by ma nezaujimalo ci by o tom nechcela pocut jeho matka. Niesi jeho bio otec a bodka. Toto je snad na tvojom rozhodnuti,nie na jej . Moze byt stastna ze ho beries ako vlastneho
autor: no ono sa to v zivote ukaze. pri odbere krvi, nejakej dedicnej chorobe a rodinnej anamneze - alebo (sorry za priklad) - pri tvojom umrti, kde ak ho neadoptujes, tak nebude dedit ako jeho brat a tvoj druhy syn ...
rozmyslas dobre, chod za psychologickou, malemu by som to vysvetlila este pred skolou, jednoducho sa maminke narodil este pred tym, ako si ho spoznal a jeho ockom si sa stal, uz ked bol na svete. ukazat prve spolocne fotky a tak. a ze teraz je cas, aby ste sa vsetci aj rovnako volali. malemu dietatu taketo vysvetlenie staci ...
@ivik4 no zasa pr, su manzelia, maju nejaku dohodu - dieta si chce autor osvojit, takze musia diskutovat. keby mi toto partner urobil proti voli a na truc, asi by to bol noz do chrbta.
Podľa mňa tým, že mu to povieš, narobíš len poriadny zmätok. Ako mu to chceš vysvetliť? Pre neho nič, čo mu povieš, nebude dávať žiadny zmysel. Taktiež treba brať ohľad aj na názor matky, veď ona ho pozná najlepšie. Chceš preniesť svoje trápenie na malého syna? Čo ťa trápi? vsak mu nehovoríš, že si biologický otec? Ako to ma potom brat...ze pre jeho surodenca si ozajstny otec a jemu nie? myslis, ze ho to nebude trapit?
@ukulela za mna by bolo prrr aby mi zena zakazala povedat dietatu kt. Si ja idem osvojit a staram sa on celi doterajsi zivot, pravdu . To je jej ,,problem" alebo ako to inak nie skaredo nazvat, ze jej byvali sa vykaslal na vlastne dieta. Fakt moze byt nastastnejsia ze mu nasla nahradneho otca takze to je NAJMENEJ co moze spravit, dovolit mu aby boli k dietatu fer.
Za mna vrchol od jeho zeny , som na strane autora 💁♀️
@bystrozraky dietatu to treba vysvetlit - kedze nie je zapisany ako otec v RL a nemaju ani rovnake meno. ver tomu, ze dobra dusa mu to povie ... v skole sa vypisuju prihlasky, meno otca, meno matky - deti to nosia do skoly a odovzdavaju ucitelom. raz sa mu do ruk dostane aj RL ... a teda naozaj sa cudujem, ze maly sa doteraz nepytal, preco sa nevolaju rovnako
@ivik4 aj ja som na jeho strane, ale nemoze to zene urobit napriek, malo by to byt po vzajomnej dohode, takze nie, nemoze to chlapcovi len tak naservirovat, musi najprv manzelku presvedcit. ved uz len to, ak ho budu osvojovat a menit priezvisko mu musia vysvetlit, to musi zena pochopit.
Autor mas pravdu, tu sa netoci vsetko okolo toho co chce tvoja zena. V prvom rade je chlapec kt. Ma pravo vediet pravdu a aj ty aby si k nemu bol ferovy co aj chces.Raz sa to dozvie a lepsie to bude teraz. Ked to zisti neskor,moze to mat horsie nasledky
Tak drzim palce
Ja nechapem, ako tvoja manzelka chce "navzdy" utajit... ak je v RL zapisany jeho bio otec... to sa prepise ked si ho osvojis ci ako? Lebo ak nie, tak za 8 rokov pri vybavovani obcianskeho najneskor to zisti...
A podla mna malemu skor vysvetlis pekne ze sa nieco stalo (si aj nieco mozte "vymysliet" (nevravim, ze klamstvo, ale nejak to zjemnit).... ako ked sa teenager toto dozvie...
Autor, skús manželku presvedčiť na návštevu psychológa, to je podľa mňa veľmi dobrý nápad. Psychológ poradí ako primerane veku postupovať. Tiež som za povedať to malému teraz, lebo keď s ním začne plieskať puberta, môže sa to otočiť proti tebe a už to bude "nerozkazuj mi, nie si môj otec"...
Musi musi to vediet a cim skor tym lepsie. Boze tvoja zena je fakt krava. Sorry. Ako dcera psychologa ti hovorim, to dieta to musi vediet a vy navstivte dobreho psychologa, aby ste vedeli ako na to.
Osvojenym detom neviem ci uz v troch styroch rokoch sa to primerane veku zacne hovorit. Na to je “proces” ako a kedy, co hovorit aby to to dietatko prijalo najlepsie ako sa da. No nic, drzim ti palce. Vlastne hlavne malemu. Si uzasny clovek
@elenajezova 7-ročný nerozumie? mám dcéru z prvého manželstva a 7-ročného syna z druhého manželstva. Sme spolu už 11 rokov, od dcériných 7.rokov. Dcéra má iné meno ako my a syn už dávno vie, že nemajú rovnakých ockov. Vysvetlila som mu to, keď mal 3 či 4 a opakovane sme sa k tomu vracali vždy, keď sa spýtal. Vie, že má aj inú babku s dedkom, iných bratrancov, atď.
@minusiak podľa môjho názoru je najvyšší čas mu to povedať. To sa naozaj nikdy nepýtal, prečo má iné meno ako ty, keď ťa považuje za otca? inak k osvojeniu a zmene priezviska potrebujete súhlas otca. Ak sa s ním neviete spojiť, tak o tom musí rozhodnúť súd. Ako mu chce matka vysvetliť, že mu po rokoch zmeníte meno? no.. budete to mať ťažké.. držím prsty 🤍
@minusiak osvojenie skuste doriesit kym pojde do skoly. Aby isiel s novym priezviskom. No ono je to tazke. Asi by som skusila najprv vecer mu rozpravat nejaku rozpravku s vymysleným príbehom na vas pripad. Aby si to vedel najprv predstavit, ze ma dvoch otcov. Jeden je bio a jeden je skutočný co ho vychováva. Kludne aj viac rozpravok s rôznymi príbehmi s rôznymi menami deti. Urcite by som nepovedala, ze ja nie som tvoj otec ale aby to bolo v jeho veku podane, ze mas ine priezvisko po tatovi co bol s mamickou a potom som prisiel ja a som tvoj tato. A tie rozpravky su o tom, ze mu vies povedat, ze ako to mal Jozko v tej rozprávke.
@minusiak potom nám daj vedieť ako si to poriešil

Rozmýšľaš dobre a máš pravdu. určite by to mal vedieť
Otázka je kto je zapísaný v rodnom liste. ak mu to nepoviete, ľahko sa môže stať, že si to prečíta sám a budete mať problém
Primerane veku by som mu to radšej vysvetlila teraz, neskôr v puberte to môže prijať horšie.